Editorial Recomandat

Două zile lungi pentru filme scurte: ClujShorts – Ediția pilot

3. afis cluj shorts19 – 20 aprilie 2013, Cluj Napoca

Dacă anul trecut a fost să fie ShortsUP, un eveniment desfăşurat simultan în mai multe oraşe ale României; dacă a fost să fie TIFF 2012, cu a sa secţiune Umbre (din care, spre marea mea încântare, am descoperit că – în sfârşit! – CTIN! este disponibil în versiune integrală online, pe Vimeo – lucru despre care voi mai aduce vorba, cu siguranţă) – ei bine, anul acesta, mai precis, în urmă cu două-trei zile, s-a desfăşurat ediţia-pilot a ClujShorts, o iniţiativă a Asociaţiei Persona. Iar acesta este un aspect mai mult decât pozitiv, îndeosebi pentru cei pasionaţi de scurt-metraje (aşa ca mine), sau pentru cei care nu au gustat suficient din trufandalele genului pentru a-şi da seama dacă se declară gourmeţi au ba.

Asociaţia Persona a fost creată chiar cu 10 ani în urmă, în 2003, de către un grup de tineri „pasionaţi de viaţă şi de artă”. Membrii săi au organizat, de atunci, evenimente în domeniul cinematografic şi tetral, promovând aceste arte ca mijloace de exprimare şi de… trăire, dacă nu de trai. Printre evenimentele remarcabile amintesc doar În umbra luminii, Pictură pe stradă, Mimă, Free Hugs – şi multe, multe altele. ClujShorts a reprezentat o încercare de a adăposti scurt-metraje de calitate, provenind din toate colţurile lumii, într-un spaţiu cinematografic clujean, şi de a sonda răspunsul publicului, care, în opinia mea de constatator la „locul faptei”, a fost unul extrem de pozitiv. În paranteză fie spus, aştept cu interes proiectul lor pentru anul viitor – Funsylvania – care se doreşte, din câte înţeleg, un festival internaţional de comedie.

Pentru competiţia ClujShorts s-au înscris nu mai puţin de 453 de filme provenind de pe 6 continente. 86 dintre acestea au fost proiectate vineri (19 aprilie) şi sâmbătă (20 aprilie) la Cinematograful Victoria, aflat în centrul Clujului, iar 32 s-au înscris în marea finală. Scurt-metrajele prezentate s-au remarcat şi prin diversitatea genurilor, pornind de la dramele şi comediile „de zi cu zi” şi sfârşind cu animaţii ingenioase şi documentare. Aici îmi permit o remarcă personală, o sugestie de amator – venită aşa, din public – şi anume că, pe viitor, ar fi de dorit ca prezentarea filmelor să fie făcută pe categorii. Ar fi fost mai uşor de selectat şi de vizionat dacă scurt-metrajele erau deja împărţite pe categorii.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ir7oR1QDm74&feature=youtu.be’]

Multe dintre proiecţiile prezente la festival au câştigat deja numeroase premii internaţionale. Altele au fost debuturi studenţeşti şi chiar lucrări de licenţă (cazul a cel puţin unuia dintre regizorii clujeni participanţi). În competiţia oficială, au concurat pentru 6 premii, incluzând Trofeul ClujShorts. Juriul şi-a alocat, de asemenea, dreptul de acordare a unor menţiuni speciale. Acesta a fost alcătuit din trei membri cu arii extinse de specializare din domeniul cinematografiei şi televiziunii: conf. univ. dr. acad. Gabor Xantus (membru al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România şi al Academiei de Artă din Ungaria); dr. Ioan Pop-Curşeu (profesor de estetică cinematografică şi teoria filmului în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai); şi Sergiu Matei (cameraman şi om de televiziune, premiat cu Emmy în 2007 pentru un reportaj înregistrat la graniţa dintre China şi Tibet).

Spectatorii au putut şi ei vota, în ambele zile de proiecţii, filmul preferat din calupul difuzat la ore impare (între 11 şi 21 inclusiv, vineri, respectiv între 11 şi 19 inclusiv, sâmbătă). Sâmbătă seara, de la ora 21, a avut loc Gala Laureaţilor – nu voi dezvălui însă câştigătorii; nu încă, fiindcă mai întâi aş dori să povestesc despre filmele care m-au impresionat, să dezvălui câteva mici aspecte „din culise”, culese de la conferinţa de presă, şi să analizez mai pe larg conţinutul artistic al festivalului. Până una alta, un lucru e sigur: organizarea a fost impecabilă şi aş dori să salut, din partea echipei filme-cărţi.ro, implicarea şi pregătirea „pentru orice eventualitate” a echipei de PR: felicitări pentru conferinţa de presă, pentru administrarea accesului în săli şi pentru kitul atotcuprinzător oferit presei!

4. caiet sala

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=4ohf9SCUFBk&feature=youtu.be’]

Articole similare

Cafele si ceaiuri de Sarbatori

Delia Marc

Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut, de Tatiana Niculescu Bran

Iulia Dromereschi

Întâlnire cu Horațiu Mălăele și ”O poveste cu Horațiu”, de Doina Papp

Andreea Andrusca

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult