Editorial

Top 3 cărți pentru copii curajoși

Curajul nu a fost mereu o calitate dezvoltată în cei mici. Au trecut ani până am înțeles că avem nevoie de copii curajoși, temerari dacă ne dorim o generație cu aspirații, cu vise și cu dorințe de atins. Acea paradigmă în care ni se spunea că trebuie „să ne ținem limba după dinți” e demult timp desuetă, dar repercusiunile sale se simt până acum. Tocmai din această cauză, am decis că e momentul să fac un top 3 cărți pentru copii curajoși și curioși. 

1. „Erno Rubik și cubul magic”, de Kerry Aradhya

Prima carte este „Erno Rubik și cubul magic”, cu ilustrații de Kara Kramer, tradusă la Editura Frontiera. Volumul biografic ne spune istoria creatorului renumitului Cub Rubik, un joc care a revoluționat întreaga lume, un joc care a dat naștere unui adevărat trend în materie de puzzle-uri și quest-uri. Erno Rubik, profesor universitar, a decis că studenții săi vor învăța mai ușor dacă vor avea un soi de joc logic. Acesta a creat cubul magic, o formă premergătoare care a evoluat ulterior într-un joc vândut în întreaga lume. Cartea spune, pe înțelesul celor mici, cum un vis devine realitate dacă ai suficient curaj. Ilustrațiile superbe și istoria ușor de parcurs fac din povestire un volum inedit, bun de pus pe raft dacă aveți un mic cititor curios. 

2. „Nu mi-e frică să greșesc”, de Olina Ortiz

Al doilea volum este „Nu mi-e frică să greșesc”, o cărțulie minunată despre curajul de a fi diferit. Câteva moțate neastâmpărate decid să o cicălească pe cea mai neordonată dintre ele, doar din simplu motiv că e diferită. Și ce pedeapsă mai bună să găsească decât să-i scrie lui Moț Crăciun (un fel de Moș Crăciun pentru moțate) să nu îi trimită nici un dar celei neordinare. Cât îi citeam fetiței mele îmi tot repeta: „Mami, de ce se purtau așa urât găinușele?” și m-am prins la ideea că se găsește multă empatie în sufletele copiilor până nu intervenim noi, adulții, și stricăm asta. Volumul Olinei Ortiz este un bun memento să acceptăm cu toții că putem fi diferiți, speciali, să ieșim din zona noastră de confort și să învățăm că respectul e o expresie a bunătății. 

3. „Cârtițel se rătăcește”, de Stephanie Polak și Igor Lange

Ultimul volum este o cărticică pe care fetița mea o adoră și pe care o citim și recitim de zeci de ori, tradusă la Editura Universul Pedagogic. Istorioara cârtițelului care se rătăcește și își găsește încet drumul spre casă este un exemplu perfect de curaj, reziliență și putere, pentru că nu se lasă bătut de intemperii și de dificultăți. Cu un limbaj accesibil și cu ilustrații superbe, cartea poate deveni parte din ritualul de lectură zilnic. 

De ce să le citim celor mici astfel de cărți? Pentru că merită să fie puternici, deschiși, gata să înfrunte dificultățile cu capul sus și să descopere lumea asta cu lucrurile bune și dificile pe care le are.

Articole similare

Scriitorul Victor Alartes, autorul romanului „Abandonul calului negru” – o incursiune ficțională într-o lume politică veridică

Jovi Ene

The Devil’s Double (2011) – un film despre opulența și nebunia unui regim dictatorial

Corina Moisei-Dabija

Top 5 documentare inedite de pe Netflix

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult