Sunt prea puține evenimente culturale la care particip, sunt motive personale pentru care nu o fac mai des, iar principalul dintre acestea este că nu locuiesc în București, ci într-un mic orășel de provincie, aproape mort din punct de vedere cultural (cu un accent deosebit pe ceea ce mă interesează pe mine, cărțile și filmele). Cu toate acestea, mă voi ține mereu aproape de cele două mari târguri de carte de la București (Bookfest și Gaudeamus), pe care le voi urmări îndeaproape întotdeauna și la care mă voi duce ori de câte ori voi avea ocazia, dar și de FILIT, la care am participat anul trecut și mi s-a părut extraordinar (sper să se țină mulți ani de acum înainte și sper să fiu invitat în continuare).
În perioada 20-24 mai 2015, va avea loc Salonul Internaţional de Carte Bookfest, aflat la a X-a ediţie. prilej pentru mulți să afle ce noutăți vor pregăti editurile, care sunt reducerile oferite de acestea și, mai ales, să își facă liste, lungi liste de cumpărături. O voi face și eu sub forma unui top personal, reprezentând cărțile cu care sper să mă întorc de la București și pe care vă sfătuiesc și pe voi să le cumpărați sau, dacă nu, să le răsfoiți. Așadar, 10 cărți de la 10 edituri pe care sper că le voi achiziționa de la Bookfest 2015:
1. ”Numărul zero”, de Umberto Eco, Editura Polirom. E o carte pe care o așteptam mult, Umberto Eco e unul dintre scriitorii mei preferați încă din studenție, atunci când răsfoiam ”Numele tradafirului”, ”Insula din ziua de ieri” și ”Pendulul lui Faucault”. Mai de curând, am fost încântat și de ”Cimitirul din Praga” și am descoperit aceiași scriitură de suspans, dar în stil clasic, care atrage cititorul, dar îi și aduce amănunte și informații despre o altă lume, mai puțin cunoscută, dar care merită să fie descoperită. Așadar, Eco e primul de pe lista mea.
2. ”Elizabeth Costello”, de J.M. Coetzee, Editura Humanitas Fiction. Of, dar Coetzee și Ismail Kadare chiar sunt autorii mei preferați din ultimii ani, am vânat cărțile lor, așa că, atunci când am auzit că va apărea o nouă carte a sud-africanului mi-a filat o lampă 😀 . Lista mea de lecturi din el e mare, dar nu este completă încă, iar cartea care apare acum nu face decât să mă atragă și mai mult o discuție, niciodată terminată, despre condiția scriitorului. Deci Coetzee să fie!
3. ”Viața, jocul și moartea lui Lul Mazrek”, de Ismail Kadare, Editura Univers. Kadare ziceam, Kadare e pe listă! Un alt autor pe care vreau să îl devorez, un alt autor despre care am scris mult și des pe blogul nostru. O nouă poveste care se petrece în comunismul albanez, atât de asemănător cu al nostru, care împletește dragostea, de data aceasta, cu magia și suspansul caracteristice autorului meu preferat.
4. ”Istoria comunismului prin bancurile epocii”, de Ben Lewis, Editura Meteor Press. Imediat după ce am văzut acest titlu, mi-am readus aminte de multe dintre întrebările de la Radio Erevan, dar am realizat în același timp că una dintre cele mai bune metode de a învăța istorie nu este prin tocirea unor date și unor evenimente, ci prin aplecarea spre umorul epocii respective și din relatarea unor fapte mai apropiate de oameni, curiozități sau momente amuzante, care să ne facă să fim mai aproape de oamenii și de epocă, și nu distanți ca niște oameni de știință. O voi citi și vă voi prezenta niște… bancuri.
5. ”Noroi, transpirație și lacrimi”, autobiografia lui Bear Grylls, Editura Nemira. Nu sunt prea multe de spus, doar că sunt pasionat de autobiografii, de cărțile de aventură non-fiction și de cărțile de călătorie, iar cartea de față pare a le cuprinde pe toate. Nu știu eu prea multe despre Bear Grylls (protagonistul emisiunii TV Man vs. Wild, pe care nu am văzut-o niciodată), dar prezentarea de pe site-ul editurii e arhisuficientă pentru a o căuta.
6. ”Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor”, de Svetlana Aleksievici, Editura Corint. Cernobîlul a constituit mereu o enigmă pentru mine, dar și un loc pe care am căutat să îl cunosc mai bine. Imaginile de acolo au fost mereu o atracție și, dacă știm pe larg ceea ce s-a întâmplat la momentul catastrofei, nu avem niciodată ocazia să îi auzim pe cei care au trăit pe propria piele dezastrul. Cartea de față vine și repară o parte din necunoașterea noastră.
7. ”Dumnezeițele din Moravia”, de Kateřina Tučková, Curtea Veche Publishing. Dacă tot este Cehia țara invitată, să alegem și o carte din această țară. Dar nu a fost numai asta, ci faptul că, din descrierea cărții, am aflat că ne aflăm în fața unui roman pseudo-documentar, ce își poate găsi oarece rădăcini inclusiv în folclorul românesc, ceva legat de vrăjitoare, vindecătoare, de magie ancestrală. Foarte interesant.
8. ”Scurtături inteligente”, de Shane Snow, Editura Publica. Mi-a fost greu să aleg o singură carte de la anumite edituri, așa mi s-a întâmplat și cu Editura Publica. Dar câteva reclame destul de inspirate de pe Hotnews, m-au făcut să aleg Scurtături inteligente, pentru că inovația în orice ne atrage și ne îndeamnă să ne aducem și noi o minimă contribuție la progresul omenirii. Și apoi, cum să nu te atragă o carte în a cărei reclamă apărea următorul enunț: ”De ce copiii nu ar trebui să învețe tabla înmulțirii?”9. ”Castelul de sticlă”, de Jeannette Walls, Editura Art-YoungArt. Deși eram tentat să vă prezint ceva pentru copiii voștri, de la Editura Arthur, am ales totuși Castelul de sticlă, pentru că mi s-a părut un subiect fenomenal și atinge destul de direct și problematica relațiilor dintre părinți și copii. Numai că aici avem niște părinți mai inconștienți, mai puțin responsabili, deși iubirea lor pentru copii nu este mai mică și educația pe care le-o oferă este aproape exemplară. Cartea, de altfel, este scrisă chiar de către unul dintre copii.
10. ”Cazul Eduard Einstein”, de Laurent Seksik, Editura Pandora M. Am fost fascinat mereu de personalitatea lui Albert Einstein, așa că această carte, ce descrie suferința fiului său, internat toată viața într-un azil de alienați mintal, este cu atât mai interesantă cu cât dezvăluie amănunte necunoscute din viața marelui fizician, chiar dacă este construită sub forma unui roman fiction. Măcar câteva lucruri de aici vor naște întrebări și ne vor determina să căutăm noi informații din surse credibile.
Cam atât, vă voi ține la curent pe Facebook cu achizițiile! Voi ce recomandări aveți?
7 comments
Elizabeth Costello vreau și eu, Coetzee e și unul dintre preferații mei. Aș mai avea câteva titluri în minte, dar probabil că o să mă hotărăsc la fața locului. :p
Și eu aveam mai multe, dar am zis să mă opresc la 10, sigur mă întorc, ca în fiecare an, cu 20-30 🙂
Din lista ta mă atrag și pe mine Coetzee și Ismail Kadare. Eu vreau să-mi cumpăr. Aș achiyiționa și Înapoi în Ghana” de Taiye Selasi, „Nord-vest” de Zadie Smith şi „Zgomotul lucrurilor in cădere” de Juan Gabriel Vasquez și multe altele de fapt 😀
Unele din cele spuse de tine le am deja, dar mai au de așteptat…
Văd că ești fană Biblioteca Polirom 🙂
Nu știu ce s-a întâmplat cu a doua propoziție, am uitat să șterg probabil când am reformulat.
Eu am ajuns tarziu aici si poate deja ai plecat la targ. As fi curioasa daca-ti place Interesantii de Meg Wolitzer. Eu am citit-o anul trecut si m-am entuziasmat sa o vad tradusa.
Interesante recomandarile tale, pe unele le aveam si eu pe lista…asa fictiv ca la Bookfest nu ajung. Trebuie sa spun insa ca imi displace Bear Grylls – e un showman si cam atat. Sotul meu s-a uitat intr-una la o emisiune de-a lui – Survivor sau asa ceva – si cred ca daca ii mai aud vreodata vocea o sa-mi iasa bube. :)) Plus ca nu era episod in care sa nu ne arate cum isi bea el urina pentru supravieturi. Nasty fellow.
Azi voi ajunge, Diana, deci nu e prea tarziu. Suna interesant și Meg Wolitzer, am citit descrierea cărții pe site-ul editurii.
Pe Bear Grylls nu l-am văzut niciodată în emisiuni, dar, la fel, mi-a plăcut descrierea… M-au atras mult cărțile de călătorie și supraviețuire de la Ed. Polirom (Colecția Hexagon, am citit 2 din ultimele 5 apariții) și speram să fie pe aceeași linie și Bear Grylls… Voi vedea însă.