Editorial

Top 5 cărți bune de scos din anonimat

Zilele acestea, într-o lecție publică oferită de Galina Iuzefovici, critic literar și scriitor rus expat, fugit din fața războiului, am vorbit despre tendințele literare existente. Prin urmare, una dintre formulele enunțate viza cantitatea de cărți publicate per număr de cititori. Și realitatea m-a izbit, numărul de scrieri și traduceri crește de la an la an, pe când cei care citesc devin din ce în ce mai puțini. Iată de ce unele cărți nimeresc într-un con de anonimat, din care cu greu sunt scoase la iveală de o mică parte elitistă de cititori, de regulă cei care își dedică cititului o parte considerabilă de timp (critică literară, cronicari).

Inspirată de acele concluzii, am decis să fac un mic top 5 de cărți pe care să le căutați prin librării fizice sau online și pe care să le citiți cu mult drag, deoarece s-ar putea să fiți plăcut surprinși. Țin să fac o remarcă, criteriul de alegere care mi-a servit e strategia de promovare a acestora, numărul de situații în care efectiv am auzit de ele. Deci, să purcedem.

1. Cântul lui Ahile, de Madeline Miller, Editura Polirom

Deschide acest top un roman istoric semnat de Madeline Miller, intitulat „Cântul lui Ahile”. Acesta, din nefericire, nu s-a bucurat de o vizibilitate la fel de mare precum volumul „Circe”, dar, din punctul meu de vedere, nu pierde absolut deloc în fața succesorului său. Acest volum este o voce oferită personajului Patrocle și o explorare a amorului în vreme de război. Sensibilă, sinceră, dureroasă – iată calificativele care i se potrivesc perfect. Volum tradus la editura Polirom.

2. Cântec pentru cei neîngropați, de Jesmyn Ward, Editura Polirom

Al doilea pe listă este „Cântec pentru cei neîngropați” de Jesmyn Ward, o carte traumatizantă despre conexiuni familiare complicate, despre tăceri și răni deschise, despre nevoia de iubire și de validare. Este un roman care aduce parcă și cu scriitura lui Toni Morrison și cu cea a lui Faulkner. Și acest volum a fost tradus la editura Polirom.

3. Trezirea, de Kate Chopin, Editura Rao

Unul dintre marele romane americane, după cum e catalogat de critica literară, e „Trezirea” de Kate Chopin, tradusă la editura Rao, în colecția Rao Clasic. La o primă căutare a detaliilor despre carte, mare mi-a fost mirarea să nu prea văd opinii legate de aceasta. Ce vreau să zic, e că romanul are o natură feministă care apare mult mai devreme contextual decât însăși fenomenul social în cauză. Edna Pontellier este soție și mamă, dar mai presus de orice e o femeie liberă, care nu se vrea angajată în jocurile de dominare patriarhală. Apropo, acest volum e parte integrantă din curriculumul de studii în țările anglosaxone. La noi, din nefericire, nu s-a bucurat de o mare promovare.

4. Augustus, de John Williams, Editura Polirom 

Romanul „Augustus” de John Williams, tradus la editura Polirom se încadrează perfect în acest top, fiind o ficțiune istorică de calitate, care recompune anii de tinerețe, maturitate și bătrânețe a imperatorului. Scrisă cu o fermitate de neegalat, cartea îi va cuceri pe cei dornici de a învăța o istorie a emoțiilor. Și apropo, romanul a primit Premiul National Book Award for Fiction, în 1973.

5. Negrissimo, de Liliana Corobca, Editura Arc

Închei acest top cu romanul de debut al Lilianei Corobca, intitulat „Negrissimo”, un experiment literar reușit, perfect pentru cei care vor să testeze un alt format de narațiune.

Evident, despre cărțile bune s-a vorbit mereu, chiar și în cercurile restrânse de cititori. Totuși, observând natura profund comercială a unor titluri, mi se pare oportun să ne reamintim cărțile care au ceva de spus, cărțile din care putem și trebuie să învățăm.

Articole similare

În umbra răului. „Luther: The Fallen Sun” (Netflix, 2023)

Corina Moisei-Dabija

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2022

Jovi Ene

Top 5 destinaţii literare pentru vacanţa cea mare

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult