Stiri

Lansarea romanului „O fereastra intunecata” de Florin Irimia la Teatrul Fix din Iasi

Miercuri, 14 noiembrie, la ora 18.00, la Teatru’ Fix din Iaşi (str. Cuza Vodă nr. 10, subsol), va avea loc lansarea romanului O fereastră întunecatăde Florin Irimia, apărut de curînd în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom, coordonată de Lucian Dan Teodorovici. Cartea este disponibilă şi în ediţie digitală.Invitaţi, alături de autor: Adrian Cioflâncă, Bogdan Creţu, Lucian Dan TeodoroviciUn fragment din roman în lectura actorului Mihai Pintilei

O fereastră întunecată poate fi considerat un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului şi viitorului.
 
Mircea Bătrânu, un scriitor ratat, ce trăieşte într-un Bucureşti apocaliptic, distrus de un Mare Cutremur şi populat de fiinţe monstruoase, este protagonistul acestui roman straniu, sumbru, al cărui fantastic are în special rolul de a potenţa evenimentele istorice descrise. Întîlnirea lui Mircea cu Edi Florian, un detectiv particular evreu din interbelic, care, printr-un neobişnuit concurs de împrejurări, este numit Preşedinte al Consiliului de Miniştri, prilejuieşte intrarea în istoria cărţii, dar şi în istoria mare. Un roman început de un bărbat, victimă a pogromului din ianuarie 1941 din Bucureşti, continuat, după moartea lui, de Olguţa, soţia sa, martoră a pogromului de la Iaşi din vara aceluiaşi an, şi terminat de un narator fără nume care peste ani va trebui să dea socoteală pentru scrierea lui în faţa unui alt Tribunal al Poporului.
Pentru mai multe informaţii despre pogromul de la Iaşi, vizitaţi site-ul www.pogromuldelaiasi.ro.
 
Florin Irimia (n. 1976, Iaşi), asistent doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Semnează cronici literare începînd cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul şi Suplimentul de cultură, unde actualmente deţine o rubrică permanentă. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică romanul de debut, Defekt, la Editura Brumar. Este prezent în antologia Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală (editor Igor Ursenco), apărută la Editura Herg Benet. A mai publicat proză scurtă în revistele Familia, Suspans, Timpul, Zona literară, precum şi în Ziarul de Iaşi.

Articole similare

Copiii autisti au nevoie de intelegerea ta – spectacol caritabil la Campina

Jovi Ene

Herta Müller, Oana Pellea și Stere Gulea – online pe CINEPUB

Jovi Ene

Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere. Expoziție omagială

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult