Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 21 iunie 2012

Rezultate 19 iunie:

Suedia-Franta 2-0
Pronosticuri corecte: –

Anglia-Ucraina 1-0
Pronosticuri corecte: –

Meciul zilei: Cehia-Portugalia. Pilula culturala: Jovi.

Daca ati ales sa vizitati orasul Plzen (sau Pilsen) din Cehia, pe langa catedrala din secolul al XIV-lea, primaria din secolul al XVI-lea, Casa Imparatului din 1607, nu trebuie ratata si o plimbare (si probabil degustare) in Muzeul Berii, chiar in orasul in care a fost creata berea Pilsner. O privire istorica asupra originilor acestei bauturi mirifice, de la inceputul plin de savoare din Egiptul Antic, pana la cultul berii din Evul Mediu.

In muzeu, sunt explicate pe larg mecanismele unei fabrici de malt, dar exista si machete de dimensiuni reale ale unor puburi clasice: unul din secolul al XIX-lea si unul din anii 1930. La final, puteti degusta o bere plina de racoare, clasicul si in acelasi timp originalul Pilsner Urquell, gratis daca veti cumpara in acelasi timp si un pahar decorativ cu insemnele Muzeului Berii din Plzen. Ca o anecdota, in lumea berarilor cand se discuta despre clasamente mondiale, se spune ca “pe locul 1 se afla Cehia, pe locul 2, Cehia, pe locul 3, Cehia si pe urma ceilalti”.

Turnul Belem (Torre de Belem) din Lisabona-Portugalia a fost construit intre 1515 si 1520, in efortul de a apara estuarul raului Tagus. A beneficiat de arhitectura lui Francisco Arruda, avand un stil ce imbina elementele gotice cu cele maure. Zidurile exterioare sunt impodobite cu o franghie sculptata in piatra si balconase, turnurile de veghe sunt realizate in stil maur, iar parapetii au forma de scut. In fata turnului se afla un monument ce il comemoreaza pe primul portughez care a trecut Atlanticul in avion – Gago Coutinho, pe 30 martie 1922.

Turnul Belem a fost punctul de plecare al multor expeditii iar pentru navigatori era ultimul lucru pe care-l vedeau de pe pamantul tarii mama pana la intoarcerea de pe mare. Odinioara constructia era implantata mai adanc in estuar, marcand punctul de plecare al celor ce se hotarau sa cutreiere imensitatea apelor pentru a descoperi noi teritorii. Dupa cutremurul din 1755, care a impus, printre altele, reamenajarea fluviului, turnul se afla la marginea plajei, ramanand insa nu doar simbolul orasului ci si al expansiunii portugheze.

Pronosticuri meciuri 21 iunie 2012. Cehia-Portugalia

Jovi: 1-2
Eddie: 1-3
Dan: 1-2
Marian: 0-2
Mihaela St.: 0-2
Iulian: 0-2
Alartes: 1-3
Mike: 1-2
Codrut: 1-3
Jules: 1-2
Costi: 1-2
Mihaela M.: 0-2

Clasament intermediar (dupa pronosticurile din grupe):

1. Marian – 30 pct.
2. Mike – 20 pct.
3-6. Mihaela St., Codrut, Dan, Mihaela M. – 15 pct.
7-10. Eddie, Alartes, Iulian, Jovi – 10 pct.
11-12. Jules, Costi – 5 pct.

Dupa cum stiti, la etapa 1, s-a hotarat acordarea a 2 puncte suplimentare pentru alegerea fiecarei echipe care a ajuns in sferturi (2 puncte; 4 grupe x 2 echipe/grupa x 2 puncte).

Dupa disputarea tuturor meciurilor din grupe si cunoasterea echipelor calificate in sferturi, a rezultat urmatorul CLASAMENT GENERAL intermediar de la care pornim in ultimele 7 meciuri ale Campionatului European:

1. Marian – 42 pct.
2. Mike – 30 pct.
3. Codrut – 29 pct.
4. Mihaela M. – 27 pct.
5. Mihaela St. – 23 pct.
6. Dan – 21 pct.
7-10. Eddie, Alartes, Iulian, Jovi – 20 pct.
11-12. Jules, Costi – 13 pct.
Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul partenerului Editura Polirom: Prizonierul cerului, de Carlos Ruiz Zafon.

Prizonierul cerului (2011), cel de‑al treilea volum din ciclul de romane inceput cu Umbra vintului si Jocul ingerului, revine la misterioasa si fascinanta lume din Cimitirul Cartilor Uitate, in centrul vechi al Barcelonei. In dimineata de Craciun a anului 1957, Daniel Sempere, cunoscutul protagonist, se afla singur in anticariatul tatalui sau, cind apare un personaj misterios. Acesta isi manifesta interesul fata de unul dintre cele mai pretioase volume din magazin, tinut sub cheie, o editie frumoasa, cu ilustratii unice, din Contele de Monte‑Cristo. Desi nu pare sa aiba o pasiune aparte pentru carti, strainul insista sa cumpere aceasta editie scumpa si sa i‑o daru­iasca prietenului apropiat al lui Daniel impreuna cu o dedicatie stranie. Vizita sa declanseaza o serie de aventuri uluitoare, pre­sarate cu urmariri, tradari, povesti de iubire, evadari spectaculoase din temnita, schimbari de identitate si reintoarceri din morti care schimba destinele tuturor si la care cititorii fideli vor lua parte cu sufletul la gura.

„Un roman al splendorii si al capcanelor, care la rindul lor ascund alte si alte capcane. In miinile lui Carlos Ruiz Zafon, fiecare scena imprumuta aerul misterios din primele filme ale lui Orson Welles. Trebuie sa fii cu adevarat romantic ca sa-i poti aprecia intreaga valoare, si abia atunci lectura ta va fi exceptionala.” (Stephen King)

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Top 3 autori turci contemporani

Carmen Florea

Philadelphia (1993)

Jovi Ene

Lansări f, sefe și conexe la Gaudeamus 2015

Ionut Banuta

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult