Despre cărți interzise am mai scris pe larg atunci când vă povesteam de cartea ”100 de cărți interzise. O istorie a cenzurii în literatura mondială”, apărută la Editura Paralela 45. Scriam acolo că multe dintre cărțile interzise de-a lungul istoriei sunt cele religioase: unele dintre cele mai importante cărţi ale omenirii (Biblia, Coranul, Talmudul, Noul testament), dar și cărţile care au avut mare importanţă pentru evoluţia ştiinţei, dar care, la momentul publicării, erau considerate erezii, iar autorii lor pedepsiţi de către biserică (Despre infinitatea universului şi a lumilor, de Giordano Bruno, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, de Galileo Galilei).
În infograficul pe care vi-l prezint astăzi, aceste cărți sunt enumerate într-o cronologie, astfel încât să vedeți când a fost interzisă o anumită carte într-o anumită țară și cam cât a durat această interzicere. O alegere mai specifică și mai nuanțată, care va stârni mai multe întrebări și, probabil, vă va îndemna să căutați, dacă sunteți interesați mai multe amănunte.
Ce descoperim aici? Că Biblia a fost interzisă în URSS între 1926-1956, așa cum a pățit, de altfel, în imperiul sovietic și ”Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell; că Manifestul comunist a fost interzis în Turcia timp de 165 de ani; că Ferma animalelor a lui Orwell a fost interzisă în mai multe țări comuniste timp de zeci de ani, dar și în Kenya sau Emiratele Arabe Unite; că ”Versetele satanice” ale lui Rushdie sunt interzise și acum în vreo 21 de țări; dar și ”Top 5 cărți interzise în școli”, printre care Harry Potter și Romeo și Julieta. Alte informații:
Sursa: Ebookfriendly.com.