Editorial

Top 3 romane istorice din Colecția „Raftul Denisei” de la Humanitas Fiction

Cu mulți ani în urmă, când tocmai îmi începeam „cariera de cititor”, nu aveam acces la foarte multe cărți și mare îmi era bucuria să descopăr o carte nouă ajunsă, ca prin minune, în biblioteca liceului meu. Adevărul e că, în acele vremuri, distanța dintre Moldova și România părea de-a dreptul… astronomică.

Ca să înțelegi, drag cititor, țin în memorie episodul primei mele întâlniri cu Colecția „Raftul Denisei” de la Humanitas Fiction și am decis să-i dedic, în acest top, trei poziții speciale: trei romane istorice care mi-au plăcut într-un mare fel. Unele sunt mai noi, altele mai vechi, dar toate au fost suficient de pregnante cât să le întipăresc în memorie.

1. „Memoriile unei gheișe”, de Arthur Golden

Traducere de Oana Cristescu

Deschide topul inegalabilul roman „Memoriile unei gheișe”, de Arthur Golden. Romanul este o incursiune captivantă în lumea fascinantă a Japoniei din perioada interbelică, prin ochii unei femei remarcabile, pe nume Chiyo, care devine ulterior gheișă sub numele de Sayuri. Cartea oferă o privire detaliată asupra tradițiilor complexe, culturii sofisticate și politicii sociale din Japonia acelor vremuri, toate împletite în povestea de viață dramatică a protagonistei.

Autorul reușește să construiască o poveste captivantă în contextul unei Japonii în transformare, surprinzând cititorii cu schimbările dramatice din societatea niponă, reflectate prin experiențele și evoluția personajelor principale. Povestea lui Chiyo/Sayuri oferă o perspectivă intimă asupra modului în care evenimente istorice majore au afectat viețile individuale și cum acestea au avut repercusiuni asupra unei întregi comunități.

Romanul explorează atent detaliile legate de tradiții, obiceiuri și ritualuri specifice culturii japoneze, evidențiind schimbările aduse de modernizare și impactul devastator al războiului. Astfel, „Memoriile unei gheișe” se dovedește a fi o cronică subtilă a transformărilor sociale și politice, oferind cititorilor o perspectivă detaliată asupra unei perioade istorice într-un mod accesibil și emoționant. În același timp, Golden nu se limitează doar la evenimente istorice, ci integrează și elemente romantice și de dezvoltare personală, construind astfel o narațiune complexă și bogată, romanul devenind astfel o parte valoroasă din genul romanului istoric.

2. „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov

Traducător: Ion Covaci

Al doilea roman din acest top este „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Înainte să reacționați pripit și să spuneți „dar e un roman de ficțiune”, lăsați-mă să vă argumentez de ce are caracteristicile unui roman istoric. Într-un sens mai larg, romanul poate fi privit și interpretat în contextul istoriei Rusiei, oferind insight-uri asupra societății și politicii din acea perioadă.

Acesta a fost scris în perioada 1928-1940, dar a fost publicat postum, pentru prima dată în 1966. Acest context temporal este important pentru a înțelege influențele și implicațiile istorice ale operei. În timpul anilor ’30, Rusia a fost sub conducerea regimului stalinist, iar critica socială și artistică era adesea periculoasă. Bulgakov, care s-a confruntat cu cenzura și restricțiile asupra creației artistice, a abordat subtil și indirect problemele societății acelor vremuri în „Maestrul și Margareta”.

Romanul conține elemente care pot fi interpretate în context istoric, cum ar fi portretizarea elitei sovietice, birocrației corupte și suprimarea libertății individuale. Însă, Bulgakov folosește o abordare alegorică și fantastică pentru a-și exprima critica socială, oferindu-i romanului un caracter universal și atemporal.

Chiar dacă miza centrală a romanului nu este neapărat istorică, implicațiile sale sunt exact despre înțelegerea istoriei dincolo de metafore și alegorii.

3. „Doamna de la Ritz”, de Melania Benjamin

Traducere de Irina Bojin

Ultimul roman din listă este cel al Melaniei Benjamin, intitulat „Doamna de la Ritz”. O ficțiune istorică bazată pe perioada când renumitul hotel devenise locația centrală a forțelor naziste de ocupație a Franței. Melanie Benjamin ne poartă printr-o istorie romanțată, dar care rămâne la fel de pregnantă și interesantă. Un soi de revendicare a unui adevăr incomod: trădarea e la un pas distanță.

Toate cele trei romane incluse în această listă sunt perfecte pentru a înțelege dimensiunea umană a istoriei, cu feblețea, sinceritatea și defectele sale.

Articole similare

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în ianuarie 2018

Jovi Ene

Război și telenovelă: ”Eu și Marilyn”, de Ji-min Lee

Dan Romascanu

Foe, de J.M. Coetzee

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult