Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (29 iunie – 5 iulie 2015)

Filme pentru liceeniȘtirile săptămânii: Conferinţa internaţională şi lansarea de proiect „Filme pentru liceeni”; A apărut ediția de vară a revistei CINEMAP; Anim’est încheie optimist cea de-a doua ediţie la Braşov; Seri de film UrbanEye la Anuala de Arhitectură București 2015; MMIFF – Maramures International Film Festival 2015.

Conferinţa internaţională şi lansarea de proiect „Filme pentru liceeni”

Asociația Culturală Macondo în parteneriat cu asociația elvețiană Lanterna Magică anunță lansarea proiectului „Filme pentru liceeni”, ce propune utilizarea filmului ca metodă alternativă de educație.

Conferința internațională organizată de cele două asociații va avea loc la București, în perioada 21-23 iulie și reunește experți în educație cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educație non-formală, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, pentru schimburi de bune practici. Discuțiile vor viza sistemul de educație românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.

Publicul larg este invitat pe 22 iulie la un studiu de caz susținut de experții Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong despre educația cinematografică în Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magică, un club internațional pentru copii fondat în Elveția, cu experiență de peste 20 de ani în derularea de activități de educație pentru tineri. Toți cei interesați de metodele aplicate de asociația lor în numeroase țări din jurul lumii, precum Elveția, Franța, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina sau Mexic, sunt așteptați să participe la prezentare.

Pe 23 iulie, ziua este dedicată cadrelor didactice de liceu din localitățile de implementare a proiectului: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii de liceu sunt așteptați să discute cu invitați precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film şi al cinematografului Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susține Cultura în Educație), Delia Lungu (psiholog Intuitext), Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu). Tot pe 23 iulie, experții elvețieni vor susține un workshop introductiv despre educația cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmează să fie propusă în cadrul proiectului “Filme pentru Liceeni”.

Înscrierile la studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se realizează pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferință este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociației Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.

”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul își propune să demonstreze cum filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale. Noutatea proiectului este dezvoltarea unei metodologii educaționale prin film, care va contribui la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest scop va fi îndeplinit prin facilitarea predării și dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtonă, cu ajutorul filmelor. Planul de lecții inovator este completat de o selecție de șase filme europene care vor fi vizionate în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 de 10.000 de liceeni și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.

Despre organizatori:

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

COPERTA SUMMER 2015A apărut ediția de vară a revistei CINEMAP

Ediția trimestrială în format A4 a revistei CINEMAP, singura revistă de cinema pe print din România, este acum pe piață!

În format mare A4, cu 128 pagini, varianta trimestrială CINEMAP se distribuie contracost (19 lei) în rețelele Inmedio, Cărturești și Humanitas.

În Revista Cinemap in format mare A4 are 4 ediții pe an, câte o ediție pe anotimp.

La realizarea ediției de vară au colaborat Anca Yvette Grădinariu (scenarist și critic de film), Alin Ludu Dumbravă (critic de film), Cristian Mărculescu (blogger, critic de film) și Monica Felea (specialist pr, jurnalist).

Din sumarul ediției de vară amintim dosarul CANNES 2015 (care include și un Q&A despre festival cu Ada Solomon, Irina Margareta Nistor, Tudor Caranfil), prezentarea pe larg a filmelor verii: Misiune Imposibilă, Terminator, Ant-Man, un interviu Corneliu Porumboiu despre Comoara, un articol despre filme inspirate din seriale, OSC 2015 și multe alte surprize.

Revista Cinemap ediția de vară este realizată de SC Afaceri Prospere SRL care editează și varianta lunară Cinemap (cu distribuție gratuită in cinematografe), revista Sunete (cu distribuție gratuită in cluburile din București) și face parte din grupul de firme care editează revistele gratuite gen city guide ZILE SI NOPTI.

Cinemap este o platforma completă de cinema, care cuprinde revista lunară gratuită Cinemap (distribuție in cinematografe), revista trimestriala Cinemap (contracost) și site-ul www.cinemap.ro

animest_brasov_01Anim’est încheie optimist cea de-a doua ediţie la Braşov

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

În ciuda vremii nefavorabile, prezenţa publicului braşovean a fost semnificativ mai consistentă la proiecțiile şi evenimentele festivalului, faţă de prima ediţie. Acest lucru reprezintă o promisiune pentru viitor.

Reacțiile spectatorilor, participanților şi voluntarilor au fost exclusiv pozitive și entuziaste. Pentru toți acești noi prieteni, pentru cel mai frumos loc de proiecții în aer liber și pentru tot ce înseamnă Brașovul pentru noi, vom reveni cu siguranță la anul.” declară Vlad Ilicevici, unul dintre organizatorii festivalului. “Ba mai mult, am vrea să fie posibil să ne întoarcem cât mai curând.”

Cele patru zile ale festivalului au inclus 24 de proiecții şi au adunat peste 2500 de spectatori. Aceştia s-au delectate cu cele mai bune filme animate ale ultimilor ani, printre care The Wind Rises al regizorului Hayao Myiazaki, Shaun the Sheep – The Movie al studioului Aardman, capodopera Minuscule – Valley of the Lost Ants, programul dedicat celor mici, Minimest, precum și cele două nopți de animații extreme, Creepy Animation Night şi Trippy Animation Night.

Primul workshop de animație pentru copii organizat la Brașov l-a avut ca trainer pe regizorul și animatorul Dan Panaitescu. 11 participanți, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, au luat parte la crearea unei animaţii stop-motion. Micul film de animație rezultat a fost proiectat în Piața Sfatului, la închiderea festivalului, și a fost primit cu entuziasm de către publicul prezent.

animest_brasov_02Deja de la a doua ediție vedem o evoluție clară în interesul și felul în care oamenii percep animația la Brașov. Faptul ca am avut un număr mare de copii la workshopul dedicat lor, dar mai ales felul în care au reacționat cu toții la film și feedbackul pozitiv al părinților, ne dă speranța că putem construi ceva cât se poate de important și magic, împreună cu brașovenii.” a mai adăugat Vlad Ilicevici.

Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est Braşov s-a desfăsurat între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta, în cadrul candidaturii municipiului Braşov pentru Capitală Europeană a Culturii – 2021.

Seri de film UrbanEye la Anuala de Arhitectură București 2015

UrbanEye vă invită la film în Grădina Universitarilor (str. Dionisie Lupu nr. 46).

Săptămâna viitoare, miercuri, 8 iulie și joi, 9 iulie, de la ora 21:30, două filme:  El hombre de al lado (Argentina, 2009) o ficțiune clădită pe conflictul dintre doi vecini care dezvăluie aspecte complexe ale vecinătății și The Age of Kommunalki (Italia/Rusia, 2013), care arată un tip de locuire în comun, în apartamente burgheze, rezultat al aplicării unui concept utopic de transformare socio-economică a orașelor similar cu cel aplicat în România anilor ’50. The Age of Kommunalki va fi prezentat cu această ocazie în premieră în România.

1În ultima zi de proiecție vom deschide înscrierile pentru premiul UrbanEye pentru cel mai bun film inspirat din realitatea urbană românească. Premiul va fi decernat în această toamnă, la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film UrbanEye.

Cele trei filme ridică întrebări despre importanța arhitecturii în viața de zi cu zi, despre buna vecinătate și despre spațiul comun și ilustrează diferit câteva aspecte ale conceptului  „Construind Comunitatea” – tema evenimentului Anuala de Arhitectură București 2015.

Intrarea este liberă!

Pentru mai multe detalii pe facebook și în programul evenimentelor: https://www.facebook.com/events/822855884476381/
http://www.urbaneye.ro

Serile de film sunt prezentate în cadrul Anualei de Arhitectură București 2015 de Asociația ARTA în dialog cu susținerea Ordinului Arhitecților din România filiala București.

PROGRAM

Miercuri, 8 iulie 2015, ora 21:30, Grădina Universitarilor, str. Dionisie Lupu 46
EL HOMBRE DE AL LADO | Mariano Cohn și Gastón Duprat | Argentina | 2009 | 110 min | ficțiune/comedie | V.O. spaniolă, sub. Engleză
trailer

Joi, 9 iulie 2015, ora 21:30, Grădina Universitarilor, str. Dionisie Lupu 46
Deschiderea înscrierilor pentru premiul UrbanEye 
THE AGE OF KOMMUNALKI | Francesco Crivaro și Elena Alexandrova | Italia, Rusia | 2013 | 65 min | documentar (premieră în România) | V.O. rusă, sub. Engleză
trailer

Vă așteptăm la film!

MMIFF – Maramures International Film Festival 2015

In perioada 16-19 iulie, in municipiul SIGHETU MARMATIEI, va avea loc festivalul international de film MMIFF – MARAMURES  INTERNATIONAL  FILM  FESTIVAL  2015.

Aflat la prima editie, festivalul va prezenta in deschidere filmul COMOARA, semnat de Corneliu Porumboiu si premiat anul acesta la CANNES .

In afara sectiunilor competitive, rezervate scurtmetrajelor, in cadrul festivalului vor fi prezentate si filme de lungmetraj romanesti si straine.

Proiectiile vor avea loc in aer liber, in Parcul Central, incepand cu ora 21.15, publicul fiind invitat sa participe la un maraton cinematografic ce se va intinde pana tarziu, dupa miezul noptii.

Accesul este gratuit, publicul fiind invitat sa voteze pentru Premiul Publicului/ Audience Award,
premii oferite in cadrul sectiunilor competitive.

Festivalul MARAMURES  INTERNATIONAL  FILM  FESTIVAL  isi propune o familiarizare a publicului din Maramures cu filmul romanesc de scurt si lung metraj, dar si cu productiile straine inaccesibile acestuia in regim de CINEMA.

Filmele selectionate sunt semnate de autori romani si straini deja consacrati in peisajul festivalier international.

Festivalul este sustinut de MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI si organizat in parteneriat cu Yakasha Film si Fundatia Filmul Romanesc.

Pentru alte informatii privind festivalul MARAMURES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ne puteti contacta via email pe adresa contact@mmiff.ro sau telefonic la numarul: 0722 805 805.
Persoana de contact: Dragos Iuga

Articole similare

Lansare de carte: „Copilăria. Reconstituiri literare după 1989”, de Ștefania Mihalache

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 martie 2015)

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 2 – 4 martie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult