Editorial

„Să avem grijă să nu ne pierdem inima.” (Simona Popescu și Bogdan Suceavă, Scriitori printre liceeni, FILIT 2019)

În ciuda ploii care s-a năpustit asupra Iașului în cea de a treia zi a festivalului, participanții nu au acceptat pierderea oportunității de a-și întâlni autorii contemporani mult îndrăgiți, așa că au luptat contra vremii și au continuat să se bucure de evenimentele din cadrul FILIT-ului. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Simona Popescu și Bogdan Suceavă,„scriitorii printre liceeni”, au întâlnit o mulțime de elevi care s-au arătat dornici de a de a vedea și observa oamenii din spatele cărților, nu doar creația acestora. Bucuria de a întâlni autori contemporani s-a remarcat în rândul liceenilor, iar discuția a decurs frumos, firesc, având în vedere că ambii scriitori sunt și profesori universitari, legătura cu cei din sală închegându-se prin sensibiliatea și fantezia cu care abordau subiectele dezbătute.

 „Rolul ficțiunii este de a ajusta lumea la visele și așteptările eului.”

Simona Popescu a fost jovială, s-a apropiat cât mai mult de sufletul tinerilor și a împărtășit cu cei din sală amintiri din adolescență, cărți și muzicieni preferați, gânduri despre „Exuvii”, una dintre romanele sale de căpătâi. Pentru Simona Popescu, raportul realitate-virtualitate și timpul nu dețin limite bine definite, ea nu se lasă contrânsă de aceste bariere temporale și spațiale, susținând că „nu există realitate și virtualitate pentru mine, eu lucrez cu realitatea din trecut, prezent și viitor.”

În privința romanului său „Exuvii”, scriitorea a menționat că l-a scris din necesitatea normalității, a recuperării unui trecut ireversibil, la care doar prin intermediul „căzutului pe gânduri” a putut ajunge. Simona Popescu a susținut că „Exuvii” reprezintă o carte despre entitate, nu despre identitate, mărturisind că „dacă ești îndrăgostit, fericit sau nefericit, ești entitate, adică un om liber.”

„Noi suntem într-o metamorfoză continuă. Animalele își lasă exuviile, dar noi nu. Trăim cu exuviile în minte, cu cele din trecut, dar și din viitor. Înmagazinăm aceste lucruri prin principiul matrioshka. ”

În cartea „Lucrări în verde sau Pledoria mea”, Simona Popescu a adăugat un soundtrack, discutând despre importanța muzicii în literatură, dar și a literaturii din muzică, menționând persoane din această sferă, precum Leopold Mozart, Chopin, Maria Callas, The Radiohead, The Doors, The Cure, Oasis. În plus, printre scriitorii pe care Simona Popescu i-a recomandat publicului tânăr se află Max Blecher , J.D. Salinger, Marcel Proust (în special „Timpul regăsit”),  Ion Budai-Deleanu  care „scoate poezia de sub normă”, dar și pe Eminescu, deoarece „își taie creanga de sub el, se autoironizează”.

„Dacă ar fi o mașinărie care să înregistreze tot ce gândești, ar fi extraordinar, dar și catastrofal.”

Bogdan Suceavă s-a remarcat printre cititorii tineri cu romanul său recent apărut „Avalon: secretele emigranţilor fericiţi ”, ilustrând importanța evoluției interioare a unor oameni, talentul și vocea literară, dar și valorificarea potențialului, acesta mărturisind că „e important să ai răbdare cu tine însuți”. Astfel, scriitorul ne-a sfătuit să ne urmăm inima, să ne ascultăm instinctul şi să ne atingem idealurile prin pragmatism, să ţinem seama de progresul continuu al civilizaţiei, conturându-ne o viziune progresivă pentru a ne adapta cu uşurinţă la schimbare.

„E important să avem o proiecție a viitorului apropiat.”

Bogdan Suceavă a mai discutat despre cenzura comunistă, viziunea asupra satului românesc care se află în continuă schimbare, a relatat întâmplări la care a participat și Simona Popescu, reliefând relația de prietenie dintre cei doi. Ca recomandări literare pentru tinerii cititori, acesta a menționat „Magicianul”, de John Fowles și „Numele trandafirului”, de Umberto Eco.

Astfel, întâlnirile cu liceenii din cadrul FILIT-ului reprezintă o dovadă a interesului tinerilor pentru cultură, literatură, a bucuriei cunoașterii autorilor contemporani care consolidează relația cu publicul cititor.

„Scriitori printre liceeni”

Invitați: Simona Popescu, Bogdan Suceavă

Coordonatoare: prof. dr. Monica Iosub, prof. dr. Claudia Comănescu

Eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași

Articole similare

Eternul feminin: 2. Despre corpul feminin

Tudor Mirică

Nou la Editura Humanitas. Fragment din Edward J. Watts, „Ultima generație păgână”

Jovi Ene

Show must go on! – CineConcert-ul ”Eforie Colorat”

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult