Vă semnalăm o nouă apariție editorială, a unui autor drag nouă, Serenela Ghițeanu, care scrie atunci când îi permite timpul și pentru site-ul nostru. E vorba despre cartea ”A doua oră de citit”, apărută de curând la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca.
Despre carte, Marius Ghilezan (Coperta 4):
”Din psihopedagogie se ştie cã prima orã de citit este grea pentru majoritatea nedusã în palatul de cleştar al cuvintelor. Asemenea unei zâne bune, Serenela Ghiţeanu aratã calea miraculoasã. Beţigaşul sãu magic e ascuns în spatele unei biblioteci cu mii de cãrţi. Citite. Devorate. Şi apoi povestite unui auditoriu cu urechile pâlnie, rezemat pe raftul de cuvinte.
Prezent odatã la o lansare de carte, am descoperit cât de fermecat era un tânãr când a auzit peripeţiile personajelor. L-am regãsit la casa de marcat cu o bancnotã în mânã. Nu-i ajungea pentru preţul întreg al volumului. A plecat supãrat. Când sã iasã din librãrie, i-a sãrit în cale zâna bunã. Târziu am aflat cã era prima lui carte cititã. De atunci e client fidel al zonei de lecturã. Se mai dã rar cu skate-ul. Stã de vorbã cu personajele mari ale lumii. Prichindeii l-au pierdut, dar împãrãţia cãrţilor a cucerit un adept, graţie mãiestriei Serenelei Ghiţeanu. Devii cavaler al ordinului cititului doar dupã a doua orã de citit”.
Cuvânt înainte al autoarei:
“Am publicat în anul 2011 volumul Ora de citit, care strângea laolaltă cronicile de carte pe care le scrisesem de-a lungul mai multor ani şi care apăruseră în diverse reviste culturale. Toate erau cronici de roman, gen pe care îl preţuiesc în mod special. Era mărturia mea de bucurie a lecturii, de descoperiri şi de intimitate cu lumi ficţionale.
Acest nou volum reuneşte cronicile din aceiaşi ani 2000 la cărţi care slujesc memoria şi trecutul recent, cărţi despre rezistenţa din munţi, despre închisoarea politică, despre dosare din arhivele CNSAS, despre postul de radio «Europa Liberă», despre figuri de dizidenţi, despre exilaţi, despre urmăriţi şi urmăritori. Lectura acestor cărţi nu a fost o plăcere dar a fost un exerciţiu vital de cunoaştere. A citi aceste cărţi înseamnă a dori să afli de unde vii, ce s-a întâmplat cu ţara ta în ultimii şaptezeci de ani, cu oameni nevinovaţi care ar fi putut fi rudele tale şi de ce prezentul arată aşa cum arată. Am adunat deci cronici apărute în Revista 22, în Observator cultural, în Timpul şi în România liberă-Aldine. O primă secţiune începe şi se termină cu articole dedicate doamnei Doina Cornea, căreia îi şi dedic acest volum.
Am adăugat, apoi, opt articole despre câţiva scriitori contemporani foarte importanţi, pe care le-am publicat în aceleaşi reviste. La final, cititorul va găsi cinci «schiţe de portret» care trimit la o parte din scriitorii mei preferaţi.
Lectura e o bucurie care se gustă în solitudine, dar care trebuie împărtăşită. E o nevoie personală, privată, dar care poate fi transmisă şi altora. Sper ca textele mele să conducă spre aceste cărţi care m-au instruit, m-au pus pe gânduri şi, într-un fel, mi-au schimbat şi ele viaţa”.
Despre autoare:
Serenela Ghiţeanu este conferenţiar universitar la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, unde predã Literaturã francezã modernã şi contemporanã şi A doua orã de citit (Ed. Casa Cãrţii de Ştiinţã din Cluj-Napoca) este a cincea ei carte.