Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (22 – 28 septembrie 2014)

AFIS QED_webȘtirile săptămânii: au fost lansate trailerul oficial și afișul filmului „Q.E.D.”; debutul cinematografic al Giuliei Nahmany – „Love by Design” – din 31 octombrie pe marile ecrane; puteți aplica la Production Hub-atelier de producție de film; First Draft si Director’s Cut revin la Control N; Hayao Miyazaki şi Michel Gondry prezenţi în programul Anim’est 2014; educație media și cinematografică pentru elevii din Sibiu la Astra Film Junior, Annabelle și Northmen – Saga Vikingilor, două avanpremiere de excepție la Dracula Film: Horror And Fantasy Festival; Royal College of Art, şcoala invitată la cea de-a noua ediţie Anim’est, Igor Cobileanski și Cecilia Ștefănescu predau scenaristica la atelierul „Play”, femeile la putere – de la Camera d’Or la Marele Premiu-povești provocatoare la Les Films de Cannes à Bucarest, „Just the two of us”, cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014.

Trailerul oficial și afișul filmului „Q.E.D.”

Vă prezentăm afișul și trailerul oficial al filmului „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, care se lansează în cinematografele din toată țara începând cu 10 octombrie. Afișul este o creație Good Hands, în colaborare cu art director-ul Alexandru Nimurad, și este inspirat de intriga filmului: un matematician decide să publice o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. Cei trei actori din rolurile centrale au partituri puternice, remarcate de presa internațională: Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr.

Trailerul „Q.E.D.” este conceput de Liviu Neagoe, de la Good Hands. Echipa a realizat trailerele și posterele a numeroase filme românești și a câștigat trofeul Best Foreign Poster, la cea de-a 15-a ediție a Annual Golden Trailer Awards. Ambele creații păstrează linia filmului alb-negru, primul de după 1989 filmat în întregime cu peliculă specială ORWO, de către directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile. În ultimele zile, echipa de distribuție a „Q.E.D.” a lansat o campanie pe Facebook, peste 1000 de utilizatori înlocuindu-și fotografia de profil cu una alb-negru.

Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, apreciat de presa internațională și proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, „Q.E.D.” îi aduce pe marele ecran și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.
 
Trailerul poate fi vizionat aici: 
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=R71s3e7vnBQ’]

Love by Design_Teaser Poster„Love by Design” – coproducţie româno-americană, filmată în România

Debutul cinematografic al Giuliei Nahmany a fost filmat aproape în totalitate în România, atât în Bucureşti, în locuri precum Palatul Bragadiru şi Teatrul Bulandra, cât şi în inima Transilvaniei, în Sighişoara, Saschiz şi Biertan. „Să am şansa extraordinară să filmez în satele şi oraşele uimitoare din munţii Transilvaniei a fost un vis şi o experienţă memorabilă”, a declarat regizorul Michael Damian. „Aş spune că filmul poate fi un adevărat ambasador pentru destinaţiile turistice din ţara noastră”, spunea şi Giulia Nahmany într-un interviu.

Comedia romantică o are în prim-plan pe Danielle Luca (Giulia Nahmany), a cărei viaţă se schimbă rapid când Vivien Thompson (Jane Seymour), redactorul-şef al faimoasei reviste „Beguile” din New York, o concediază din postul de Fashion Editor, ea fiind nevoită să se întoarcă acasă, în România, unde porneşte într-o călătorie de redescoperire.

Filmul „Love by Design / Dragoste & Design” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 31 octombrie 2014.

Teaser trailerul filmului: 

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=rsv-wM0wK_k’]

Production Hub_atelier de productie de filmPrima ediție Production Hub – Atelier de producție de film

111 Film organizează în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2014 prima ediție a atelierului de producție de film – Production Hub. Production Hub își propune să încurajeze tinerii și foarte tinerii producători de film din România, prin intermedierea întâlnirii și lucrului aplicat cu o serie de profesioniști și experți din cinematografia autohtonă. Atelierul de producție de film se adresează tuturor celor interesați de acest domeniu, care au produs sau care își propun să producă un film de ficțiune, scurt sau lung metraj. Participanții Production Hub trebuie să fie cetățeni români, în vârstă de peste 18 ani, cu sau fără o pregătire universitară în domeniul filmului.

Toți cei interesați pot să se înscrie pentru preselecția celor 8 participanți ai primei ediții Production Hub, completând formularul de înscriere de pe site-ul www.productionhub.ro și trimițându-l la adresa de email inscriere@productionhub.ro până la data de 9 octombrie 2014.

În cadrul celor 4 zile de curs, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2014, cei 8 participanți vor lucra pe baza unui program intensiv, care cuprinde o serie de seminarii și întâlniri de lucru aplicat pe proiectele cu care au fost selecționați să participe la atelier. Producătoarele Ada Solomon și Codruța Crețulescu, regizoarea Iulia Rugină, scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu se numără printre trainerii Production Hub care vor aborda subiecte și teme de lucru specifice domeniului în care activează.

DETALII PRODUCTION HUB

Deadline aplicații: 9 octombrie 2014

Anunț proiecte selecționate: 16 octombrie 2014

Număr de participanți selecționați: 8

Durata: 30 octombrie – 2 noiembrie 2014

Lucru intensiv, 4 zile consecutive, 10.00 – 18.00

Taxa de participare (în cazul selecționării): 50 euro, la cursul BNR din ziua achitării taxei

Bursa Production Hub – se acordă de către Organizator unuia din cei 8 participanți, pe baza aplicației. Câștigătorul Bursei nu va achita taxa de participare.

Cheltuielile legate de masa de prânz, precum și cele de cazare pentru participanții care nu locuiesc în București vor fi suportate de Organizator, pe toată durata desfășurării atelierului.

Vizitați www.productionhub.ro și https://www.facebook.com/ProductionHub

First Draft - afisFirst Draft si Director’s Cut revin la Control N

Două dintre cele mai cunoscute cursuri organizate de Asociația Culturală Control N revin în grila de toamnă, începând cu luna octombrie. First Draft – atelier de scenaristică pentru începători și Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori îi așteaptă pe toți cei pasionați de film pentru o serie de întâlniri în urma cărora vor rezulta un scenariu de scurt metraj și o nouă receptare a lumii filmului și a meseriei de regizor, în mod special.

Înscrierile pentru cele două cursuri se fac pe adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

First Draft este un workshop de scenaristică susținut de scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film, First Draft își propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film și să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj. Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare. Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea in portofoliu un prim scenariu de scurt metraj.

Director's Cut - afisCursul de regie de film pentru amatori – Director’s Cut se adresează tuturor pasionaților de film care nu dețin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 ședințe de curs, regizoarea Iulia Rugină, trainerul cursului, își propune să analizeze teoretic toți pașii urmăriți de obicei de un regizor în spunerea unei povești în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înțelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta și analiza secvențe din filme de lung metraj, se vor prezenta noțiuni ce țin de scenariu, concepția regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii și implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.

Director’s Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanți și trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accent pe auto-cunoaștere și se va analiza pas cu pas “mecanismul” generării emoției creative a participanților.

Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc marțea, în perioada 7 octombrie – 25 noiembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, iar cele din cadrul Director’s Cut vor avea loc lunea, în perioada 20 octombrie – 8 decembrie 2014.

Cursurile sunt organizate la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

Înscrierile pentru cele două cursuri se fac la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

Hayao Miyazaki şi Michel Gondry prezenţi în programul Anim’est 2014

Publicul prezent în cinema la cea de-a noua ediţie Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, e invitat şi anul acesta să ia notiţe: Premiul Publicului îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash, ce reuneşte, în afara categoriilor competiţionale ale festivalului, o serie de filme de animaţie de calitate, selectate şi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

Pe lângă scurtmetraje, câteva dintre cele mai anticipate titluri de lungmetraj de animaţie recente sosesc în premieră la București și completează secţiunea Animash. În deschiderea celei de-a noua ediţii a festivalului şi în premieră în Europa de Sud-Est, publicul Anim’est este invitat la proiecţia The Boxtrolls (r. Graham Annable, Anthony Stacchi), cel mai proaspăt lungmetraj al renumitului studio american Laika. Un alt highlight al secţiunii este cu siguranţă Kaze tachinu / The Wind Rises, pe care celebrul regizor japonez câştigător al premiului Oscar, Hayao Miyazaki, îl anunţa, în toamna anului trecut, ca fiind ultimul său lungmetraj de animaţie. O biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori și desăvârșiți proiectanți aeronautici din lume, animaţia a câştigat Tokyo Anime Award în 2014 (cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia), şi deţine în palmares nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie, precum şi cea la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

yoko_out

Alte titluri de lungmetraj vor fi proiectate la Anim’est în afara competiţiei după ce au făcut turul unor festivaluri importante precum Annecy, Ottawa, Anima Mundi, Animfest Zagreb, Berlin sau Fantoche. Din Brazilia soseşte Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart, animaţia 2D câştigătoare a Premiului Publicului la festivalul de la São Paulo, anul trecut, ce prezintă consecinţele prăbuşirii accidentale ale zidului ce separă o ţară micuţă şi liniştită pe nume Sbórnia, de restul lumii. În călătoria plină de aventuri a unui iepuraş pe urmele mamei lui ne poartă Beyond Beyond, o co-producţie Suedia-Danemarca în regia lui Esben Toft Jacobsen. Alte două titluri ce vin din Japonia sunt BLOOD-C: The Last Dark (r. Shiotani Naoyoshi), cea mai sângeroasă animaţie din selecţie şi ultimul manga din seria „Blood”, ce continuă aventurile eroinei Saya, şi Koto no ha no niwa / Garden of Words (r. Makoto Shinkai), animaţia câştigătoare a premiului AniMovie pentru cel mai bun lung metraj la Stuttgart, despre povestea misterioasă dintre Takao, un tânăr care visează să ajungă designer de încălţăminte, şi Yukino, o femeie mai în vârstă ca el. Vor fi proiectate în cadrul Animash şi Jack et la mécanique du coeur / The Boy with the Cuckoo-Clock Heart (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla), o animaţie 3D despre drama lui Jack, a cărui inimă i-a fost înlocuită, la naştere, în cea mai friguroasă zi din Scoţia, cu un ceas cu cuc, şi Minuscule – La vallée des fourmis perdues / Minuscule: Valley of the Lost Ants, o animaţie franceză 3D în regia lui Thomas Szabo şi Hélène Giraud, despre o buburuză prinsă din întâmplare într-un plin război dintre furnicile negre şi furnicile roşii.

Seria de lung metraje din afara competiţiei se încheie sâmbătă, la ora 20.00, la Cinema Studio, cu Is the Man Who Is Tall Happy? An animated conversation with Noam Chomsky, documentarul de animaţie în care imaginaţia şi creativitatea regizorului Michel Gondry, omul din spatele unor mostre ultra-îndrăgite de imaginar ludic precum La science des rêves sau Eternal Sunshine of the Spotless Mind, sunt puse în slujba rigorii intelectuale ale celebrului lingvist şi filosof American Noam Chomsky. Printr-o serie de conversaţii animate 2D, desenate aproape în întregime în stilul deopotrivă naiv şi complex ce i-a devenit specific lui Gondry, publicul capătă acces la memoria, logica şi cunoştinţele ştiinţifice şi istorice ale lui Chomsky, unice şi covârşitoare.

Între titlurile de scurtmetraj din secţiunea Animash, menit să îngreuneze decizia publicului este cu siguranţă La Bûche de Noël / A Town Called Panic: The Christmas Log, în regia lui Vincent Patar & Stéphane Aubier, autorii îndrăgitei animaţii Ernest et Célestine, ce deschidea ediţia Anim’est din 2013. Un alt deliciu vizual al secţiunii este Marilyn Myller, o animaţie stop motion premiată la Sundance, SXSW şi Chicago Film Festival în regia lui Mikey Please şi o continuare a scurtmetrajului său premiat cu BAFTA, The Eagleman Stag.

MarilynMyller_02_MikeyPlease_HornetAlte titluri ce ar putea să încline balanţa sunt Hasta Santiago (r. Mauro Carraro), o co-producţie Elveţia-Franţa premiată la Annecy, Animatou şi Varşovia şi câştigătoare a premiului Jean-Luc Xiberras pentru cel mai bun debut în 2013, sau Through the Hawthorn (r. Anna Benner, Pia Borg, Gemma Burditt), o animaţie din Marea Britanie ce prezintă o ședință de terapie între un psihiatru, un pacient schizofrenic și mama acestuia, câştigătoare a premiului Grand Prix la Stuttgart şi proiectată la Clermont-Ferrand, Animafest Zagreb, Anima Mundi, SICAF şi Hiroshima. Nostalgicii ar putea să rezoneze cu animaţia elveţiană From Here to Immortality, în regia lui Luise Hüsler, în care două foste staruri de desene animate – motanul Thomas și șoarecele Jeremiah – acceptă să dea un interviu după mulți ani de tăcere, iar fanii celebrului serial Courage the Cowardly Dog se vor bucura să îl vadă pe simpaticul câine fricos în 3D în The Fog of Courage, regizată de celebrul John R. Dilworth, invitat la Bucureşti la prima ediţie Anim’est. Menită să cucerească publicul Anim’est este şi producţia poloneză Do serca twego / To Thy Heart (r. Ewa Borysewicz), o animaţie în desen pe hârtie selectată în competiţia de la Berlinale anul acesta, ce prezintă povestea unei legături sentimentale într-un cartier de blocuri.

Biletele pentru proiecţii individuale pot fi achiziţionate pe www.eventbook.ro.

Preţul unui bilet este de 13 lei.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Afis Astra Film JuniorEducație media și cinematografică pentru elevii din Sibiu la Astra Film Junior

Astra Film Junior 2014, a VI-a ediție, are loc în perioada 6 – 12 octombrie la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival 2014. Astra Film Junior, cel mai iubit festival al copiilor din România, este axat pe educație media și cinematografică adresată elevilor de toate vârstele.

Program educativ de top!

Programul Astra Film Junior cuprinde cinci filme de top care se adresează elevilor de școală primară și gimnaziu. Mai mult decât bucuria proiecțiilor pe un ecran de cinema, copiii învață să privească și să descifreze un documentar. Filmele sunt însoțite de materiale didactice și vor fi dezbătute mai apoi la școală împreună cu profesorii participanți.

În premieră în România, va fi proiectat Drumul spre școală – premiul César 2014 pentru cel mai bun documentar. În Kenya, Argentina, India și Maroc, pentru unii copii drumul spre școală reprezintă o provocare zilnică, parcurg chiar și 25 de km pentru a avea acces la educație.

Hai să ne jucăm prezintă felul în care copii din lumea întreagă se joacă și își petrec timpul liber. Hai să dansăm expune frumusețea dansului tradițional din Mexic, Kazakhstan, Israel și Grecia, prin prisma copiilor. În filmul Iubesc muzica, copiii își prezintă instrumentele, muzica și cultura populară specifică țării din care provin. Județul Sibiu. Poarta de sud a Transilvaniei redă obiective și atracții turistice, tradiții locale și repere culturale specifice Sibiului.

Drumul spre scoala_2

Liceeni sibieni învață să facă film!

Între 27 septembrie și 9 octombrie 2014, elevii de liceu din Sibiu învață să facă film documentar grație atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociația Vira în colaborare cu Astra Film. Cum se raportează tinerii din Sibiu la propriul lor oraș, la problemele comunității sau la poveștile de viață ale oamenilor din jur? Filmele produse vor fi proiectate vineri, 10 octombrie 2014. Elevilor de liceu, dar și studenților li se adresează un masterclass susținut de Liviu Tipuliță despre culisele realizării documentarului de TV în studiourile BBC, unde acesta a realizat mai multe producții în ultimii 10 ani.

O reflexie asupra sistemului educațional

Astra Film Junior va proiecta două filme pentru instruirea profesorilor și a bibliotecarilor școlari. Nenette (regia: Nicolas Philibert – avanpriemera evenimentului Le Mois du film documentaire) și Alfabet (regia: Erwin Wagenhofer) sunt o reflexie critică asupra sistemului educațional actual la nivel global. Ce rol au imaginile și cuvintele în educație? Sunt robotizarea omului și distrugerea creativității și libertății indivuduale consecințe ale sistemului educațional internațional actual bazat pe competiție? Proiecțiile vor fi urmate de discuții pe tema filmului.

Matineu de weekend cu Chaplin!

Cum se vizionau filmele acum 100 de ani? Sâmbătă și duminică, 11 – 12 octombrie, Astra Film Junior invită copiii și părinții la un matineu de weekend cu comedii mute de marcă acompaniate de muzică live. The Fireman și Easy Street, două dintre cele mai îndrăgite filme din repertoriul artistului fenomen Charlie Chaplin, acompaniate la pian de Cari Tibor, vor recrea atmosfera de cinema de la începutul secolului al XX-lea.

”Este o bucurie că Astra Film Junior a devenit un eveniment unde copiii învață distrându-se, unde vin cu mare drag și entuziasm. Mii de elevi din Sibiu și împrejurimi se mobilizează timp de 7 zile să ajungă în sălile de cinema amenajate de Astra Film. Este o responsabilitate, dar și o plăcere să lucrăm la programarea acestui festival îndrăgit, să reușim să selectăm un program de top adresat copiilor de toate vârstele și să-l menținem la standardele educației prin film practicată în Europa. Ceea ce momentan lipsește din curricula oficială a școlilor din România. În ultimii 3 ani, AF Junior a intrat în programul Școala Altfel și a ajuns astfel în 23 de localități din toată țara.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Participarea se face doar pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon: 0748.487.356 Înscrierile se fac până în data de 1 octombrie 2014, între orele 8 – 16.

Dracula-Film-fullp-2Annabelle și Northmen – Saga Vikingilor, două avanpremiere de excepție la Dracula Film: Horror And Fantasy Festival

În afară de mult așteptatul film al lui Luke Evans, Dracula: Povestea nespusă/ Dracula Untold, care va fi proiectat în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului, la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival (1 – 5 octombrie, Brașov) vor fi prezentate, tot în avanpremieră în România, două producții de excepție: Annabelle, unul dintre cele mai terifiante filme ale anului, în regia lui John R. Leonetti, și Northmen – Saga Vikingilor, filmul care va închide festivalul, regizat de Claudio Fäh.

Thriller-ul supranatural Annabelle (USA, 2014) ȋncepe ȋnainte ca forţele răului să se fi dezlănţuit. John Form a găsit darul perfect pentru soţia sa, Mia: o păpuşă vintage, frumoasă, ȋmbrăcată ȋntr-o rochie de mireasă albă. Dar ȋncȃntarea Miei nu durează mult. Ȋntr-o noapte de coşmar, locuinţa lor e invadată de membrii unui cult satanic, care atacă violent cuplul. Şi aceştia nu lasă ȋn urmă doar bălţi de sȃnge şi teroare. Cultiştii aduc la viaţă o entitate atȃt de malefică, ȋncȃt oricȃt de cumplite ar fi faptele lor, tot nu se compară cu isprăvile creaturii sinistre care e acum Annabelle.

Annabelle Wallis (X-Men: First Class) şi Ward Horton (The Wolf of Wall Street) sunt familia Form. Alfre Woodard (Cross Creek, Twelve Years a Slave), actriţă nominalizată la Oscar, este Evelyn o vecină care are un anticariat şi care e expertă ȋn ocultism.

Northmen – A Viking Saga/ Saga Vikingilor, care va fi proiectat pentru prima dată în România în închiderea celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, duminică, 5 octombrie, este o poveste temerară cu vikingi, filmată în decoruri spectaculoase, în Africa de Sud.

În Northmen un grup de vikingi eșuează pe un țărm neprietenos, după o furtună teribilă. Războinicii trebuie să supraviețuiescă unor inamici formidabili și vor avea niște aventuri extraordinare.

Saga Vikingilor (Elveția, Germania, 2014) are o distribuție internațională, care îi include pe suedezul Johan Hegg, solistul vocal al trupei de death metal Amon Amarth, în primul său rol de cinema, australianul Ryan Kwanten, cunoscut din serialul True Blood, englezii Darrell D’Silva – care a jucat în România în Closer to the Moon-, și Ed Skrein – care va fi noul Transporter, elvețianul Anatole Taubman (Quantum of Solace) și irlandeza Charlie Murphy (Philomena), singura prezență feminină.

În oglindă cu această nouă aventură cinematografică a vikingilor, la Cinemateca Patria va fi prezentat retrospectiv (RetroVision) filmul lui John McTiernan din 1999, The 13th Warrior/Al treisprezecelea războinic, cu Antonio Banderas, după romanul lui Michael Crichton.

Royal College of Art, şcoala invitată la cea de-a noua ediţie Anim’est

Festivalul de Film de Animaţie Anim’est continuă, în 2014, misiunea de a resuscita animaţia autohtonă. Secţiunilor competitive ale festivalului li se adaugă, astfel, o serie de ateliere, master class-uri şi programe speciale, dedicate unor şcoli şi festivaluri de profil celebre, precum şi unor animatori cu portofolii consacrate.

La cea de-a noua ediţie a festivalului, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

AgeOfCurious

În 1985, Bob Godfrey şi Richard Taylor, două nume de referinţă în industria animaţiei şi a efectelor speciale, inaugurau secţia de animaţie în cadrul Royal College of Art. Astăzi, programul de doi ani de Master în animaţie al universităţii atrage artişti şi realizatori cu specializări din cele mai diverse – de la ştiinţe şi matematică, la arhitectură, literatură şi comunicare. Această deschidere a animaţiei ca obiect de studiu, alături de metodele de producţie tot mai diverse, funcţionează ca o punte între artişti şi specialiştii în ştiinţe realiste, pe care îi apropie schimbul de cunoştinţe şi instrumentele digitale folosite.

La graniţa dintre film, arte frumoase şi design, secţia de animaţie a Royal College of Art are ca scop întreţinerea unei atmosfere de creativitate şi curiozitate intelectuală. Cererea tot mai mare de specialişti în manipularea imaginii cadru cu cadru în lungmetraj, jocuri şi televiziune le oferă absolvenţilor şanse reale de a lucra după facultate ca regizori, scenarişti, artişti plastici, experţi în efecte speciale, dezvoltatori de aplicaţii, colorişti, specialişti în storyboard, în design de cărţi electronice, în design de personaj, producători şi animatori. Numeroşi absolvenţi aleg să-şi deschidă studiouri personale sau colective şi să colaboreze cu renumite companii de producţie sau galerii de artă din Marea Britanie sau din străinătate, astfel încât peste 90% sunt specialişti de prim rang în domeniul animaţiei.

Publicul prezent la cea de-a noua ediţie Anim’est e invitat să vizioneze două programe de scurtmetraje ce curpind filmele de şcoală ale unor animatori cunoscuţi, absolvenţi ai Royal College of Art, între care Jonathan Hodgson,   Ruth Lingford ,  Run Wrake,  Suzie Templeton sau Siri Melchior. Cele două calupuri de scurtmeraje vor fi proiectate vineri, 10 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 16.30 şi de la 18.30. Biletele pentru proiecţii pot fi achiziţionate online, pe site-ul www.eventbooks.ro, și din cinema, în timpul festivalului.

O prezentare oficială a universităţii Royal College of Art va fi susţinută, în cadrul festivalului, de către Joe King, profesor coordonator al catedrei de animaţie, cu un portofoliu bogat de filme de animaţie şi live-action, şi o expertiză ce se extinde în domenii conexe precum fotografie sau design de sunet.

afis atelier scenaristica playIgor Cobileanski și Cecilia Ștefănescu predau scenaristica la atelierul „Play”

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

Cursul se adresează scenariștilor aflați la început de drum, care vor să învețe din experiența celor doi tutori. Igor Cobileanski este regizor și scenarist, cunoscut pentru scurtmetrajele Sașa, Grișa și Ion, Când se stinge lumina, Plictis și inspirație și lungmetrajele Tache (TV) și La limita de jos a cerului, ultimul considerat cel mai bun debut de juriul Premiilor Gopo anul acesta. Cecilia Ștefănescu este scriitoare și scenaristă – romanul Legături bolnăvicioase a fost ecranizat după scenariul său în 2006, de Tudor Giurgiu.

Atelierul costă 1300 lei și are 24 de ședințe, care vor avea loc în mansarda Lente, două pe săptămână. Vor fi admiși cel mult 15 participanți, care vor lucra la curs fiecare pe un scenariu de lungmetraj de ficțiune. Pe de-o parte se vor discuta regulile și tehnica scrisului pentru film, pe de altă parte participanții vor primi feedback pe măsură ce scenariile lor se dezvoltă.

Apropo de scopul atelierului, Cecilia Ștefănescu scrie: „Dacă filmul e divertisment, atunci şi scrierea unui scenariu ar trebui să conţină nu numai ideea de profesionalism, dar mai ales cea de plăcere. Iar scopul unui atelier de scenaristică nu e doar acela de a-ţi dezvălui bucătăria din spatele scrisului unui scenariu, ci mai ales de a te face să-ţi placă cinemaul cu adevărat, graţie sau în pofida faptului că îi cunoşti ingredientele.”

Cei care vor să participe sunt invitați să trimită un scenariu de scurtmetraj de maximum 15 pagini la adresa scenaristica [at] revistadepovestiri.ro, însoțit de un CV și de o idee de lungmetraj, până pe 15 octombrie.

Pentru mai multe detalii despre atelier, intrați pe revistadepovestiri.ro/scenaristica2.

Femeile la putere – de la Camera d’Or la Marele Premiu – Povești provocatoare la Les Films de Cannes à Bucarest

Unul dintre cele mai neconvenționale portrete feminine din cinema poate fi găsit în Party Girl, regizat de un grup de prieteni – Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis – și premiat cu Camera d’Or și Premiul Un Certain Regard pentru Cel mai bun ansamblu de actori. Povestea filmului în sine este una neobișnuită: fascinate de mama lui Samuel Theis, care a decis să se căsătorească la 60 de ani, după o viață tumultoasă petrecută prin cluburi, cele două regizoare i-au propus să facă un film despre ea. Angélique Litzenburger a ajuns astfel să-și joace propriul rol într-un film doar parțial ficțiune, alături de familie și actori non-profesioniști. „Este portretul unei femei mature ale cărei parcurs și personalitate sfidează toate normele sociale sau cinematografice”, scrie „Les Inrockuptibles”.

Juliette Binoche_Clouds of Sils Maria

Marele Premiu la Cannes, al doilea ca importanță după Palme d’Or, i-a revenit cineastei italiene Alice Rohrwacher, pentru Le Meraviglie. Cap de afiș sunt Alexandra Maria Lungu, fiica unor imigranți români, aflată la primul rol, Monica Bellucci și Alba Rohrwacher, sora regizoarei. Actrița româncă, descoperită de regizoare pe când avea 11 ani, la o oră de religie, o interpretează pe Gelsomina, fiica unor fermieri italieni care duc o viață retrasă, într-un colț mirific de țară, având grijă de stupii lor de albine. Apariția unui băiat și a unei prezentatoare TV (Bellucci) în satul lor o fac să-și dorească o altfel de viață. Alice Rohrwacher a mai fost selecționată la Cannes în 2011, în Quinzaine des Réalisateurs, cu Corpo Celeste.

Un trio fascinant formează actrițele Juliette Binoche, Kristen Stewart și Chloë Grace Moretz, în noul film al renumitului cineast francez Olivier Assayas, Clouds of Sils Maria, unul dintre cele mai apreciate din competiția Cannes 2014. Intens și subtil, realizat la dorința lui Juliette Binoche, care l-a provocat pe Assayas să-i creeze un personaj complex, filmul urmărește o actriță (Binoche) pusă în fața provocării de a juca în aceeași piesă controversată despre două lesbiene care i-a adus celebritatea cu 20 de ani în urmă. Doar că, de data asta, trebuie s-o interpreteze pe femeia mai în vârstă dusă la disperare de iubita ei tânără. Provocarea o obligă să-și pună sub semnul întrebării statutul, viața, relațiile. O însoțește în acest demers asistenta ei, jucată de Kristen Stewart, în ceea ce presa internațională descrie drept cel mai bun rol din cariera ei. Olivier Assayas este unul dintre obișnuiții Cannes-ului, cu peste zece filme selecționate.

Kristen Stewart_Clouds os Sils Maria

Cu totul bizară este povestea din Amour Fou, cel de-al șaselea film regizat de austriaca Jessica Hausner și proiectat în Un Certain Regard. Acțiunea este plasată în 1810, în Berlin, și este inspirată de povestea adevărată a scriitorului Heinrich von Kleist (Christian Friedel) și a iubitei lui, Henriette Vogel (Birte Schnöink). Deprimat de insuccesul cărților lui și sufocat de apatia și rigiditatea din înalta societate, acesta își propune să se sinucidă, însă nu fără a avea un companion alături. Acceptă să intre în acest „pact întru moarte” o femeie căsătorită. „Un film misterios, care o să vă bântuie multă vreme”, titrează ARTE. Extrem de atent cu scenografia, costumele și imaginea, Amour Fou este considerat cel mai bun film al autoarei. Jessica Hausner a mai concurat la Cannes cu Lovely Rita (2001) și Hotel (2004).

Un autor respectat, Pascale Ferran, distinsă cu Camera d’Or în 1994, pentru Petits arrangements avec les morts, a revenit la Cannes, în Un Certain Regard, cu o poveste de dragoste: Bird People. Filmat aproape în întregime într-un hotel de aeroport, îi are în distribuție pe Josh Charles, Anaïs Demoustier, Roschdy Zem, Radha Mitchell. În aeroportul din Paris, doi străini încearcă să găsească un sens în viețile lor: un inginer american care decide să-și schimbe radical viața și o tânără cameristă care trece printr-o experiență copleșitoare. După cum a mărturisit într-un interviu, Pascale Ferran a scris scenariul cu gândul la linia extrem de subțire dintre viața privată și cea publică, în lumea modernă.

„Just the two of us”, cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014

Filmul „Just the two of us” a primit Premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2000 de euro, la finalul celei de-a noua ediții a atelierului internațional de film documentar Aristoteles Workshop (AW), organizat de Dan Nuțu.

Este povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari care sunt împreună de 65 de ani, și au povești și atitudini diferite fața de viață. Documentarul este semnat de Nina Blazin (regizor, Slovenia) și susținut de o echipă excelentă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/Ungaria) și Raluca Petre (editor de montaj, România).

Foto, aici: http://we.tl/3lAAynQdeX (credit foto: Norbert Fodor, Micky Gavrilescu, Erno-Aron Palfi-Horvath, Diana Rădulescu, Răzvan Chirilă / Aristoteles Workshop)

Articole similare

Cartea în așteptare, o campanie socială și culturală a Grupului editorial ALL la Bookfest 2015

Jovi Ene

“Cartea călătoare” – o nouă campanie de promovare a lecturii iniţiată de Grupul Editorial ALL

Jovi Ene

Miercuri începe KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr, iar intrarea este liberă

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult