Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă 3 cărți ”Povestea poveştii în filmul românesc”, de Marilena Ilieşiu – ÎNCHEIAT!

Povestea povestii in filmul romanesc-aÎn această săptămână, îmbinăm cartea cu filmul la unul din concursurile noastre, în colaborare cu Editura Polirom:

De data aceasta, este vorba de trei exemplare din cartea ”Povestea poveştii în filmul românesc (1912-2012)”, de Marilena Ilieșiu, apărută în 2013 în Colecția Cinema, pentru trei persoane care răspund la întrebarea noastră.

Despre carte:

Într-o fascinantă incursiune în cinematografia românească, Marilena Ilieşiu examinează modul în care sunt spuse poveştile în filmele din diferite epoci, începînd cu cea „primitivă” şi pînă în prezent. Filme cu subiect istoric, filme în care povestea este distorsionată de ideologie, filme centrate pe personaje – toate se regăsesc în această vastă panoramă a producţiilor româneşti ce include titluri mai mult sau mai puţin cunoscute publicului actual, de la Independenţa României, Dacii şi Columna, trecînd prin O noapte furtunoasă, Răsună valea, Apa ca un bivol negru şi ajungînd pînă la Marfa şi banii, Francesca şi După dealuri.

Din cuprins:

Primitivismul narativ şi prefigurarea limbajului cinematografic (1912-1942) • Spre o coerenţă filmică şi narativă (1949-1970) • Structuri filmice şi diversificare narativă (1970-1980) • Supremaţia cantităţii (1979-1989) • Regăsiri şi reorientări narative (1990-2000) • Autori şi opere • O nouă naraţiune, acelaşi cinema? (2005-2012)

Pentru a castiga una dintre cele trei cărți, va rugam sa răspundeţi la următoarea întrebare:

Care este filmul românesc a cărui poveste v-a impresionat cel mai mult și de ce?

Condiţii de participare :

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • cei trei câştigători vor fi desemnați prin tragere la sorti prin intermediul Random.org, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana joi, 28 martie 2013, inclusiv, iar castigatorii vor fi anuntati pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi fiecare cartea ”Povestea poveștii în filmul românesc (1912-2012)”.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (29 martie 2013): Concursul s-a incheiat, multumim tuturor pentru participare.

Tragerea la sorti a avut loc astazi, castigatorul fiind ales prin intermediul site-ului www.random.org. Am generat o secventa de la 1 la 61 (numarul comentariilor de la acest concurs), cu precizarea ca respectivii castigatori sunt comentariile cu numerele respective in ordinea exacta de pe site, dacă au respectat condițiile de participare.

Iata castigatorii:

1

2

Castigatorii asadar sunt:

-comentatorul cu numarul  – 34 – Benea Simion – ”Portretul luptatorului la tinerete un film care m-a impresionat prin puterea unor romani de-a lupta pentru libertatea lor si de-a fi impotriva sistemului si daca conditiile de-a supravietui le-au fost foarte grele. o dovada de stoicism romanesc”; 

-comentatorul cu numarul – 39 – Andreea Andrusca – ”Trebuie sa recunosc ca nu am vazut prea multe filme romanesti. Totusi, am avut ocazia sa vizionez recent, si sa particip si la dezbaterea cu echipa de productie,filmul “Si caii sunt verzi pe pereti”. Ce pot sa va spun? Am ras cu lacrimi! Un film cu mult umor despre viata noastra, a romanilor, si nu numai; tocmai asta mi-a placut….universalitatea lui! Ideea filmului se bazeaza pe “asteptarea” (poate intr-un sens mai larg putem folosisi termenul de procrastinare)in care ne aflam cu totii si din care asteptam sa fim salvati! De cine? Cand? Astea sunt intrebari ce nu-si au locul cand tu esti ocupat cu asteptarea :)”; 

-comentatorul cu numarul – 41 – Razvan – ”Am doua filme favorite all-time romanesti si nu pot sa le diferentiez pe podium pentru ca nu ar fi corect fata de ele, de actori si de regizori: Operatiunea Monstrul si A fost sau n-a fost.
Doua comedii geniale, cu doua subiecte extrem de diferite insa excelent redate.
Operatiunea Monstrul imi place si-l revad cu placere pentru ca toate personajele sunt frumos si bine creionate, aventura la pescuit (in umila mea opinie) poate rivaliza cu aventurile lui Indiana Jones, insa intr-un stil mai apropiat de viata reala. O istorioara interesanta, placuta, o aventura cuminte si cat se poate de reala in care se poate regasi absolut orice pescar.
A fost sau n-a fost are un loc special in cinemateca mea pentru ca surprinde perfect “ameteala” si panseul romanesc: dupa razboi, multi viteji se arata. Desi nu se poate spune ca este efectiv o poveste in spatele filmului, trebuie sa recunosc ca sentimentele pe care le traiesc personajele lui Porumboiu in “talk-show-ul” regizat de el, le-am trait si eu si familia mea intr-un alt oras din aceasta tara: Suceava. Intrebarile si raspunsurile sunau aproape la fel. :)”.

Felicitari!

Articole similare

Rezidențe internaționale de creație audiovizuală de la Slon. Proiecție de scurtmetraje, ediția 2018

Jovi Ene

Înscrierile Less is More – platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget limitat

Jovi Ene

Cronicarul Epocii Jazzului: M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute, de F. Scott Fitzgerald

Carmen Florea

60 comments

Puiu Silvia 21 martie 2013 at 13:32

Gioconda fara suras, deoarece are emotie, este alb negru, e misterios, are o poveste magica de iubire. E superb!

Ionutzk 21 martie 2013 at 17:11

m-a impresionat foarte mult povestea din filmul „Umilinta” , deoarece a aratat ca totul se poate destrama intr-un moment de neatentie …

pauna oana 21 martie 2013 at 19:54

Mi-a placut la nebunie filmul,poate demodat pentru altii,genial pentru mine,Un comisar acuza.SErgiu nicolaescu a fost si va ramane un mare actor si regizor al natiunii romane.Povestea unei crime se tese complicat,comisarul Moldovan trebuie sa scoata la lumina adevarul intr-o lume in care nu e bine sa se stie anumite lucruri,nimeni nu e de partea lui.Am vazut filmul asta de mai multe ori si il vizionez mereu cu aceeasi placere.

Dragos 21 martie 2013 at 20:03

Filantropica, clar. Unul dintre cele mai bune filme romanesti. Un scenariu scris perfect, un Gh. Dinica magistral(probabil cel mai bun rol al sau). Este filmul care a revolutionat cinematografia romaneasca.
L-am vazut pentru prima oara la 12 ani. Apoi la 18. Ultima oara l-am revazut acum, la 20. Planuiesc sa il mai urmaresc si in anii ce urmeaza, merita.
E genul acela de film romanesc care nu te plictiseste, te face sa te regasesti oarecum in personaje, sa te simti mandru de faptul ca esti roman.

Ursu George 21 martie 2013 at 20:40

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte…vazut recent si foarte bun, remake-ul se numeste Condamnat la viata

candrea nadia alina 21 martie 2013 at 21:26

4 luni, 3 saptamani si 2 zile…pentru ca a avut un impact psihologic deosebit asupra intregii noastre generatii la momentul la care a aparut pe ecrane. O poveste atat de reala…din pacate…Multumesc!

Claudia B. 21 martie 2013 at 21:32

Promisiuni -un film care mi-a placut de cand l-am vazut prima data . Totul in acest film este natural, curat si sincer.Marii actori au reusit sa transmita emotie si in perioada dinainte de 1989.

Nae M. 21 martie 2013 at 23:11

Ma gandesc la filmul Ucigasul tacut, nu m-a impresionat in mod deosebit , ci m-a infticosat.

Radu D. 21 martie 2013 at 23:50

Mi-a placut filmul Pistruiatul, pentru ca ma regasesc in copilaria mea intr-o lume gri. Cu toate astea, imi e dor si acum de copilaria aceea si copilul Pistruiatu.

Armand 22 martie 2013 at 05:37

Intoarcerea lui Voda Lapusneanu al Malvinei Ursianu. Pentru ca este croit de o mare regizoare si de o distributie impresionanta. Deoarece, la fiecare varsta, mi-a oferit un alt mesaj. De la influentele evidente ale lui Ivan cel Groaznic de Eisenstein la singuratatea impusa de detinerea puterii. Iar Silvia Povici creaza un rol admirabil. Acest film mi – a fost imbold pentru a studia istoria si a-l descoperi pe Alexandru Lapusneanu ca una dintre efigiile remarcabile ale trecutului national.

Mihaela Luca 22 martie 2013 at 10:06

„Padurea Baciu, un Triunghi romanesc al Bermudelor”- pt ca dintotdeauna m-au fascinat filmele cu binecunoscutul Triunghi al Bermudelor a fost interesant sa il vad si in varianta romeneasca.
Pădurea Hoia-Baciu uimeşte mereu prin neobişnuitul fenomenelor care se petrec aici – apariţii OZN, sfere luminoase, forme geometrice zburătoare, lumini nocturne sau diurne colorate, apariţii umanoide stranii, forme nebuloase ciudate, materializări şi dematerializări, contorsionări de copaci în intervale de zeci de secunde, câmpuri mobile radioactive şi multe alte lucruri care ne sfidează înţelegerea.

rosca raluca daniela 22 martie 2013 at 11:05

m-a impresionat foarte mult povestea din filmul “Umilinta” , deoarece a aratat ca totul se poate destrama intr-un moment de neatentie …

Mariana A. 22 martie 2013 at 11:39

Cel mai mult mi-a placut „A fost sau n-a fost”. Desi foarte simplu realizat, este genial si arata cum aproape in orice situatie romanii sunt in egala masura tragici si comici.

alex 22 martie 2013 at 11:45

M-a impresionat patru luni 3 saptamani si 2 zile pentru ca este un film cu un subiect social.

bmela 22 martie 2013 at 14:21

Liceeni filmu adolescentei mele

Bordei Alexandru-Ionut 22 martie 2013 at 19:24

Filmul Dupa dealuri m-a ipresionat din cauza dramei existentiale.

Moldovan Georgiana 22 martie 2013 at 20:31

“Padurea Baciu, un Triunghi romanesc al Bermudelor”. Deoarece are acea enigma bine cunoscuta si copiata a Triunghiului Bermudelor, care iti ofera o emotie si o necesitate de documentare.

Bulancea Dumitru Ionut 22 martie 2013 at 21:52

M-a impresionat foarte mult Baltagul deoarece filmul este de o originalitate nemaiintalnita.

Izabella B. 23 martie 2013 at 00:28

„Nea Marin Miliardar” – pentru ca Amza Pellea intra foarte bine in rolul lui Nea Marin si pentru ca l-am vazut impreuna cu familia (pe atunci era un eveniment important sa mergi la cinema). Si pentru ca mi-e drag Amza Pellea. Mi-a placut foarte mult cum a jucat si in „Mihai Viteazul”

Bumbaru Daniel 23 martie 2013 at 00:41

A fost odata in Transilvania – un documentar cultural emotionant, rascolitor, trist, adevarat…

Aniela A 23 martie 2013 at 09:17

„Glissando” regizat de Mircea Daneliuc -pentru toata acea atmosfera de azil de nebuni in care regasim cu totii lumea din jur. Si pentru ca aduce putin a Tarkovski.

Adriana 23 martie 2013 at 10:06

Dupa dealuri de Cristian Mungiu
Acest film a reusit sa arate adevarata fata a lumii monahale.

ted 23 martie 2013 at 12:52

Povestea protituatei din Eruptia. Ciulei a reusit sa surprinda drama unui popor intr-un moment cinematic..pe o banca,,intr-un parc.

Cristina 23 martie 2013 at 15:09

” Cel mai iubit dintre pamanteni” este filmul care m-a impresionat cel mai mult prin fidelitatea cu care-a fost ecranizata cartea lui Marin Preda, dar si pentru jocul extraordinar al marilor actori romani ! Este filmul pe care l-as vedea de multe ori pentru admiratia talentului actorilor din distributie !

florentin 23 martie 2013 at 18:36

Mie mi-a placut Occident. Filmul are o aroma de nebunie a la Kusturica, de balcanism, in opozitie cu titlul. Superba scena cu negrul care suna la usa in calitate de petitor si ales al fiicei lui Visan. Poate cel mai comestibil, mai plin de umor film a lui Mungiu!

Emanuel 23 martie 2013 at 20:24

Mi-a placut filmul Liceenii. Este un film ce-mi amnteste de perioada serioasa a scolii si a respectului de ceea ce inseamna respect fata de oamenii inteligenti.

Mihai T. 23 martie 2013 at 20:28

Un film extraordinar este filmul Binecuvantata fii, inchisoare, pentru ca este vorba despre existenta umana in vremuri gri, un film despre curaj anti-sistem.

Taerel E. 23 martie 2013 at 20:32

Mi-a placut filmul Dallas, pentru ca imi crea o stare de buna dispozitie, mai ales ca el a venit pe ecrane in momente in care Romania abia iesea din vremurile alea tampite, comuniste.

Claudiu B. 23 martie 2013 at 20:42

Mi-a placut filmul Ion, dupa romanul lui Liviu Rebreanu. Este un roman ce trateaza problema pamantului, a viziunii despre dragoste si despre lumea simpla.

STEFAN NADIA IRINA 23 martie 2013 at 22:10

“Umilinta” , deoarece a aratat ca totul se poate destrama

Chirita Catalin 24 martie 2013 at 10:14

Nu stiu daca poza copertii din imagine este chiar din filmul care m-a impresionat,dar se aseamana.Filmul cel mai bun si dupa parerea mea, trebuia mult mai mult difuzat,este Nunta Muta in regia lui Horatiu Malaele.E film din intamplare reala si asta il face din prima special.Joaca actori mari romani si foarte buni,dar partea mai putin,pentru care a ramas mai mult pe internet,nu si la tv,este jena noastra de umorul si vorbele mai `deschise` si `colorate` romanesti, care apar prin film.Daca era filmul asta american,ajungea departe.

Lacramioara M. 24 martie 2013 at 14:49

CIresarii. Am urmarit episoadele la varsta preadolescentei si m-am regasit in ele.

Benea Simion 24 martie 2013 at 16:59

Portretul luptatorului la tinerete un film care m-a impresionat prin puterea unor romani de-a lupta pentru libertatea lor si de-a fi impotriva sistemului si daca conditiile de-a supravietui le-au fost foarte grele. o dovada de stoicism romanesc.

Grosu Ioana 24 martie 2013 at 17:48

Liceenii- pentru ca ori de cate ori l-ai revedea, ti-ajunge mereu la inimia !!!

Nicoleta 24 martie 2013 at 17:54

„Nunta muta”; desi incarcat cu un umor subtil, prezinta un eveniment real petrecut in Romania acum mai mult de jumatate de secol. Filmul infatiseaza o trasatura a romanilor: trec peste o intamplare dramatica intr-o maniera umoristica

bogdan costea 24 martie 2013 at 18:04

Mihai Viteazul-a fost unul dintre primele filme romanesti vazute,actorii se contopesc foarte bine cu rolurile si prezinta o fila din istoria noastra

Csoka Eugen 24 martie 2013 at 19:50

Ciresarii-Afost filmul adoloscentei mele.

Andreea Andrusca 24 martie 2013 at 21:28

Trebuie sa recunosc ca nu am vazut prea multe filme romanesti. Totusi, am avut ocazia sa vizionez recent, si sa particip si la dezbaterea cu echipa de productie,filmul „Si caii sunt verzi pe pereti”. Ce pot sa va spun? Am ras cu lacrimi! Un film cu mult umor despre viata noastra, a romanilor, si nu numai; tocmai asta mi-a placut….universalitatea lui! Ideea filmului se bazeaza pe „asteptarea” (poate intr-un sens mai larg putem folosisi termenul de procrastinare)in care ne aflam cu totii si din care asteptam sa fim salvati! De cine? Cand? Astea sunt intrebari ce nu-si au locul cand tu esti ocupat cu asteptarea 🙂

Cefalan Dragos 25 martie 2013 at 09:24

4 luni, 3 saptamani si 2 zile…pentru ca a avut un impact psihologic deosebit asupra unei intregi generatii la momentul la care a aparut pe ecrane.

Razvan 25 martie 2013 at 09:35

Am doua filme favorite all-time romanesti si nu pot sa le diferentiez pe podium pentru ca nu ar fi corect fata de ele, de actori si de regizori: Operatiunea Monstrul si A fost sau n-a fost.
Doua comedii geniale, cu doua subiecte extrem de diferite insa excelent redate.
Operatiunea Monstrul imi place si-l revad cu placere pentru ca toate personajele sunt frumos si bine creionate, aventura la pescuit (in umila mea opinie) poate rivaliza cu aventurile lui Indiana Jones, insa intr-un stil mai apropiat de viata reala. O istorioara interesanta, placuta, o aventura cuminte si cat se poate de reala in care se poate regasi absolut orice pescar.
A fost sau n-a fost are un loc special in cinemateca mea pentru ca surprinde perfect „ameteala” si panseul romanesc: dupa razboi, multi viteji se arata. Desi nu se poate spune ca este efectiv o poveste in spatele filmului, trebuie sa recunosc ca sentimentele pe care le traiesc personajele lui Porumboiu in „talk-show-ul” regizat de el, le-am trait si eu si familia mea intr-un alt oras din aceasta tara: Suceava. Intrebarile si raspunsurile sunau aproape la fel. 🙂

Ciprian O. 25 martie 2013 at 10:56

Filmul meu preferat din toata cinematografia romaneasca este Mihai Viteazul, o adevarata capodopera romaneasca si internationala in domeniul filmelor istorice, un adevarat film de referinta , probabil, cel mai bun film romanesc din toate timpurile, unde cuvintele nu pot exprima grandoarea acestui film,
Distributia filmului este una de top iar multe replici din film au ramas si peste ani la fel de actuale.
Da, vazand acest film asa ar trebui sa arate un adevarat roman (precum personajul interpretat de Amza Pellea) fara a avea vreo legatura cu politica.
Chiar daca nu vrem sa recunoastem Sergiu Nicolaescu a fost si este un mare actor si regizor care si-a ocupat un loc definitiv in primele locuri ale cinematografiei romane.
Un film care ne aminteste de faptul sa fim mandri ca suntem romani si orice ar fi sa nu ne lasam calcati in picioare de catre nimeni, sa stim sa ne aparam drepturile, sa ne apreciem adevaratele valori si sa ne iubim tara.
P.S.: Pacat ca nu mai stim sa apreciem, sa ne mandrim cu ceea ce avem si ce am avut.

Cata V. 25 martie 2013 at 14:23

Restul e tacere, de Nae Caranfil, deoarece e bine sa stii de unde incepe povestea filmului romanesc; aflam cum a fost facut primul lungmetraj romanesc, Razboiul Independentei.

daniela 25 martie 2013 at 18:05

Declaratie de dragoste, pentru ca mi-a schimbat perceptia asupra trecutului; e filmul care mi-a aratat cel mai bine ca iubirea e in fiecare dintre noi, protagonistii filmului au acum varsta parintilor mei si gasesc extraordinar faptul ca visele si sperantele lor nu sunt cu nimic diferite fata de ale mele sau ale majoritatii adolescentilor din ziua de azi

hellena 25 martie 2013 at 19:40

„Nea Marin miliardar” cu inegalabilul Amza Pellea. Am ales acest film pentru excentricitatea sa, pentru stilul sau spumos si hazliu si nu in ultimul rand pentru celebrul … praz ascuns in servieta diplomat !

Bidianu Dan Valentin 25 martie 2013 at 21:12

Nunta muta – foarte bine facut, ramane un film de referinta

Ana-Maria Uluceanu 26 martie 2013 at 12:50

Marti, dupa Craciun, pentru ca este o poveste relatable, fiind vorba de o poveste de interior, cu toate suisurile si (mai ales) coborasurile dintr-o structura familiala. Faptul ca autorul se abtine de la a arata cu degetul vinovatul, ci din contra, nu numeste niciun vinovat, asumandu-si pozitia fiecarui actant (sotul infidel, amanta si sotia inselata) si acordandu-le sansa de a se „explica”, m-a facut sa apreciez povestea din acest film, dar mai ales, felul in care este tratata 🙂

Adela D 26 martie 2013 at 15:48

Declaratie de dragoste…Unul din cele mai frumoase filme romantice care arata ca intr-adevar, acolo unde exista dragoste adevarata, totul se poate rezolva.

Adrian 26 martie 2013 at 15:52

Liceenii- filmul adolescentei si tineretii mele si a multora…

Eugenia D 26 martie 2013 at 15:56

4 luni, 3 saptamani si 2 zile pentru acel impact emotional si psihologic care te tine tintuit pe scaun pana la ultimul cadru.

Sirghi Diana 26 martie 2013 at 17:08

Eu cand vreau sa fluier, fluier…pentru ca spune cu sinceritate, curaj si inteligenta, o poveste vie, netrucata, este o parabola despre invinsi si invingatori, despre libertate si custile ei…

Victor Dascalu 26 martie 2013 at 19:33

„Cel mai iubit dintre pamanteni” – o descriere cruda dar reala a unei Romanii aflata sub dictatura stalinista.

tynayyy 27 martie 2013 at 00:28

dupa dealuri- pentru ca era inspirat din cazul real de la tanacu

ony 27 martie 2013 at 00:28

dealer pentru o zi , o carte de o realitate cruda

horade 27 martie 2013 at 13:50

Am fost impresionat de filmul „Mihai Viteazul” in regia lui Sergiu Nicolaescu si de rolurile interpretate magistral de marii nostri actori Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu si „sultanul” Colea Rautu.

STEFAN NADIA IRINA 27 martie 2013 at 18:55

“Cel mai iubit dintre pamanteni” – o descriere cruda dar reala a unei Romanii aflata sub dictatura stalinista.

Muresan Marius 27 martie 2013 at 22:52

Cel mai impresionant film este si cel mai recent vazut: „Pozitia copilului”. Este foarte interesant faptul ca treptat cinematografia din Romania nu se mai inspira direct din comunism, ci mai degraba prezinta societatea actuala ca un efect al celei comuniste. Filmul surprinde prin realism, prin mesajul transmis si prin transpunerea realitatilor romanesti.

Simone 28 martie 2013 at 10:37

Poate pentru ca sunt sub impactul celui mai recent film vazut, insa Pozitia copilului este un film foarte bun a carui poveste te lasa cu un gust amar si cu multe intrebari. Si uneori e bine sa fii si de o parte, si de cealalta, in definitiv toti suntem victime, la fel cum suntem calai.

Florin Stefan Luca 28 martie 2013 at 10:38

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” este unul din filmele care m-au marcat; o poveste cruda care iti face pielea de gaina.

Laura 28 martie 2013 at 10:40

De … impresionat, probabil că m-a impresionat, în copilărie, COLUMNA, atât prin subiect, cât şi prin realizare.
De plăcut, mi-a plăcut foarte mult (revăzându-l de 6-7 ori), pentru că e o mică bijuterie de caractere umane, OPERAŢIUNEA MONSTRUL …
De asemenea, achiesez şi la opinia lui Marius Mureşan, întrutotul.

Bogdan R. 28 martie 2013 at 11:27

Mi-a placut mult Pozitia copilului, cred ca este unul dintre cele mai bune filme romanesti pe care le-am vazut. Are povesti foarte actuale (relatia aprinti-copii), dar pune si de intrebari despre societate si vinovatii.

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult