Stiri

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance din Brazilia în București!

Pentru prima data în Europa, cea de-a IV-a ediție a festivalului va avea loc în București, în perioada 11-14 iunie 2024.

Centrul Național al Dansului București va găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance alături de inițiatorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective/ Asociația Macaia.

Inaugurat în 2021 la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corp și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale.

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu 1990. Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii 4 ani (printre care organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective), înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative.

Pentru ediția de anul acesta au fost înscrise 760 de filme din 80 de țări și 6 continente. Printre filmele aflate în competiție, se află și creația unei artiste românce, “Îmi pare rău că am crescut mai mare și mai puternică decât tine”, de Maya Ivona.

Ediția a IV-a face parte din inițiativa festivalului de a se extinde și în afara Braziliei. Festivalul se desfășoară în paralel și în alte țări, cu ajutorul partenerilor implicați: Universitatea de Tehnologie Queensland (Australia), Institutul de Arte Brown (SUA) și o selecție de spații culturale din Buenos Aires și Córdoba, din Argentina.

Pe parcursul a patru zile, vor rula între 50 și 60 de scurtmetraje internaționale, cu o durată cuprinsă între 3 și 25 de minute fiecare, inclusiv filme premiate la categoriile Cel mai bun ecoperformance, Mențiuni Onorifice și Premiul Environmental Dance.

Alături de filmele ce vor fi prezentate, programul include un atelier de ecoperformance (12-14 iunie, 10:00 – 14:00) susținut de directorii festivalului, coregrafa braziliană, Maura Baiocchi și regizorul de teatru, Wolfgang Pannek, din Germania. De asemenea, vor fi și artist-talkuri cu artiști și academicieni din București, prezentări și intervenții ecoperformative.

Ediția festivalului din România este organizată de artista Alina Tofan (co-fondatoarea PLASTIC Art Performance Collective), membră a juriului festivalului.

PLASTIC Art Performance Collective, inițiat în cadrul Asociației Macaia de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, actriță/ecoperformer), introduce acest concept în România din 2020. Colectivul e singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică printr-o armătură teoretică și o metodologie proprii, în legătură directă cu fondatorii curentului artistic.

Intrarea la toate proiecțiile și activitățile din cadrul festivalului este gratuită.

Program
11 iunie

18:00 – Live Sound Act with Plants – Ștefan Bănică
18:30 – Discursuri de deschidere
19:00 – Sesiunea de proiecții 1
20:30 – proiecție specială Plastic Art Performance Collective

12 iunie

16:30 – Open Lab BLACK DELTA – working with a wounded landscape by GCV
& kiro / Animație Ecovideoperformance creată de Plastic Art Performance
Collective & Mixanthropy (Yiou Wang)
18:00 – Sesiunea de proiecții 2
20:00 – Sesiunea de proiecții 3

13 iunie

16:30 – Prezentare: cercetare artistică – Eco Sensoriality: Paths for Communities
of the Future (Plastic Art Performance Collective / Ioana Gabriela Cherciu & Alina
Tofan)
17:30 – Sesiunea de proiecții 4
19:30 – Sesiunea de proiecții 5

14 iunie

17:00 – Artist Talk cu invitații în festival
19:00 – Sesiunea de proiecții 6

Programul complet al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance – Ediția București este disponibil pe pagina Plastic Art Performance Collective.

Eveniment co-finanțat prin platforma Theatre in Palm în cadrul Local Theatre Lab, partener Homemade Culture (Cultură de Casă).

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 septembrie 2014)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 februarie 2018)

Jovi Ene

BARDO, de Alejandro Gonzalez Inarritu | Data premierei & Key Art | Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult