Stiri

Norman Manea, invitat sa devina membru de onoare al Royal Society of Literature

Fondata in 1820 de catre Regele George IV, Royal Society of Literature este cea mai veche si mai prestigioasa institutie britanica dedicata literelor.
Pe lista membrilor Royal Society of Literature figureaza nume importante, precum cele ale lauretilor Nobelului literar Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, dar si scriitori precum Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro sau George Steiner. Norman Manea este primul scriitor roman onorat cu aceasta distinctie.
Dintre numeroasele titluri si premii literare prestigioase obtinute de Norman Manea – cel mai tradus autor de limba romana –, amintim: MacArthur Fellows Award (SUA, 1992 – cunoscut drept „Nobelul american”), Nonino International Literary Prize (Italia, 2002), Prix Medicis Etranger (Franta, 2006), Meritul Cultural in grad de comandor conferit de catre Presedintele Romaniei (2007), Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres acordat de Ministerul francez al Culturii, in 2009.

In semn de recunoastre pentru excelenta literara, scriitorul Norman Manea a fost invitat de curind de catre Colin Thubron, Presedintele Royal Society of Literature din Marea Britanie, sa devina membru de onoare (Fellow) al prestigioasei institutii.

Fondata in 1820 de catre Regele George IV, Royal Society of Literature este cea mai veche si mai prestigioasa institutie britanica dedicata literelor, avind drept scop „stimularea talentului si rasplatirea meritelor literare”. Pe lista membrilor Royal Society of Literature figureaza nume importante, precum cele ale lauretilor Nobelului literar Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, dar si scriitori precum Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro sau George Steiner.
Norman Manea este primul scriitor roman onorat cu aceasta distinctie.

Prozator, eseist, profesor de literatura europeana si writer in residence, Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana.
Apreciat deopotriva atit de nume importante ale scenei literare internationale, precum Heinrich Boll („Nu am nici o indoiala ca Norman Manea este unul dintre autorii care merita pe deplin sa fie cunoscuti in intreaga lume”) sau Orhan Pamuk („Prin talentul si creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Romani.”), cit si de critici importanti de la cele mai prestigioase publicatii ale lumii, ca The Washington Post („Un scriitor de o acuta constiinta si o formidabila originalitate”), Corriere della Sera („Un mare scriitor al Europei Centrale”) sau La Vanguardia („Unul dintre marii prozatori romani si europeni de azi”), Norman Manea este astazi cel mai tradus autor de limba romana.

Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri. Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American”). In 1993, Biblioteca Natională din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al Bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, premiul Madicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si „Babes-Bolyai” din Cluj, in 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta), iar in 2011 – membru de onoare al Royal Society of Literature.

Anul acesta, la sfirsitul lunii iunie, cu ocazia aniversarii virstei de 75 de ani, Norman Manea a fost sarbatorit intr-un cadru elitist american, Colocviul dedicat operei si biografiei acestuia reunind scriitori, critici literari, editori. Totodata, a fost lansat volumul Obsesia incertitudinii. The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea, realizat de Editura Polirom cu acelasi prilej (compus din circa 50 de contributii ale unor autori straini – printre care Philip Roth si Antonio Tabucchi si romani – Gabriela Adamesteanu, Ion Vianu, Paul Cornea) si a fost prezentat publicului in premiera filmul Variations to a Portrait: Norman Manea in Dialogue with Robert Boyers, o coproductie a Bard College si ICRNY, regizata de Ioana Uricaru.

Articole similare

Filmul săptămânii pe Cinepub.ro: The Bed is Broken

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 noiembrie 2018)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 mai 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult