Știrile săptămânii: Avanpremiere online pe kino-maidanul One World Romania 2015; Un nou circuit turistic la One World Romania 2015; „Taxi”, de Jafar Panahi – Ursul de Aur 2015, proiectat în exclusivitate la Festivalul Internațional de Film București; Lupta cu prejudecățile: despre feminism și drepturile minorităților sexuale la NexT; O peliculă rară, filmată la Cluj de regizorul capodoperei „Casablanca”, proiecție cu acompaniament live la Opera Maghiară.
Avanpremiere online pe kino-maidanul One World Romania 2015
In ultima saptamana dinaintea festivalului, One World Romania alaturi de Doc Alliance va prezinta in avanpremiera 5 din filmele celei de-a opta editii de festival. Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selectia 2015 au fost alese „Vitosha”, „Waiting for August”, „Naked Island”, „The Serbian Lawyer” si „Outside”.
Urmand a fi prezentat in sectiunea „Razboaie contra naturii”, documentarul bulgar „Vitosha” spune o poveste familiara pentru multe tari post-comuniste. Vitosha – cel mai mare parc natural bulgar – se afla periculos de aproape de Sofia, si, mai ales, de interesele dezvoltatorilor si politicienilor locali. Manevrele acestora au declansat proteste de strada de o asemanare izbitoare cu cele impotriva exploatarilor de la Rosia Montana din aceeasi perioada, de la Bucuresti. „Vitosha” poate fi vizionat online aici.
Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, „Waiting for August”, va fi prezentat in sectiunea „Adulti de nevoie”. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care inca nu implinise 15 ani la data filmarii. Dupa ce mama sa pleaca pentru a lucra in strainatate, Georgiana trebuie sa se transforme dintr-o adolescenta in capul familiei, avand singura grija de cei sase frati ai sai. „Waiting for August” poate fi vizionat online aici.
Prezentat in sectiunea „Traume”, documentarul „Naked Island” este construit, de asemenea, in jurul unei povesti de familie. Pentru regizoare, filmul reprezinta un prim pas spre a intelege trecutul ascuns al bunicului sau, incarcerat pe o insula intr-un lagar de concentrare din anii 50. O familie care inca nu isi revine din traumele trecutului, o privire diferita asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oaza de libertate in fostul bloc sovietic. „Naked Island” poate fi vizionat online aici.
Istoria controversata a Peninsulei Balcanice este si subiectul celui de-al patrulea documentar – „The Serbian Lawyer”. Filmul il are in centru pe tanarul avocat care l-a aparat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de razboi. Marko este loial principiului de baza al legii – oricine are dreptul la aparare. Dar acest proces extrem de mediatizat si incarcat de emotie determina viitorul avocatului si ii influenteaza viata personala. „The Serbian Lawyer” poate fi vizionat online aici.
In documentarul „Outside” regizorul Andrei Schwartz il reintalneste pe protagonistul filmului sau precedent, „Jailbirds”, care a fost condamnat la 21 de ani de detentie. De data aceasta, insa, cei doi se intalnesc intr-o situatie complet noua – dupa eliberarea din inchisoare. Cum se va incheia aceasta calatorie catre lumea libera? „Outside” poate fi vizionat online aici.
A mai ramas doar o saptamana pana la deschiderea oficiala a festivalului One World Romania. Va asteptam pana atunci pe site-ul oficial, unde gasiti toate informatiile legate de program, filme, evenimente paralele si invitatii de pe „kino-maidan”.
Un nou circuit turistic la One World Romania 2015
Pentru al doilea an consecutiv, festivalul One World Romania organizează un circuit turistic ieșit din comun, timp de 6 zile în centrul Bucureștiului: „Marele circuit al demolatorilor de istorie”. Eugen Istodor, marele nostru ghid, împreună cu Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, au conceput un traseu de monumente istorice demolate pentru interesele unora și altora. Circuitul va porni de la intersecția Bulevardului Lascăr Catargiu cu strada I. C. Visarion, iar orele de începere sunt 17:00, de marți, 17 martie până sâmbătă, 21 martie, respectiv 12:00 doar în ziua de duminică, 22 martie.
One World Romania a mai pregătit, ca și la edițiile trecute, o serie întreagă de evenimente paralele proiecțiilor din cinematografe. Marți, 17 martie, începând cu ora 17:00 vă așteptăm în foaierul cinematografului Studio pentru vernisajul expoziției „Jurnal de campanie” – o documentare a ultimelor alegeri prezidențiale, realizată de fotografii Alexandra Dincă, Ioana Moldovan, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea, în colaborare cu Decât o Revistă. Expoziția va rămâne la Cinema Studio până la sfârșitul festivalului.
Marți, tot de la ora 17:00, dar la Journey Pub&more, organizăm dezbaterea „Euromaidan. Ce urmează?”. Doi dintre realizatorii documentarului „Euromaidan. Rough Cut”, Aleksey Solodunov și Anna Nekrasova vor participa la acest eveniment și vor vorbi despre ce înseamnă să filmezi o revoluție în plină desfășurare și cum se văd astăzi ideile care au animat Maidan-ul de la Kiev la începutul anului 2014.
Miercuri, 18 martie, începând cu ora 17:00 am pregătit la Journey Pub&more o dezbatere intitulată „Africa Rising”. Invitații acestei dezbateri sunt regizorii Dieudo Hamadi (realizatorul „National Diploma”), Jeoren van Velzen (realizatorul „A Goat for a Vote”) și Momodou Sallah, expert în educație. Cei trei vor discuta despre ce înseamnă „Africa” în prezent și despre rolul documentarului în a defini un continent și a vorbi despre problemele lui.
În cea de-a cincea zi a festivalului, vineri, 20 martie, începând cu ora 17:00 vă invităm să conversați cu trei regizori români de film documentar despre modul lor de lucru și despre condiția documentarului în România. Cei trei invitați sunt Teodora Ana Mihai („Waiting for August”), Alexander Nanau („Toto și surorile lui”), Andrei Schwartz („Outside”). Evenimentul are loc la Frontline Club Bucharest (Institute, the Café).
Sâmbătă, 21 martie, de la ora 15:00 la Journey Pub&more, One World Romania propune bucureștenilor un atelier inedit – „Arestare. Condamnare? De ce oare?”. Timp de două ore, tineri juriști din programul “Lideri pentru Justiție” și reprezentanți ai organizației neguvernamentale Expert Forum vor explica participanților traseul anchetei și judecării unui celebru caz de corupție din ultimii ani.
„Taxi”, de Jafar Panahi – Ursul de Aur 2015, proiectat în exclusivitate la Festivalul Internațional de Film București
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.
Primul titlu confirmat pentru ediția din acest an este filmul iranian TAXI, câștigător al Ursului de Aur și al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.
La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013) – filmate în mare secret în apartamentul personal și în casa unui prieten –, TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentință primită în 2010 din partea autorităților iraniene și contestată vehement de cineaști, directori de festivaluri și jurnaliști din întreaga lume. Păstrând regula spațiului închis, Jafar Panahi și actorii săi neprofesioniști, care sunt plimbați prin oraș de taximetristul-regizor și a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant și profund uman al Teheranului de azi.
La scurt timp după premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial în care a promis că va continua să facă cinema în ciuda interdicției: „Nimic nu mă poate împiedica să fac filme; atunci când sunt împins într-un colț, mă închid în mine însumi și, în acest spațiu foarte privat, în ciuda tuturor limitărilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternică.”
TAXI este cel de-al treilea film de Jafar Panahi selecționat în competiția Berlinalei după Offside (2006, Marele Premiu al Juriului) și Closed Curtain (Cel mai bun scenariu). Totodată, Jafar Panahi este, la 54 de ani, unul dintre cei mai titrați regizori din întraga lume, în palmaresul său figurând premiul Camera d’Or, acordat de Festivalul de la Cannes filmului său de debut The White Balloon (1995) și Premiul Juriului „Un certain regard” pentru Crimson Gold (2003), Leul de Aur și Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneția pentru filmul The Circle (2000) și Leopardul de Aur la Locarno pentru The Mirror (1997).
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.
Titlurile din competiția oficială, din secțiunea paralelă Panorama precum și evenimentele speciale ale Festivalului Internațional de Film București vor fi anunțate în săptămânile care urmează.
Lupta cu prejudecățile: despre feminism și drepturile minorităților sexuale la NexT
Drepturile minorităților sexuale și prejudecățile care persistă în societatea actuală sunt aduse în discuție, pentru al doilea an, în programul LGBT, la Festivalul Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Agenda politică a festivalului e completată de un program nou, NexT Is Feminist, o selecție de filme care ating subiecte sensibile privind rolul și statutul femeii în ziua de azi.
„NexT Is Feminist nu cere din partea spectatorilor o inițiere în feminism, doar o deschidere către recunoașterea unor inechități sociale și spre probleme specific feminine, dar m-aș bucura dacă i-ar provoca să înțeleagă mai bine ce e feminismul”, spune criticul Irina Trocan, care semnează selecția festivalului alături de Andrei Rus.
Selecționate sau premiate deja în festivaluri, scurtmetrajele din NexT Is Feminist fie invită la empatie – To Sasha With Love (r. Alexandra Dashina) e un film duios cu o fată timidă, El canto (r. Ines Sedan) e o animație caldă și tulburătoare despre viața conjugală; fie ating subiecte sensibile privind rolul femeilor în societate – Beach Flags (r. Sarah Saidan) pleacă de la competitivitatea participantelor într-un concurs iranian pentru fete-salvamar și ajunge la o imagine mai largă și terifiantă despre privarea de libertate a unei categorii de femei.
When Will You Be Back? (r. Alex Casianov) este un film polonez despre o mamă tânără care nu vrea să renunțe la ambiția de a fi actriță, An Open Letter to Feminist Trolls (r. Melissa Fabello) enumeră etichetele misogine puse frecvent femeilor și explică cu răbdare de ce orice feministă le-ar râde în nas, iar Bad at Dancing (r. Joanna Arnow), cu voyeurismul și umorul său sec, le cere spectatorilor să-și ia o oarecare distanță față de protagoniste. Filmele din NexT Is Feminist vor rula vineri, 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu.
Secțiunea LGBT cuprinde șase filme provocatoare, toate proiectate într-o singură seară, pe 15 aprilie, în Club Control. Beast e un gag vizual scurt, While The Unicorn Is Watching Me (r. Shanti Masud) e cinema queer plin de umor și ingeniozitate despre un tânăr a cărui locuință se transformă într-o grădină a plăcerilor, iar Hermes & Aphrodite (r. Gregor Zootzky) e o animație despre o lume mai dreaptă și tolerantă decât cea în care trăim.
După ce a concurat anul trecut cu Film for a Blind Poet, Gustavo Vinagre se întoarce la NexT cu Nova Dubai, un film în care se implică, fără inhibiții, ca regizor și actor. Regizorul Oren Adaf e și el protagonist în In Praise of the Day, un film îndrăzneț și emoționant despre un tânăr dispus la orice pentru un telefon, ca să-și sune mama înainte de Sabat. Un film tăios despre conflictul între generații, Heiraten (r. Nossa Schäfer) redă discuția unei lesbiene cu bunica ei.
O peliculă rară, filmată la Cluj de regizorul capodoperei „Casablanca”, proiecție cu acompaniament live la Opera Maghiară
Opera Maghiară din Cluj-Napoca va găzdui, pe 2 iunie 2015, de la ora 20.30, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente speciale TIFF 2015: proiecția variantei restaurate a peliculei A tolonc/ Escortata/ The Exile – un film pierdut și regăsit, lansat de celebrul regizor Michael Curtiz la Cluj acum 100 de ani -, cu acompaniamentul live al orchestrei Operei. Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 29 mai și 7 iunie 2015.
Influentul cineast american de origine maghiară Michael Curtiz (aka Mihály Kertész, 1886 –1962), celebru pentru Casablanca, considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, a realizat în jur 50 de pelicule înainte de pleca spre America, însă extrem de puține au supraviețuit timpului. Singura copie la Escortata a fost descoperită din întâmplare în 2008, în subsolul Institutului Maghiar din New York, și a fost restaurată în laboratoarele din Budapesta.
În toamna lui 2014, versiunea a fost prezentată în premieră în deschiderea Hungarian Film Week. La TIFF, pelicula va fi acompaniată de orchestra Operei Maghiare din Cluj, care va interpreta noua coloana sonoră compusă de renumitul compozitor Attila Pacsay.
Realizat acum 101 ani, Escortata este singurul film maghiar în care mai poate fi văzută legenda teatrului Mari Jászai. Filmările au avut loc în iunie-iulie 1914, în mai multe locuri din Cluj – Biserica „Sf. Mihail” sau Bastionul Croitorilor -, la Rimetea, pe malul Arieșului și la Salina Turda. Pe 20 martie 1915, a fost proiectat pentru publicul clujean, în incinta Teatrului Maghiar de Stat.
Scenariul melodramei despre o menajeră acuzată pe nedrept de furt a fost scris de Jenő Janovics, pe atunci directorul Teatrului Național Maghiar din Cluj și unul dintre cei mai prolifici realizatori de la începuturile cinematografiei, creatorul unei adevărate industrii la Cluj, între 1913-1921. Sub îndrumarea lui și-au început carierele Michael Curtiz sau Alexander Korda.
Michael Curtiz a emigrat în Statele Unite în 1926 și este autorul a numeroase producții care au marcat istoria cinematografiei, precum Casablanca (1942), film premiat cu Oscarul pentru regie, Captain Blood (1935), The Adventures of Robin Hood (1938), Angels with Dirty Faces (1938), Four Daughters (1938), Yankee Doodle Dandy (1942) sau White Christmas (1954). La Hollywood, a semnat circa o sută de producții și a lucrat cu nume ca Erol Flynn, Carry Grant, James Cagney, Humphrey Bogart, Ronald Reagan, Elizabeth Taylor, Bette Davis, Elvis Presley, Walter Matthau, Bing Crosby, Rosemary Clooney, Peter Ustinov.
Biletele la proiecția specială A Tolonc/ Escortata pot fi achiziționate în avans, începând din 13 martie 2015, de pe www.biletmaster.ro. Prețul unui bilet este 30 de lei.