Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (31 august – 6 septembrie 2015)

LindenfeldjpgȘtirile săptămânii: Victoria Cociaș câștigă Premiul “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film “LOVE IS FOLLY”de la Varna, Bulgaria; Cea de-a șasea ediție a Divan Film Festival a ajuns la final; Astra Film Sibiu 2015, în liga marilor festivaluri europene; Roger Waters sparge Zidul la Cinema City; Peste 9.000 de spectatori la Caravana Filmelor NexT 2015; Litera continuă colecția Filme de Aur din cinematografia rusă, împreună cu ziarul Adevărul; De la Tribeca Film Festival, la București: In Transit deschide a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival; S-a dat startul la Filminute 2015; Poveste de dragoste, prezentat la Londra, în cadrul Portobello Film Festival; Câștigătorul Palme d’Or, în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest; Noaptea Albă a Filmului Românesc la a șasea ediţie; Un film captivant și curajos: „Un etaj mai jos”, proiectat la cel mai mare festival din Marea Britanie.

Victoria Cociaș câștigă Premiul “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film “LOVE IS FOLLY”de la Varna, Bulgaria

Premiul “Cea mai buna actriță” a fost acordat Victoriei Cociaș de către juriul Festivalului Internațional de Film “LOVE IS FOLLY”, pentru magistrala interpretare a rolului principal Helga în filmul “O poveste de dragoste, Linfenfeld”, în regia lui Radu Gabrea.

Decizia juriului festivalului de la Varna a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase la conferința de presă, ca și la decernarea premiului, unde publicul a aplaudat în picioare minute în șir.

Aflat la a 23-a ediție (21 – 28 august 2015), Festivalul Internațional de Film “LOVE IS FOLLY” este cel mai important și longeviv festival de film din Bulgaria, cu peste 70 de filme în programul anual, dintre care 12 sunt incluse în competiția internatională.

“O poveste de dragoste, Lindenfeld” a fost primit cu entuziasm de publicul spectator: cinefili, elita cinematografiei bulgare, artiști internaționali proeminenți, critici și jurnaliști de film, și care, lucru extrem de rar, au aplaudat în timpul proiecției ce a avut loc pe 25 august.

Lindenfeld la LOVE IS FOLLY2“O poveste de dragoste, Lindenfeld” este un film emoționant despre scurta întâlnire dintre doi iubiți fără noroc care se regăsesc după 60 de ani cu o tandrețe și liniște impresionante, de parcă ar avea tot timpul din lume, deși Helga (Victoria Cociaș) traiește în satul părăsit Lindenfeld după groaznica deportare în Siberia, iar Ully (Victor Rebengiuc) este diagnosticat cu o gravặ boalặ incurabilặ.

Cu o sensibilitate și liniște absolut speciale, Victoria Cociaș interpretează extraordinar rolul Helga (o țărancă mult mai în vârstă decât varsta ei reală), momentul regăsirii cu Ully și acea complicitate care face ca doi oameni care s-au iubit și s-au despărțit în tinerețe să poată comunica fără vorbe sau cu vorbe puține și o jumătate de secol mai târziu.

Victoria Cociaș suprinde cu o profunzime impresionantă, în jocul său actoricesc, înțelepciunea și tragicul personajului care a pierdut totul, umorul amar cu care Helga îi povestește iubitului din cruda tinerețe, ororile prin care au trecut locuitorii satului de odinioară, de la deportarea din 1945: unii au murit de foame și de frig în lagarele sovietice (precum părinții ei), în timp ce alții au apucat eliberarea din 1950, pentru a se întoarce acasă și a fi deportați din nou, de data asta în Bărăgan, unde și-au găsit sfârșitul (precum părinții lui).

Întrun cuvânt, Victoria Cociaș dă viață magistral unuia dintre acele personaje care poartă o lumină ce vine dincolo de orice tragedie și care tulbură prin însăși liniștea lui.

_MG_1471Cea de-a șasea ediție a Divan Film Festival a ajuns la final

Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, desfășurată sub tema “Drumuri și răspântii”, în perioada 21 -30 august, în Craiova și Port Cultural Cetate (județul Dolj)

Timp de nouă zile publicul a putut viziona 52 de filme balcanice, o piesă de teatru, a participat la 5 concerte și 2 show-uri culinare.

Printre invitații ediției de anul acesta s-au numărat actorii Dan Nuțu și George Mihăiță, prezenți la proiecția aniversară a filmului Ilustrate cu flori de câmp, regizorii Oana Giurgiu (Aliyah DaDa), Andreea Vălean (Nu există-n lumea asta), Andrei Răuțu (Ela, panda și madam), Antonia Milcheva (Linda și Ginka), Athanasios Bourliaskos (Revelația bestiei) și Sinișa Dragin (Pădurea), precum și actorul grec Andreas Konstantinou (Mica Anglie).

În cadrul simpozionului anual, moderat de Lydia Papadimitrou – profesor universitar la Universitatea John Moores din Liverpool – și de către selecționerul festivalului, Marian Țuțui, a fost lansat volumul “Eroi și antieroi din Balcani”, care cuprinde concluziile simpozionului desfășurat anul trecut.

Astra Film Festival - 2015Astra Film Sibiu 2015, în liga marilor festivaluri europene

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival va avea loc între 5 și 11 octombrie 2015.

Un număr record de 1.500 de filme din peste 90 de țări au fost înscrise în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului, iar selecția oficială cuprinde 130 de pelicule din toate colțurile lumii.

Cei mai importanți regizori ai momentului: Joshua Oppenheimer, nominalizat în 2014 la Premiile Oscar, Crystal Moselle, premiată la Sundance 2015 pentru filmul The Wolfpack care va fi expus în premieră în România la AFF sau Justin Schein care în cei peste 20 de ani de activitate a realizat 60 de filme și a colaborat cu BBC, Discovery Channel sau HBO, se reunesc cu cele mai recente producții în secțiunea Internațional. În documentarele din secțiunea Europa Centrală și de Est se reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii. De mai bine de 2 decenii pulsul producției românești de cinema de non-ficțiune se ia la Astra Film Festival, mediul ideal pentru documentariștii români de a-și prezenta filmele într-un context internațional cu specialiști în domeniu din întreaga lume. Secțiunea Student propune pelicule realizate de regizori promițători aflați la început de drum, studenți la cele mai prestigioase universități de film din România, Austria, Olanda, Norvegia, Franța, Portugalia, China sau Cuba.

Alături de secțiunile competiționale, o serie de programe speciale întregesc programul oficial al festivalului.

În 2015, Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României ca o garanție a produsului cultural de cea mai înaltă clasă. În cei 22 de ani de existență, AFF a devenit unul dintre principalele festivaluri de cinema documentar din lume și a ajutat la consolidarea și ascensiunea cinemaului românesc de non-ficțiune dincolo de granițele României. Astra Film Festival este un proiect de importanță strategică națională, iar de-a lungul timpului prin prezența celor mai de seamă regizori, producători, jurnaliști, organizatori de festivaluri sau reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și străinătate, orașul Sibiu a devenit un punct de întâlnire între cultură și oameni de pretutindeni.

De asemenea, ediția din 2015 se află sub egida EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, o distincție acordată celor mai remarcabile festivaluri europene de către un juriu internațional format din experți în domeniu.

”Toate eforturile depuse pentru a menține Astra Film Festival pe harta marilor festivaluri internaționale sunt apreciate la nivel înalt în fiecare an. Faptul că ediția din 2015 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida EFFE este o dovadă clară a importanței și amplorii evenimentului, un produs cultural 100% românesc menținut la standarde internaționale pentru care girează atât experți internaționali cât și cea mai înaltă autoritate din România.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Selecția oficială a ediției din 2015 este disponibilă aici.

Afis Roger WatersRoger Waters sparge Zidul la Cinema City

Pe 29 septembrie, Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din România, va difuza filmul-concert “Roger Waters The Wall”, inspirat din “The Wall Live”, cel mai mare turneu din lume susținut de un artist solo. Toate multiplexurile Cinema City sunt dotate cu cea mai modernă tehnologie, ridicându-se la standardele cinematografelor din marile capitale ale lumii, așa că muzica lui Roger Waters se va auzi perfect, indiferent de cinematograful în care veți viziona acest film emblematic.

“Roger Waters The Wall” durează 133 de minute și a fost filmat cu cea mai modernă tehnologie, pentru a oferi spectatorilor imagini uluitoare și o experiență unică. Pelicula a avut premiera mondială în septembrie anul trecut, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto și a fost filmată în trei orașe, aflate pe două continente.

Regizat de Roger Waters și Sean Evans, directorul de creație al turneului, documentarul conține secvențe ce nu au fost văzute niciodată din celebrul turneu susținut de geniul trupei Pink Floyd în perioada 2010-2013. De asemenea, surprinde momente din viața lui Roger Waters, ca de exemplu moartea tatălui său în Italia în 1944, dar și probleme globale, cum ar fi costul uman al conflictelor militare. Pelicula se încheie cu “The Simple Facts”, o conversație emoționantă și neregizată între Roger Waters și bateristul Nick Mason, în cadrul căreia aceștia răspund întrebărilor primite de la fani.

Peste 1,5 milioane de persoane au asistat la cele 219 spectacole din turneul “The Wall Live”, încasările ridicându-se la 458 de milioane de dolari. “Eram ca o familie mare pe drum, eram 189 de persoane și eram fericiți. Așa că 29 septembrie este o ocazie perfectă pentru a ne aminti nu doar de cei pe care i-am iubit, dar și de cei pe care îi iubim deși nu mai sunt cu noi sau nu s-au născut încă. Cenușă și diamante, prieteni și dușmani, suntem toți egali la sfârșit”, a declarat Roger Waters pentru Rolling Stone, artistul urmând să împlinească 72 de ani pe 6 septembrie. Filmul va fi difuzat într-o singură zi, pe 29 septembrie, în aproximativ 2.000 de cinematografe din întreaga lume.

Urmăriți aici trailer-ul – https://www.youtube.com/watch?v=Aabfn-gWlVI

Filmul poate fi vizionat în multiplexurile Cinema City din Arad Atrium Mall, Arena Mall Bacău, Gold Plaza Baia Mare, City Park Constanța, Brăila Mall, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Iași, Euro Mall Pitești, Ploiești Shopping City, Shopping City Mall Târgu Jiu, Promenada Mall Târgu-Mureș, Iulius Mall Timișoara și AFI Palace Cotroceni București (sală obișnuită și sală VIP). Toate spectacolele vor avea loc de la ora 20.00.

Preţul biletelor este de 35 lei în toate cinematografele din țară. În București, prețul biletelor este de 45 lei pentru o proiecție obișnuită, respectiv de 60 lei pentru o proiecție VIP în AFI Palace Cotroceni. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, complet digitalizată, și online.

Mai multe detalii pot fi găsite pe website-ul www.cinemacity.ro.

Peste 9.000 de spectatori la Caravana Filmelor NexT 2015

Caravana NexT și-a încheiat aventura prin țară, după 3.000 de kilometri parcurși si 18 seri cu filme sub clar de lună în 9 orașe din țară, cărora li s-a adăugat o proiecție specială în Bucuresti. Peste 9.000 de oameni din orașele de pe traseul Caravanei ni s-au alăturat la picnic și la filme, alese din scurtmetrajele proiectate în cadrul Festivalului de Film NexT.

Cea de-a doua ediție a evenimentului a continuat misiunea Caravanei de a duce cât mai departe filmele NexT, în orașe unde oamenii au acces limitat la cinematografe de artă. Îmbinând proiecțiile cu relaxarea în aer liber, Caravana NexT a reușit, și anul acesta, să atragă un public numeros.

IMG_PIATRA NEAMT

Cu 30 de scurtmetraje în bagaj, Caravana NexT a pornit din Piatra Neamț, pe 8 august, și s-a încheiat la București, pe 29 august, trecând prin Iași, Târgu Neamț, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Oradea, Bistrița, Vatra Dornei și Brașov.

Scurtmetrajele NexT au fost grupate în patru programe speciale – NexT Comedy Night, NexT Is Love, Oscars Night și NexT Romanian Shorts. În fiecare oraș, Caravana a poposit pentru două seri de proiecții sub cerul liber.

Caravana Filmelor NexT a apărut ca o completare firească a Festivalului Internațional de Film NexT, a cărui misiune este să promoveze la nivel local, național și internațional cele mai inovative și creative producții de scurtmetraj.

Cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc la București în aprilie 2016.

Set DVD Mosfilm Andrei TarkovskiLitera continuă colecția Filme de Aur din cinematografia rusă, împreună cu ziarul Adevărul

Începând din 7 septembrie, Litera vă aduce pe DVD încă patru producții Mosfilm, în regia inegalabilului Andrei Tarkovski: Călăuza, Oglinda, Copilăria lui Ivan și Andrei Rubliov. Fiecare DVD va fi disponibil săptămânal, în zilele de luni, la toate chioșcurile de ziare, împreună cu ziarul Adevărul, la prețul de 14,99 lei.

Călăuza

Dramă, SF, 1979

După romanul Picnic la marginea drumului de Arkadi şi Boris Strugaţki

În interiorul Zonei, loc plin de pericole nenumite, se află o Cameră care, în urma unui fenomen de origine extraterestră, are puterea de a îndeplini cea mai ascunsă dorință a unui om. Călăuza este unul dintre puținii care pot pătrunde în zona interzisă și își conduce într-acolo cei doi clienți pe drumurile cele mai ocolite, căci în interiorul Zonei nici un drum nu este drept. Pe măsură ce se apropie de ținta călătoriei, regulile par să se schimbe, iar Călăuza se confruntă cu o criză…

Oglinda

Biografic, dramă, 1975

Unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată

Un poet pe moarte își rememorează principalele momente ale vieții, precum și evenimente semnificative din istoria poporului rus în cursul tumultuosului secol XX. Peste toate acestea se suprapune, mereu enigmatică, imaginea mamei. Un film despre inocența pierdută, o călătorie introspectivă prin existența umană, încercare de a regăsi trecutul, dar și de a-i revela esența.

Copilăria lui Ivan

Dramă, război, 1962

Lel de Aur, Festivalul de Film de la Veneția, 1962

Primul film de lungmetraj al lui Andrei Tarkovski, ce i-a adus Leul de Aur de la Veneţia, făcându-l cunoscut în lumea întreagă, spune povestea lui Ivan, un orfan de război care, pentru a-şi răzbuna familia ucisă de soldaţii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spionează inamicul, aducând informaţii preţioase pentru trupele sovietice. Tovarăşii săi de luptă nu reuşesc să-l convingă să renunţe la periculoasa lui ocupaţie şi, în cele din urmă, copilul dispare în timpul unei misiuni de recunoaştere.

Andrei Rubliov

Biografic, dramă, istoric, 1966

Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, Festivalul de la Cannes, 1969

„Orice experiență se capătă cu oboseală, cu eforturi, cu o certă suferință… Numai după ce a fost fecundată de aceste dificultăți experiența dă roade. Pentru noi era foarte important să demonstrăm că experiența este ireversibilă. Interpretarea, în sensul că nimeni nu poate învăța arta, este explicația acestei teze.” Andrei Tarkovski, 1970

Filmul descrie viața pictorului de icoane Andrei Rubliov de-a lungul unei perioade turbulente din istoria Rusiei, în secolul al XV-lea, o perioadă marcată de lupte între cnejii rivali și invaziile tătare.

Alte DVD-uri din colecția Filme de Aur din cinematografia rusă apărute la Editura Litera: Anna Karenina, Dramă la vânătoare, Zboară cocorii, Tigrul alb, Pescărușul, Douăsprezece scaune și Zilele Turbinilor.

Hiptrip2015De la Tribeca Film Festival, la București: In Transit deschide a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival

Cea de-a doua ediție a HipTrip Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

Festivalul va debuta pe 8 octombrie, la Cinema Eforie, cu proiecția documentarului “In Transit”, premiat anul acesta la Tribeca Film Festival cu Mențiunea Specială a Juriului pentru Cel mai bun documentar. Regizat de Albert Maysles, în colaborare cu Lynn True, David Usui, Nelson Walker și Benjamin Wu, întreaga acțiune a filmului se petrece în tren şi surprinde relaţiile care se leagă între pasagerii aflaţi la bordul cursei Amtrak’s “Empire Builder”, cea mai lungă şi aglomerată rută feroviară a Americii.

Sincer şi direct, filmul ne prezintă o serie de poveşti, pornind de la conversaţii relaxante şi banale până la confesiuni şi momente de intimitate, în care pasagerii îşi împărtăşesc temerile, speranţele şi visurile. Pe măsură ce Empire Builder străbate nord-vestul Statelor Unite, trecând prin centre urbane, suburbii şi zone industriale, traversând câmpii vaste, păduri şi munţi, regizorul aduce în prim plan un portret al Americii, în toată frumuseţea ei umană şi naturală.

Selecția HipTrip este asigurată anul acesta de Florin Barbu, jurnalist și critic de film. “Invitația pe care v-o fac e simplă: pentru patru zile călătoriți, împreună cu noi, pe continentele planetei noastre, aşa cum le-au văzut și le-au simțit acești oameni minunați care se numesc simplu, regizori. India, Siberia, S.U.A, România – sunt o parte din locurile de unde ne sunt aduse povești despre oameni aparent obișnuiți, dar pe care obiectivele camerelor ni-i apropie, transformându-i în personaje. Așadar,”All aboard!”, pentru că „In Transit”, filmul de deschidere al festivalului nostru, este, pur și simplu, minunat. Empire Builder este cea mai lungă rută pe calea ferată din Statele Unite ale Americii, între Chicago-Portland/Seattle, iar Albert Maysles, respectatul regizor nord american, care și-a terminat „călătoria” vieții pe 5 martie anul acesta, ne împrietenește cu oamenii din acest tren. Doar atât vă spun. Și călătorie/vizionare plăcută!

HipTrip Travel Film Festival este un proiect independent, desfăşurat de Fundaţia OVI.

6196f0ae-f337-4f12-961a-fc9f8959f178S-a dat startul la Filminute 2015

A zecea ediție aniversară a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, a început săptămâna aceasta cu o selecție a celor mai bune filme independente, ultra-scurte, din lume. Competiția din acest an aduce la un loc 25 de scurtmetraje, fiecare o poveste completă în sine, livrată în nici mai mult, nici mai puțin de 1 minut: 

Prin intermediul rețelelor sociale, Filminute a devenit unul dintre cele mai accesibile festivale de film din lume, atrăgând în fiecare an regizori din peste 65 de țări și un public din peste 125 de țări. Filminute 2015 reunește 17 țări în selecție: Brazilia, Chile, Danemarca, Franța (5), Germania, India, Iran (2), Irlanda, Martinica, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Spania, Marea Britanie (3), Uruguay și Statele Unite (2). Anul acesta, România este prezentă în competiție prin filmul REMATCH, de George Molesag, un semnal de alarmă asupra violenței în familie și o întoarcere de situație neașteptată.

Câștigătorul Best Filminute de anul trecut, TUCK ME IN (regizor Ignacio F. Rodo, SPANIA 2014) a primit peste 5 milioane de vizionări. „Orice regizor ar fi încântat să ajungă la un public atât de mare, nu numai cu un scurtmetraj, ci cu orice film”, spune John Ketchum, co-fondatorul festivalului și președintele juriului. Ketchum, alături de o echipă internațională, consideră că există numeroase motive pentru care o parte din filmele din competiția de anul acesta ar putea atinge același nivel de succes. „Trăim într-o perioadă în care regizorii au acces la un public internațional, deschis la povești care rezonează la nivel global. După cum am văzut, regizorii care surprind această oportunitate pot să atingă un nivel fără precedent de succes la nivel internațional și să îi dea un avânt carierei prin intermediul filmelor de un minut.”

Profitând de ediția aniversară din acest an, Filminute a invitat nume mari ale industriei pentru a face parte din juriu. Producătoarea premiată cu Oscar și Președinte al „Women in Film” Cathy Schulman se află în fruntea listei. I se alătură Secretarul General al FIPRESCI și renumitul critic de film Klaus Eder, precum și Președintele Executiv al Saatchi & Saatchi și scriitorul de succes Kevin Roberts. Atât Eder cât și Roberts revin în juriul ediției aniversare după ce au mai participat și în 2007. Li se alătură câștigătorul primei ediții Filminute, Anton Groves, LINE (Marea Britanie/ România 2006) și marele câștigător de anul trecut, Ignacio F. Rodo (Spania, 2014).

Premiul „BEST FILMINUTE” și cele 5 Mențiuni vor fi acordate de juriul FILMINUTE. Publicul este invitat să vizioneze, să împărtășească cu prietenii, să comenteze și să le dea note tuturor celor 25 de filme, având dreptul la un singur vot pentru filmul care consideră că merită Premiul Publicului. Premiile FILMINUTE vor fi anunțate pe 7 Octombrie.

Poveste de dragoste, prezentat la Londra, în cadrul Portobello Film Festival

Poveste de dragoste (titlul internaţional: Love Is a Story), cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristina Iacob (#selfie), cu Dragoș Bucur și Raluca Aprodu în rolurile principale, va fi prezentat pe 6 septembrie la Londra, în cadrul celei de-a 20-a ediția a Festivalului Internațional de Film Portobello.

Portobello Film Festival este un festival independent de film din Londra, care adună anual peste 700 de filme noi din întreaga lume. Evenimentul a fost creat în 1996. Aici și-au făcut debutul, de-a lungul timpului, regizori precum Shane Meadows sau Guy Ritchie. Proiecția filmului “Poveste de dragoste” va avea loc duminică, 6 septembrie, începând cu ora 21,00 în sala Muse de pe Portobello Road.

1.Poveste de dragoste_Dragos Bucur_Raluca Aprodu (C)Zazu FilmLungmetrajul Poveste de dragoste este un film despre iubirea dintre doi tineri artiști din zilele noastre.

În preajma sărbătorilor de iarnă, într-un oraș vechi și fermecător din Transilvania, Sebastian și Aprilia încep o frumoasă poveste de dragoste. Doar că nu e atât de simplu cum pare.

Aflată în aria de influență a trei bărbați cu personalități puternice, Aprilia este nevoită să găsească echilibrul între viața de adult și alegerile unei inimi de copilă. E vremea Crăciunului și viata îi rezervă acestei tinere frumoase și talentate doar cadourile pe care este suficient de puternică să le primească.

Dragostea învinge întotdeauna, sau nu?

Alături de Dragoş Bucur și de Raluca Aprodu, în film joacă Ducu Darie, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu, Ionuț Bora, Gabriela Popescu.

Îmi doresc ca Poveste de dragoste să fie văzut de cât mai mulți oameni, de aceea mă bucură atât de mult gândul că vom ajunge și la Londra cu acest film. Fiind vorba de orașul unde am făcut o parte din studii și unde am învățat foarte multe, emoția va fi cu atât mai mare cu cât știu că la proiecție vor fi prezenți o parte din profesorii și colegii mei.

Am făcut filmul Poveste de dragoste cu gândul la iubirile adevărate, care reușesc să treacă peste orice bariere, într-o lume în care emoția este tot mai minimalizată. Sper ca spectatorii să vină să vadă filmul la cinema și să inceapă să creadă din nou în lucruri frumoase.”, a declarat regizoarea Cristina Iacob.

Poveste de dragoste a rulat în premieră internațională în cadrul Festivalului filmului de dragoste de la Mons, unde a fost selectat în competiția internațională. Deasemenea, lungmetrajul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Montreal.

Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob și Dan Chiriac. Poveste de dragoste a avut parte de o echipă de excepție. Imaginea îi aparține lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru și Cătălin Cristuțiu, iar muzica originală aparține HaHaHa Production. Sunet, Dragoș Stanomir, iar mixajul, Cristinel Șirli (Creative Sound). Poveste de dragoste este produs de MediaPro Entertainment și Zazu Film.

În România, lungmetrajul va fi lansat pe 20 noiembrie 2015, distribuit de Zazu Film.

LFC_Poster_48x68.inddCâștigătorul Palme d’Or, în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO. Anul acesta, organizatorii au pregătit festivalul împreună cu spectatorii săi: pentru prima dată, în urma voturilor pe site-ul oficial www.filmedefestival.ro, ei au ales atât a treia sală de proiecție, CinemaPRO, cât și posterul ediției.

În cinci ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Anul trecut, a adus peste 14.000 de spectatori în săli, numeroase filme au rulat cu casa închisă, iar aproape jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecții suplimentare, după încheierea lui. În octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale

Dheepan, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, este extrem de actual în contextul de azi, când soarta milioanelor de refugiați din calea războiului stă în mâna țărilor europene. Cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un băiețel – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. „Dheepan este un film radical și uimitor, care dă peste cap gândirea convențională despre imigranți și transformă un imigrant anonim, fugit din calea unui război despre care abia se vorbește în media, într-un anti-erou de tip Travis Bickle (n.n. din Taxi Driver)”, comentează „The Independent”.

DheepanÎn rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam și a fost închis în numeroase țări, înainte de a cere azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard a regizat șapte lungmetraje, toate multi-premiate. De battre mon cœur s’est arrêté (2005) a câștigat opt premii César și BAFTA pentru Cel mai bun film străin, Un profet (2009) i-a adus Marele Premiu la Cannes, César și BAFTA, iar De rouille et d’os (2012), cu Marion Cottillard, a rulat în competiție la Cannes și a fost nominalizat la Globurile de Aur. Trofeul Palme d’Or pentru Dheepan i-a fost oferit în mai 2015 de un juriu prezidat de frații Joel și Ethan Coen.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Inițiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. „Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un festival în București. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme”, declara Thierry Frémaux anul trecut, pentru „Variety”.

Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc_1Noaptea Albă a Filmului Românesc la a șasea ediţie. Noaptea de vineri, 18 septembrie, e dedicată maratonului de film românesc

Evenimentul de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc revine în atenția pasionaților de cinema în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015, în București și Cluj-Napoca.

Pentru ediția cu numărul șase organizatorii au pregătit o selecție cu producții de succes recent lansate în cinema, dar și filme prezentate în premieră și avanpremieră, filme premiate la festivaluri de renume, dar și filme de public, lungmetraje, scurtmetraje, filme de ficțiune, precum și filme documentare, oferind spectatorilor ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile.

Lista de titluri românești este deschisă de avanpremiera filmului Autoportretul unei fete cuminți, filmul de debut al regizoarei Ana Lungu, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria, Premiul Publicului și Premiul pentru Cel mai bun regizor la Bucharest International Film Festival. Filmul o aduce în prim plan pe Cristiana, 30 de ani, de ”familie bună”, care își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex și Michelle, și întâlnirile, rare, dar mult așteptate, cu un bărbat căsătorit, cu care are o relație. După mutarea părinților, aceasta rămâne singură într-un apartament cu patru camere și își îndeplinește o dorință din copilărie, își ia un câine.

Un film premiat pe care îl vom vedea în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, Aferim!. Câștigător al Ursului de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlin 2015, cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Radu Jude reprezintă propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza” la Premiile Oscar 2016. În România secolului 19, zapciul Costandin şi fiul său Ioniţă străbat sudul ţării în căutarea unui sclav ţigan fugit de la curtea boierului său. Drumul îi poartă prin peisaje exotice şi le scoate în cale sute de personaje secundare, oferind câte o surpriză la fiecare scenă. Totul este prezentat cu umor molipsitor, în timp ce se păstrează autenticitatea atmosferei vremurilor.

Spectatorii care nu au reușit să vadă thriller-ul politic De ce eu?, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2015, au ocazia la Noaptea Albă. Cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu se bazează pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc_2Cristian (Emilian Oprea) este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Lungmetrajul Live, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, aduce pe marile ecrane povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar și toate resursele pentru a scoate adevărul la iveală. Unul dintre cazuri o aduce în mijlocul unui scandal de proporții care îi va schimba dramatic viața. În rolurile principale ale filmului îi putem vedea pe Rodica Lazăr și Tudor Chirilă.

Printre documentarele rezervate Noapții Albe a Filmului Românesc se numără Pașaport de Germania, (r. Răzvan Georgescu). Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale României și Germaniei de Vest şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces. Puţină lume ştie că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani.

Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), prezintă istoria bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.

Considerat unul dintre cele mai grele jocuri, șahul devine popular în documentarul Bondoc (r. Mihai VoineaMihai MincanCristian Delcea), unde Dan Bondoc, maestru la şah în vârstă de 78 de ani, trăieşte singur în Bucureşti. Unicul său vis este să câştige campionatul organizat în memoria prietenului său decedat, marele jucător de şah Victor Ciocâltea.

Iubitorii de scurmetraje vor avea ocazia de a vedea selecția de scurtmetraje românești de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015, din care face parte și câștigătorul Premiului Canal+ la Festivalul de Film de la Cannes și al Premiului Zilele Filmului Românesc, secțiunea scurtmetraj, la TIFF, Ramona (r. Andrei Crețulescu). Violent, stilizat şi fără dialoguri, filmul încheie trilogia „impromptu”, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) şi „Kowalski” (2014).

Scor Alb (r. Marius Olteanu) spune povestea întâlnirii a doi oameni. O întâlnire care ar fi putut foarte uşor să nu aibă loc. În timp ce un meci de fotbal paralizează Bucureştiul, la Gara de Nord, Dana (Ioana Flora) ocupă taxiul lui Alex (Alexandru Potocean). Odată ajunsă în faţa blocului şi în ciuda diferenţelor evidente dintre cei doi, Dana îl roagă pe Alex să rămână cu ea până la venirea dimineţii. Cu orice preţ.

Câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, Dispozitiv 0068 (r. Radu Bărbulescu), prezintă povestea unui lunetist care se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o bătrână semi-paralizată, care nu vorbeşte niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viaţa.

Alături de cele 3 scurtmetraje menționate, alte peste 10 titluri se vor regăsi în selecția de scurtmetraje propuse pentru cea de-a 6-a ediție a Nopții Albe a Filmului Românesc. Programul evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Un etaj mai jos2Un film captivant și curajos: „Un etaj mai jos”, proiectat la cel mai mare festival din Marea Britanie

Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, va fi proiectat în selecția oficială a celui mai important festival de film din Marea Britanie, BFI London Film Festival, organizat de prestigioasa British Film Institute. Cea de-a 58-a ediție va avea loc între 7 și 18 octombrie și reunește cele mai bune producții lansate în lume în ultimul an. Un etaj mai jos, care poate fi văzut pe ecranele din România din 18 septembrie, a fost inclus în secțiunea Dare/ Îndrăznește, dedicată filmelor care împing limitele cinematografului.

„Cinema-ul e o afacere riscantă, iar secțiunea Dare scoate în față curajoșii. Aici veți găsi cineaști care împing limitele în nenumărate feluri, pentru a-i răsplăti pe spectatorii aventuroși”, se arată în prezentarea secțiunii.

Despre filmul lui Radu Muntean, selecționerii scriu că este „Plin de scene de suspans extrem de plauzibile și captivant de la un capăt la altul”. „Un alt film românesc excelent care combină concizia realismului minimalist cu o perspectivă psihologică și etică incisivă, drama tulburătoare a lui Muntean îl are în centru pe Sandu Pătrașcu (Corban, superb), un tip obișnuit, afabil, care trăiește cu soția sa din înmatricularea mașinilor altora. Lucrurile se complică brusc când un vecin, Vali (Postelnicu, memorabil de înfiorător), îi solicită serviciile – complicat pentru că Sandu suspectează că Vali e responsabil de moartea vecinei de dedesubt”, notează cunoscutul critic de film Geoff Andrew, de la revista „Sight & Sound”, în prezentarea filmului.

Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând din 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Elogiat de presa internațională, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord, în Contemporary World Cinema, secțiune dedicată celor mai bune producții arthouse recente.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos a fost deja achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

Articole similare

Ultima premiera CINEPUB: Caravana cinematografica, de Titus Muntean

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Roma, Guillermo del Toro și Pinocchio, Disenchantment, Bird Box

Jovi Ene

Top vânzări Nemira la Târgul Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult