Editorial

Top 10 filme cu și despre primăvară

Ciclul anotimpurilor în cinematografie cu topurile sale pentru filme-carti.ro se încheie cu … primăvara. La fel ca în fimul de excepție care se afla pe locul 1. Iată deci o listă personală de filme despre primăvară, care se petrec primăvara, sau în care metafora primăverii joaca un rol important. Din nou adaug ‘disclaimer’-ul că este vorba despre un clasament personal valabil astăzi, diferit de cel de ieri și de cel de mâine, la care sunteți invitați să adăugați filmele voastre preferate.

1. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring – Kim Ki-duk, 2003

Este unul dintre cele mai bune filme ale marelui regizor sud-coreean Kim Ki-duk, care a părăsit această lume, simbolic parcă, la început de iarnă. Acțiunea filmului se petrece într-un templu aflat pe o insulă plutitoare, unde un adolescent ucenic crește și se maturizează alaturi de un călugăr budhist. Anotimpurile anului și anotimpurile vieții se scurg, iar timpul capătă altă semnificație în acest univers budhist, legat de natură, pe care îl creează filmul. Un film frumos, care poate lăsa urme în viețile celor care îl văd. 

2. Late Spring – Yasujiro Ozu, 1949

‘Late Spring’ este considerat primul dintr-o trilogie de capodopere ale maestrului cinematografiei japoneze Yasujiro Ozu. Este un film delicat și tandru, impecabil formal, despre relațiile dintre un tată și fiica sa. Noriko (jucata de Setsuko Hara, legendara actriță a filmelor lui Ozu) are douăzeci și șapte de ani și încă trăiește cu tatăl ei văduv. Toată lumea încearcă să o convingă să se căsătorească, dar Noriko vrea să rămână acasă, având grijă de tatăl ei. Realizat în primii ani de după război, în perioada ocupației americane, filmul are și conotații sociale și comentarii subtile despre întâlnirea dintre moravurile și cultura tradiționale ale Japoniei și cele americane.

3. A Bug’s Life – Pixar Animated Studios, 1998

Cine a văzut, copil, alături de copiii săi, sau fără copii ‘A Bug’s Life’ nu poate să fi rămas insensibil la povestea furnicii care își mobilizează prietenii din lumea gâzelor pentru a salva colonia sa de atacurile greierilor agresori. Totul se petrece, desigur, în efemera primăvară, care cuprinde în ea viața scurtă și exuberantă a eroilor. Un deliciu al studiourilor Pixar.

4. The Sound of Music – Robert Wise, 1965

Primăvara tiroleză este decorul filmului ‘The Sound of Music’, considerat unul dintre cele mai bune musical-uri din istoria cinematografiei. Julie Andrews realizează aici unul dintre cele mai memorabile roluri ale ei. Îi dă replica Christopher Plummer, actor care ne-a părăsit și el recent, în miez de iarnă. Filmul a câștigat 5 premii Oscar.

5. Emma – Douglas McGrath, 1996

Romanul lui Jane Austin s-a bucurat de câteva ecranizări pentru micile și marile ecrane, dintre care una foarte recentă. Eu v-o recomand însă pentru acest clasament pe cea din 1996, care o are pe generic pe Gwyneth Paltrow, una dintre actrițele mele preferate, a cărei cariera s-a cam plafonat din păcate în ultima vreme. Scenele filmate în Anglia primăveratică creează atmosfera acestui film delicios despre tânăra care aproape că își ratează propria dragoste tot aranjând perechile altora.

6. You’ve Got Mail – Nora Ephron, 1998

Comedia romantică ‘You’ve Got Mail’ își câștigă locul în topul filmelor cu/despre primăvară datorită scenelor finale care îi aduc împreună pe protagoniștii interpretați de Tom Hanks și Meg Ryan. Filmul acesta mai revendică încă un titlu de glorie, fiind primul film de dragoste în care Internetul joacă un rol important. Și deja, îmi dă o idee pentru un top următor!

Disponibil pe Netflix.

7. Memoirs of a Geisha – Rob Marshall, 2005

Nicăieri în lume probabil primăvara nu este mai spectaculoasă decât în Japonia, unde în perioada ‘sakura’ cireșii înfloriți crează o ambianță unică. Acesta este fundalul unora dintre cele mai frumoase (și mai faimoase) scene ale filmului ‘Memoirs of a Geisha’, ecranizare a romanul lui Arthur Golden. Este vorba despre biografia unei fete simple dintr-un sat de pescari care este aleasă pentru a trece toate încercările educației speciale necesare pentru a deveni una dintre cele mai faimoase curtezane japoneze.

8. Under the Tuscan Sun – Audrey Wells, 2003

Nici în Toscana primăvara nu este mai puțin fermecătoare. Dacă aveați nevoie de argumente sau dacă vă este dor de Toscana puteți vedea sau revedea ‘Under the Tuscan Sun’, dramatizarea cărții de memorii a lui Frances Mayes. Proaspăt ieșită dintr-un divorț, eroina cărții și a filmului (interpretată de Diane Lane) cumpără o vila în Toscana, încercând să dea o turnură pozitivă vieții sale. Căutările nu sunt simple, rezultatele nu sunt imediate, dar ambianța în care are loc filmul și peisajele din jur îi recompensează și pe eroi și pe spectatori.

9. Easter Parade – Charles Walters, 1948

Primăvara este și anotimpul sărbătorilor pascale și al festivalurilor prilejuite de acestea. Un exemplu de film clasic al cărui acțiune se petrece între cele două zile ale parazilor de Paște este ‘Easter Parade’ realizat în 1948 de Charles Walters. Era un musical istoric a cărui acțiune se petrece în 1912 iar în rolurile principale cântă și dansează Fred Astaire (care l-a înlocuit pe Gene Kelly care își fracturase glezna jucând volei) și Judy Garland. Muzica este compusă de Irving Berlin.

10. Conte de printemps – Eric Rohmer, 1990

Cea mai buna încheiere a acestui clasament mi se pare a fi filmul dedicat primăverii din cvartetul celor patru anotimpuri al lui Eric Rohmer.  A fost primul film din această serie, un film subtil și delicat, filmat cu naturalețea și firescul vieții cotidiene, în care primăvara nu este atât fundal cât metaforă a unei etape a vieții și maturizării. La fel ca majoritatea filmelor lui Rohmer, și acesta depinde mult de măiestria, sinceritatea și sensibilitatea actorilor. Rohmer îi alege bine și îi lasă liberi să construiască o galerie de personaje memorabile.  

(Sursa fotografiilor: https://www.imdb.com/)

Articole similare

Prin blogosfera literara (30 septembrie – 6 octombrie 2013)

Dan Romascanu

O bijuterie: L’homme du train (2002)

Dan Romascanu

Săptămâna Pedro Almodovar: Los abrazos rotos (2009)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult