În 2022, la nivel global, numărul utilizatorilor de gadget-uri bazate pe tehnologia VR este de 171 de milioane de persoane. Industria dispozitivelor dotate cu tehnologie VR se cifrează la 7.72 miliarde de dolari, cu o prognoză pozitivă de creștere până la 26.9 miliarde de dolari până în anul 2027. Un impact deosebit asupra dezvoltării acestei industrii îl are Metaverse-ul, care necesită astfel de dispozitive pentru a fi accesat în cele mai bune condiții de interacțiune cu mediul digital.
Având o aplicabilitate extinsă, de la antrenamente de luptă și activități de relaxare și până la explorarea platformelor de cazinou online și a magazinelor virtuale, tehnologia VR înseamnă un pas imens pentru omenire. Numai că, asemenea tuturor tehnologiilor inovative, pe lângă beneficii, acestea prezintă și câteva dezavantaje. Unul dintre organele afectate în mod direct de folosirea unui dispozitiv VR este chiar creierul uman!
Dispozitivele VR – între beneficii și dezavantaje!
Conceptul de realitate virtuală a apărut în anul 1838 (Șir Charles Wheatstone), fiind mai apoi prezent în literatură (1935, Pygmalion’s Spectacles – Stanley Weinbaum), ca în 1956 să fie lansat și primul aparat VR (Sensorama – Morton Heilig). An după an, dispozitivele VR create au devenit din ce în ce mai fiabile, iar în anii ’90 a fost lansat Virtuality, primul dispozitiv destinat jocurilor video.
Începând cu anul 2010, sunt prezentate pe piață cele mai avansate sisteme VR, precum HTC Vive, Oculus Rift și Sony VR, care deschid noi perspective utilizatorii acestui tip de tehnologie. Printre beneficiile realității virtuale se numără:
- Explorarea anumitor locații fără deplasare fizică;
- Îmbunătățirea educației;
- Crearea unei lumi realistice;
- Îmbunătățirea abilităților în diverse domenii pe baza programelor de antrenament;
- Stimularea capacității de învățare.
La polul opus, pe lista dezavantajelor utilizării tehnologiei VR se găsesc elemente precum:
- Nivelul ridicat de complexitate necesită un timp de adaptare și de studiere a acestei tehnologii;
- Desprinderea utilizatorului de lumea reală;
- Costurile unui dispozitiv VR sunt destul de mari;
- Riscul de dependență de un astfel de dispozitiv;
- Impact deosebit asupra corpului uman;
- Riscuri pentru sănătatea mentală.
Tehnologia VR le permite utilizatorilor să interacționeze cu obiecte și scene care par reale, dar care nu sunt, acestea fiind stocate într-un dispozitiv electronic special conceput. De aceea, anumiți utilizatori au raportat diverse probleme legate de percepția ulterioară a lucrurilor, precum și simptome fizice ca urmare a folosirii unui astfel de gadget.
Cum se raportează creierul uman la realitatea virtuală?
Creierul reacționează diferit de la o persoană la alta, de aceea, în timp ce un utilizator poate fi afectat destul de serios, un altul nu va prezenta aceleași simptome după folosirea unui dispozitiv VR. În majoritatea cazurilor, dispozitivele VR permit o interacțiune la nivel vizual (există și gadget-uri care oferă stimuli olfactivi și tactili).
În ciuda faptului că tehnologia VR este destul de avansată, aceasta încă mai prezintă o serie de limitări, așa cum este decalajul dintre realitate și mediile virtuale, un aspect care poate influența negativ utilizatorul. Unul dintre efectele negative raportate că urmare a experimentelor realizate cu tehnologie VR se referă la pierderea simțului de orientare pentru scurt timp, după folosirea unui astfel de dispozitiv.
De asemenea, slăbirea conexiunilor neurale este un alt efect adevers manifestat de către unii dintre cei care au folosit gadgeturi bazate pe tehnologia VR. Semnalele electrice prin intermediul cărora comunica neuronii din creierul uman și-au redus activitatea, astfel că are loc o reducere a volumului de informații transmise.
Folosirea unui dispozitiv cu realitate virtuală afectează și capacitatea de învățare și memorare, astfel că 60% dintre centrii nervoși responsabili de aceste activități se dezactiveaza pe parcursul utilizării unui echipament VR. Astfel de manifestări legate de creierul uman i-a determinat pe oameni să se întrebe dacă aceste efecte sunt temporare sau se vor întinde pe termen lung.
Din fericire, răspunsul este că efectele negative asupra creierului uman sunt doar temporare, acesta revenindu-și la scurt timp după folosirea unui dispozitiv VR. Astfel, principalele simptome pe care le înregistrează corpul uman sunt:
- Dureri de cap și grețuri;
- Senzația de rău de mișcare;
- Vedere încețoșată;
- Reducerea capacității auditive;
- Confuzii și halucinații.
Cu cât este utilizat pe termen îndelungat un echipament VR, cu atât riscul dezvoltării unor probleme mai grave poate crește în cazul anumitor utilizatori. Acest lucru se datorează diferențelor dintre mediul virtual și realitatea percepută de către creierul nostru. Pentru a evita producerea unor probleme care se persiste sau să afecteze sănătatea mentală ori fizică a utilizatorului, acesta trebuie să folosească în mod corect dispozitivul VR și să nu îl utilizeze în exces.
În cât timp trec efectele negative asupra creierului uman după utilizarea unui gadget VR?
Efectele adverse nu durează foarte mult timp, în majoritatea cazurilor, fiind vorba doar despre câteva ore. Se poate spune că tehnologia VR se află încă în faza de experiment, astfel că, pe măsură ce lucrurile vor avansa, aceste efecte negative vor fi eliminate, iar utilizatorii vor beneficia de o experiență fără probleme în mediul virtual.