Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 septembrie 2014)

DSC_8539Știrile săptămânii: s-au anunțat laureații de la MECEFF „7+1” – Mediaş Central European Film Festival 2014, tocmai s-a lansat ”cel mai așteptat film românesc al toamnei” (așa spune comunicatul de presă) – QED, care este filmul ce va rula în deschiderea Dracula Film: Horror and Fantasy Festival de la Brașov, un film interesant va avea premiera la noi pe 7 noiembrie, cum va decurge întâlnirea cu România la Astra Film Festival, care sunt deliciile cinematografice de la Noaptea Filmului Românesc, nou serial despre Războaiele Mondiala pe History Channel

MECEFF „7+1” 2014: Trofeul Festivalului merge în Republica Cehă

Sâmbătă, 6 septembrie, s-a încheiat cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1” – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic.

În cadrul ceremoniei de închidere, James Ulmer, redactor la New York Times și editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders, Domenico Giuseppe (Mimmo) Mongelli, regizor și scenarist italian, Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf, Călin Stănculescu, critic de film, traducător și autor al unor cărți de cinema și Anca Mitran, directorul Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română și Președinte al juriului, au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

Cea mai bună interpretare – LUMINIȚA GHEORGHIU (Poziția copilului – regia Călin Peter Netzer), „pentru profunzimea trăirii personajului și autenticitatea metamorfozelor stărilor sale sufletești”. Premiul a fost înmânat de domnul Vladimir Șargu, CEO A.D.I. – Regiunea Târnavelor.

Cea mai bună imagine – RYSZARD LENCZEWSKI și LUKASZ ZAL (Ida – regia Pawel Pawlikowski), „pentru compozițiile austere și sigure și pentru incredibila imagine alb-negru. Pentru o punere în scenă puternică ce scoate în evidență tragica poveste de familie a unei tinere femei, precum și lupta acesteia de a-și găsi drumul în această lume neiertătoare.” Premiul a fost înmânat de domnul Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf.

Premiul pentru regie – JONÁŠ KARÁŠEK (Candidatul), „pentru complexitatea scenariului care evoca realitatea contemporană ce propune spectatorilor o profundă analiză a unor probleme sociale, morale și psihologice”. Premiul a fost înmânat de domnul George Petrescu, vice-primarul municipiului Mediaș.

Cel mai bun film – RUGUL APRINS (regia Agnieszka Holland), „pentru măiestria sa convingătoare și pentru puterea pe care o emană povestea. Pentru capacitatea de a depăși limitele formatului de televiziune pentru a descrie confruntarea dintre politic și moralitate, dintre caracter și istorie din timpul ocupației comuniste din Cehoslovacia, în 1969. Și pentru că ne reamintește că, și astăzi, ne mai putem confrunta cu întrebările arzătoare ale istoriei în viețile noastre contemporane”. Premiul a fost înmânat de domnul Teodor Neamțu, primarul municipiului Mediaș.

Premiul publicului a revenit filmului austriac Frumusețea tu nu are nici o valoare în regia lui Hüseyin Tabak. Premiul a fost înmânat de domnul Lucian Costea, directorul Direcției Municipale petru Cultură, Sport, Turism și Tineret a municipiului Mediaș.

Florin Piersic Jr. foto Ancuta Iordachescu„QED” – cel mai așteptat film românesc al toamnei, din 10 octombrie în cinematografe

Unul dintre cele mai apreciate filme românești din ultimul an, „QED” (aka „Quod Erat Demonstrandum”), în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată țara începând cu 10 octombrie. Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, apreciat de presa internațională și proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, „QED” aduce pe ecrane doi actori renumiți pentru performanțele din teatru, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. „QED trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producțiile americane de anii 40, precum OSS, The Iron Curtain și The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie „The Independent Magazine” din New York.

Spectatorii îi vor reîntâlni în „QED” și pe actorii Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Dracula-Film-1110x1570Dracula: Povestea Nespusă/ Dracula Untold în deschiderea Dracula Film: Horror and Fantasy Festival Brașov

Miercuri, 1 octombrie, ora 19.00, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc Gala de Deschidere a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care va fi urmată de proiecția în avanpremieră în România a filmului lui Gary Shore, Dracula: Povestea nespusă/ Dracula Untold.

Dracula: Povestea nespusă explorează originile legendei care bântuie imaginarul colectiv de sute de ani și ne duce în călătoria la capătul căreia Vlad Dracul, un om cu puteri uluitoare, dar și cu defecte pe măsură, ajunge Dracula. O poveste de iubire tragică a unui erou ca nimeni altul, o luptă dramatică în care numai Diavolul putea oferi forța și armele celui care a rămas cunoscut lumii întregi sub numele Dracula.

Luke Evans (Fast & Furious 6, Immortals) este protagonistul epopeii Dracula Untold, Gary Shore este regizor, iar Michael De Luca, producător. Alături de Luke Evans îi regăsim pe Sarah Gadon, Dominic Cooper, Diarmaid Murtagh și Samantha Barks.

Trailer oficial:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=lh7l7dO9or8′]

Dracula Untold este prezentat în avanpremieră în România, prin amabilitatea Ro Image 2000, și va fi lansat în cinematografele din toată țara pe 3 octombrie.

Cea de-a doua ediție a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc între 1 și 5 octombrie, în Brașov (jud. Brașov), la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria și Club Rockstadt.

BARBATI MISTO teaser posterBărbați Mișto, o comedie excepțională din 7 Noiembrie în cinematografe

În data de 7 noiembrie va avea loc premiera comediei Bărbați Mișto în cinematografele din întreaga țară. Filmul este o producție Irlanda/UK, iar regia este semnată de John Butler. Este primul titlu distribuit de compania Freealize în cinematografe. Este un film despre prietenie, dragoste, curaj, regăsirea de sine și…hituri U2, presărat din plin cu umor de replică, de situație, de caractere sau absurd. Este o comedie perfectă cu #bărbațimișto îndrăgostiți sau în căutare de #femeimișto, care dezvăluie adevăruri din viețile și sufletele unor oameni pe care e foarte ușor să îi iubești și ți-e drag să îi descoperi așa cum sunt.

Faceți cunoștință cu Fionan (Hugh O’Conor), genul de bărbat modern, dar liniștit, căruia nu-i plac petrecerile burlacilor, dar e dispus să participe la a lui de dragul logodnicei sale. Viitoarea mireasă, Ruth (Amy Huberman), îl convinge pe Davin (Andrew Scott), cavalerul de onoare, să meargă cu mirele și prietenii lui ”măcar la munte” înaintea nunții, chiar dacă este mijlocul lunii noiembrie. Fără prea multă tragere de inimă, Fionan acceptă să meargă, dar continuă să facă tot posibilul pentru a-l împiedica pe fratele lui Ruth, un mascul Alfa notoriu cunoscut sub numele de „Bormașina” (Peter McDonald), să li se alăture și să le distrugă weekend-ul liniștit. Cu toate acestea, Bormașina îi găsește și îi îndrumă pe toți într-o emoționantă și hilară călătorie de auto-descoperire, în sălbăticia zonelor muntoase specifice Irlandei.

Nu contează dacă ești de modă veche, un macho, un bărbat modern sau un om de familie. Dacă ești capabil să fii onest din punct de vedere emoțional, ești foarte curajos. Și asta înseamnă să fii bărbat, să înfrunți adevărul și să fii curajos. Bărbații aceștia sunt niște BĂRBAȚI MIȘTO.

Pagina facebook comunitate Bărbați Mișto: https://www.facebook.com/barbatimisto

Turnul Sfatului - 12,8x19 cmÎntâlnire cu România la Astra Film Sibiu, 2014

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

Efectele migrației, istoria comunităților etnice din România, povești inedite despre oameni deosebiți; sunt subiecte transpuse pe marele ecran sub formă de documentare observaționale, filme de autor, eseuri sau producții de televiziune. La finalul proiecțiilor, subiectele sunt discutate în sala de cinema, iar publicul interacționează direct cu autorii, producătorii sau chiar cu personajele filmului.

În premieră la AFF!

În premieră absolută la AFF 2014 va fi proiectat documentarul Alyiah DaDa (regia: Oana Giurgiu), care prezintă soarta comunității de evrei din România pe o perioadă de 100 de ani. Cum a câștigat Ceaușescu un miliard de mărci din vânzarea în secret a 246.000 de etnici germani?; aflăm din Pașaport de Germania (regia: Răzvan Georgescu), o producție HBO, de asemenea, în premieră absolută la Sibiu.

Waiting for August (regia: Teodora Ana Mihai) urmărește cotidianul a 7 copii din Bacău care trăiesc singuri, mama lor coordonându-i prin skype și telefon din Italia, unde se află la muncă. Filmul a luat Marele Premiu la Hot Docs 2014 din Toronto și la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și este prezentat în premieră în România la AFF. Rezoluții 2014, premieră absolută, (regia: Mihai Cristian Tranca) surprinde frământările unui tânăr antreprenor care încearcă să-și mențină afacerea într-un moment de cotitură.

Realități de azi…

Les Fleurs de l’ombre (regia: Olivier Magis) intră în culisele unui concurs de frumusețe dedicat femeilor nevăzătoare din România, organizat în fiecare an la Brăila. Cum este promovată literatura în România postmodernă?; aflăm din documentarul CDPL Story (regia: Vlad Rotaru). Breadtime (regia: Bjorn Reinhardt) este o colecție de portrete ale bătrânilor din Roșia Montană.

Majoritatea activităților lucrative pe timp de noapte, în Londra, sunt desfășurate de migranți vulnerabili și predispuși la abuzuri și neglijență; subiectul este reflectat în documentarul Invisible Lives : Romanian night workers in London (regia: Timothy Marrinan). Our Currency is Information (regia: Marek Tuszynski) prezintă metode de investigare a corupției si crimei organizate prin prisma lui Paul Radu, fondatorul Centrului Român de Jurnalism pentru Investigații.

…și de ieri!

Experimentul București (regia: Tom Wilson) amestecă teorii conspiraționale ale comunismului despre tehnici de manipulare prin frecvență vibratorie, o poveste de dragoste nimicită de acest experiment și reeducarea prin tortură de la Pitești. Pădurea (regia: Sinisa Dragin), premiat la Visions du reel și Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, spune povestea unui tablou dăruit de statul român în 1947 liderului iugoslav Tito, care câțiva ani mai târziu a fost parte a unei afaceri de spionaj care ar fi putut afecta serios relațiile dintre cele două state. Revision (regia: Philip Scheffner) reconstituie cazul neelucidat a doi români împușcați întâmplător în 1992 la granița cu Germania, într-o perioadă în care numărul mare al imigranților români ilegali din țările occidentale ale Europei stârnea reacții violente din partea extremiștilor rasiști.

Cum acționa Securitatea în anii ’70 și ’80 pentru a controla, supraveghea și, în unele cazuri, pentru a reprima cetățenii României?; ”M-au urmărit pentru că mă duceam la Biblioteca Americană și luam discuri pentru clubul de jazz, așa că mi-au deschis dosar de urmărire ca posibil spion al americanilor”, depune mărturie un fost deținut politic în filmul Supravegheat de Securitate (regia: Nicolae Mărgineanu).

Afis Noaptea Alba a Filmului RomanescDelicii cinematografice la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Pasionații de film din capitală sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014.

După succesul românesc de box-office Despre oameni şi melci, Libra Film Productions aduce pe marile ecrane una dintre cele mai așteptate comedii ale anului, America, venim! (r. Răzvan Săvescu), ce va rula în premieră şi în cadrul „nopții românești”. Visul american este dorința tuturor, iar cinci actori, un regizor, un băiețel și ursul său fac primul pas către celebritate și pornesc din Târgoviște la New York pentru a susține un spectacol. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, aventurile încep în momentul în care aceștia acceptă un turneu pentru câțiva bănuți. În distribuție îi regăsim pe Mihai Călin, Gheorghe Ifrim, Adrian Văncincă, Tania Popa și Ioana Blaj. Atmosfera românească devine enigmatică cu Kyra Kyralina (r. Dan Pița), povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele bărbaților. Ecranizarea după romanul scris de Panait Istrati aduce pe marele ecran magia din celebra carte ”1001 nopți”.

Noaptea Albă aduce în avanpremieră filmul de debut al tânărului regizor Andrei Gheorghe, Planșa. Alex, fost campion la scrimă, retras din cauza unui accident la genunchi, primește șansa de a o antrena pe Anda, cea mai nouă membră a echipei de scrimă. Cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale. Martorul acestei poveşti este Mircea, iubitul şi colegul de club al Andei. Un film cu Silvian Vâlcu şi Olimpia Melinte – tânăra actriţă recompensată anul acesta cu Premiul Revelaţia anului, pentru dublul rol din coproducţia româno-spaniolă Canibal, de Manuel Martín Cuenca, la Gala Uniunii Actorilor din Spania.

Surprizele se țin lanț și în cantități scurte pentru cinefili! Scurt / 4: Istorii de inimă neagră propune patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului. O lume nouă, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranți români din Pennsylvania, 1908. Petru o întâmpină cu afecțiune mută pe Ana, soția vărului său dar, înainte de a ajunge la inima ei, trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna. Protegoniștii filmului sunt Olimpia Melinte, Florin Penișoară și Ioan Ardelean. Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes din acest an, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov și surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei, dar care află că în apartamentul vecin a murit cineva.

Kowalski, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă. Un scurtmetraj cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu, plus Rodica Lazăr, într-o apariție specială. Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, a primit Premiul ZFR pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei și Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De „dragoste rănită”… Iulia Rugină este cunoscută publicului pentru lungmetrajul independent de mare succes, Love Building. Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect independent născut anul acesta la TIFF, unde toate cele patru scurtmetraje au fost prezentate în cadrul ZFR, va fi prezentat în avanpremieră extraordinară la Noaptea Albă a Filmului Românesc și va fi lansat în cinematografe pe 28 noiembrie.

HISTORY - Razboaiele mondiale (1)Noul serial HISTORY® „Războaiele mondiale” comemorează 100 de ani de la Primul Război Mondial

Începând din 14 septembrie, HISTORY®, numărul 1 pe nişa televiziunilor de documentare din România¹, va difuza un nou serial care poartă telespectatorii într-o incursiune în cel mai sângeros secol din istorie. “Războaiele mondiale” va fi difuzat în fiecare duminică, de la ora 22:00.

“Războaiele mondiale” prezintă trei decenii de război, prin ochii unor oameni care s-au format în tranșee și au ajuns apoi să conducă o lume aflată în pragul dezastrului. O parte dintre aceste persoane au devenit eroi, însă altele s-au transformat în cele mai infame și crude personaje din istorie.

Narat de Jeremy Renner, care a fost de două ori nominalizat la Oscar (cu “The Hurt Locker”, “The Town”), acest serial cuprinde scene dramatice, efecte vizuale uluitoare și interviuri cu lideri contemporani, printre care John McCain, Colin Powell, Jogn Major și David Miliband, și cu istorici cunoscuți, din întreaga lume.

Mai multe detalii despre serial sunt disponibile pe site-ul oficial HISTORY.

 

Articole similare

Număr record de filme eligibile la Premiile Gopo 2012

Jovi Ene

Cum să începi 2016 cu o faptă bună. Pune o carte la temelia societăţii

Jovi Ene

Un an de CINEPUB

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult