Știrile săptămânii: „The Tunnel”, cu Alexandra Maria Lara, la Cinepolitica Extra Time; Filmul Grand central a câștigat votul publicului la Festivalul Filmului Francez; Dezbaterile Cinepolitica Extra Time. Programul complet al evenimentului.
„The Tunnel”, cu Alexandra Maria Lara, la Cinepolitica Extra Time
The Tunnel/ Der Tunnel, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time miercuri, 19 noiembrie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul are loc între 17-19 noiembrie, la Elvira Popescu, și cuprinde șase filme premiate despre Germania divizată și dezbateri cu istorici, sociologi și politologi.
Timp de 28 de ani, cât Zidul Berlinului a separat orașul, zeci de tuneluri au fost săpate pe sub el, în speranța evadării în Vest. Unul dintre cele mai faimoase este subiectul filmului The Tunnel, de Roland Suso Richter. Este inspirat de povestea adevărată a campionului la înot Hasso Herschel (în film – Harry Melchior, jucat de Heino Ferch), care a reușit să fugă din Germania de Est deghizat și cu un pașaport fals, după câțiva ani de închisoare. Ajuns în partea de Vest, încearcă să-și aducă acolo sora (Alexandra Maria Lara), cu tot cu familia ei. În timp ce sapă tunelul sub o fabrică, alături de un prieten, STASI începe să le urmărească apropiații.
„Până la finalul care te ține cu sufletul la gură, Tunelul are tensiunea celor mai bune filme cu evadări din închisoare”, apreciază „The New York Times”. Actrița Alexandra Maria Lara a emigrat în Germania de Vest împreună cu părinții, în anii 80. A devenit cunoscută cu rolurile din filme precum Downfall (2004), Control (2007), Youth Without Youth (2007) sau Rush (2013).
Un documentar multi-premiat, Off Ways / Elektrokohle (Von wegen), de Uli M. Schüppel, poate fi văzut marți, 18 noiembrie, de la 21.30. Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest, Einstürzende Neubauten, au trecut de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. Regizorul i-a însoțit în această călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 2009.
Spectatorii vor putea (re)vedea și unul dintre cele mai îndrăgite și premiate filme despre căderea Zidului, Good Bye, Lenin!, în regia lui Wolfgang Becker, despre un tânăr (Daniel Brühl) care face tot posibilul ca mama sa, trezită dintr-o comă prelungită, să nu afle că iubita ei Germanie de Est a dispărut. Filmul va rula miercuri, 19 noiembrie, de la 18.00.
Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică, din arhive private, a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall, și va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand. Marți, de la 18.00, spectatorii vor putea viziona It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis (2001), care reia contextul împărțirii Europei în două și detaliază viața cotidiană în jurul Zidului.
Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Filmul Grand central a câștigat votul publicului la Festivalul Filmului Francez
Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România și Ambasada Franței, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie, a lansat și la ediția din acest an secțiunea „Competiție”, a cărui scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflați la primul sau al doilea lungmetraj. În acest an, filmele a 8 regizori au participat la votul prin care publicul a decis cine e câștigătorul subvenției pentru distribuție în sălile de cinematograf din România.
În urma votului publicului filmul Grand Central, de Rebecca Zlotowksi a fost declarat câștigător.
Regizoarea a studiat la școala La Fémis și și-a început cariera ca scenaristă de scurtmetraje. Filmul său de debut, „Belle Epine” cu actrița Léa Seydoux în rol principal, a câștigat Premiul Louis Delluc pentru cel mai bun debutant în 2010. „Grand central” este cel de-al doilea lungmetraj de-al său, în care personajul principal, Gary, ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare pentru el.
Dezbaterile Cinepolitica Extra Time. Programul complet al evenimentului
Dezbateri despre Europa ultimilor 25 de ani, contextul în care s-a prăbușit Zidul Berlinului, Cortina de Fier și poveștile unor oameni implicați în evenimentele de atunci vor completa programul Cinepolitica Extra Time (17-19 noiembrie, Cinema Elvira Popescu). Cele patru documentare și două filme de ficțiune din program vor marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Luni, 17 noiembrie, de la 20.00, discuția interactivă cu tema „Martorii Zidului” îi va aduce în fața publicului pe Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experiența sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, pe tema diviziunii Est-Vest și a Cortinei de Fier, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA).
Despre „Ultima Cortină”, momentul și efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii și lobby-ul Occidentului se va vorbi marți, 18 noiembrie, de la 20.00. Vor participa Iosif Klein Medesan, redactor la BBC și Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, și Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice și politice. Intrarea este liberă la dezbateri.
Programul Cinepolitica Extra Time 2014
Luni, 17 noiembrie
18:00 – Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall
95 min. (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote
August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundația „celui mai urât monument din lume”. Orașul e în stare de șoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești emoționante despre Zid.
20.00 – Dezbatere interactivă cu invitați speciali, cu tema „Martorii Zidului”. Participă: Excelența sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experiența sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA)
21:30 – Face the Wall / Gesicht zur Wand
84 min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert
Poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foști prizonieri torturați în închisorile din RDG.
Marți, 18 noiembrie
18:00 – It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August – Der Bau der Berliner Mauer
91 min. (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten
Într-o dimineață de august, 1961, Berlinul a fost împărțit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?
20.00 – Dezbatere cu tema „Ultima Cortină”. Despre momentul și efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului și Cortina de Fier.
Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC și Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, și Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice și politice.
21:30 – Off Ways / Elektrokohle (Von wegen)
91min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel
Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită.
Miercuri, 19 noiembrie
18:00 – Good Bye, Lenin!
121 min. (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker
Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Alexander Beyer
În 1990, ca să-și protejeze mama fragilă – după o comă prelungită – de șocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, așa cum o știa, a dispărut.
20:30 – The Tunnel / Der Tunnel
157 min. (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter
Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch
Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est și este în relații încordate cu regimul, după câțiva ani de închisoare. Reușește să fugă în Berlinul de Vest și e decis să-și aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.
Biletele pot fi achiziționate online, pe www.eventbook.ro, și la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.
Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro