MARIN CONSTANTIN (27 februarie 1925 – 1 ianuarie 2011)
In prima zi a sa, anul 2011 ne rapeste un mare om de cultura si il aseaza alaturi de multe alte valori duse spre binemeritata odihna, dupa ce ne-au lasat spre neuitare talentul, munca si creatiile lor exceptionale.
„Maestrul Marin Constantin a murit, sâmbătă seară, la vârsta de 85 de ani.
Dirijorul şi compozitorul Marin Constantin, profesor şi şef al catedrei de dirijat cor, a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, activitatea sa fiind apreciată de critici muzicali din întreaga lume.
Maestrul Constantin era membru al Uniunii Compozitorilor şi, de-a lungul vieţii, a fondat numeroase coruri, printre care Corul Universităţii din Bucureşti şi Corul Naţional de Cameră Madrigal.
De-a lungul carierei, a susţinut peste 3.500 de concerte în ţară şi în lume.
Marin Cosntantin a înregistrat zece discuri, numeroase CD-uri şi DVD-uri ale Corului Madrigal, dar şi filme documentare.
Printre titlurile şi medaliile cu care a fost distins se numără: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului în 1990, 1992 şi 1994, Medalia Enescu şi Medalia Eminescu.
Maestrul Marin Constantin era, de asemenea, doctor în muzicologie şi filosofie a muzicii şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca”.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe familiei maestrului Marin Constantin, despre care spune că prin corul Madrigal, pe care l-a înfiinţat în 1963, a pus piatra de temelie a unuia dintre cele mai solide monumente ale culturii române. „Omul Marin Constantin ne-a părăsit”, dar corul Madrigal „ne va rămâne mereu aproape”.
Miercuri, între orele 10,00-12,00, în foaierul Ateneului va avea loc o ceremonie de comemorare a maestrului, acesta urmând a fi înmormântat, cel mai probabil, miercuri, la ora 14,00, în Cimitirul Bellu Evanghelic, după o slujbă ce va fi oficiată la Biserica Boteanu.