Știrile săptămânii: 120 de ani de istorie a filmului maghiar-cele mai reprezentative creatii cinematografice din fiecare deceniu, proiectate la Bucuresti; Se lansează în România CinEd – un program de educație cinematografică pentru elevi.
120 de ani de istorie a filmului maghiar
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima poiecție de film în Budapesta și de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.
Istoria filmului maghiar a început în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, SZIKLAI Arnold şi Zsigmond au deschis porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice din fiecare deceniu (de la 1896 până la 1989) din istoria cinematografiei maghiare.
Seria de proiecţii debutează cu două filme mute, Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk – anul 1916) şi Ultima noapte (Az utolsó éjszaka – din 1917) ce au fost restaurate şi digitalizate în laboratoarele de film din Budapesta. Filmele vor fi acompaniate live la pian de Cătălin Răducanu. Filmul Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk) este prima adaptare cinematografică a romanului cu același titlu al marelui romancier, Jókai Mór, fiind povestea unei familii aristocrate din perioada revoluţiei din 1848 şi în perioada de reformă, ce a urmat revoluţiei. Cel de-al doilea film, Ultima noapte (Az utolsó éjszaka) este o melodramă remarcabilă a epocii filmului mut și a fost filmat la Cluj în studiourile de film Transylvania, în anul 1917, înfiinţate de Janovics Jenő, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, promotorul artei cinematografice la începutul secolului XX. În film o artistă de cabaret de mare succes, după izbucnirea primului război mondial se întoarce în ţara sa natală, dar nu-şi mai găseşte familia și se angajează la teatrul din capitală unde este aplaudată în fiecare seară de un adorator secret.
Filmele vor fi proiectate în Sala Eforie a Cinematecii Române, Arhiva Națională de Filme (str. Eforie nr. 2). Proiecțiile vor avea loc în fiecare lună, în a doua jumătate într-o zi de joi. Prima proiecție va avea loc joi, 21 ianuarie de la orele 19.00. Filmlele vor fi subtitrate în limba română.
Mai multe informaţii despre filme: www.ccu.ro
Se lansează în România CinEd – un program de educație cinematografică pentru elevi
Anul 2016 aduce în România CinEd, un proiect amplu de educație cinematografică pentru elevi, inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
CinEd – European Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, propunându-şi ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor ţări europene care să-şi pună la comun resursele pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice la nivel extins. La noi în ţară proiectul va fi coordonat de Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo.
În cadrul proiectului se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), însoţite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziţia profesorilor, educatorilor şi a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.
Activităţile educaţionale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-şi dezvolte abilităţile de analiză critică şi estetică a mesajelor audiovizuale în general şi a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular, să manifeste interes faţă de cinematografie ca artă şi industrie şi să facă un pas mai departe în integrarea diversităţii culturale.
Filmele din colecţia CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe la standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau chiar în sala de clasă –, rezolvând astfel o parte din dificultăţile tehnice cu care se confruntă iniţiativele de educaţie cinematografică în România şi sporind numărul de spectatori.
Proiectul se va desfășura în capitală şi în mai multe orașe din România pe tot parcursul anului școlar. Pe lângă proiecţii de film şi întâlniri cu profesionişti din domeniu, se vor organiza sesiuni de formare a cadrelor didactice, pentru a crea un mediu cât mai fertil dezvoltării unei noi generații de spectatori avizați, cu un gust cultivat pentru cinemaul de artă european. CinEd devine astfel o oportunitate pentru diversificarea sistemului educațional şi, în acelaşi timp, pentru dezvoltarea industriei cinematografice și a artelor vizuale.
Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.
***
CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
CinEd este un proiect implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.