Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (28 martie – 2 aprilie 2016)

One world castigatorȘtirile săptămânii: „Oriented” – Premiul One World Romania 2016; Câștigătorii celei de-a 10-a ediții a Premiilor Gopo; NexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la Festivalul NexT; One World Romania 2016 la final; Atentate teroriste, războaie interetnice și asasinări politice – din Balcani până în Orientul Mijlociu via Franța – la Cinepolitica 2016; NexT cucerește galaxia cu Out in Space; Se caută proiecte de film: încep înscrierile la Transilvania Pitch Stop; Premieră istorică în animaţia autohtonă: „Mercy Street“ este primul lung metraj 3D, realizat cu o tehnică de animaţie 100% românească; Doc and roll III – Brașov, 11-17 aprilie 2016; Cine sunt finaliștii de la The Pitch 2016.

„Oriented” – Premiul One World Romania 2016

Sâmbătă seara, la Cinema Eforie, în sala plină, juriul de liceeni al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a noua ediții. Filmul declarat câștigător este documentarul „Oriented”, realizat de Jake Witzenfeld. Unul dintre protagoniști, Khader Abu Seif, foarte bucuros și emoționat, a urcat pe scenă pentru a ridica premiul – un borcan plin cu ale noastre awareness pills.

Cei cinci liceeni – Andrada, Diana, Bogdan, Pavel și Ian au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiție astfel: „am decis să acordăm premiul acestui film deoarece vrem să aducem în atenția publicului problemele discutate de el, iar fiecare dintre noi trebuie să devină un membru responsabil al societății, deoarece fiecare pas e important. Toată lumea ar trebui să știe că orientare sexuală e una dintre trăsăturile noastre definitorii și, ca toate celelalte, ar trebui să fie acceptată; e o parte din noi. Identitatea fiecăruia n-ar trebui percepută ca un subiect tabu.” O ultimă proiecție în cadrul festivalului a filmului câștigător are loc duminică, începând cu ora 20:30 la Cinema Eforie.

Câștigătorii celei de-a 10-a ediții a Premiilor Gopo

Luni seară, 28 martie, Sala Mare a Teatrului Național I.L. Caragiale a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 900 de invitați la cea de-a zecea ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia s-au decernat cele mai importante premii ale industriei de film românești. Găzduită de actorul Alexandru Bogdan, Gala a avut momente inedite, amuzante, dar și emoționante. Ceremonia a fost transmisă live pe TVR 2, TVR HD, Radio România Cultural și www.premiilegopo.ro

Actorii Cuzin Toma, Alexandru Papadopol, Emilian Oprea (toți trei nominalizați la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal), Andi Vasluianu (nominalizat la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar), Ioana Flora, Ana Maria Guran, Rodica Lazăr (și ele nominalizate la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal), Olimpia Melinte (nominalizată la Cea mai bună actriță într-un rol secundar), Ioana Bulcă, Stela Popescu, Constantin Drăgănescu, Dorian Boguță, Andreea Vasile, Ana Ularu, Diana Cavallioti, Bogdan Dumitrache, Florin Piersic Jr. sunt doar câțiva dintre invitații care au pășit pe covorul roșu.

Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2016, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale serii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum și Premiul Publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015). Lista este completată de premiile: Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură.

Teodor Corban, Costandin din filmul Aferim!, a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, Alexandru Dabija, boier Iordache Cîndescu în același film, și-a adjudecat statueta Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar, iar Mihaela Sîrbu a câștigat al doilea trofeu Gopo din cariera sa, la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Sultana din filmul Aferim!.

Ioana Flora, cu un trofeu Gopo în portofoliu pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, a câștigat aseară și premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, pentru rolul Paula din lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Cohn, Acasă la tata.

Nicolae Constantin Tănase, regizorul lungmetrajului Lumea e a mea, nominalizat la 7 categorii, și-a adjudecat premiul pentru Cel mai bun film de debut, confirmând astfel premiul de Tânără Speranță, câștigat în 2013, iar Ana Maria Guran, protagonista aceluiași lungmetraj, a fost recompensată cu statueta Gopo pentru Tânără Speranță.

Aliyah Dada, filmul de debut al Oanei Giurgiu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun documentar, Ramona, în regia lui Andrei Crețulescu, a fost premiat cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost adjudecat de Chat with Alice (r. Sandra Isabela Ţenţ)

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din domeniul cinematografic au mers către Leviatan/ Leviathan (r. Andrey Zvyagintsev), distribuit în România de Voodoo Films.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Carieră – Florin Piersic și Întreaga Activitate – Constantin Drăgănescu. Un premiu special i-a fost oferit și cascadorului Paul Fister.

Cea de-a 10-a ediție a Galei Premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerul Culturii.

NexTKIDS_poster_smNexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la Festivalul NexT

Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) găzduiește pentru cel de-al 7-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. Acesta este compus, ca și la edițiile anterioare, din două etape: proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora. NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 9 aprilie 2016, la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la orele 10.30 şi 11.30. Prețul unui bilet este de 5 lei.

Filmele din programul de anul acesta, 9 scurtmetraje din Taiwan, Spania, Canada, Franţa, Ungaria, Olanda şi Iran, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre salturi până la cer, stele căzătoare, lupte, urmăriri, acrobaţii, zdruncinături!

Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj de cele mai năstruşnice idei, care numai în filme se pot realiza, de multă zăpadă în aprilie şi chiar şi de nişte suspans.

Filmele NexT Kids

Ballone di Cannone, Olanda, 2015

Noapte după noapte, Eduardo, asistat de acrofobul Loet, se ambiţionează să execute acrobaţii uluitoare sub cupola circului.

Hey Deer!: Ungaria, 2015

Un cerb dă toată ziua zăpada, dar cutremurele din fiecare noapte îi îngroapă iar şi iar casa în nămeţi.

Hey DeerMoon and Wolf/ Lune et le Loup/ Bebe Luna şi lupul, Franța, 2014

Noapte, un oraş adormit, o bucătărie pustie, un cuptor cu microunde, un biberon încălzindu-se, o fetiţă gângurind. Cine o va hrăni?

MoonDog/ Câinele lunatic, Spania, 2015

Spiffy e flămând, aşa că încearcă să devoreze luna.

Music Dances/ Muzica dansează, Canada, 2015

Muzica dansează spune, fără niciun singur cuvânt, o poveste despre dragoste, un sentiment des întâlnit, şi despre modul în care, adesea, oamenii încearcă să o câştige.

Mustard/ Muştar, Taiwan, 2015

Un filmuleţ animat despre Muştar, un câine din rasa corgi, care îşi adoră stăpânul în asemenea măsură încât imediat ce acesta pleacă la serviciu, începe să îl imite în tot şi în toate.

Oa, Spania, 2015

În stepa singuratică a Mongoliei, o stea căzătoare se desprinde din ceruri, schimbând destinul unor copii care pornesc într-o lungă călătorie.

Two Peaches for Three Warriors/ Două piersici la trei războinici, Taiwan, 2015

Trei războinici nu ştiu cum să împartă două piersici astfel încât să aibă fiecare parte egală şi ajung să se lupte cu încrâncenare. Cum s-ar putea soluţiona problema?

Scarecrow’s Heart/ Ghalb-e-matarsak/ Sufletul sperietorii, Iran, 2015

În plină iarnă, pierdută în mijlocul unui câmp îngheţat, o vrăbiuţă se ascunde sub hainele unei sperietori ca să scape atacurile ciorilor flămânde.

One World Romania 2016 la final

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania s-a încheiat duminică, 27 martie, la București. Am petrecut o săptămână grozavă în compania spectatorilor care au umplut sălile de cinema, dar și cortul din Parcul Colțea, unde am experimentat cu realități virtuale, muzici din toată lumea și jocuri documentare. 60 de filme ne-au asigurat un tratament intensiv cu awareness pills, pe care le-am împrăștiat acum și în afara granițelor, cu ajutorul celor peste 20 de invitați străini ai festivalului. Majoritatea ne-au spus că și în țările lor e mare nevoie de astfel de „medicamente” alternative.

Dezbaterile cu publicul au fost ca de obicei extrem de interesante, unele dintre ele fiind forțate să se încheie doar din cauza proiecției ce urma. Acest lucru ne confirmă cât de importantă este comunicarea la nivel social și ne face cu atât mai motivați să continuăm și să dezvoltăm toate proiectele Asociației One World Romania.

one world romania

Pregătim noi lansări de DVD-uri cu filme din selecțiile anterioare ale Festivalului One World Romania, proiectul educațional One World Romania la școală merge mai departe și va încerca să aducă filmul documentar în cât mai multe licee din București și din țară. Cea de-a doua ediție Kinedok a fost lansată săptămâna trecută, așa că urmăriți îndeaproape și programul proiecțiilor din cadrul său. În paralel, vom începe treptat și pregătirile pentru cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. În 2017, direcția artistică a festivalului va fi preluată de Mădălina Roșca. Alexandru Solomon rămâne președintele asociației, continuând să supervizeze toate proiectele și evenimentele marca One World Romania.

În fiecare zi de luni din aprilie vă așteptăm la Centrul Ceh București cu câte o proiecție din selecția festivalului de anul acesta. Vom anunța datele exacte și documentarele programate în curând. Începând de miercuri, 30 martie, abonații site-ului mubi.com vor putea viziona pe site filmele „Dancing with Maria”„Broken Land”, „Napolislam”, „Above and Below” și „The Amina Profile”. Filmele vor rămâne pe site timp de 30 de zile, iar cei care nu au încă un cont de abonat, pot testa platforma MUBI gratuit timp de o lună. Urmăriți-ne în continuare pe pe site și facebook, unde vă vom ține la curent cu toate noutățile.

Poster CP 2016Atentate teroriste, războaie interetnice și asasinări politice – din Balcani până în Orientul Mijlociu via Franța – la Cinepolitica 2016

Alte 3 titluri, care aduc în discuție probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franța, până la urmările Războiului Iugoslav și ale asasinării lui Yitzhak Rabin – unul dintre cei mai importanți susținători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiția Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București).

La 10 luni de la tragedia Charlie Hebdo, regizorul Nicolas Boukhrief se pregătește să lanseze thrillerul Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell, a cărui premieră era programată pe 18 noiembrie. Cu câteva zile înainte are loc, din nefericire, masacrul de la Bataclan iar producția este retrasă de pe piață pentru o perioadă nedeterminată. Un demers pur artistic cu un parcurs dramatic, cauzat de conjuncturi politice neprevăzute. Povestea din film este clară: un jurnalist franco-algerian se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă, construită chiar pe teritoriul Franței. Scopul său esta acela de a strânge informații esențiale direct de la o sursă de pericol extrem, aflată în cel mai negru întuneric pentru autoritățile care încă bâjbâie la suprafața rețelelor. Filmul este plin de acțiune, fără a pune foarte multe probleme filosofice, dar care reprezintă un prim și important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremurătoarelor evenimente. Made in France: În interiorul celulei va fi prezentat la București, în cadrul competiției Cinepolitica.

Războaiele Iugoslave: un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica. În Fratele Dejan/ Brat Deyan/ Brother Deyan, regizorul Bakur Bakuradze, nominalizat de 2 ori la Cannes de-a lungul carierei sale, tratează latura umană a efectelor acestui război interetnic care a dus la destrămarea Iugoslaviei. La 25 de ani de la Războaiele Iugoslave, generalul Dejan Stanić se ascunde  în așteptarea iminentei condamnări a Tribunalului de la Haga pentru crimele de care se face vinovat. Transportat într-un loc izolat de către niște foști combatanți care i-au rămas fideli, Deyan continuă să traiască cu războiul în suflet, într-o singurătate insuportabilă, iar angoasa și tensiunea care se acumulează în profunzimea sinelui său constituie un proces moral mai dur decât orice altă instanță oficială. Filmul a deschis competiția internațională a importantului Festival de la Locarno în 2015.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, câștigător a două premii la Veneția 2015, urmărește într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituțională care a urmat asasinării fostului premier Israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității. Deși are un caracter de film documentar, producția generează o tensiune permanentă, susținută de elemente cât se poate de veridice. Concluzia este subtilă dar cutremurătoare și are reverberații cât se poate de actuale, într-o lume în care fanatismul religios și violența ce-i urmează au atins noi cote alarmante.

NexT 2016_Out in Space_vizualNexT cucerește galaxia cu Out in Space

Festivalul Internațional de Film NexT goes Out In Space și timp de o seară devine intergalactic! Povești fantastice în care cosmonauți, extratereștri, roboți, oameni de știință geniali sau monștrii din spațiu se luptă pentru supremația în Univers, dar și o petrecere cosmică vă așteaptă sâmbătă, 9 aprilie, începând cu ora 21.00, la Terra Events Hall, într-un eveniment special susținut de Silva.

În cinema, SF-ul presupune transpunerea în imagini cât mai creative și inedite a necunoscutului, la care se adaugă admiraţia totală în faţa tehnologiei și un simț acut al pericolului care întâlnește, uneori, momente de distracţie suprarealistă.  O experienţă audiovizuală intensă care vă va transporta în alte timpuri şi spaţii, NexT Out in Space demonstrează că un film SF nu trebuie să fie lung ca să fie captivant.

După proiecție, de la ora 22.30, colectivul Discotecă vine la Terra cu RomPop Time Machine. Va rula cu viteza sunetului, timp de o noapte, pe căile stelare ale universului RomPop, între galaxiile ’60, ’70, ’80 și ’90. Mașina timpurilor [trecute] RomPop va jalona cu grație retrofuturistă printre sateliți sovietici, visuri cosmice, planete roșii, galbene și albastre, milenii III, porți solare și stele căzătoare, apelând la tot instrumentarul space fiction din muzica românească manufacturată între lansarea Sputnik-ului (Trio Grigoriu) și cea a navetei Shenzhou (BoySonic). Perfect pentru o petrecere de proporții cosmice care să încingă cizmele de dans ale cosmonauților cinefili.

Discotecă este un colectiv format din Batiscaf Radio, Coughy și Sillyconductor, care explorează și descoperă artefacte are muzicii pop made in România, mai ales în perioada anilor ’60-’90.

Filme NexT Out in Space

Attack of the Giant Brain Sucker Monster from Outer Space/ L’Attaque du monstre géant suceur de cerveaux de l’espace/ Atacul monstrului gigantic care suge creiere din spaţiu, Franța, 2010

Într-un musical color din anii 60’, apare din senin un monstru oribil dintr-un film vechi de Hollywood alb-negru, care atacă locuitorii unui orăşel dezintegrându-i sau transformându-i în zombi supăraţi şi flămânzi!

Chasm/ Abis, SUA, 2015

Un astronaut caută urme de minereu deasupra unei planete străine, neavând drept companie decât computerul de bord. Din păcate, se întinde mai mult decât trebuie şi ajunge să vadă foarte de aproape suprafaţa planetei.

Clones/ Clone, Elveția, 2015

În viitorul îndepărtat, un profesor de fizică cuantică este pe punctul de-a suferi o operaţie prin care i se va îndepărta o tumoare de pe creier – şi i se oferă posibilitatea de a-şi faci o copie după propriul creier, pentru orice eventualitate.

Deadly Drive-in Disaster/ Dezastru fatal la Drive-in cinema, Olanda, 2015

Agenta specială Sola Powers, de la Biroul de afaceri extra-terestre, se aruncă în plină acţiune când un cinema drive-in, unde rulează un film clasic cu o invazie de OZN-uri, este atacat de o farfurie zburătoare adevărată!

They Will All Die in Space/ Vor muri cu toţii în spaţiu, Spania, 2015

Nava Tantalus pluteşte fără control prin spaţiu.

Silente, Spania, 2015

Anori este un eschimos care trăieşte pe planeta Silente. Înregistrând sunetele naturii, într-o bună zi îl surprinde apariţia unui obiect bătut de vânt. Originea sa este necunoscută.

Tristes Déserts – A Robot’s Tale/ Tristes Déserts – Povestea unui robot, Austria, 2015

Rezultat filmic-muzical al colaborării – de inspiraţie barocă şi SF – dintre artista Stephanie Winter, tenorul August Schram şi duo-ul electronic Austrian Apparel.

We Can’t Live without Cosmos/ Mi ne mozhem zhit bez kosmosa/ Nu putem trăi fără cosmos, Rusia, 2014

Doi cosmonauţi, prieteni, încearcă să dea tot ce au mai bun în fiecare zi la antrenamente ca să-şi vadă visul comun devenit realitate. Dar povestea asta nu este doar despre un vis.

Cele opt scurtmetraje au fost culese din cele mai îndepărtate  colțuri ale  galaxiei  de către cei trei selecționeri NexT – Irina Trocan, Masimilliano Nardulli și Oana Ghera- , cu ajutorul criticului de film Alexandru Vizitiu.

Afis TPSSe caută proiecte de film: încep înscrierile la Transilvania Pitch Stop

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) organizează, în perioada 29 mai – 4 iunie 2016, cea de-a treia ediție a programului Transilvania Pitch Stop (TPS). Proiectul le este dedicat cineaștilor din România și Republica Moldova aflați la primul sau al doilea lungmetraj și oferă consultanță personalizată de dezvoltare de scenariu, training și o platformă pentru susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri. Prin parteneriatul cu Festivalul de la Locarno, TPS susține primii pași către finanțarea celor mai promițătoare proiecte de film, facilitându-le vizibilitatea la nivel internațional.

Până pe 30 aprilie 2016, regizorii sunt invitați să își înscrie un proiect de lungmetraj de ficțiune aflat într-o etapă de început a dezvoltării. Se va acorda o atenție specială proiectelor de calitate cu un potențial ridicat de a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus și independente. Este recomandată prezența unui producător atașat proiectului.

Regizorii și producătorii celor cinci proiecte selecționate vor fi invitați la TIFF, unde, în cadrul unui atelier-maraton de șase zile, se vor forma grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe idei eficiente de „vânzare” a proiectului în fața unor potențiali parteneri instituționali și finanțatori, pregătirea pitch-ului, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați. TPS pune accent pe interacțiunea dintre grupuri și familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajând colaborarea și schimbul de idei între echipe, pentru o experiență creativă completă.

Unul dintre premiile acordate în urma deliberării celor trei membri ai juriului este TPS Development Award  – în valoare de 2000 de euro, oferit de TIFF și adjudecat anul trecut de Ivana Mladenovic, cu proiectul Soldații. CoCo Award i-a fost acordat anul trecut lui Bogdan Mureșanu, pentru 1985, constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market. În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days, pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie (producători, companii de finanțare, agenți de vânzări, distribuitori).

Toți cei interesați să aplice la Transilvania Pitch Stop o pot face până pe data de 30 aprilie 2016. Pentru a înscrie proiectul, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link: https://vp.eventival.eu/tiff/2016.

Toate documentele necesare pentru finalizarea aplicației pot fi găsite consultând regulamentul TPS. Detalii, pe www.tiff.ro și la adresa de mail tps@tiff.ro.

Afis Mercy Street Film micPremieră istorică în animaţia autohtonă: „Mercy Street“ este primul lung metraj 3D, realizat cu o tehnică de animaţie 100% românească

După patru ani de investiţii şi muncă susţinută, compania de producţie Opal Production a finalizat filmul „Mercy Street”, primul lung metraj 3D realizat în România, cu o tehnică de animaţie stereoscopică 100% autohtonă, concepută de Ştefan şi Alexandru (Ducu) Buzea, regizorul, respectiv creatorul şi animatorul personajelor filmului.

O parte din fondurile de producţie a filmului au fost asigurate de Centrul Naţional al Cinematografiei în urma câştigării conscursului de scenarii, o altă parte au fost asigurate de fonduri europene pe creaţie, iar cea mai mare parte de producătorul filmului, Radu Nicolae.  Filmul are o durată de 74 de minute, iar actorii Cristi Iacob, Ionuţ Grama, Marius Stănescu şi Vlad Rădescu şi-au împrumutat vocile pentru a da viaţă personajelor.

Filmul cu scenariu premiat – produs cu fonduri CNC, fonduri europene şi investiţii Opal Production

„Mercy Streetˮ este poveste a unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj spre o lume secretă aflată sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură. Scopul acestei aventuri este de a salva muzica lumii din mâinile maleficului Marcus, care vrea să o folosească pentru a deveni nemuritor.

Scenaristul Alex Bordeanu a câştigat în 2010 primul loc la concursul CNC cu scenariul „Mercy Street”, care a devenit în prezent primul lungmetraj 3D realizat în România.

Filmul a fost făcut cu multe hopuri în finanţare. În prima fază, ne-am bazat pe fonduri obţinute de la CNC, dar acestea nu au reprezentat decât un maxim de 25 %. Au venit în ajutor agenţiile de publicitate, fondurile europene, diferiţi prieteni, care au ajutat cum au ştiut ei mai bine. Pe parcursul producţiei, ne-am confruntat cu tot felul de probleme nebănuite şi neanticipate. Spre exemplu, la mijlocul producţiei, am schimbat softul, ceea ce a necesitat convertirea tuturor imaginilor. Ca să nu vorbim de fluctuaţiile de curent electric, care nu pot fi în totalitate absorbite de UPS-uri şi care îţi dau scurte fotograme negre pe imagine. Singurul lucru pe care îl poţi face este să reiei tot cadrul la procesat.

Mai mult, în România nu există o infrastructură adecvată creării unui film de desen animat. De exemplu, sunetul pentru animaţie este mult mai complex şi mai creativ decât sunetul pentru un film artistic obişnuit, dar nu sunt studiouri la care să poţi apela pentru a avea oferte concurente”, precizează Radu Nicolae, administratorul companiei Opal Production şi producătorul filmului.

Tehnica de animaţie concepută de fraţii Ştefan şi Alexandru (Ducu) Buzea

Regizorul Ştefan Buzea şi fratele său, Alexandru (Ducu) Buzea, creatorul şi animatorul personajelor din „Mercy Street”, ambii cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniu, au folosit o tehnică proprie de animaţie, inventată chiar de ei.

Construcţia vizuală a filmului de animaţie „Mercy Street” se bazează pe o tehnică originală de detaşarea animaţiei în perspectivă. Această abordare foloseşte principiul tehnicii de filmare multiplan şi oferă suportul perfect pentru a obţine efectul de stereoscopie care transformă acest film într-unul 3D. Personajele şi decorurile sunt animate clasic 2D, iar ulterior, prin acestă tehnică, de definesc între personaje şi elemente din decor, ceea ce ajută la crearea imaginii stereoscopice şi efectului 3D.

„Fiecare element sau obiect de decor a fost desenat clasic, în 2D, apoi importat într-un program 3D (Autodesk Maya), unde este plasat în perspectivă, apoi fiecare element este texturizat într-un program 2D de prelucrare imagine (Adobe Photoshop) folosindu-se tableta grafică. Astfel dispuse în acest spaţiu 3D, elementele sau obiectele vor recompune decorul generând perspectivă, construcţia multiplan, iar apoi stereoscopia,” explică Alexandru (Ducu) Buzea.

Filmul „Mercy Street“ se lansează în aprilie în cinematografele din Bucureşti şi din ţară.

Pentru mai multe infromaţii, vă rugăm să accesaţi site-ul www.mercystreetfilm.ro,  iar pagina www.facebook.com/mercystreet.themovie vă aşteaptă cu aplicaţia Mercy Street, un joc educativ cu cele două personaje Burricone și Coccolino, două pisici simpatice, poznașe şi vorbitoare.

afisDoc and roll III – Brașov, 11-17 aprilie 2016

Cea de-a treia ediție a DOC AND ROLL va avea loc între 11 și 17 aprilie, în Brașov, la Cinemateca Patria și la Clubul Rockstadt.

DOC AND ROLL este un festival de film documentar de muzică în cadrul căruia vor fi proiectate filme documentare și biografice, plus concerte tematice.

După 2 ani de experimentări, primul în 2 zile, al doilea în 3D, ne-am extins la o săptămână întreagă, în care vrem să scoatem Brașovul din astenia de primăvară și să îl ținem conectat în ritm de rock and roll.

Tema principla a celei de a treia ediții este Clubul 27, “clubul” damnat al muzicienilor geniali care au murit la 27 de ani. Documentare și filme biografice despre ei, legendă, mit și și moștenire artistică: Robert Johnson, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse vor fi prezenți și omagiați pe ecran la Cinemateca Patria și sonor la Rockstadt, clubul oficial al festivalului. Aici vor cânta blues prietenii noștri locali de la Fernet Blues Company și vor poposi clujenii de la Lună Amară.

Omagiile noastre rock’n’roll se vor adresa și unor giganți dispăruți recent, Lemmy de la Motorhead, cu un concert al trupei tribut Motorace din Bulgaria, și lui David Bowie, acest extraterestru muzical.  Sâmbătă e o zi specială, ziua Pink Floyd, cu filmele The Wall, varianta live a lui Roger Waters și un concert cu excelenta trupă tribut Speak Floyd. Scena românească va fi cu acoperită de un eveniment inedit, documentarul Balta Albă, premieră într-un festival, în prezența regizorului Silviu Munteanu, un film despre generațiile de muzicieni crescute în cartierul bucureștean, urmat de un concert cu unul din exponenții săi, Partizan acustic !

Doc and Roll,  3d Time’s a Charm !

DOC AND ROLL are loc anual în luna aprilie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei Romania.

Directori artistici și selecționeri:

Alin Ludu Dumbravă & Dan Stăiculescu

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Brașov, Cinemateca Patria

Clubul festivalului: Rockstadt

Sponsori: Silva,  Coresi Shopping Resort.

Partenerculinar: SergianaPoianaMărului

Partener: Ro Image 2000

Parteneri media: Rock FM, ZilesiNopți, Sunete, Cinemap, BizBrasov

Site-ul official al festivalului: www.docandroll.ro

Facebook: www.facebook.com/docandrollfestival

Preț abonament festival: 90 lei

Abonamentul include  intrarea la toate concertele de la Rockstadt, și la toate filmele de la Cinemateca Patria!

Abonamentele se pot achiziționa de la Cinemateca Patria și de la Club Rockstad începând de joi, 7 aprilie 2016

Contact:

Theodora Stefan

Theodora.stefan@zilesinopti.ro

NexT_poster_logos_smCine sunt finaliștii de la The Pitch 2016

10 proiecte de scurtmetraj și tot atâția cineaști au rămas în cursa pentru premiul de 5.000 de euro, în cadrul concursului The Pitch din cadrul Festivalului Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016). Ei vor participa la o finală, în cadrul căreia trebuie să impresioneze un juriu de profesioniști.

Juriul va fi format din Sebastien de Lame, EMEA Sales & Marketing Manager la ShortsTV, cineastul și artistul vizual Ștefan Constantinescu și criticul de film Ileana Bîrsan.

Cei 10 cineaști selectați pentru finala the Pitch sunt, în ordine alfabetică, Alberto-Florentin Niculae (“Touch”), Alexandru Mironescu (“The Chasm”), Andreea Elena Lăcătuș (“Between the edges of the day”), Bogdan Benea (“Exit”), Carla Fotea (“Private Party”), George ve Ganaeaard (”Alarm”), Ioana-Maria Mischie (untitled project), Ligia Ciornei (“Do you believe in God?”), Raluca Ungureanu (untitled project) și Șerban Racovițeanu (“Don’t pick up the phone”).

Ce urmează pentru ei? Cei 10 vor participa la o finală live, cu două runde și cu public, care va avea loc luni, 11 aprilie, începând cu ora 13.00, la Ceainăria Cărturești. În prima rundă, vor avea la dispoziție 1 minut pentru a expune cât mai clar juriului ideea lor de scurtmetraj. Experții vor analiza și un show reel propus de fiecare participant. Apoi vor alege cele 5 idei despre care vor să afle mai multe. Cei 5 cineaști rămași în competiție se vor întoarce pe scenă și vor răspunde la întrebările juriului. Cea mai bună idee va primi 5.000 de euro. Filmul câștigătorului trebuie să fie produs într-un an sau finanțarea va fi retrasă.

De asemenea, finaliștii vor participa și la NexT Short Film Market, în completarea concursului The Pitch. Fiecare va avea o discuție de 45 de minute cu scriitorul, scenaristul și script doctor-ul Florin Lăzărescu, vineri, 8 aprilie, și sâmbătă, 9 aprilie. De asemenea, ei își vor prezenta proiectele în fața producătorilor români și străini duminică, 10 aprilie. Cei 10 concurenți vor avea 5 minute la dispoziție pentru a-și expune cât mai clar proiectele. Producătorii își vor nota ideile pe care vor să le analizeze în profunzime și apoi vor vorbi cu creatorii acestora.

Detalii despre concursul The Pitch și participarea la NexT Short Film Market pot fi consultate pe nextfilmfestival.ro. Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv.

ShortsTV este primul canal global în HD dedicat scurtmetrajelor, disponibil în peste 40 de milioane de case din Statele Unite și Europa. ShortsTV achiziționează anual producții de calitate – animații, live action și documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume.

Articole similare

ABIFF 2024: Animație pentru toți – De la clasic la inovație

Jovi Ene

Bucureștiul găzduiește o nouă ediție a UrbanEye Film Festival

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 iunie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult