Editorial Recomandat

15 cărți noi de citit în iunie (și de cumpărat de la Bookfest 2016)

Poate Estera.Dacă în lunile anterioare v-am povestit despre Top 10 cărți de citit într-o lună, în iunie schimb un pic perspectiva, în sensul că vă ofer mai multe cărți, mai multe recomandări, pentru că astăzi începe Târgul de carte Bookfest 2016, iar editurile s-au întrecut în oferte interesante, care merită citite, dacă am avea mult timp și ceva bani de cumpărături. Dar eu vi le prezint, voi le alegeți și, de citit, le vom citi împreună.

Așadar, 15 cărți de citit în iunie, de la 15 edituri (ordinea este aleatorie):

1. –Poate Estera”, de Katja Petrowskaja, Editura Humanitas Fiction, o carte recomandată de Filme-cărți.ro: Prima carte pe care vi-o recomand este cea pe care am citit-o deja și despre care am scris aici. O carte dureroasă, plină de suferință și de amintiri, dar cu atât mai puternică: ”Pentru Poate Estera, Katja Petrowskaja a fost distinsă, în 2013, cu Premiul Ingeborg Bachmann, unul dintre cele mai importante premii germane, destinat unei cărți nepublicate, în 2014, cu Premiul Ernst Toller și cu Premiul de literatură „aspekte“, iar în 2015, cu Premiul Strega Europeo.

În Poate Estera Katja Petrowskaja, născută într-o familie evreiască din Ucraina, se află în căutarea originilor sale, descoperindu-și filiația încetul cu încetul: un frate al bunicului, al cărui atentat împotriva unui ambasador german a declanșat, poate, cel de-al Doilea Război Mondial; un bunic prizonier de război reapărut cu patruzeci și unu de ani mai târziu; o străbunică care se numea, poate, Estera, și care, aflată la Kiev în 1941, a luat ea singură drumul râpii Babii Iar, unde trupele SS i-au ucis pe toți locuitorii evrei din oraș… Cartea se constituie din istorisirile unor asemenea destine sfărâmate, din amintiri și investigații precise la fața locului ori prin arhive; în ciuda caracterului documentar, amestecul tuturor acestor elemente, alternând virtuoz între trecut și prezent, se transformă în literatură în sensul cel mai adevărat al cuvântului.”

morar-coperta-Sarbatoarea-corturilor2. – Sărbătoarea corturilor”, de Ioan T. Morar, Editura Polirom: Îi urmăresc de ceva timp pe fostul Divertis, Ioan T. Morar, iar romanele sale mi se par foarte bune, foarte bine stilizate, foarte moderne și cu subiecte apropiate cititorului, deși grele. La fel și această nouă apariție, pe care o vom citi și recenza: ”In Romania anilor 1980, membrii unui grup coral specializat in cintari bisericesti cauta sa scape din robia unor confesiuni care nu-i multumesc, in incercarea de a descoperi adevarata credinta. Apartinind initial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventisti, iar in cele din urma se circumcid si se convertesc la iudaism. Astfel ajung sa emigreze in Israel, unde fiecare se descurca cum poate. Insa Jac, Corneliu si Beni, cei trei conducatori si ultimii reprezentanti ai grupului, nu isi gasesc nici aici linistea sufleteasca: Beni ajunge sa imbratiseze doctrina mesianica, devenind rabin, in vreme ce Jac si Corneliu se intorc dupa 1990 in Romania, unde pun bazele unui cult iudeo-crestin, „Sarbatoarea Corturilor”, convinsi fiind, dupa ani de peregrinari, de un singur lucru: „Nu conteaza daca ratacim sau nu. Dumnezeu ne va gasi oriunde Il cautam”.”

michael-jordan-viata-roland-lazenby-victoria-books3. – Michael Jordan. Viața”, de Roland Lazenby, Editura Publica: Ca de obicei, unul dintre colecțiile de la care abia aștept ceva nou la târguri este Victoria Books de la Editura Publica. Iar Michael Jordan este o surpriză excepțională, unul dintre jucătorii mei preferați, din toate timpurile, pe care l-am urmărit aproape neîntrerupt cât era în activitate, în aproape 900 de pagini: ”Grație relațiilor pe care le-a construit în timp cu antrenorii lui Jordan, a nenumăratelor cronici în care a consemnat activitatea sportivului atât din timpul perioadei în care a activat la juniori, cât și după ce a trecut la baschetul profesionist, a sutelor de interviuri cu prietenii, coechipierii și rudele lui Michael Jordan, Roland Lazenby a reușit să scrie un adevărat studiu despre jucătorul, simbolul și omul Jordan.

Când se gândesc la Michael Jordan, celor mai mulți pasionați ai baschetului le vin în minte trei calități incredibile care îl definesc pe sportiv și care au intrat în istoria acestui sport: săritura, aruncarea și jocul. În ciuda măreției sale, personalitatea lui Jordan are însă și o parte întunecoasă: a fost un competitor nemilos și un împătimit al jocurilor de noroc. Michael Jordan: Viața este singura biografie care reușește să prezinte într-un mod echilibrat toate fațetele personalității acestui baschetbalist.”

doamna-ataturk4. –Doamna Ataturk”, de Ipek Calislar, Editura Univers: o biografie interesantă, un subiect incitant, despre viața lui Mustafa Kemal, întemeietorul statului turc modern: ”Până la biografia scrisă de İpek Çalışlar și vândută în Turcia în peste o jumătate de milion de exemplare, s-au știut destul de puține lucruri despre Latife Hanım, singura soție a generalul Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Republicii Turce care a rămas în istorie ca unul dintre cei mai charismatici lideri politici din primele decenii ale secolului al XX-lea. Într-o epocă în care educarea femeilor era considerată inutilă și chiar primejdioasă, Latife era o tânără intelectuală care studiase dreptul la Sorbona, vorbea fluent opt limbi străine și era extrem de înzestrată pentru arte, literatură și muzică. Încă dinainte de a se căsători, a fost o militantă pasionată pentru drepturile femeilor turce și visa ridicarea acestora la același nivel de progres social și cultural ca al surorilor lor europene. Hotărâtă să pună capăt tradiţiilor care înrobiseră femeile timp de secole, doamna Atatürk a devenit simbolul noilor femei turce în eliberarea de restricţiile musulmane ale haremului şi vălului.”

tn1_central_park-c15. –Central Park”, de Guillaume Musso, Editura All: o carte care poate stârni interesul atât pentru subiectul său sau pentru autorul binecunoscut, dar și pentru faptul că este prima carte redactată de prietenul Constantin Piștea: ”Alice și Gabriel n-au nicio amintire din noaptea care tocmai s-a încheiat. Cu toate acestea, n-o vor putea uita curând… Alice este o blondă zveltă de vreo treizeci de ani, căpitan de poliție în Brigada Criminalistică din Paris. Gabriel este un pianist de jazz american. Cei doi se trezesc la 8 dimineața pe o bancă din Central Park, New York, legați cu cătușe unul de altul. Nu se cunosc și nici nu își amintesc să se fi întâlnit vreodată. Mai mult decât atât, cu o noapte înainte, Alice a ieșit să petreacă împreună cu trei colege pe Champs-Elysées, iar Gabriel a cântat cu un saxofonist la Brown Sugar, un club de jazz din Dublin. Acum realizează că au rămas fără acte, fără bani și fără telefoane mobile. Iar dacă nu aveau deja suficiente motive să se alarmeze, Alice are cămașa pătată de sânge și din arma ei lipsește un glonț. La frică se adaugă disperarea. În mod evident, ceva grav se petrecuse în noaptea aceea și nu au altă soluție decât să afle ce s-a întâmplat. Adevărul pe care îl vor descoperi le va schimba viețile pentru totdeauna. ”

bookpic-5-confesiunile-unui-prieten-imaginar-memoriile-lui-jacques-papier-716216. -”Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier”, de Michelle Cuevas, Editura Arthur: Nu putea să lipsească o carte pentru copii, doar trebuie să citească și băiatul meu ceva, nu? ”Confesiunile unui prieten imaginar este un roman despre puterea ascunsă a tuturor lucrurilor nevăzute fără de care viața ar fi mai puțin frumoasă. Jacques Papier e convins că toată lumea îl urăște. La școală e ignorat de colegi și de profesori, iar acasă părinții uită să-i facă loc la masă. Ar vrea să spună lumii întregi cât de tare îl doare inima. Ca să afle care sunt locul și rostul lui în lume, pornește într-o călătorie la capătul căreia înțelege cât de mare este puterea prieteniei și a imaginației. Pentru că oricine poate fi invizibil dacă nu e văzut cu adevărat de altcineva.”

 

stalinismul_de_fiecare_zi_2_7. –Stalinismul de fiecare zi. Viaţa cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930”, de Sheila Fitzpatrick, Editura Corint: Cartea a fost deja recenzată pe blogul nostru de Codruț și este o carte foarte interesantă, pe care vi-o recomandăm cu interes: ”Corint Istorie vă prezintă o nouă carte potrivită pentru adulții interesați nu doar de perioada stalinistă, ci în general de istoria secolului al XX-lea: Stalinismul de fiecare zi. Viața cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930. Sheila Fitzpatrick și-a asumat cu îndrăzneală să schimbe perspectiva asupra modelului totalitar, oferind în această lucrare clasică o interpretare provocatoare, „revizionistă”. Autoarea descrie modul în care cetățenii sovietici au încercat să ducă un trai obișnuit, în condițiile neobișnuite ale regimului stalinist. Ni se propune o explorare temerară și originală a comunismului sovietic, a acelei laturi invizibile pe care propaganda oficială a ascuns-o cu grijă. Destine de victime și torționari, anonimi și oameni celebri, defavorizați și privilegiați ne sunt înfățișate în contextul tenebrosului deceniu al patrulea, la apogeul Marii Terori.”

xCop-Decebal-338x519.jpg.pagespeed.ic.4VO-HBDxl18. –Decebal, regele dacilor”, de Constantin C. Petolescu, Editura Univers Enciclopedic: Sunt sigur că mai avem pe aici adepți ai dacismului sau al unui curent care preamărește contribuția geto-dacilor la istoria universală. Chiar dacă nu sunt un adept al acestor prostii, sunt foarte interesat de istoria antică, fie ea de pe tărâmuri românești sau de pe cele grecești. Așa că această carte mă interesează: ”În istoria românească, Decebal, regele erou, întruchipează înainte de toate marile calități morale ale poporului getodac: setea de libertate și vitejia, demnitatea și dragostea pentru pământul patriei. Domnia lui reprezintă momentul de apogeu al istoriei Daciei preromane.”

 

bookpic-5-tinutul-tantarilor-123709. –Ținutul țânțarilor”, de David Arnold, Editura Art-Young Art: Nu putea să lipsească din cărțile mele preferate de la Bookfest ceva de la Young Art, o pasiune pe care am descoperit-o de vreun an și pe care nu o abandonez: ”Mim nu e bine. Epiglota deplasată şi ochiul cu care nu mai vede sunt ultimele sale griji. Familia i se destramă repede, tânăra de 16 ani suferă de nevroză. Mim e nevoită să se mute în celălalt colţ al ţării împreună cu tatăl şi noua lui soţie. Când află că mama ei e bolnavă, Mim fuge de-acasă, hotărâtă să străbată cei 1524 de kilometri care o despart de ea. Drumul nu e doar lung, ci se dovedeşte şi dificil de străbătut, căci întâlnirile şi confruntările cu diverse personaje şi propriii demoni o pun la grea încercare.”

 

olivia-manning---orasul-decazut---c110. –Orașul decăzut (Trilogia balcanică, partea a II-a)”, de Olivia Manning, Editura Nemira: Încă nu am reușit să citesc prima parte din Trilogia balcanică, pe care o am pe lista scurtă, dar urmăresc cu interes această carte a Oliviei Manning, dar aștept și ceva zile, ore, minute libere. Este recomandarea mea de la Nemira: ”Viitorul Romaniei e si mai incert decat in Marea Sansa, primul volum al trilogiei. E randul englezilor sa devina tinta zvonurilor si a banuielilor. Harriet vrea sa fie in singuranta, dar Guy nu se resemneaza cu ideea ca va trebui sa plece din tara. Itele destinului se complica si in povestea cuplului, si in povestea Europei.”

„Trilogia Oliviei Manning te amuza, te captiveaza si te informeaza, iar sa faci toate acestea cu atata eleganta nu e putin lucru.“ Sunday Times

 

Dosar Lenin11. –Dosar Stalin. Vraja nihilismului”, de Marius Stan, Vladimir Tismăneanu, Curtea veche Publishing: O apariție de senzație, o nouă carte de istorie semnată de Tismăneanu nu poate fi altceva decât ”most wanted”: ”Adevărul pe care îl spun Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu este limpede, clar, orbitor, şi tocmai din acest motiv îi sperie pe cei care, îngrămădinduse unii lângă alţii, murmură bleg, abia mişcându-şi limba: „Păi cum, da’ chiar aşa, navea regimul nimic bun?“ Răspunsul meu este: da, avea ceva bun. Arată clar splendoarea anilor când demonismul nu triumfase încă! Da, avea ceva bun: îi făcea pe oameni să iubească cultura de pe vremuri, scriitorii şi pictorii de odinioară, filosofii de demult şi secolele când oamenii nu dispuneau încă de oameni cum dispune un măcelar de marfa lui.” Toma Pavel

”Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu, prin noua lor carte, despre Lenin şi leninism, intră în descrierea şi analiza unuia dintre fenomenele cele mai importante ale secolului al XX-lea. Într-adevăr, care este cheia acestui secol, dacă există vreuna: Primul Război Mondial, totalitarismul de dreapta, totalitarismul de stânga? Secolul al XX-lea, răspund cei doi cercetători, a fost al lui Lenin, căruia totalitarismul în întregul lui, adică de la Stalin şi Hitler la Mussolini şi Mao, ba chiar la radicalismul islamist extremcontemporan, îi datorează mult. Situaţi în miezul fenomenului leninist, cei doi eminenţi cercetători urmăresc atât problema originilor acestuia în marxism şi în structura lui de religie secularscientistă, cât şi problema consecinţelor lui istorice. Cu alte cuvinte, studiind atât fenomenul originar, cât şi dictatorii care au ieşit din mantaua lui Lenin, autorii trasează conturul uriaşului experiment social, de natură criminală, căruia şi noi, cei din România, iam fost victime. Scrisă clar şi direct, foarte curajoasă şi foarte documentată (unul dintre meritele ei este valorificarea la zi a bibliografiei pe tema totalitarismului de extremă stânga), cartea lui Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu este, implicit, o pledoarie pentru valorile liberal-democratice.” Marta Petreu

Viata si moartea in Gulag12. –Viață și moarte în Gulag, de Codruț Constantinescu, Editura Vremea: Cartea colegului nostru de blog reprezintă un eveniment editorial în România și merită să fie discutată, citită și recenzată de istorici. ”Cartea de față nu poate cuprinde decât o mică parte dintre mărturiile lăsate de supraviețuitorii Gulagului. Am preferat să prezentăm nu numai liniile directoare ale vieții și morții în Gulag (suferința, foamea, frânturi de normalitate, ideea de evadare etc.), ci și să-i împărtășim cititorului destinul individual al celor care au avut norocul să supraviețuiască. Traseele și experiențele lor atât de umane sunt relevante pentru natura criminală a sistemului, fiecare având ceva din Odiseea lui Ulise, rătăcind din insulă în insulă, din lagăr în lagăr, din traumă în traumă, agățându-se de viață pentru a relata chinurile trăite (mulți dintre cei care și-au scris mărturiile recunosc că aceasta a fost o datorie care i-a ținut în viață și le-a permis să lupte).” Codruț Constantinescu

Toata lumina pe care nu o putem vedea13. –Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction: Eeee, ce spuneți, premiul Pulitzer. Doar asta ar trebui să spun și deja aveți un vot pentru cartea asta, la fel ca și mine: ”Cu o structură labirintică pusă în pagină magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmează vieţile a două personaje, Marie-Laure – o tânără franţuzoaică lipsită de vedere – şi Werner – un orfan de origine germană – , care ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depăşească suferinţa fizică şi psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins întreaga Europă, în Saint-Malo, unde locuieşte unchiul ei care suferă de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnică, şi în special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germană în Franţa şi, în cele din urmă, la Saint-Malo. Deşi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vieţile generaţiilor viitoare. Povestea lor e însă şi a unui misterios diamant, în căutarea căruia se află ofiţerii germani şi despre care se spune că îi va oferi posesorului viaţă veşnică, dar niciodată fericire. Dincolo de farmecul rar al naraţiunii, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanţa solidarităţii şi a iubirii aproapelui.”

diavolul-din-orasul-alb-erik-larson-editura-publica-narator14. –Diavolul din orașul alb”, de Erik Larson, Editura Publica: Colecția Narator de la Editura Publica a adus până acum numai titluri extraordinare. Deci ce putem aștepta de la acest titlu altceva decât senzație? Și, desigur, așa va fi: ”Expoziția Universală de la Chicago din 1893, cunoscută drept Orașul Alb, a reprezentat una dintre minunile lumii. În paginile acestei cărți veți citi o poveste incredibilă despre construcția sa și despre doi bărbați – unul, arhitect, celălalt, criminal în serie – ale căror destine s-au întrepătruns.  Arhitectul este Daniel H. Burnham, forța motrice aflată în spatele Orașului Alb, un peisaj grandios, vizionar, cu clădiri albe, amplasate într-un paradis de canale și grădini. Criminalul este H.H. Holmes, un medic chipeș, cu ochi albaștri și pătrunzători. El se foloseşte de atracția provocată de marea expoziție – și de propriul șarm diavolesc – pentru a atrage zeci de tinere în capcana morții. Cei doi bărbați diferiți, dar la fel de hotărâți, laolaltă cu o pleiadă remarcabilă de personaje secundare pline de culoare, printre care se numără Buffalo Bill, George Ferris, Thomas Edison și o parte dintre cei 27 de milioane de oameni care au avut parte de spectacolul orbitor al Orașului Alb, sunt aduși la viață în această hipnotică, periculoasă poveste a legendarei expoziții care a transformat America și a pregătit-o pentru secolul XX. ”

Andrei Oisteanu15. –Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură”, de Andrei Oișteanu, Editura Polirom:  O nouă carte fundamentală a lui Andrei Oișteanu, și pe un subiect care poate interesa și profanii: ”O abordare comparativa a unui domeniu delicat, in care, apelind la numeroase aspecte inedite din istoria si cultura Romaniei si a lumii, autorul evidentiaza persistenta in mentalitatea colectiva, fie si in forme simbolice si metaforice, a unor modele mentale si comportamentale. „Pe 8 aprilie 1967, la implinirea virstei de 56 de ani, Emil Cioran isi nota in jurnal urmatoarele: «In tot ce am scris, nu i-am adus sexualitatii omagiul pe care il merita». Nu voi spune ca am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualitatii, ci si in incercarea de a intelege delicatele si misterioasele ei mecanisme si modul in care ele influenteaza (si sint la rindul lor influentate de) mecanismele sociale, morale si culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii si, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii. Compunind aceasta lucrare, nu am plecat de la o teza prestabilita si nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcatuit cumva organic. Am scris aceasta carte in aceeasi masura in care ea m-a scris pe mine. Poate asa se explica relativa eterogenitate stilistica a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academica la exprimarea eseistica, cu grad mai mare de libertate.” (Andrei Oisteanu)

Articole similare

Între apartenența britanică și Statul Islamic: ”Focul din casă”, de Kamila Shamsie

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (13 – 19 noiembrie 2017)

Dan Romascanu

Eu am ambiţ domnule, când e vorba la o adică de onoarea mea de familist!

Delia Marc

2 comments

codrut 2 iunie 2016 at 12:15

Sa stii ca Petolescu nu scrie prostii, este sau a fost (s-o fi pensionat intre timp) profesor la Facultatea de Istorie a Univ. din Bucuresti pe la catedra de Istorie Antica si Arheologie, un profesor foarte dur si rau, care cadea zeci de studenti la materia sa…Din ce mai tin minte pune accent destul de mult nu numai pe izvoare antice greco-romane dar si pe urmele/descoperirile arheologice, adica pe istoria profesionista si nu fabulatiile unor amatori.

Reply
Jovi 2 iunie 2016 at 22:13

Dacă e așa, o voi căuta și citi.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult