Editorial

Sesiune Q&A cu actorul Stig Henrik Hoff (din „Bine ați venit în Utmark”, HBO)

Bine ați venit în Utmark! (Utmark, 2021) este una dintre noile miniserii pe care ni le propune canalul HBO. Producție Norway’s Paradox, cu un scenariu scris de danezul Kim Fupz Aakeson și în regia islandezului Dagur Kári, are opt episoade și este descris copios de critică drept „un western modern”. Împreună cu alte trei jurnaliste din Europa, am avut privilegiul de a participa la o sesiune Q&A online cu actorul Stig Henrik Hoff.

În peisajul adesea cenușiu și dezolant al Utmarkului, Hoff îi dă viață lui Bilzi, un personaj parțial stereotipic, parțial enigmatic. „Am filmat în mijlocul pustietății, la nord de nicăieri”, a explicat actorul. „Oamenii sunt ciudați acolo.” De altfel, zona de frontieră, partea cea mai nordică a Norvegiei, nu îi este străină, pentru că a crescut acolo. „Nu prea ai multe opțiuni și, de obicei, calci pe urmele părinților și faci ce fac și ei. Nu ai neapărat o identitate, așa că-ți asumi una.

Utmark – un amestec de Gotham și Frontier

Cu un mix de arme de foc, afaceri ilegale și personaje desprinse din romanele grafice, așa ar putea fi descris Bine ați venit în Utmark! Între un fermier alcoolic, un șerif corupt (cu o grave probleme digestive) și două prostituate albaneze care visează să-și deschidă chioșcuri cu banii agonisiți, odată întoarse acasă, se desprinde figura lui Bilzi. Nu este primul rol de etnic Sami al lui Stig Henrik Hoff: acesta a mai jucat, în filmul Glassdukkene (Glass Dolls, 2014), adaptat după un roman de Jorun Thørring, rolul unui detectiv pe nume Aslak Eira.

În Norvegia, cultura Sami este foarte bine reprezentată”, a povestit actorul la sesiunea de Q&A. „Avem televiziune în limba Sami și trupe pop apreciate.” Cu toate că nu este etnic Sami, Hoff spune că se simte apropiat de cultura lor, în special prin comuniunea cu natura și prin spiritul nomad. Își descrie personajul, pe Bilzi, drept un rege al naturii – dar și ca pe o forță a ei. „Spre deosebire de mine, Bilzi nu are niciun filtru. Nu se dă înapoi să lovească pe cineva, dacă simte că acel cineva nu are dreptate.

Despre Bilzi, joik și limba Sami

Hoff a lucrat timp de două luni cu un etnic Sami, care l-a învățat limba, dar și cântecele lor tradiționale, numite joik. „Cel mai dificil este să cânți spre interior, și nu spre exterior”, a explicat actorul, făcând și o demonstrație ad hoc. La fel cum veți asculta și în serial, aceste joik tradiționale sunt mai degrabă incantații șamanice, puternic conectate cu credința Sami – un amestec de elemente din diverse zone spirituale, cu o înclinație evidentă spre animism.

Există o limbă Sami din sud și una din nord”, a spus Hoff, căruia i s-a părut o provocare să învețe replicile, în condițiile în care nu știa decât să salute, înainte de filmări. De altfel, ne-a exemplificat și cu alte replici învățate pentru roluri anterioare, inclusiv în italiană. Felul în care recita și emfaza m-au dus cu gândul la zona teatrală și l-am întrebat dacă a jucat și pe scenă. „Trei ani la Teatrul Național”, mi-a răspuns. Nu a fost însă un mediu confortabil pentru firea sa independentă și rebelă. „În plus, nu am simțit că suntem o familie, o echipă unită”, a mărturisit el.

Întrebat de ce nordicii par înclinați spre melancolie și chiar depresie, a spus că i se pare că ar fi din cauza naturii. „Natura te face să te simți mic. Iar asta îți dă timp să te gândești, și te poate întrista. Să te afli în prezența permanentă a oceanului te umple de melancolie. Dar știți ce? Este în regulă să fiți triști”, a adăugat el.

Psihologia relațiilor în nordul sălbatic

Stig Henrik Hoff nu este doar direct, ci și foarte amuzant. Vorbind despre Bilzi și explicând diferența dintre persoana sa și personaj, a pomenit și de o glumă care i se pare foarte potrivită: „Se spune că, dacă vorbești cu o femeie, cu partenera ta, să spunem, trebuie să ai o mașină în preajmă. Să ai ce repara cât vorbește ea – pentru că bărbații simt nevoia să repare mereu ceva.” Nu știu dacă să vă recomand sau nu să-i urmați sfatul, dar știu că actorul este tatăl a cinci copii, că s-a conectat la Q&A din contul de Google Meet al uneia dintre fiicele sale, și că părea foarte bucuros să povestească despre familia lui.

Pentru opt episoade despre familii mai… neobișnuite, urmăriți mai bine Bine ați venit în Utmark, disponibil din 18 aprilie pe HBO.

(Sursă fotografie: variety.com)

Articole similare

Top 5 filme văzute pe Netflix în iunie 2019

Jovi Ene

Eşecul neo-paşoptiştilor

Codrut

Comedia muzicală „Hârca se întoarce” – happy-ending la puterea doi – Stagiunea 2015 – 2016 la Teatrul Elisabeta

Andreea Andrusca

1 comment

Rodica Gavril 20 aprilie 2021 at 16:49

Foarte interesant! merită citit, iar mini-seria merită urmărită!
Felicitări, Iulia – așa cum ne-ai obișnuit, avem mereu lucruri noi, deosebite, de aflat, de fiecare dată!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult