O selecție atractivă de documentare și câteva dintre cele mai bune filme daneze și australiene din ultimii ani îi vor tenta pe cinefili, la TIFF 2012, în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni ale festivalului: What’s Up Doc? / Ce se întâmplă, documentarule? și Focus.
16 filme provocatoare, emoționante sau cutremurătoare îi așteaptă pe spectatori în secțiunea What’s Up Doc? / Ce se întâmplă, documentarule?. Dintre acestea, 7 au fost premiate deja în marile festivaluri internaționale și sunt aduse în premieră în România, iar 9 au fost selecționate de curatorul secțiunii, Ana Maria Sandu, din cele peste 100 de documentare înscrise oficial în festival.
„Dacă ar fi să «tag»-uim tentant această secţiune, ea ar conține următoarele cuvinte cheie: club de noapte, Italia, fotbal, modă, politică, Bollywood, Charlotte Rampling, LSD, rasism, prostituţie, gastronomie, război, coridă, jocuri video, minerit şi reggae”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Pe lângă faptul că abordează subiecte atractive, documentarele sunt extrem de cinematice și ar merita distribuite pe marile ecrane, nu doar la TV.
Recomandările lui Mihai Chirilov includ portrete incitante cum ar fi: Crazy Horse (Veneția 2011), al venerabilului Frederick Wiseman, documentar de tip observațional despre faimosul club parizian; A Man’s Story (r. Varon Bonicos), despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood și care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate; Marley, regizat de Kevin Macdonald – al cărui Life în One Day a închis TIFF 2011 – dedicat icon-ului reggae Bob Marley și proaspăt adus de la Berlin, în premieră în România; The Look (r. Angelina Maccarone) – care retrasează cariera fascinantă a uneia dintre cele mai temerare actrițe în viață, Charlotte Rampling, și Hodorkovski (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, și confruntarea lui cu Vladimir Putin.
De neratat este și povestea spectaculoasă a două gemene în vârstă care practică prostituția, în Meet the Fokkens (r. Gabrielle Provaas), cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului din 900 Days (r. Jessica Gorter), istoria descoperirii drogului LSD – The Substance: Albert Hofmann’s LSD (r. Martin Witz), cocteilul Molotov despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal (The Other Chelsea – A Story from Donetsk, r. Jakob Preuss), în care apare și Mircea
Lucescu, și, nu în ultimul rând, investigația unui caz de crimă căruia i-au căzut victimă doi români în 1992, în Germania, caz nesoluționat până astăzi, în Revision (r. Philip Scheffner), care a avut premiera la Berlin 2012, în secțiunea Forum.
De titluri alese pe sprânceană va avea parte publicul din Cluj și în secțiunile Focus Danemarca și Focus Australia. Un număr record de 12 filme daneze va fi proiectat la TIFF, în anul în care Danemarca deține președinția Uniunii Europene. Până la sfârșitul lui iunie, când se încheie acest mandat, Danish Film Institute a dezvoltat o serie de parteneriate din care face parte și selecția de titluri reprezentative pentru cinematografia acestei țări, la TIFF 2012. Danemarca va mai fi reprezentată și în Competiție, dar și în secțiuni tradiționale ca No Limit, EducaTIFF sau 3×3.
În Focus Danemarca, publicul va avea ocazia să vadă, printre altele, A Funny Man (r. Martin Zandvliet), biografia actorului și comediantului Dirch Passer, în care Nikolaj Lie Kaas (văzut în edițiile anterioare ale TIFF în Reconstruction și Just Another Love Story) face un rol extraordinar pentru care a fost premiat la „Oscarurile” daneze. La capitorul highlight-uri figurează și documentarele The Invention of Dr. Nakamats (r. Kaspar Astrup Schröder), istoria uluitoare a excentricului inventator japonez în vârstă de 80 de ani, responsabil pentru 3.357 de invenţii, printre care şi discheta, și Ballroom Dancer (r. Andreas Koefoed, Christian Bonke), portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine în competiție după 10 ani de pauză.
TIFF 2012 și-a concentrat atenția și pe una dintre cinematografiile în ascensiune, la ora actuală, în Focus Australia. Cele mai bune producții din 2010 încoace, când Animal Kingdom (r. David Michôd) – Marele Premiu al Juriului la Sundance, nominalizări la Oscar și Globul de Aur – a dat semnalul unei revigorări în filmul australian, vor putea fi vizionate de spectatorii din Cluj.
Printre ele, deja celebrul Snowtown (r. Justin Kurzel), distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 și elogiat de presa americană la premiera recentă de peste Ocean, Sleeping Beauty, debutul Juliei Leigh din competiția Cannes 2011, povestea experiențelor erotice bizare ale unei tinere cu bărbați din înalta societate, sau Shut Up Little Man! An Audio Misadventure (r. Matthew Bate), un documentar despre fenomenul pop de la începutul anilor 90, din San Francisco, când doi prieteni au înregistrat certurile vecinilor lor și le-au distribuit pe casete, creând un veritabil „viral”.
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.
1 comment
I think it is awesome