Cultura mondială ne-a incubat în ultimele decade o tot mai puternică prezență masculină în care predomină caracterul curajos al bărbatului. Avem o industrie mondială a supereroilor, o multitudine de filme și comicsuri cu și despre bărbați curajoși, temerari, gata să ia decizii de anvergură în orice circumstanțe. Dar cum rămâne cu femeile? Ce ne face pe noi cu adevărat curajoase și de ce nu găsim prea multe exemple de cutezanță în literatura sau arta contemporană? Am încercat să răscolesc în propria-mi memorie, astfel încât să găsesc cinci titlu de cărți cu și despre femei curajoase și sper că această listă să vă inspire la noi lecturi.
1. „Maria Regina României. Gânduri pentru vremuri grele”
Deschide gala nominalizărilor cartea „Maria Regina României. Gânduri pentru vremuri grele”, o antologie apărută la Editura Humanitas care înglobează zeci de citate, de meditații și concluzii ale unei femei care s-a înscris pe piedestalul istoriei române drept o figură fără precedent, cu adevărat marcantă. Regina Maria este de o sinceritate cu totul deosebită în această sumă de gânduri pe care le revarsă în jurnalele sale, or drumul său în calitate de conducător alături de soț este presărat de grele încercări. Nici în vâltoarea unui război care tulbură fața Europei, aceasta nu încetează să fie alături de propriul neam, dând dovadă de o destoinicie aparte.
2. „Mâine eram veșnic leu”, de Arnhild Lauveng
A doua carte din această listă este o non-ficțiune de la editura Trei, din colecția PPT, și anume „Mâine eram veșnic leu”, de Arnhild Lauveng. Fiind o autobiografie despre o persoană care suferă de schizofrenie, o boală mintală devastatoare, cartea ne demonstrează și o lecție de curaj, pe care eroina și naratoarea noastră o învață zi de zi, atunci când își acceptă boala și învață să trăiască cu ea. E o carte dificil de citit, mai ales din punct de vedere emoțional, dar sigur merită timpul cititorilor.
3. „Copilul tău. Părinții tăi. Tu”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
A treia pe listă este cartea „Copilul tău. Părinții tăi. Tu” de Ioana Chicet – Macoveiciuc, un altfel de manual de parenting, în care primează curajul de a recunoaște că ai traume pe care nu le-ai tratat înainte de a lua decizia de a fi părinte. Curajul ia, în acest context, forma de apel la conștientizare, la a înțelege că traversăm o traumă generațională pe care nu trebuie să o ascundem sub preș, ci cu care trebuie efectiv să lucrăm, depunând maxim efort zilnic. Acest curaj al fiecărei mame, pentru că anume lor le este dedicată cartea, ia forma grijii de a ne împăca cu noi însele în speranța creșterii unor copii cu adevărat fericiți.
4. „Nopți albastre”, de Joan Didion
Al patrulea titlu e „Nopți albastre” de Joan Didion. Probabil sunteți mirați și vă întrebați unde e curajul eroinei din această carte memorialistică. Cred că aceasta dă dovadă de o enormă temeritate, acceptând moartea unicului copil, al fiicei, dar și pierderea soțului e o carte în care viața, moartea, îmbătrânirea se împletesc în cel mai obsesiv mod.
5. „La Caracas va fi mereu noapte”, de Karina Sainz Borgo
Închei această listă cu unul dintre cele mai noi titluri de la Editura Polirom, și anume „La Caracas va fi mereu noapte” de Karina Sainz Borgo. Romanul spune istoria Adelaidei Falcón, o femeie care are curajul de a aștepta moartea în inima Venezuelei, acolo unde Fii Revoluției au pornit un adevărat iad.
Sunt sau nu curajoase femeile din aceste cărți? Pentru mine cu siguranță da. Voi ce astfel de titluri ați citit?