Vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, editura Herg Benet şi Cărtureşti Verona vă invită la ceainăria librăriei din Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti, pentru lansarea romanului “Marele Băiat de Cartier” de Kiki Vasilescu.
Vor discuta despre carte Mugur Grosu, Felix Nicolau şi Cristina Nemerovschi. În cadrul lansării va avea loc reprezentaţia scenetei “Marele Ghid al Supravieţuirii”.
Despre carte:
Într-un Bucureşti contemporan, de început de secol XXI, regulile de convieţuire socială încep să se schimbe odată cu apariţia bruscă, la margine de Ferentari, pe locul unei foste gropi de gunoi, a unei replici în mărime naturală a Casei Poporului. O construcţie albă, pe frontispiciul căreia se putea vedea de la câţiva kilometri anunţul pe care proprietarul îl făcea lumii întregi: „Aici stă Marele Băiat de Cartier“. Iar când Uniunea Europeană, NATO, preşedintele SUA şi bogații emiri arabi stau la coadă pentru a avea o întrevedere privată cu misteriosul Mare Băiat de Cartier, miturile devin legende, iar legendele adevăruri cotidiene, povestite seara, la colţ de bloc, la o nelipsită coajă de sămânţă.
Împotriva tuturor şanselor, Matei Petrini, un absolvent de filosofie, încearcă să obţină prima înregistrare cu fabulosul personaj, pentru a afla Secretul.
“O distopie socială, scrisă cu extrem de mult umor, Marele Băiat de Cartier este romanul pe care trebuie să-l citeşti dacă simţi că există lucruri pe care le-ai schimba la societatea în care trăieşti. Dacă te irită manelele, divele expuse ca legumele pe tarabă, purtătorii de ghiuluri care se scarpină în ureche cu unghia de la degetul mic şi îşi lasă maşina pe două locuri de parcare, Kiki Vasilescu te răzbună, aruncându-şi personajele în cele mai năstruşnice şi incredibile situaţii. Toate astea, cu fantoma lui Marin Preda plutind apatică peste capetele protagoniştilor. Vei râde în hohote, te vei înfuria, vei suferi că Marele Băiat de Cartier se termină, parcă, prea repede.” (Cristina Nemerovschi)
“Marele Băiat de Cartier” este cel de-al doilea roman semnat de Kiki Vasilescu. Autorul a debutat în 2005, cu “Romanul românesc pervers”, apărut la Polirom, o reluare postmodernă, în cheie erotică, a Crailor de Curtea-Veche. „Explozia literaturii, scrisă de tineri, pentru care sexualitatea nu mai constituie un tabu, nici măcar o provocare, ci un dat firesc îşi află un penetrant vârf de lance erogenă în opera lui Kiki Vasilescu”, scria Dan-Silviu Boerescu despre “Romanul românesc pervers”.
Despre autor:
Kiki Vasilescu s-a născut în 1976. A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti şi a urmat un master în ştiinţe politice la Central European University (CEU), Budapesta. Continuă cu studii doctorale în domeniul filosofiei minţii (CEU, Budapesta) şi eticii (SNSPA, Bucureşti). A publicat diverse articole academice în periodice („Revista de psihanaliză“, „Sfera Politicii“, „Polis“, „Romanian Journal of Political Science“ etc.). A fost preparator universitar la SNSPA, dar abandonează cariera academică pentru a deveni scenarist pentru diverse seriale (Om sărac, om bogat, La serviciu etc.) şi director de dezvoltare la studiourile MediaPro Pictures. A debutat în 2005 cu “Romanul românesc pervers”, ed. Polirom. A scris scenariul, a produs şi regizat filmul de lung metraj “Terapie pentru crimă”, 2013. În prezent este producător şi regizor de film la East Movies.