Editorial

Top 10 filme cu președinți americani

Peste două zile vor avea loc alegerile prezidențiale americane. Campania electorală prezidențială americană este unul dintre spectacolele informaționale periodice cele mai pasionante ale planetei. Se petrece odată la patru ani și miza este extraordinară pentru soarta Statelor Unite și a întregii lumi. Cinematografia este și ea pasionată de personajele președinților americani, reali sau imaginari, și de ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă, se va întâmplă și s-ar putea întâmpla în Biroul Oval, la Casa Albă și în culisele de vârf ale politicii americane. Am ales pentru această ocazie 10 filme dintre cele mai interesante și mai diferite în care președinții americani joacă rolurile principale. Topul include numai filme de lung metraj pentru ‘marile ecrane’. Filmele și serialele de televiziune ar merita un top separat.

1. Lincoln – Steven Spielberg, 2012

‘Lincoln’ al lui Steven Spielberg apare pe primul loc cam în orice top de acest gen. Este probabil biografia cinematografică ultimativă, cel puțin din cele realizate până acum. Reconstituirea istorică este impresionantă, mesajele lipsite de orice echivoc, iar Daniel Day Lewis realizează unul dintre rolurile de vârf ale carierei sale. Acțiunea acoperă ultimele patru luni din viața lui Lincoln, concentrându-se pe eforturile sale în ianuarie 1865 pentru eliminarea juridică a sclaviei prin adoptarea de către Camera Reprezentanților a celui de-al treisprezecelea amendament la Constituția Statelor Unite. Drama istorică este excelent conturată, inclusiv mecanismele politicii americane, unele valabile încă până în ziua de azi.

2. Nixon – Oliver Stone, 1995

Dacă Lincoln este o personalitate aproape necontestată în istoria americană, nu același lucru se poate spune despre Richard Nixon, singurul președinte care a demisionat, un politician și un om al contrastelor. Cu atât mai interesantă este biografia sa și câteva filme i-au desenat profilul. Am ales două dintre ele, primul fiind ‘Nixon’ al lui Oliver Stone. Cineastul angajat și cu opinii politice clare reușește să creeze un portret neașteptat de nuanțat și de complex, urmărind cariera politică a lui Nixon de la începuturi și până la cazul Watergate și demisia sa. Nixon apare pe ecran ca un om cu remarcabile calități dar și cu probleme personale acute și diverse. Interpretarea lui Anthony Hopkins este admirabilă.

3. Frost/Nixon – Ron Howard, 2008

Filmul lui Oliver Stone se oprea la demisia lui Nixon, în timp ce acțiunea filmului ‘Frost/Nixon’ al lui Ron Howard are loc cu câțiva ani mai tărziu, când fostul președinte american încearcă să-și repare imaginea publică și să-și îmbunătățească locul în istorie printr-un interviu acordat ziaristului britanic David Frost. Și aici personalitatea lui Nixon prilejuiește o intepretare actoricească antologică actorului Frank Langella. Îi dă replica Michael Sheen în rolul lui David Frost. Filmul este o adaptare a piesei de succes cu același nume scrisă de Peter Morgan, care a semnat și adaptarea pentru marile ecrane.

4. The American President – Rob Reiner, 1995

Să părăsim deocamdată dramele și personajele istorice și ne amintim de cel mai romantic președinte american întruchipat pe ecran de Michael Douglas în comedia ‘The American President’ realizată în 1995. Cazul Levinsky încă nu izbucnise și mai era de conceput o intriga în care un președinte burlac se îndrăgostește de o frumoasă activistă pentru mediul înconjurător chiar într-un an electoral. Apropos, legea care ar limita folosirea armelor de foc, menționată în film, nu a fost în realitate aprobata nici până astăzi.

5. Air Force One – Wolfgang Petersen, 1997

Ce părere aveți despre președintele Statelor Unite ca erou de film de acțiune? Este ceea ce ne propune ‘Air Force One’ realizat în 1997, în care avionul cel mai păzit din lume este răpit de teroriști și președintele este nevoit să recurgă la forța și experiența sa militară pentru a le veni de hac teroriștilor. În rolul principal apare Harrison Ford, aflat în acea perioadă la vârful carierei sale dar și în forma fizica adecvata, iar regia îi aparține regizorului german Wolfgang Peteresen, strămutat pentru vreo două decenii la Hollywood unde a semnat regia câtorva memorabile filme istorice și de acțiune printre care și acesta.

6. Idiocracy – Mike Judge, 2006

Amatorilor de comedii trăsnite le va place ‘Idiocracy’ regizată de Mike Judge, care semnează și scenariul alaturi de Eitan Cohen. Vor întâlni aici un președinte american, ba chiar doi, cum nu va exista (sperăm) niciodată. Filmul este o comedie sci-fi. Eroul, soldatul Joe Bauers, „american mediu”, este selectat de Pentagon pentru a fi cobai pentru un program de hibernare super-secret. Uitat, se trezește cinci secole în viitor. Descoperă o societate atât de incredibilă de deterioată, încât este cu ușurință cea mai inteligentă persoană în viață. Ajunge să-l cunoască pe președintele în funcție și până la urma chiar să-l înlocuiască.

7. Fail Safe – Sidney Lumet, 1964

Un film jumătate uitat care merită însă multă atenție este ‘Fail Safe’ un thriller politic din perioada războiului rece realizat de Sidney Lumet. O eroare de calculatoare (da, chiar și atunci) face ca un bombardier american cu arme atomice la bord să se îndrepte spre Moscova. Poate fi războiul nuclear evitat? În rolul principal apare Henry Fonda, poate cel mai potrivit actor care a existat vreodată pentru întruchiparea bărbaților confruntați cu dileme morale imposibile.

8. Dr. Strangelove – Stanley Kubrick, 1964

În același an, 1964, a apărut pe ecrane și ‘ Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb’ capodopera lui Stanley Kubrick (de fapt superlativul se potrivește cam tuturor filmelor regizate de Kubrick). În acest film un general dement pune lumea pe drumul către holocaustul nuclear în timp ce o ‘cameră de război’ plină de politicieni și generali încearcă frenetic să-l oprească. Peter Sellers apare în rol triplu, unul dintre personajele întruchipate de el fiind președintele american Merkin Muffley.

Disponibil pe HBO Go.

9. Thirteen Days – Roger Donaldson, 2000

Filmele lui Lumet și Kubrick realizate în 1964 au fost inspirate de un episod de istorie reală care se petrecuse în octombrie 1962 – criza rachetelor sovietice în Cuba, moment în care lumea reală s-a aflat probabil mai aproape de un război nuclear între cele două mari puteri ale epocii decand în orice alt moment din istorie. Multe documente sunt secrete și adevărul istoric nu este cunoscut nici până astăzi în toate detaliile sale, dar s-au realizat deja câteva filme printre care cel mai interesant mi se pare docu-drama’Thirteen Days’ realizata în 2000 de Roger Donaldson. Bruce Greenwood joaca rolul unui ezitant președinte JFK, în timp ce Kevin Costner apare dominant în rolul consilierului președintelui.

10. The Butler – Lee Daniels, 2013

Închei cu un film în care nu apare un singur președinte american ci opt. Este numărul de președinți pe care i-a servit cu devotament și respect pentru instituția prezidențială Cecil Gaines, eroul filmului ‘The Butler’, valet și sef al personalului la Casa Albă vreme de mai multe decenii. Rolul principal este jucat de Forest Whitaker, iar în rolurile diferiților președinți de la Eisenhower la Reagan apar actori ca Robin Williams, John Cusack, Liev Schreiber, și alții, unii dintre ei greu de recunoscut în spatele machiajelor experte.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Să nu ucizi: Krótki film o zabijaniu (1988) – A Short Film About Killing

Dan Romascanu

Străzile rău famate din Londra: Legend (2015)

Dan Romascanu

Un film, doua pareri: No Country for Old Men

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult