Editorial Recomandat

Piesa de teatru: Janka – Ziua Nationala de comemorare a Holocaustului (II)

Ziua Nationala de comemorare a Holocaustului – 9 octombrie in Romania, este dedicata amintirii evenimentelor istorice  si neuitarii victimelor – evrei si romi care au suferit, murit sau supravietuit.

Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

Cu ocazia acestei comemorari s-au desfasurat numeroase evenimente oficiale si culturale.

Va prezint in doua zile consecutive doua dintre evenimentele culturale la care am participat.

Azi al doilea eveniment – Teatru
JANKA
Teatrul Evreiesc de Stat
Scenariu: Oscar K. Speace
Traducere: Ioan J. Popescu
Regia artistica: Toma Enache
Cu Maia Morgenstern
Editor imagine: Cristi Sandulescu
Regia muzicala: Patricia Prundea
Producator: Ion Maris – Rotary Club Sighetu Marmatiei

Maia Morgenstern nu trebuie sa ne convinga de nimic. Ea trebuie doar sa ne destainuie pe scandura scenei si atunci intelegem!

Pentru ca despre “a intelege” este vorba in acest spectacol de mare clasa.

Sa intelegem inca si inca, mereu, cu fiecare marturie, amprenta tragica a nazismului, lasata asupra istoriei personale si universale.

Istoria personala a celei care a fost Janka Festinger, nascuta la 16 noiembrie 1916 la Sighet si decedata in 1994 in Statele Unite.

Din Caietul de Sala al spectacolului redau: <<” Exista un moment in viata fiecaruia in care stim ca dupa aceea, nimic nu va mai fi la fel” povesteste regizorul si dramaturgul Oscar Speace. “Pentru mine, ziua aceea a fost vara anului 1997 camd am aflat ca matusa mea are o scrisoare de la mama mea, in care povesteste calatoria ei si a celor doua surori prin Holocaust, calatorie care a debutat la 15 mai 1944 la Sighet si care s-a incheiat la 1 mai 1945 intr-un vagon de cale ferata parasit de nemtii ce au depus armele in fata tancurilor americane. Casatoria cu un soldat american stationat in Germania – prima casatorie recunoscuta oficial de armata americana – a emigrat in Statele Unite si s-a stabilit in insorita Californie unde a dat nastere la doi gemeni – mie si fratelui meu David – pe care i-a considerat simbol al victoriei asupra solutiei finale naziste.”>>

Janka Festinger a trait patru vieti: prima, plina de caldura unui camin evreiesc, in Sighet, intr-o familie cu bunici, parinti (mama decedase in 1925), doi frati si doua surori. A doua viata, care a debutat in martie 1944, alaturi cu alti 10.000 de evrei din Sighet inghesuiti in ghettou si a continuat apoi din luna mai in lagarul de la Auschiwitz, tragica experienta, pentru a continua cu Dachau si incheiata cu eliberarea. “Ce anume ne face pe noi supravietuitori?” se intreaba Janka.  Raspunsul este de o simplitate si o amaraciune cutremuratoare: “O paine intreaga numai pentru mine!” Primita din mainile salvatorilor americani. Acesta a fost momentul reinvierii Jankai si inceputul celei de a treia vieti, intr-o Germanie post nazista. Sub povara pierderii a 63 de membri ai familiei, striviti de tavalugul criminal al razboiului. Dar cu fericirea de a avea alaturi de ea pe sora mai mica (impreuna cu care traise in lagare si supravietuise) si de a-i regasi in viata pe cei doi frati.Cea de-a patra viata a Jankai este cea traita alaturi de Bob, sotul ei, in America, alaturi de care si-a construit o familie. Patru vieti … Un drum lung …La capatul caruia gandeste ca daca ar fi stiut ceva despre cosmarul pe care l-a traversat, si-a fi pus capat vietii… Viata care insa i-a pastrat undeva, acolo, in mijlocul tragediei, o sansa. O sansa la supravietuire, o sansa pentru iubire si fericirea de a da nastere a doi copii … si mai departe, de a-si tine in brate nepotii … Janka este un simbol al victoriei evreului condamnat la nefiinta!

“Oscar Speace, fiul Janka, este regizor, dramaturg, producator si director al Valley PBS Television din Fresno, California si de peste 20 de ani a produs si regizat peste 550 de programe de radio si televiziune. Este detinatorul a doua premii Emmy; Documentarul <Janka: One minute of Perfect Happiness> a cucerit premiul Telly” (din Caietul de Sala)

Piesa “Janka” a fost prezentata “in premiera la Sighetu Marmatiei intr-un spectacol de exceptie interpretat in limba engleza”, pe 21 mai 2011, cu actrita Janice Noga.

Premiera nationala in limba romana a avut loc la Sighetu Marmatiei pe 1 mai 2012, cu Maia Morgenstern (in ziua implinirii frumoasei varste de cincizeci de ani), care asa cum spune articolul prezentat, a “ravasit pana la lacrimi publicul sighetean”.

Sectacolul oferit de catre Maia Morgenstern pe scena Teatrului Evreiesc de Stat in ziua de 11 octombrie a fost un regal. Actrita a fost Janka, a fost de acolo … un acolo de pretututindeni unde evreii au suferit, au murit sau printr-un miracol, au supravietuit!

Un spectacol in care actrita a stapanit scena, a incremenit publicul, si-a impletit vocea (Dumnezeule, ce incredibil instrument este glasul Maiei) cu imaginile de arhiva proiectate intr-un montaj video elocvent, si-a lasat intreaga fiinta cotropita de trairile Jankai, de la dulcea amintire a copilariei, a familiei, a fratilor si surorilor, a tatalui, la disperarea coplesitoare a suferintelor si decaderii fiintei umane in ghettou, in deportare, in lagare si pana la iluminarea calda a sentimentelor de iubire pentru sotul ei, pentru baietii ei … Un SPECTACOL! O mare actrita sub mana unui regizor experimentat, care au stiut sa apese cu inteligenta asupra intrebarii “chiar va puteti imagina?” pentru a ne face – cutremurandu-ne – sa ne imaginam!

Ilustratie muzicala edificatoare aici.

Plecaciuni si Multumiri!

Articole similare

Kapitalism – Reteta noastra secreta (2010)

Delia Marc

Concurs: Soundtrack-uri celebre (13)

Delia Marc

Fragment din ”Turma păstorului mut”, de Marius Oprea

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult