Știrile săptămânii: CINEPUB, proiect GAV, participă la SOFA – School of Film Agents, 2015; KineDok în septembrie: încep proiecțiile la The Institute și Spațiul Public European (București); Mari filme despre Marele Război, la ediția a V-a a MECEFF „7+1”, 2015; Caravana NexT se întoarce în București.
CINEPUB, proiect GAV, participă la SOFA – School of Film Agents, 2015
CINEPUB 2nd Life, este unul dintre cele opt proiecte cu potenţial în industria cinematografică, selectate la cea de-a treia ediţie a prestigioasei SOFA – School of Film Agents. Dorina Oargă, Project manager CINEPUB va prezenta la workshopul de la Wroclaw 2nd Life noul proiect al platformei de film românesc independent.
SOFA reprezintă un program unic prin intermediul căruia reprezentanți din industria de cinema, proveniţi din diferite regiuni (Europa de Est, Germania, Asia Centrală şi republicile din Caucaz) primesc suport şi consiliere din partea unor profesionişti pe proiecte care pot schimba faţa cinematografiei autohtone și chiar europene.
Cea de-a treia ediție a acestui important workshop se desfășoară în perioada 21-30 august 2015 la Wroclaw, Polonia. Inițiatorul proiectului este Nikolaj Nikitin, cunoscut mai ales ca selecționer al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, delegat pentru Europa Centrală și de Est. Cu o lungă și vastă experiență în industria cinematografică, Nikitin a pus bazele unui laborator unic, dedicat, de data aceasta, nu producătorilor sau regizorilor, ci celor determinați să promoveze această industrie.
Cei 8 participanți SOFA provin din țări ca: Serbia, Republica Cehă, Ucraina, Germania, Polonia, Slovacia, România și Tadjikistan.
Dorina Oarga, Project Manager CINEPUB, va prezenta și dezvolta în laboratorul SOFA proiectul CINEPUB 2nd Life –care își propune digitalizarea filmelor de școală semnate de cineaști români, astăzi consacrați. Proiectul se va desfășura printr-un parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC), din București.
O serie de experți în domeniu vor oferi training și vor lucra aplicat pe cele 8 proiecte selecționate în cadrul SOFA 2015. Printre aceștia se numără Ewa Puszczynska (Producător, câștigător al premiului Oscar pentru filmul IDA r. Pawel Pawlikowski, Opus Film, Lodz), Renaud Redien-Collot (Novancia Business School, Paris), Maciej Jakubczyk (New Horizons Association, Wrocław), Matthijs Wouter Knol (European Film Market, Berlin), Roberto Olla (Eurimages, Strasbourg), Kristina Trapp (EAVE, Luxembourg), Claudia Dillmann (Deutsches Filminstitut, Frankfurt) sau Katriel Schory (Israel Film Fund, Tel Aviv).
“Selecționarea CINEPUB 2nd Life de către SOFA împreună cu participarea Dorinei la incubatorul de proiecte de la Wroclaw reprezită un success meritat și necesar pentru CINEPUB. Selecția este foarte severă, iar portofoliul de aplicații impresionant”, a declarant Lucian Georgescu, fondatorul platformei de distribuție a filmului românesc independent.
Mai multe informații despre SOFA – School of Film Agents găsiți aici: http://www.joinsofa.org/about-us/.
Vizitați www.cinepub.ro și facebook.com/THECINEPUB .
KineDok în septembrie: încep proiecțiile la The Institute și Spațiul Public European (București)
Seria de proiecții de film documentar din Europa Centrală și de Est continuă și în septembrie, sub marca KineDok, în mai multe orașe din România. Documentarele pot fi văzute și în celelalte țări implicate în proiect – Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria. În România, KineDok este coordonat de Asociația One World Romania.
Din iulie, KineDok funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar. În galerii, în cluburi, în cafenele și mansarde locale, KineDok propune o formă colectivă de experimentare a filmului și este o invitație la discuție, alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, într-un mediu informal.
INVITAȚI: La proiecția de debut de la The Institute, vor fi alături de public jurnalistul Ovidiu Nahoi și corespondentul Digi24 la Budapesta Balazs Barabas, experți în probleme politice și diplomatice. Filmul în discuție va fi 1989 (regia: Erzsébet Rácz & Anders Østergaard), o dramă politică despre căderea Cortinei de Fier, realizată de echipa nominalizată la Oscar pentru Burma VJ.
Tot în cazul filmului 1989, două proiecții vor fi însoțite de prezența regizoarei Erzsébet Rácz: 9 septembrie, la Aethernativ, Timișoara (20:00) și 10 septembrie, la Casa TIFF, Cluj (20:00). Rácz s-a născut în Ungaria în 1971 și a crescut în spatele Cortinei de Fier. După ce a studiat germană și literatură în Budapesta, a absolvit scenaristică în Berlin în 2001 și și-a început cariera cinematografică. A scris și regizat mai multe scurtmetraje. Für Elise (2011) și Heimat (2012) sunt primele documentare de lungmetraj pe care le-a scris, iar 1989 este primul pe care l-a și regizat.
Vlad Petri, regizorul documentarului București, unde ești?, despre protestele locale din 2012, își va prezenta filmul pe 11 septembrie (20:00) la Arad (penultima proiecție KineDok de la Fabrica Teba) și pe 14 septembrie (19:00) la Sfântu Gheorghe.
PROGRAM: În săptămânile 31 august – 13 septembrie au loc 22 de proiecții KineDok România.
Arad – Fabrica Teba
4 septembrie, 20:00, Recidiva
11 septembrie, 20:00, București, unde ești?
Brașov – Cinemateca Patria
4 septembrie, 20:00, Recidiva
Brăila – The Music Pub
31 august, 20:30, aici…adică acolo
7 septembrie, 20:30, 1989
București
1 septembrie, 20:00, Lumea lui Daniel (J’ai Bistrot)
2 septembrie, 18:30, 1989 (The Institute – Frontline Club)
7 septembrie, 19:00, Turneul de la Besence (Journey Pub & more)
9 septembrie, 18:30, Sugar Blues (The Institute – Frontline Club)
10 septembrie, 19:00, București, unde ești? (Spațiul Public European)
12 septembrie, 12:00, 1989 (Journey Pub & more)
Cluj-Napoca – Casa TIFF
10 septembrie, 20:00, 1989
Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
3 septembrie, 19:00, Normalizarea
4 septembrie, 19:00, Lumea lui Daniel
Oradea – Moszkva Cafe
3 septembrie, 21:00, Lumea lui Daniel
10 septembrie, 21:00, 1989
Piatra Neamț – Ceainăria TEAZ
1 septembrie, 22:00, Sânge
8 septembrie, 22:00, București, unde ești?
Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală
2 septembrie, 21:00, Joanna
Târgu Mureș – J’ai Bistrot
1 septembrie, 21:00, Lumea lui Daniel
Timișoara
3 septembrie, 20:00, Recidiva (Ambasada)
9 septembrie, 20:00, 1989 (Aethernativ)
Mari filme despre Marele Război, la ediția a V-a a MECEFF „7+1”, 2015
Deja devenit un festival recunoscut în peisajul cinematografic și cultural european, Mediaș Central European Film Festival (MECEFF) „7 + 1” a primit anul acesta marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), a Uniunii Europene care certifica înalta ținută artistică și importanța europeană a acestui festival de film cu un impact semnificativ la nivel local, național și internațional. Mesajul EFFE pentru MeCEFF „7+1” este: „Prin dezvoltarea comunității și creativității în țările europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!”
Având o identitate stabilă și recunoaștere locală, națională și europeană, începând cu ediția a IV-a, 2014, s-a decis introducerea componentei tematice a festivalului, ce transgreseaza abordarea pur competitională. Astfel, ediția a IV-a, cu tema “25 de ani de la prăbușirea comunismului”, a oferit publicului spectator o serie de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj subversiv și anti-comunism, regizate de unii dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.
La cea de-a cincea sa ediție, MECEFF “7+1” va aduce în prim plan o temă universală de importanță crucială: Primul Război Mondial, prin urmare în afara competiţiei vor fi prezentate peste 25 de filme, opere ale unor regizori consacraţi nu numai din ţările participante, dar și filme valoroase din patrimoniul universal, ce plasează Primul Război Mondial într-un context artistic, cultural, istoric și social. Peliculele prezentate surprind impactul covârșitor al acestui cataclism asupra umanității, în toate aspectele sale – de la viața soldaților din prima linie a frontului, la consecințele asupra vieții populației civile ocupate de forțele inamice sau obligate să-și părăsească locuințele, la efectele asupra culturii, artei, știintei. Dintre acestea, amintim câteva: Parada cea mare / The Big Parade (1925) în regia lui King Vidor, Nimic nou pe frontul de vest / All Quiet on the Western Front, (1930), regia: Lewis Milestone, Lawrence al Arabiei / Lawrence of Arabia, regizor: David Lean, Cărările gloriei / Paths of Glory (1957), regizat de Stanley Kubrick, În zori / Morgenrot (1933), regia: Gustav Ucicky, etc
MANIFESTĂRI CULTURALE TEMATICE
În afara tematicii cinematografice, MECEFF “7+1” se axează şi pe evenimente culturale conexe, menite să susțină și să aducă un plus de valoare temei cinematografice, printro abordare culturală, istorică, sociala, etc și să crească gradul de constientizare în rândul publicului prezent.
COLOCVII
Mai multi specialiști români și străini de talie europeană și internațională vor susține o serie de colocvii pe tema acestui conflict militar de dimensiuni mondiale: Primul Război Mondial și a efectelor sale radicale.
Aceștia sunt: domnul Alexandre Sumpf, reputat istoric la nivel european, autor a numeroase lucrări și reprezentantul Centrului Internațional de Cercetare Historial, Péronne – cea mai importantă instituție internațională de studiere a Primului Razboi Mondial; pe renumitul istoric și profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, domnul Lucian Boia, a cărui operă, întinsă și variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România și Franța, precum și traduceri în engleză, germană, etc; domnul Adrian Majuru, istoric, antropograf, jurnalist și directorul Muzeului Municipiului București; doamna Bianca Pîrvulescu, doctor in istorie, Arhivele Naționale ale României.
EXPOZIȚII DE FOTOGRAFIE ȘI AFIȘE
Vor fi organizate trei expoziții de fotografie și afise cu tema PRIMUL RĂZBOI MONDIAL.
„Francezi și români în Primul Război Mondial”, expozitie realizata cu sprijinul Institutului Francez. 12 panouri concepute de către centrul de comunicare și de producție audiovizuală al apărării (ECPAD) din cadrul Ministerului Apărării francez descriu intro maniera foarte didactica și cronologic, diferitele etape ale relatiei franco – române, in plan politic și militar, pe tot parcursul Primului Război Mondial, de la intrarea în război a României, pana la tratatele de pace.
Expoziția „(Ne)liniștea dinaintea furtunii”, realizata cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, surprinde într-o serie de imagini și texte, cele mai importante aspecte ale contextului socio-cultural austriac din urmă cu un secol. Anii dinaintea Primului Război Mondial sunt numiți liniștea dinaintea furtunii. Contrar acestui clișeu însă, Austria trecea printr-o perioadă tumultoasă în care se mergea cu pași rapizi spre modernism în toate domeniile posibile: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud descoperea subconștientul, muzica părăsea fundamentul armoniei, iar pictura se îndepărta tot mai tare de concret.
“Marele Război în imagini”, expoziție realizată cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociației Clujul de altădată, Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeului Militar Național București. Fotografii, cărti poștale și postere de propagandă din prima conflagrație mondială, întro expoziție care ne transpune în prima linie a războiului, după un secol. Emoții puterrnice, compasiune sau milă în scene de război memorabile, de la luptele din tranșee, la sărbătorirea Crăciunului, în mijlocul primului conflict care a cuprins întreaga omenire.
READ&SCREEN
Un concept multimedia original: vizitatorii sălii READ & SCREEN ascultă mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive, din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce pe pereţii din jurul lor sunt proiectate non-stop imagini şi filme despre război.
Cei şase importanţi actori români care au fost încântaţi să participe la acest proiect sunt: Ion Caramitru, Florin Piersic (care va fi prezent la eveniment), Victoria Cociaş, Marcel Iureş, Constantin Cotimanis, Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Bindea.
Fragmentele lecturate de actori aparţin unor importanţi scriitori români (Lucian Boia, Gheorghe I. Brătianu, Gh. Jurgea-Negrileşti, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Topârceanu, etc) şi străini (Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker, Wilfred Owen, Jaroslav Hašek).
MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, ICR, A.D.I. Regiunea Tarnavelor
Website: meceff.ro
Caravana NexT se întoarce în București
Caravana NexT întinde covorul verde la Brașov pentru ultima seară de proiecții din cadrul traseului prin țară. După două seri de filme la poalele Tâmpei, pe 26 și 27 august, și după nouă orașe parcurse, Caravana se îndreaptă spre București pe 29 august, cu nouă dintre cele mai bune filme alese din programul de scurtmetraje al Caravanei Filmelor NexT.
La final, scurtmetrajele NexT se intorc la prietenii mai vechi din București pentru o proiecție specială, sâmbătă, 29 august, la A2, pe Calea Victoriei nr. 176. Proiecțiile vor începe la ora 21:00, iar programul cuprinde o selecție a celor mai bune și apreciate scurtmetraje plimbate de Caravana NexT prin țară:
- God of Love (Luke Matheny, SUA, 2010, 19’): Un campion de darts, amorezat, cântăreţ prin cafenele, îşi vede dorinţele împlinite – la propriu – când primeşte o cutie misterioasă cu săgeţi care te fac să te îndrăgosteşti.
- The Saddest Boy in the World (Jamie Travis, Canada, 2006, 14’): Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, se pregătește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
- Glenn Owen Dodds (Frazer Bailey, Australia, 2009, 16’): Cine e Glenn Owen Dodds? Escroc? Șarlatan? Sau creator și stăpân al universului? Își va cunoaște Michael Radcliffe creatorul cu adevărat? Oricum ar fi, toată lumea are la dispoziție 5 minute. Cu ce te alegi depinde de tine. Pentru Radcliffe, ar putea fi chiar înțelesul vieții.
- Lovesick (Liebeskrank) (Spela Cadez, Germania, 2007, 9’): Suferinţele inimii, lacrimile care nu încetează să curgă şi capetele întoarse sunt greu de vindecat, dar din fericire nu sunt incurabile…
- Through You (Lucette Braune, Olanda, 2013, 8’): O fată trebui să-și croiască drum prin semenii săi. La propriu. Unii dintre acești oameni tind să lase urme, însă doar o singură persoană lasă urme care să conteze.
- Elena (Yannik Muller, Franța, 2010, 20’): Adrien, în vârstă de 16 ani, schimbă priviri cu o fată ciudată care locuieşte în vecinătate şi pe care n-a mai văzut-o niciodată înainte. Cu cât încearcă mai mult să intre în contact cu ea, cu atât o va pune în pericol.
- Pui de somn (Paul Mureșan, România, 2014, 5’): O călătorie în tărâmurile ascunse ale minţii.
- 97% (Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): Printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.
- Strung Love (Victor Dragomir, România, 2010, 21’): Mai 1984. Viorel, un „tocilar“ de la clasa de lăcătuşerie a unui liceu industrial de provincie, se înscrie într-un concurs de producţie de nituri ca să câştige atenţia şi inima Ilenei – o colegă de la clasa de croitorie.
Caravana NexT se pregătește astfel să încheie cea de-a doua ediție anuală a evenimentului care duce scurtmetrajele proiectate în cadrul Festivalului de Film NexT prin toată țara. În acest an, filmele au călătorit prin nouă orașe, pornind din Piatra Neamț, spre Iași, Târgu Neamț, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița, Vatra Dornei, oprindu-se în Brașov.