Editorial

Maestrul Marin Constantin a murit

MARIN CONSTANTIN (27 februarie 1925 –  1 ianuarie 2011)

In prima zi a sa, anul 2011 ne rapeste un mare om de cultura si il aseaza alaturi de multe alte valori duse spre binemeritata odihna, dupa ce ne-au lasat spre neuitare talentul, munca si creatiile lor exceptionale.

„Maestrul Marin Constantin a murit, sâmbătă seară, la vârsta de 85 de ani.

Dirijorul şi compozitorul Marin Constantin, profesor şi şef al catedrei de dirijat cor, a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, activitatea sa fiind apreciată de critici muzicali din întreaga lume.

Maestrul Constantin era membru al Uniunii Compozitorilor şi, de-a lungul vieţii, a fondat numeroase coruri, printre care Corul Universităţii din Bucureşti şi Corul Naţional de Cameră Madrigal.

De-a lungul carierei, a susţinut peste 3.500 de concerte în ţară şi în lume.

Marin Cosntantin a înregistrat zece discuri, numeroase CD-uri şi DVD-uri ale Corului Madrigal, dar şi filme documentare.

Printre titlurile şi medaliile cu care a fost distins se numără: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului în 1990, 1992 şi 1994, Medalia Enescu şi Medalia Eminescu.

Maestrul Marin Constantin era, de asemenea, doctor în muzicologie şi filosofie a muzicii şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca”.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe familiei maestrului Marin Constantin, despre care spune că prin corul Madrigal, pe care l-a înfiinţat în 1963, a pus piatra de temelie a unuia dintre cele mai solide monumente ale culturii române. „Omul Marin Constantin ne-a părăsit”, dar corul Madrigal „ne va rămâne mereu aproape”.

Miercuri, între orele 10,00-12,00, în foaierul Ateneului va avea loc o ceremonie de comemorare a maestrului, acesta urmând a fi înmormântat, cel mai probabil, miercuri, la ora 14,00, în Cimitirul Bellu Evanghelic, după o slujbă ce va fi oficiată la Biserica Boteanu.

Articole similare

Top 5 cărți pentru copii cu povești care inspiră

Corina Moisei-Dabija

Top 3 romane feministe

Corina Moisei-Dabija

Top 10 filme despre trenuri și gări

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult