Stiri

Simona Sora, Andreea Rasuceanu, Angelo Mitchievici si Denisa Comanescu prezinta romanul „Foamea” de Knut Hamsun

FoameaMarţi, 28 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38)  va găzdui lansarea romanului Foamea de Knut Hamsun, o capodoperă a literaturii universale şi unul dintre cele mai importante romane moderniste.La eveniment vor participa scriitorii Simona Sora, Andreea Răsuceanu şi Angelo Mitchievici.  Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Actorul Andrei Runcanu va citi un fragment din roman.

Foamea este o incursiune captivantă în mintea unui tânăr scriitor căruia înfometarea îi produce o stare de fluctuaţie permanentă între euforie şi disperare. Trăind de pe o zi pe alta, din scrierea unor articole de ziar, acesta experimentează umilinţa în toate gradele sale, fiind mereu la un pas de nebunie şi de colapsul final. Diferitele întâmplări traumatizante prin care trece şi ostilitatea mediilor sociale pe care le traversează, strania poveste de dragoste care îi aprinde flacăra speranţei aruncându-l apoi în neagra disperare sunt încercări spirituale din care personajul va ieşi biruitor.Roman de referinţă, Foamea este un studiu despre adâncimile psihologice unde puţini scriitori au curajul să plonjeze.

Foamea este punctul nevralgic al ascensiunii literare a lui Knut Hamsun. Este romanul clasic al umilinţei, chiar mai presus decât romanele lui Dostoievski.“

George Steiner, Observer

„Unul dintre cele mai tulburătoare romane scrise vreodată.“

Time Out

Romancier, dramaturg, poet, opera scriitorului norvegian Knut Hamsun cuprinde peste 20 de romane, un volum de poezie, mai multe piese de teatru şi eseuri, un jurnal de călătorie. În 1890 publică Foamea (Sult), cartea care îi aduce succesul mult aşteptat. Considerat primul roman modern din literatura norvegiană este urmat, în 1894, de Pan, iar în 1898 de Victoria (publicate de Humanitas Fiction în 2014). Din 1911 părăseşte cercurile literare şi viaţa urbană şi se mută în Nordland, pentru ca ulterior să cumpere o fermă în sudul Norvegiei, unde va locui până la moartea sa, pe 19 februarie 1952. Primeşte Premiul Nobel pentru literatură în 1920, pentru romanul Rodul pământului (Markens Grøde).

Prin tematică şi prin promovarea noilor tehnici ale fluxului conştiinţei şi a monologului interior, anticipând şi influenţând operele unor mari scriitori, de la Joyce şi Kafka la Camus, Knut Hamsun este considerat părintele modernismului literar.

news-Foamea

Articole similare

Viață și moarte în labirintul științei sovietice. „Cazul doctorului Kukoțki”, de Ludmila Ulițkaia

Corina Moisei-Dabija

Din Tokyo până în Doamna Ghica: compețiile de scurtmetraje ale Dracula Film Festival și ziua culturii otaku

Jovi Ene

Cursa, de Mircea Daneliuc, online pe CINEPUB

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult