Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 octombrie 2018)

Știrile săptămânii: Everybody Knows, de Asghar Fahradi, deschide Les Films de Cannes à Bucarest 2018; Sezonul 2018/19 Royal Opera House la Happy Cinema București; Două premii în acest weekend pentru „Lemonade“ de Ioana Uricaru, după ce a participat la trei festivaluri de pe trei continente.

Everybody Knows, de Asghar Fahradi, deschide Les Films de Cannes à Bucarest 2018

Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest va începe cu filmul care a deschis și festivalul de la Cannes anul acesta: Everybody Knows, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, marea vedetă a cinematografiei iraniene contemporane, singurul regizor cu două Oscaruri pentru film străin la activ (A Separation – 2012 și The Salesman – 2016). Everybody Knows îi are în rolurile principale pe Penélope Cruz și Javier Bardem și spune povestea Laurei, care călătorește împreună cu copiii săi în satul natal din Spania, dar un eveniment neașteptat transformă vizita într-o suită de probleme. „Noul film al regizorului explorează cu fler și o nemiloasă eficiență o rană nevindecată din sânul unei familii spaniole. Farhadi este un povestitor cu o forță copleșitoare”, citim pe The Guardian.

Tot în weekendul de deschidere a festivalului va putea fi văzut și Burning, film recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist și pentru câțiva ani chiar ministru al culturii în Corea de Sud, și-a început târziu cariera de regizor, dar poveștile dure și critice la adresa societății l-au făcut rapid remarcat. A ajuns în atenția criticilor de peste hotare în 1999, cu al doilea film al său, Peppermint Candy, care a primit apoi invitația de a fi prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. În 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul Poetry și a câștigat premiul pentru scenariu. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

Tot în premieră va fi prezentat și cel mai recent film al unui alt regizor-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan. La primul său film după Palme d’Or-ul pentru Winter Sleep, regizorul continuă pe aceeași linie, a unor povești care abundă în conversații și idei, într-un ritm cehovian, de data aceasta părăsind câmpiile Anatoliei pentru un mic sat din nord vestul Turciei, în apropierea localității turistice Çanakkale. În The Wild Pear Tree, Ceylan spune povestea lui Sinan, un tânăr cu veleități de scriitor, care se întoarce în satul natal și face tot posibilul să strângă bani pentru a fi publicat. „Filmul e ca senzația aceea, când începi o carte bună noaptea târziu și te trezești că ai citit până dimineață” (Mubi).

Tot din competiția oficială de la Cannes, spectatorii vor avea ocazia să vadă BlacKkKlansman, cel mai recent film semnat Spike Lee și câștigătorul Marelui Premiu al Juriului. Adaptat după memoriile lui Ron Stallworth, filmul spune povestea un polițist afro-american din Colorado care a reușit să se infiltreze în filiala locală a Ku Klux Klan. Spike Lee reia aici tema rasismului, prezentă în multe dintre filmele lui, de la tragicomedia Do the Right Thing (1989), la biopic-ul Malcom X (1992) sau la documentarul 4 Little Girls (1997), toate multi premiate. În BlacKkKlansman, regizorul evită derapaje didactice în favoarea unui thriller cu tușe de umor absurd „care parcă spune că o interpretare serioasă a subiectului nu poate funcționa într-un prezent sufocat de nebunie generalizată”, scrie publicația The New Yorker. În distribuție îi găsim pe John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington, și pe Adam Driver (Paterson, r. Jim Jarmusch). BlacKkKlansman va fi distribuit în România de Ro Image, cu premiera pe 26 octombrie.

Selecția Les Films de Cannes à Bucarest include și The Man Who Killed Don Quixote, controversatul film al lui Terry Gilliam, care a așteptat până în ultima clipă sentința unui tribunal francez pentru a putea fi prezentat, în afara competiției, ca film de închidere a festivalului de la Cannes. Totul a fost cauzat de un conflict între Gilliam și producătorul său, Paolo Branco, iar disputele juridice – câteva săptămâni după proiecția de la Cannes o altă instanță a declarat că filmul a fost difuzat fără drepturi, a interzis distribuția lui în cinematografele franceze iar Terry Gilliam are de plătit 10.000 de euro despăgubiri – au distras atenția de la filmul în sine: „o poveste plină de inventivitate și anarhism ce ne amintește de idealurile romantice în care lumea e populată de visători care îndrăznesc să spargă tiparele” (Time Out). The Man Who Killed Don Quixote va fi distribuit în România de Transilvania Film.

De la înființarea sa, Les Films de Cannes à Bucarest a prezentat toate filmele excentricului Gaspar Noé, chou chou-ul festivalului, cum ar spune francezii. Aflat deja pentru a 7-a oară la Cannes, regizorul care a scandalizat cu filmul său emblematic Irreversible, a revenit anul acesta în Quinzaine des Réalisateurs cu Climax care a fost recompensat cu premiul Art Cinema Award. Climax este un film care combină atmosfera psihedelică din Enter the Void cu lascivitatea erotică din Love, într-o poveste care primește pe Variety subtitlul „Muzicalul Fame se întâlnește cu Marchizul de Sade”. Climax va intra în cinematografe, distribuit de Independența film.

Ediția 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union și Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City. Urmăriți toate informațiile și programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro și pe pagina oficială de Facebook. Biletele vor fi puse în curând în vânzare prin Eventbook.ro.


Sezonul 2018/19 Royal Opera House la Happy Cinema București

Happy Cinema se alătură celor peste 500 de cinematografe din Marea Britanie și altor 1000 locații din 40 de țări din toată lumea care difuzează noul sezon Royal Opera House.

Sezonul 2018/19 Royal Opera House difuzat la Happy Cinema va oferi o extraordinară varietate de balet și operă, inclusiv producții noi.

Acest sezon va include un spectacol de referință Royal Ballet: The Nutcracker/ Spărgătorul de nuci, dar și prezența unor artiști de operă consacrați precum Michael Fabiano, Jonas Kaufmann, Anna Netrebko și Eva-Maria Westbroek, alături de alte apariții surpriză.

Primul spectacol este Mayerling, pus în scenă de Kenneth MacMillan, care va rula duminică, 21 octombrie 2018, de la ora 16:00. Spectacolul suprinde eleganța Imperiului Austro-Ungar și zbuciumul Prințului Moștenitor Rudolf. Mayerling va fi urmat de romanticul balet La Bayadère duminică, 18 noiembrie, ora 16:00. Coregrafiată de Natalia Makarova, această producție opulentă respectă în detaliu proveniența de secol XIX a spectacolului.

Un favorit din repertoriul Royal Ballet este The Nutcracker (duminică, 9 decembrie 2018, ora 16:00), care surprinde magia Crăciunului pe compoziția lui Ceaikovski când micuța Clara pornește într-o călătorie magică în Împărăția Dulciurilor, alături de Spărgătorul de nuci. Acesta este unul dintre spectacolele care s-au bucurat de cel mai mare succes în cadrul Royal Opera House, 82 000 de spectatori bucurându-se de el în luna decembrie 2017. De la Împărăția Dulciurilor se face trecerea către lumea lui Don Quixote (duminică, 24 februarie 2019, ora 16:00).

Duminică, 19 mai 2019, ora 16:00, este programat un spectacol compus din trei părți: Within the Golden Hour, Flight Pattern și New Sidi Larbi Cherkaoui. Sezonul va fi încheiat de tragedia Romeo and Juliet duminică, 16 iunie 2019, ora 16:00.

Vor fi incluse și cinci producții The Royal Opera, printre care Die Walküre (duminică 25 noiembrie 2018, ora 16:00), una dintre cele mai îndrăgite compoziții semnate de Wagner din ciclul  Der Ring des Nibelungen. Dirijorul este Antonio Pappano, iar pe scenă vor urca artiști specializați în specificul compozițiilor wagneriene: John Lundgren, Nina Stemme, Stuart Skelton, Emily Magee și Sarah Connolly.

Anul 2019 va debuta cu The Queen of Spades de Ceaikovski duminică, 27 ianuarie 2019, ora 16:00, o producție nouă pentru Covent Garden. Explorând puterea obsesiei, spectacolul va fi dirijat de Antonio Pappano, având o distribuție de excepție: Aleksandrs Antonenko Vladimir Stoyanov, Eva-Maria Westbroek.

Duminică, 3 februarie 2019, ora 16:00 este programat La traviata, iar o altă compoziție semnată de Giuseppe Verdi, La forza del destino, poate fi văzută duminică, 7 aprilie 2019, ora 16:00. Este pentru prima data în zece ani de The Royal Opera când acest specacol este pus în scenă. Produs de Christof Loy de la Dutch National Opera, La forza del destino include o distribuție de anvergură: Anna Netrebko și Jonas Kaufmann. Faust va completa acest sezon duminică, 5 mai 2019, ora 16:00. Dirijat de către Dan Ettinger, spectacolul îi prezintă pe Michael Fabiano în rolul lui Faust, pe Diana Damrau în rolul inocentei Marguerite și pe Erwin Schrott drept Méphistophélès.

Programul Sezonului 2018/19:

The Royal Ballet

MacMillan: MAYERLING

Duminică, 21 octombrie 2018, ora 16:00

The Royal Opera

Wagner: DIE WALKÜRE

Duminică, 25 noiembrie 2018, ora 16:00

The Royal Ballet

Petipa: LA BAYADÈRE

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 16:00

The Royal Ballet

Wright: THE NUTCRACKER

Duminică, 9 decembrie 2018, ora 16:00

The Royal Opera

 Ceaikovski: THE QUEEN OF SPADES

Duminică, 27 ianuarie 2019, ora 16:00

The Royal Opera

Verdi: LA TRAVIATA

Duminică, 3 februarie 2019, ora 16:00

The Royal Ballet

Acosta/Petipa: DON QUIXOTE

Duminică, 24 februarie 2019, ora 16:00

The Royal Opera

Verdi: LA FORZA DEL DESTINO

Duminică, 7 aprilie 2019, ora 16:00

The Royal Opera

Gounod: FAUST

Duminică, 5 mai 2019, ora 16:00

The Royal Ballet

Pite: FLIGHT PATTERN / Wheeldon: WITHIN THE GOLDEN HOUR/ Cherkaoui: NEW WORK

Duminică, 19  mai 2019, ora 16:00

The Royal Ballet

MacMillan: ROMEO AND JULIET

Duminică, 16 iunie 2019, ora 16:00

Trailer-ul noului sezon poate fi vizionat aici:  https://youtu.be/pHPh038nzYk

Biletele costă 49 de lei dacă se achiziţionează de la cinematograf sau 39 de lei online. Puteți cumpăra și abonamente pentru stagiunea Royal Opera House 2018/19. Costul unui abonament este de 198 lei și conține 6 intrări la spectacolele din stagiune, la alegere. Abonamentele se pot achiziționa din cinematograful Happy Cinema, aflat în Liberty Center (Șos. Progresului 151 – 171).


Două premii în acest weekend pentru „Lemonade“ de Ioana Uricaru, după ce a participat la trei festivaluri de pe trei continente

Weekend plin de reușite pentru „Lemonade“, cel mai recent film al regizoarei Ioana Uricaru. După ce în august a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Sarajevo, Lemonade a luat sâmbătă marele premiu la International Women’s Film Festival of Salé, Maroc, unde a fost prezentat în secțiunea competiției oficiale, alături de alte 11 filme.

Lemonade a câștigat și premiul pentru cel mai bun film, acordat prin votul publicului, la Ars Independent Festival din Katowice, Polonia.

Tot în acest weekend, Lemonade a închis a 9-a ediție a Festivalului de Film Jagran din Delhi și a fost prezentat într-o serie de proiecții itinerante în alte 16 orașe din India.

În România, „Lemonade“ va putea fi văzut în cinematografe începând cu 26 octombrie 2018, fiind distribuit de Voodoo Films. Pe lângă de proiecțiile din Capitală, filmul va rula la Iași, Timișoara, Ploiești, Cluj, Constanța, Vaslui, Brașov, Lugoj, Călărași, Buzău, Suceava, Pitești, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Oravița, Sibiu, Galați, Slobozia, Sfântu Gheorghe și Arad.

Trailer: https://youtu.be/Nij_1tgPNwU

După premiera mondială din luna februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin,

Lemonade a fost selectat în peste 20 de festivaluri din întreaga lume, având premiera americană la Tribeca Film Festival din New York și a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la festivalul de film de la Sarajevo. Lemonade a fost distins și cu premiul Danube 2860 pentru cel mai bun film în cadrul Dunav Film Fest Smederevo, Serbia, premiul presei, UFK-UCC, în cadrul Filmfestival Oostende din Belgia și premiul „Perspective Young Cinema“ la Fünf Seen Film Festival din Germania. Anterior, pelicula câștigase și premiul pentru Cel mai bun film la FEST New Directors / New Films Festival din Espinho, în Portugalia.

Lemonade, inspirat de un articol de presă, spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea de pe teren. Numit după premiera de la Berlin, un film dramatic cu accente de thriller, Lemonade a atras mulți distribuitori din toată lumea, fiind achiziționat spre distribuție în Franţa, Statele Unite, Canada, China, Germania, Grecia, fosta Iugoslavie şi Israel.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Newsweek, Elle, Glamour, Aarc, Cinefan, Revista BIZ

LEMONADE, 2018, 88 min., România-Canada-Germania-Suedia. Regia: Ioana Uricaru. Scenariul: Ioana Uricaru, Tatiana Ionascu. Producător Executiv: Tudor Reu. Scenografia: Sylvain Lemaitre. Montaj: Mircea Olteanu. Muzică: Olivier Alary. Costume: Jenn Pocobene și Dana Paparuz. Asistent regie: Michel Marrec. Script supervisor: Silvia Popescu. Production manager: Patricia Bergeron. Producător: Cristian Mungiu. Co-producători: Yanick Létourneau, Eike Goreczka, Christoph Kukula, Sean Wheelan, Tomas Eskilsson. Cu: Mălina Manovici, Dylan Scott Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu. Produs de Mobra Film, Peripheria, 42film, FilmGate, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films. Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Telefilm, Société de développement des industries culturelles – Québec, SODEC – Crédits d’impôts – Québec, CAVCO, Film i Väst, Creative Europe Programme – MEDIA of the European Union, TVR. Cu contribuția: UPC România, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria și Cinema One Coresi Brașov.

Lemonade intră în cinematografele din România începând cu 26 octombrie.

Website: https://voodoofilms.ro/lemonade/

Facebook: https://www.facebook.com/lemonade2018/

Partener de comunicare: PiArt Vision

Articole similare

Bucharest Short Film Festival 2021

Jovi Ene

The Umbrella Academy Sezonul 3 anunta distributia pentru Sparrow Academy

Jovi Ene

Un making of al realismului românesc. O seară cu Cristi Puiu. În dialog cu Lucian Georgescu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult