Prima carte a lui Frans de Waal pe care am citit-o a fost ”Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?”. Mă aflam la o conferință în februarie 2020 și în holul Ateneului Român, la standul de carte Humanitas, am luat în mâna acest volum, l-am frunzărit și l-am cumpărat fără să știu că de fapt autorul m-a cumpărat pe mine. ”Cumpărat” – bineînțeles în sensul de câstigat! 🙂 Așa că am continuat cu ”Mama ultima îmbrățișare” și am încheiat cu ”Bonobo și ateul”, acesta fiind de fapt primul volum tradus în România. Toate la Editura Humanitas, ultimul în traducerea Ioanei Miruna Voiculescu și primele două în traducerea lui Carmen Strungaru. Și toate trei – ilustrate de către autor.
O personalitate uluitoare acest Frans de Waal, despre care Wikipedia ne spune:
”Franciscus Bernardus Maria „Frans” de Waal (n. 29 octombrie 1948) este primatolog și etolog olandez. Este profesor de comportament al primatelor în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia, director al Living Links Center de la Yerkes National Primate Research Center de la Emory, și autor al numeroaselor cărți, inclusiv Chimpanzee Politics (1982) și Our Inner Ape (2005). Cercetările sale se concentrează pe comportamentul social al primatelor, inclusiv rezolvarea conflictelor, cooperarea, aversiunea inechității și partajarea alimentelor. Este membru al Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite și al Academiei Regale Olandeze de Arte și Științe.”
Deocamdată nu purced la recenzarea acestor cărți, ele sunt încă pe noptiera mea și în nopțile în care nu pot adormi, le recitesc… și unele pagini mă ajută să mă împac cu lumea oamenilor în care trăiesc. Extraveralul meu 🙂 . Și vă îndemn să investiți cu folos ceva bănuți în aceste trei volume… citind despre primate, veți avea de învățat despre oameni și veți înțelege cele două specii privindu-le în oglindă.
Am găsit pagina lui Frans de Waal pe facebook, m-am abonat și mă delectez cu fotografiile uluitoare și explicațiile postate. În ce lume minunată și diversă trăim și cât de hapsâni suntem în atitudinile nepăsătoare sau chiar devastatoare asupra acesteia.
Și vă trimit și către un post edificator pe facebook, pe pagina Humanitas:
”Despre Frans de Waal, cărțile lui și etologie, un text scris de Carmen Strungaru, etolog și traducătoare a celor mai recente două volume ale autorului, publicate în colecția #Știință.
–
„Bonobo și ateul”, „Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?”, „Mama Ultima îmbrățișare” (pentru a cita doar cărțile traduse și în limba română), nu sunt „pledoarii” ale lui Frans de Waal în favoarea animalelor. Autorul încearcă prin cărțile sale, oarecum de „popularizare“, să reeduce modul nostru de a privi ființele din jur, punându-ne în față informații din domeniul la care suntem cel mai sensibili – domeniul activității nervoase superioare, al conștiinței, inteligenței, minții, emoțiilor și trăirilor.
El nu dorește să minimizeze capacitățile noastre comportamentale, cognitive sau sociale, ci doar ne atrage atenția că aceste „daruri“ nu au apărut „din spuma mării“ și că, dacă tot ne bucurăm din plin de toate lucrurile pe care le cunoaștem despre noi, de felul în care funcționează corpul și creierul nostru, dar și de toate modalitățile de a ne proteja sănătatea și viața, atunci este cazul să ne aducem aminte și de faptul că cea mai mare parte din cunoașterea noastră actuală se bazează pe studiile făcute pe animale.
De subliniat că de Waal nu este doar un autor de știință popularizată. Cărțile sale sunt faimoase și sunt primite cu mare entuziasm, dar și cu împotrivire. Este exact lucrul pe care și-l dorește de Waal cel mai mult: ca împotrivirea să existe, dar să fie argumentată în mod științific, nu numai instinctual și reflex.
Cât despre știința serioasă, de Waal este autor și coautor a peste 700 de articole științifice, bogat documentate, asigurate statistic și publicate în reviste științifice de mare prestigiu.
Etologia nu trebuie să rămână o disciplină de nișă, Mai mult decât oricare altă disciplină bio-psiho-socială, etologia (rebotezată în fel și chip în ultimele decenii) este o cale de auto-cunoaștere a noastră și a lumii noastre înconjurătoare și trebuie deci să fie accesibilă oricui.
Pentru mine a fost o mare bucurie și onoare să traduc ultimele două cărți ale lui de Waal.”