Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (30 ianuarie – 12 februarie 2017)

Știrile săptămânii: Turneul național ARTfel 2017; Noutate Editura Herald: Jocul atasamentului, de Aletha Solter; Asociația Curtea Veche lansează o broșură gratuită care promovează lectura în familie; Dilema omnivorului, de Michael Pollan, la Editura Publica; Seria Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell, apare la editura Nemi pentru copii; Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, la Editura Polirom; „Autobuzul magic. În stupul de albine”, a doua carte tradusă în română din celebra serie „Autobuzul magic” (The Magic School Bus), de Joanna Cole și Bruce Degen; Stephen King revine la editura Nemira cu romanul „Ce-am găsit al meu să fie”; Regulamentul Festivalului Național de Poezie Satirico-Umoristică „Ion Budai Deleanu”- 2017; Lecturi de vacanță cu titluri din serii deja faimoase la Editura All; Program spectacole stagiunea UNATC – Februarie 2017; Influență invizibilă și Ecuația fericirii, la Editura Publica; “#rezist. Pancarte de la protestele OUG 13/2017”, albumul de fotografie al protestelor din România; Pandora M și Cărturești sărbătoresc Ziua Internațională a Cititului împreună; Împreună este mai bine, de Simon Sinek, la Editura Publica; Despre problemele „fierbinţi” ale României: De la Burebista la Iohannis, de Sorin Mitu, la Polirom; Muzici TARI CA PIATRA în premieră la Cluj; Charles Darwin: de la originea speciilor la autobiografie; Clubul de lectură Nemira #47 – ediție specială cu Ovidiu Eftimie; Animale fantastice și unde le poți găsi – ediția în limba română – la Editura Arthur; Oferă-i sufletului tău pereche un cadou special de Ziua îndrăgostiților de la IBU Publishing; Eveniment dedicat Seriei de autor Gheorghe Crăciun la Cărturești Verona.

Turneul național ARTfel 2017

După succesul din 2016, Turneul ARTfel reîncepe în 2017 și vă propune, în regim de premieră, un spectacol de teatru diferit, inedit si actual: „EU nu contez!”. Unele dintre cele mai mari scene din Romania vor gazdui spectacolul:

  • Teatrul Naţional Bucuresti – Sala Studio (Bucuresti, 13 martie, ora 19:00)
  • Teatrul Naţional Iași– Sala mare, Opera din Iași (Iași, 21 februarie, ora 19:00)
  • Teatrul Municipal Bacovia – Sala mare (Bacău, 20 februarie, ora 20:00)

Piesa, scrisă de un tânăr dramaturg român necunoscut, a adunat critici remarcabile la premierele de la Teatrul Elisabeta din Bucureşti din noiembrie 2016. 500 de spectatori și critici de teatru au fost surprinși de implicarea unora dintre cei mai buni actori români într-un proiect privat nou, dar și de un scenariu indrăzneț care combină dramatismul specific teatrului cu lirismul muzicii clasice și populare live.

De ce trebuie să iei parte la Turneul ARTfel? Pentru că ARTfel înseamnă promovarea tinerilor, înseamnă decenţă, înseamnă cultură de calitate și în primul rând înseamnă schimbare în ceea ce înseamnă viziunea despre artă și cultură.

În distribuție:

Marian Râlea, deținătorul premiului UNITER pentru cel mai bun actor, va juca rolul principal „Iuda”, alternativ cu marele actor de film si teatru Vlad Radescu.

Distribuția este completată de actori cu roluri importante pe scene ca TNB, Odeon, Teatrul Masca, etc., actori consacrați precum Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu şi Relu Poalelungi şi actori tineri: Antonio Tadeusz Mincă, Beatrice Rubică, Altan Safta Zecheria, Georgiana Vratiu şi Ştefan Opreanu.

Spectaolul vine cu o surpriză: coloana sonoră live (Narcisa Băleanu, nai – muzică populară) cu implicarea extraordinară a unui reprezentant marcant al Filarmonicii „George Enescu”: Adrian Petrescu, având calitatea de regizor muzical.

Biletele, pentru toate cele trei spectacole, se găsesc pe www.mystage.ro sau la casele de bilete ale celor trei teatre.

Turneul național ARTfel a început in 2016 la Ateneul din Bacău cu un concert simfonic modern, a continuat cu lansarea „Trilogiei lui Nice”, cu premierele de la Teatrul Elisabeta și va continua in 2017 în principalele orașe din țară, iar marele public va avea ocazia să asiste la spectacole de teatru, concerte simfonice și lansări de carte.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook: ARTfel acf, https://web.facebook.com/Clubul.ARTfel/ sau descărcați gratuit de pe „Appstore şi Google play” aplicația: Clubul ARTfel.

Noutate editoriala: Jocul atasamentului, de Aletha Solter

Cautati noi solutii de abordare a disciplinei?
Va simtiti neajutorat, nerabdator sau furios cand va confruntati cu purtarea copilului dumneavoastra?
V-ati saturat de luptele de putere?

Jocul atasamentului va va ajuta sa rezolvati problemele de disciplina ale copiilor de la nastere pana la varsta de doisprezece ani, fara sa fiti nevoiti sa recurgeti la pedepse ori la recompense. Acest volum depaseste abordarea conflictelor obisnuite si se adreseaza emotiilor de substrat, care reprezinta, de fapt, cauza comportamentului dificil. Aceasta perspetiva jucausa si revolutionara asupra cresterii copiilor va ajuta sa:

• obtineti cooperarea copilului fara lupte de putere.
• reduceti rivalitatea dintre frati si sa diminuati comportamentul agresiv.
• rezolvati problema temelor pentru acasa si a orei de culcare.
• va sprijiniti copiii sa isi depaseasca fricile.
• consolidati relatia parinte-copil.
• aduceti bucurie si rasete in caminul vostru.

Dr. Aletha Solter a studiat cu Jean Piaget in Elvetia, inainte de a obtine un doctorat in psihologie la Universitatea din California. Este specializata in domenii precum: atasamentul, trauma psihologica si disciplina nonpunitiva. Este conferentiar international, fondatoare a Institutului Aware Parenting (in 1990) si autoarea a trei carti: Helping Young Children Flourish (1989); Tears and Tantrums. What To Do When Babies and Children Cry (1998); The Aware Baby (2001); Raising Drug-Free Kids: 100 Tips for Parents (2006); Attachment Play (2013). Aletha Solter locuieste in Goleta, California.

Asociația Curtea Veche lansează o broșură gratuită care promovează lectura în familie

Studiile arată că acei copii care citesc de plăcere au rezultate mai bune la toate materiile decât colegii lor care citesc mai rar sau chiar deloc, inclusiv la științele exacte. În schimb, copiii care rămân în urmă cu lectura din diverse motive au din ce în ce mai puține șanse să-i ajungă pe colegii lor cititori.

Asociația Curtea Veche, cel mai ONG care promovează lectura în rândul copiilor din România, lansează o broșură gratuită pentru lectura în familie. Materialul este realizat în colaborare cu Gáspár György, psiholog și psihoterapeut, și poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro/Resurse.

Stima de sine, performanțele școlare, capacitatea de a interacționa cu ceilalți, dezvoltarea armonioasă a creierului, recomandări de cărți și jocuri interactive menite să facă lectura mai distractivă sunt numai câteva dintre aspectele cuprinse în broșura “Avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari”  lansată de Asociația Curtea Veche, în parteneriat cu paginadepsihologie.ro, cu scopul de a promova concepul de parenting pentru lectură:

“Fiecare dintre noi, adulții, suntem responsabili de viitorul următoarelor generații dacă tinerii nu mai citesc. Statisticile privind analfabetismul funcțional și consumul de carte sunt extrem de îngrijorătoare pentru țara noastră, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Scopul asociației noastre este de a le arăta celor mici că fiecare carte este o aventură care merită trăită și, în același timp, de a transmite publicului faptul că niciun copil nu va deveni un cititor desăvârșit dacă va fi obligat să citească sau dacă nu vor exista adulți pregătiți să îi îndrume. Pentru aceasta este esențial ca părintele să înțeleagă rolul lecturii în dezvoltarea celui mic și să mențină mereu prezentă cartea în jurul copilului.” declară Iren Arsene Mate, președinte Asociației Curtea Veche, despre inițiativa acestui proiect.

Gáspár György este psiholog clinician și psihoterapeut relațional, autor al volumului “Copilul invizibil” (Curtea Veche Publishing, 2016). Este membru fondator și președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, unde coordonează programul de formare în psihoterapia familiei și este responsabil pentru dezvoltarea strategiei de colaborare europeano­americană în domeniul psihologiei și al psihoterapiei relaționale. Deține un cabinet privat în București, unde acordă servicii de consiliere și psihoterapie pentru copii, adolescenți și adulți, cupluri și familii.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro  și Facebook.com/AsociaţiaCurteaVeche.

Dilema omnivorului, de Michael Pollan

Ce mâncăm la cină?

Cel mai probabil omul se confruntă cu această întrebare simplă de la inventarea focului încoace. După revoluția industrială și tehnologică însă, modul în care răspundem la această întrebare poate determina chiar supraviețuirea noastră ca specie. Să mâncăm un burger? Să mâncăm ceva organic? Mâncăm ceva alternativ? Sau mâncăm ce vânăm, culegem sau cultivăm noi înșine?

Elocventul scriitor american Michael Pollan ne invită într-o călătorie care reconstituie proveniența tuturor alimentelor consumate: literalmente din pământ până pe masă, subliniind relația noastră coevolutivă cu alte specii, dezvăluind componentele ascunse pe care le ingerăm fără știrea noastră și explicând modul în care preferința față de anumite alimente reflectă o moștenire ambientală și biologică.

Avem posibilitatea să votăm zilnic cu tacâmurile noastre, iar impactul alegerilor pe care le facem se va vedea mai devreme sau mai târziu. Dilema omnivorului e un must-read tocmai fiindcă ne ajută să înțelegem ramificațiile morale, politice, economice și psihologice ale deprinderilor noastre culinare.

Michael Pollan este autorul cărților Cooked, Food Rules, In Defense of Food și The Botany of Desire, toate bestselleruri New York Times. Este profesor de jurnalism la Universitatea Berkeley și colaborator al New York Times Magazine. Articolele sale despre alimentație și agricultură au primit numeroase distincții de-a lungul timpului, printre care Reuters/World Conservation Union Global Award pentru Jurnalism de Mediu, James Beard Award și Genesis Award din partea American Humane Association. În 2010, revista Time l-a desemnat printre cei mai influenți o sută de oameni din lume.

Seria Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell, apare la editura Nemi pentru copii

Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell apare la editura Nemi de carte pentru copii începând cu această primăvară. Seria a început în 2003, iar ultima carte publicată e din 2015. Romanul care începe povestea lui Sughiț și a dragonului său știrb se recomandă copiilor de peste 7 ani.

Un adevărat fenomen de popularitate printre copii și părinți, deopotrivă, vândute în peste 7 milioane de exemplare în toată lumea, cărțile din serie au fost ecranizate în două filme artistice și un serial de desene animate produs de DreamWorks. În 2019 o să apară al treilea film inspirat de ele.

Considerată deja un clasic al literaturii pentru copii, precum și o piatră de hotar din punct de vedere al imaginației și creativității, seria Cum să-ți dresezi dragonul are aventuri, un umor nebun, ilustrații comice, dar mai ales un mare potențial educativ.

Cressida Cowell este primul autor de cărți pentru copii care a primit premiul prestigioasei reviste Philosophy Now pentru Lupta împotriva Ignoranței, deoarece romanele din Cum să-ți dresezi dragonul le stimulează imaginația micilor cititori, dar totodată îi face să mediteze la teme etice, politice și sociale, iar materialele auxiliare sau activitățile care se pot inspira din carte sunt nenumărate.

SUGHIȚ STRAȘNICUL STAVRID AL III-LEA, formidabil luptător cu sabia și îmblânzitor de dragoni, a fost cel mai mare Erou Viking care a existat vreodată. Cum reușește el să treacă de Programul de Inițiere într-ale Dragonilor cu un dragon știrb și să se lupte cu Dragonus Maritimus Giganticus Maximus înainte ca acesta să devoreze toți vikingii de pe Insula Tontului? Copiii învață odată cu Sughiț cum devii un adevărat Erou.

„Plină de glume bune, desene amuzante și scene dramatice, e o carte absolut minunată.“ Independent on Sunday

Cressida Cowell a crescut în Londra și pe o mică insulă, aproape nelocuită, de pe coasta de Vest a Scoţiei unde și-a petrecut timpul scriind povești, pescuind și căutând dragoni. Era convinsă că pe insulă trăiau cu adevărat dragoni și, de atunci, a rămas fascinată de ei. Acum locuieşte în Londra cu soţul ei, Simon, cu fiicele Maisie şi Clementine, şi cu două pisici, Lily şi Baloo.

Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial

Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase în Bucureşti, marcînd practic eşecul campaniei militare române începute la 27 august. Capitala fusese părăsită de autorităţi încă de la sfîrşitul lunii noiembrie, valul de refugiaţi în Moldova fiind întîmpinat de o populaţie locală îngrijorată.

Cartea lui Alin Ciupală, Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial,   apărută recent la Editura Polirom, şi în ediţie digitală, prezintă implicarea României în desfăşurarea Marelui Război din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării. Sînt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase personalităţi feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare şi conducătoare ale unor societăţi implicate în organizarea spitalelor de campanie şi a trenurilor sanitare, înfiinţarea de grădiniţe de copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluţii pentru uşurarea vieţii prizonierilor români din lagărele din străinătate şi a răniţilor din spitale.

Un loc aparte îi este rezervat reginei Maria, care încă din perioada neutralităţii României a iniţiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical şi logistic, fiind unul dintre cei mai activi susţinători (prin acţiuni publice sau în cadrul familiei regale) ai intrării ţării în război alături de puterile Antantei. Autorul prezintă şi aspecte legate de viaţa socială a femeilor din perioada respectivă, arătînd cum activitatea desfăşurată de ele în timpul Primului Război Mondial a determinat modificarea statutului lor în societatea epocii.

„În lung alai, femei şi copii ne cară sus proiectile şi focoase lucitoare, întorcîndu-se la vale cu tuburile trase şi înnegrite […]. Nici nu-şi dau seama că îndeplinesc vreun lucru deosebit, vreo faptă vitejească. Cum se duceau seara la fîntînă, cu doniţele pe umeri, tot astfel ne aduc şi acum hrana gurilor flămînde de oţel […]. Ca o nouă friză a Panateneelor, şirul lor ridică, deasupra slăbiciunilor trecătoare şi a şovăielilor omeneşti, întruchiparea Patriei veşnice, săpată în trupuri şi în suflete, în ţărînă şi în văzduh, mai trainic decît chiar în stînca slăvită a Acropolei.” (Gh.I. Brătianu)

„Într-o zi în spital s-a produs o mare vînzoleală. Venise în vizită Regina Maria. A mers din salon în salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare rănit în parte. După un sistem al ei, avea în mîna stîngă o hîrtie cît o carte poştală pe care notase detalii despre fiecare – dacă era căsătorit, dacă soţia sa era în Moldova sau în Muntenia sau dacă avea copii. Rămîneau toţi uimiţi că le ştia numele şi uneori avea şi veşti de la familiile lor.” (Dan Dimăncescu)

Alin Ciupală este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. De acelaşi autor: Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public şi privat (2003); Studii moderne (2009). A coordonat volumele: Ipostaze ale modernităţii în Vechiul Regat, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; împreună cu Ion Bulei), Despre femei şi istoria lor în România (2004), Orizonturi şi direcţii în cunoaşterea istorică (2009; împreună cu Laurenţiu Constantiniu), Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries (2011; împreună cu Constantin Bărbulescu).

„Autobuzul magic. În stupul de albine”, a doua carte tradusă în română din celebra serie „Autobuzul magic” (The Magic School Bus) de Joanna Cole și Bruce Degen

Editura Cartea Copiilor lansează al doilea titlu din seria „Autobuzul magic”, realizată de Joanna Cole și ilustrată de Bruce Degen. Cartea „Autobuzul magic. În stupul de albine” continuă aventura copiilor care călătoresc în minunata lume a științei și este acum disponibilă pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro).

„Autobuzul magic” (The Magic School Bus) este o renumită serie de cărți despre știință creată pentru copii de autoarea americană Joanna Cole și ilustrată de artistul Bruce Degen, serie despre care New York Times a scris că este „cea mai originală și amuzantă abordare a științei pentru copii”. În fiecare carte, elevii din clasa domnișoarei Frizzle, o învățătoare pasionată de știință și cu foarte mult entuziasm, au parte de câte o aventură fantastică datorită unui autobuz școlar foarte neobișnuit: se poate mări sau micșora, poate călători în Spațiu, în adâncul oceanului sau chiar în corpul uman și se poate transforma în moduri neașteptate.

În „Autobuzul magic. În stupul de albine”, domnișoara Frizzle îi invită pe copii într-o călătorie în lumea albinelor. Ea transformă autobuzul magic într-un autobuz-albină, iar pe elevii săi în albine lucrătoare. Împreună se alătură unui roi și lucrează cot la cot cu albinele: merg la cules de polen, observă dansul albinelor, prin care acestea transmit unde au găsit hrană, participă la producerea mierii și a fagurilor și hrănesc larvele. Nu lipsește nici întâlnirea cu ursul care poftește la miere și amenință stupul.

Din această carte, micii cititori pot învăța despre viața albinelor melifere, despre procesele prin care acestea produc mierea și ceara, despre corpul albinei, structura stupului sau părțile componente ale unei flori. În plus, povestea este completată pe fiecare pagină de tot felul de detalii interesante, precum faptul că albinele au 1000 de ochi minusculi în fiecare dintre ochii mari compuși sau că ele comunică prin intermediul mirosului. Povestea este captivantă și plină de umor, iar toate informațiile științifice sunt reale, corecte și foarte bine structurate.

În prima carte din serie („Autobuzul magic. Să explorăm simțurile”), lansată în 2016, copiii au putut afla cum funcționează văzul, auzul, mirosul, pipăitul și gustul la oameni, dar și detalii foarte interesante despre simțuri mai puțin obișnuite întâlnite la unele animale. Editura Cartea Copiilor pregătește în acest an alte două titluri din serie, mult așteptate de copii: „Autobuzul magic. În adâncul oceanului” și „Autobuzul magic. În interiorul corpului uman”.

Joanna Cole s-a născut în New Jersey (SUA) și a îndrăgit  știința încă de când era la școală, unde a avut o profesoară pasionată care i-a servit drept model pentru domnișoara Frizzle. A scris peste 250 de cărți pentru copii, însă cea mai populară s-a dovedit a fi seria „Autobuzul magic” (The Magic School Bus). Cărțile acestei serii au fost traduse în mai multe limbi și vândute în milioane de exemplare în toată lumea. Ilustratorul acestor titluri, Bruce Degen, s-a născut în Brooklyn și a îndrăgit arta încă din copilărie. A colaborat la crearea a peste 40 de cărți, mărturisind că a ales ilustrația pentru copii pentru că aceasta poate aduce zâmbetul pe chipul privitorului.

Cartea „Autobuzul magic. În stupul de albine” este recomandată copiilor între 6 și 12 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 29 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este antologia „Poezii din copilărie”, ilustrată de mai mulți artiști români contemporani.

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 10 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii de la noi. Cartea Copiilor publică titluri contemporane din literatura pentru copii, deopotrivă română și internațională (Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Eric Carle, Dick Bruna, Astrid Lindgren, Don Freeman, Roger Duvoisin, Elsa Beskow, Julia Donaldson, Arnold Lobel etc.). Nivelul literar ridicat al textelor și valoarea ilustrațiilor, realizate de artiști profesioniști, sunt mijloacele prin care Cartea Copiilor urmărește stimularea creativității, a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. Mai multe detalii despre cărțile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.

Stephen King revine la editura Nemira cu romanul „Ce-am găsit al meu să fie”

Stephen King revine la editura Nemira, în colecția Suspans, cu romanul Ce-am găsit al meu să fie, continuarea seriei Bill Hodges, începută anul trecut cu Mr. Mercedes.

Un criminal în serie l-a scos din apatie și depresie pe polițistul Bill Hodges în Mr. Mercedes, iar acesta se întoarce la datorie odată cu un nou mister de elucidat: John Rothstein, scriitorul care l-a inventat pe Jimmy Gold și care este preferatul lui Morris Bellamy, e ucis de fanul său înfocat. Sfârșitul lui înseamnă începutul goanei după opera sa nepublicată, care cuprinde cel puțin încă un roman cu Jimmy Gold. Însă Morris ascunde tot și, peste treizeci și cinci de ani, când iese de la închisoare, află că între timp comoara furată a fost descoperită de altcineva.

În Ce-am găsit al meu să fie, obsesia unui cititor pentru un scriitor devine periculoasă. Cartea lui Stephen King este un roman de suspans, dar și o ficțiune despre cum poate pune stăpânire literatura pe o viață de om. La fel ca în romanul Misery, King tematizează atracția fatală a ficțiunii, obsesia literară care devine criminală.

Regulamentul Festivalului Național de Poezie Satirico-Umoristică „Ion Budai Deleanu”- 2017

Ediția a-VII-a
30.06 – 02.07.2016, Geoagiu, jud. Hunedoara

Cenaclul Literar „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu împreună cu Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură ,,Ion Budai Deleanu” a Orașului Geoagiu, organizează în perioada 30.06 – 02.07.2017 cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Poezie Satirico-Umoristică „Ion Budai Deleanu”. Cu această ocazie se vor desfășura următoarele concursuri pe secțiuni:
I. Secțiunea POEZIE SATIRICO – UMORISTICĂ: la această secțiune se vor trimite un număr de trei poezii cu temă liberă. Sunt acceptate toate speciile aparținând poeziei satirico-umoristice: sonet, rondel, fabulă, parodie, pamflet.
În cadrul acestei secțiuni, EPIGRAMA nu va fi luată în considerare.
II. Secțiunea VOLUME PUBLICATE: la această secțiune se vor trimite două volume din fiecare specie a genului satirico-umoristic (după caz).
Pentru secțiunea: POEZIE SATIRICO- UMORISTICĂ, creațiile se vor trimite în câte trei exemplare, tehnoredactate computerizat și însoțite de un moto. În alt plic separat se vor trece datele participanților: Nume și prenume; Adresa exactă: localitatea, strada, numărul, blocul, scara, etajul, apartamentul, județul, codul poștal, numărul de telefon, faxul, e-mailul.
TEXTELE TRIMISE trebuie să fie ORIGINALE și să nu fi fost publicate până la data premierii, 01.07.2017.
PERIOADA DE ÎNSCRIERE PENTRU SECȚIUNEA MANUSCRISE ESTE: 10.02.2017 – 05.06.2017 (Data Poștei).
Comisia de jurizare va fi alcătuită din membrii care se vor stabili ulterior.
Se vor acorda următoarele premii pentru fiecare secțiune:
Premiul I, Premiul II, Premiul III, Mențiune. Se va acorda și Trofeul Festivalului, concurentului care va întruni cel mai mare punctaj în urma jurizării. De asemenea, juriul și organizatorii vor acorda și diplome speciale.
La secțiunea VOLUME PUBLICATE vor participa lucrările tipărite în perioada: ianuarie 2016- mai 2017. Lucrările se vor trimite în două exemplare până la data de 29.05.2017, pe adresa menționată, cu specificația „Pentru concursul de volum”. Volumele destinate concursului nu se restituie, ele intrând în fondul de carte al Cenaclului Literar „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu.
La această secțiune se vor acorda următoarele premii: Premiul I, Premiul II, Premiul III, Premiul de debut, Mențiune.
Concurenții pot participa la toate secțiunile concursului, FĂRĂ RESTRICȚII.
Materialele vor fi trimise pe adresa:
Cenaclul Literar „Ion Budai Deleanu”, Str. Calea Romanilor, nr.112, C.P.335.400, Loc. Geoagiu, jud. Hunedoara, cu specificația „Pentru Festivalul Național de Poezie Satirico-Umoristică „Ion Budai Deleanu”, ediția a-VI-a, Secțiunea…
Relații suplimentare se pot obține la telefon: 0732/ 11.47.83 (persoană de contact Șimonați Claudiu Nicolae).
La concurs pot participa scriitori de peste tot din țară, membrii sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România, Ligii Scriitorilor din România sau a altor Asociații de Scriitori.
ATENȚIE!!!
Cei care vor înscrie texte care nu le aparțin sau părți copiate, vor fi descalificați din concurs. Organizatorii pot de asemenea să descalifice oricare concurent care nu dă dovadă de bun simț, respect și decență în comunicarea cu organizatorii, coordonatorii de proiect, juriul, etc.
Înscrierea în concurs reprezintă dovada acceptării tremenilor și condițiilor festivalului și asumarea obligativității respectării lui!
PRECIZĂRI SUPLIMENTARE:
Câștigătorii concursului vor fi anunțați telefonic sau prin e-mail în timp util, urmând să confirme prezența.
În cazul neprezentării la festivitate premiile se redistribuie.
Cheltuielile de cazare și masă pe perioada desfășurării evenimentului vor fi suportate de organizatori.
COSTURILE DE TRANSPORT VOR FI SUPORTATE DE FIECARE PARTICIPANT.

Lecturi de vacanță cu titluri din serii deja faimoase

Portofoliul Grupului Editorial ALL de carte destinată copiilor s-a îmbogățit de curând cu titluri foarte așteptate de către micuții cititori, fiind completate seriile de succes.

Ultimul volum din seria Pisicile Războinice, Vremuri întunecate (http://www.all.ro/colectia_pisicile-razboinice/pisicile-razboinice-cartea-a-vi-a-vremuri-intunecate.html), de Erin Hunter, un bestseller internațional a cărui popularitate a depășit orice așteptări, este unul dintre titlurile așteptate cu nerăbdare în rândul celor mici, acum disponibil în cadrul promoției cu reducere de 50%.

Acestui titlu se adaugă alte două volume din serii de succes: Exploratorii. Cartea IV-a: Ultimul pas în sălbăticie (http://www.all.ro/carte/exploratorii-cartea-a-iv-a-ultimul-pas-in-salbaticie.html) și Supraviețuitorii. Cartea a IV-a: Un drum Primejdios (http://www.all.ro/colectia_supravietuitorii/supravie-uitorii-cartea-a-iv-a-un-drum-primejdios.html) ambele fiind noi romane de aventuri de la creatoarele „Pisicilor războinice”.

Tătănuș Pipăruș, un volum excepțional

Tătănuș Pipăruș. Câinele fantomă (http://www.all.ro/carte/tatanu-piparu-cainele-fantoma.html), de Claire Barker, o carte de aventuri pentru copii, cu o doză mare de sensibilitate, este un volum excepțional, care a intrat în luna decembrie în portofoliul Editurii Galaxia Copiilor.

Scris cu multă inteligență, cu umor și cu empatie, Tătănuș Pipăruș. Câinele-Fantomă (http://www.all.ro/carte/tatanu-piparu-cainele-fantoma.html), de Claire Barker, se adresează copiilor cu vârsta peste 7 ani, dezvoltându-le imaginația și dragostea pentru lectură. Mai mult decât atât, le îmbogățește viziunea despre viață și moarte, la o vârstă la care se nasc în mintea celor mici o mulțime de întrebări în jurul acestor teme.

Aceasta ediție are un aspect deosebit: coperte cartonate, cu lăcuire selectivă, iar la interior, ilustrații într-o culoare specială, misterioasă, în ton cu povestea. Dimensiunile volumului sunt ideale pentru mâinile micuțe ale copiilor.

Despre Editura Galaxia Copiilor

Cărţile apărute la Galaxia Copiilor se adresează micuţilor cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani. Are serii unice în România şi deţine un portofoliu important de cărţi cu autori români, volume educative şi de divertisment. Este editorul român al seriei Pixi, care se bucură de succes în peste 40 de ţări din Europa, și al seriei Pisicile războinice, de Erin Hunter, care s-a vândut în mai mult de 14 milioane de volume în peste 20 de țări și face parte din lista New York Times a celor mai vândute titluri. Editura Galaxia Copiilor este parte a Grupului Editorial ALL.

Grupul Editorial ALL este alcătuit din editurile ALL, ALL Educaţional, ALLFA, Galaxia Copiilor, Sian Books şi Helen-Exley România. A fost fondat în 1991 şi este unul dintre editorii de top din România. În prezent editurile ALL publică peste 200 de titluri anual, în peste 40 de serii şi colecţii de carte.

Program spectacole stagiunea UNATC – Februarie 2017

În luna februarie, vă invităm la spectacolele de teatru, producții UNATC (Licență și Master), care se vor juca după următorul program:

24 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy

26 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy

18 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar – spectacol „Furnici” de Aldo Nicolaj

21 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Film” de Annie Baker

22 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Film” de Annie Baker

14 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski

18 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski

20 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski

27 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski

12 februarie – ora 19:00, UNATC – Sala Atelier – spectacol „Mizerabilii” după V. Hugo

15 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar –  spectacol „ADN(BONOBO)” de Dennis Kelly

24 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar – spectacol „ADN(BONOBO)” de Dennis Kelly

25 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar – spectacol „ADN(BONOBO)” de Dennis Kelly

17 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Ei, și?” adaptare după “Improvizație la Alma” – Eugène Ionesco

23 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu – spectacol „Ei, și?” adaptare după “Improvizație la Alma” – Eugène Ionesco

19 februarie – ora 20:00, Platoul Ion Sava – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu

24 februarie – ora 20:00, Platoul Ion Sava – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu

26 februarie – ora 20:00, Platoul Ion Sava – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu

20 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar – spectacol „Prințesa Turandot”

22 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar – spectacol „Prințesa Turandot”

27 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar – spectacol „Prințesa Turandot”

28 februarie – ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar – spectacol „Prințesa Turandot”

23 februarie – ora 19:00, UNATC – Sala Atelier – spectacol „Ivanov” de A.P. Cehov

24 februarie – ora 19:00, UNATC – Sala Atelier – spectacol „Ivanov” de A.P. Cehov

Notă: În programul spectacolelor pot interveni modificări. Pentru actualizare, urmăriți http://unatc.ro/evenimente/​​​​​​.

Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Influență invizibilă și Ecuația fericirii

Săptămâna aceasta anunțăm publicarea a două titluri noi: „Influență invizibilă” de Jonah Berger, pe care îl cunoști dacă ai citit cartea „Contagios”, și nici mai mult, nici mai puțin decât „Ecuația fericirii”!

1. În această carte plină de cercetări amănunțite, povești memorabile și observații pătrunzătoare, autorul bestsellerului Contagios explorează aspectele subtile – de la produsele pe care le cumpărăm, până la cariera pe care o alegem – care ne influențează comportamentul.

Fără să ne dăm seama, oamenii din jurul nostru influențează lucrurile pe care le facem. Când îi imităm pe alții și când evităm cu orice preț să facem ce fac ei? Când ne motivează colegii să muncim mai mult și când ne determină să facem exact contrariul? Și ce influență au toate aceste lucruri asupra fericirii, sănătății și succesului atât acasă, cât și la serviciu?

Dacă vrei să te asiguri că influența ta e benefică, dacă vrei să iei decizii mai înțelepte și mai obiective, sau dacă vrei să înțelegi mai bine misterele comportamentului uman, Influență invizibilă îți va arăta cum să faci acest lucru.

2. Neil Pasricha este unul dintre cei mai populari vorbitori la conferințele TED și director al Institute for Global Happiness. Cartea Ecuația fericirii este rezultatul unei căutări neobosite, de peste un deceniu, a fericirii umane. Conține înțelepciunea colectivă a sute de psihologi pozitiviști, a zeci de CEO din topul Fortune 500 și a mii de interviuri personale.

Apelând la o mare diversitate de surse—din Germania și până în Japonia, de la Buddha la Vonnegut, de la Hitchcock la Singur Acasă, Neil Pasricha s-a oprit asupra unei întrebări care îți poate schimba viața: care este cea mai simplă formulă a fericirii?

Cartea sa are răspunsurile—de la cele mai simple situații personale, la cele mai complicate probleme ale vieții. Ecuația fericirii prezintă concepte precum: cele patru cuvinte simple care blochează toate criticile, ce ne învață despre pensionare cele mai sănătoase persoane de 100 de ani, cum poți câștiga o oră în plus în fiecare zi cu o singură schimbare mică, cum poate duce eliminarea unor opțiuni la mai multe posibilități, singurul lucru pe care mulți miliardari îl doresc și nu îl pot avea, sau cum să iei fiecare decizie de două ori mai repede.

Pandora M și Cărturești sărbătoresc Ziua Internațională a Cititului împreună

Editura Pandora M, imprint al Grupului Editorial TREI, marchează anul acesta Ziua Internațională a Cititului Împreună prin două evenimente organizate în colaborare cu Librăriile Cărturești în 16 și 18 februarie.

Ne dorim ca prin aceste evenimente să aducem împreună cititori de toate vârstele care să se bucure de experiența cititului cu voce tare, fie și doar pentru câteva ore, și să împărtășim celor care ne vor urma în acestă inițiativă o poveste care să le rămână multă vreme în suflet și în gând.

Primul eveniment va avea loc joi, 16 februarie, la ora 18:00, la Cărturești Carusel, unde elevi de la Colegiul Național I.L. Caragiale și Liceul Bilingv Miguel de Cervantes vor citi scene din piesa Romeo și Julieta de William Shakespeare, publicată în Colecția Bilingvă a Editurii Pandora M.

Cea de-a doua lectură colectivă va avea loc sâmbătă, 18 februarie, la ora 12:00, în Ceainăria Librăriei Cărturești Verona. Vom petrece ore minunate alături de OLGA GUDYNN – autoarea poveștilor Aventurile râmei Oli și ANDREAS, băiețelul ei, ANDREEA IATAGAN – inițiatoarea site-ului  www.educatiecudragoste.ro și SOFIA, fetița ei și ALEX ZAMFIR – autorul cărții Cel mai bun tată și creatorul site-ului www.celmaibuntata.ro alături de băiețelul său, MARK.

Evenimentele vor fi moderate de MAGDALENA MĂRCULESCU, Director Editorial al Grupului Editorial TREI.

Vă așteptăm să citim și să ne distrăm împreună de Ziua Internațională a Cititului Împreună!

Împreună este mai bine de Simon Sinek

Ce planuri ai cu viața ta? Ce faci cu viața ta acum? Ai un scop? O viziune? Conștientizezi motivele pentru care faci ceea ce faci? Cu toții știm pe cineva care a avut bătăi de cap cu una dintre aceste întrebări. Răspunsul la oricare dintre ele poate părea deseori evaziv sau incert. Chiar dacă există nenumărate drumuri care duc spre viitorul nesigur, doar într-un singur mod ne putem spori șansele de a ne bucura de călătorie: să călătorim împreună cu cineva.

Această carte mică, unică și încântătoare ne arată într-un mod neașteptat de simplu că împreună este mai bine. Combină învățături pe care Simon Sinek le-a adunat din toată lumea cu o încântătoare fabulă originală și frumos ilustrată.

Despre autor:

Simon Sinek este autorul bestsellerurilor Start with Why și Liderii mănâncă ultimii, iar discursul lui TED este al treilea cel mai vizionat din istoria TED Talks. Este un optimist care crede într-un viitor mai bun al omenirii.

Alte detalii despre carte:

Ilustrațiile lui Ethan M. Aldridge însoțesc textele lui Sinek. Aldridge este autor și ilustrator a unor bestselleruri New York Times.

Cartea are o melodie dedicată, semnată de Aloe Blacc și Dela Fumador.

Împreună este mai bine e dedicată sorei lui Sinek, Emily.

Prima pagină este o pagină-dedicație, astfel că dacă vrei să o oferi cuiva vei avea unde să scrii mesajul tău.

Despre problemele „fierbinţi” ale României: De la Burebista la Iohannis, de Sorin Mitu, la Polirom

De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire, un nou volum sub semnătura istoricului Sorin Mitu, a apărut săptămîna aceasta în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi este disponibil în librăriile din ţară, în curînd şi în format electronic.

Este poporul nostru atît de măreţ cum cred unii dintre noi sau e un ghinionist al istoriei, cum susţin alţii? De ce românii nu au reuşit să progreseze mai repede după 1989? De ce nu se înţeleg cu maghiarii? Încotro se îndreaptă satul românesc? Dar învăţămîntul?

De la fotbal şi complicata problemă a naţionalismului pînă la frauda electorală în variantă autohtonă şi terorismul islamist, Sorin Mitu oferă o perspectivă inedită, nu de puţine ori plină de umor, asupra istoriei, societăţii, culturii şi politicii româneşti. Concluzia? Moştenirea trecutului nu este întotdeauna pe placul nostru şi uneori ne este destul de greu să învăţăm din lecţiile istoriei, dar putem fi optimişti: dacă acum un secol ne aflam la porţile Orientului, acum am intrat în Occident, cu toate beneficiile care decurg de aici.

Din cuprins:

Românii şi maghiarii: un cuplu de coşmar? • Propaganda rusească la români: de la Dimitrie Cantemir la Ion Iliescu • Terorismul islamist, legislaţia „Big Brother” şi negativismul românesc • Familia românească, între Nunta Zamfirei şi Leana & Costel • Istoria, genealogia şi geopolitica lui Moş Crăciun • Şcoala românească şi reformele ei minunate • De zece ani în Europa: incredibila istorie a Remainiei • Alegerile şi democraţia: un mit enervant al vremurilor noastre? • Modele ale naţionalismului românesc: de la naţionalismul pinguin la naţionalismul zombie

Sorin Mitu este profesor şi director al Departamentului de Istorie Modernă la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj, specializat în istoria Transilvaniei, imagologie comparată şi studiul naţionalismului. Predă cursuri în domeniul Istoriei, Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor de Securitate. A publicat peste 30 de cărţi, apărute la edituri din România, Ungaria, Germania, Spania şi Canada, printre care se numără: Geneza identităţii naţionale la românii ardeleni (1997), National Identity of Romanians in Transylvania (2001), Die ethnische Identität der Siebenbürger Rumänen (2003), Building Identities in Transylvania. A Comparative Approach (2014), La Historia de Asia moderna (2014), Identităţi moderne în Transilvania (2016). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Transilvania mea (2006, 2013), Ungurii despre români. Naşterea unei imagini etnice (2014). Lucrările sale au fost recenzate în reviste cum ar fi American Historical Review, Slavic Review, The Slavonic and East European Review, Nations and Nationalism, Nationalities Papers, Millenium. Journal of International Studies, Jahrbücher für Geschichte und Kultur Südosteuropas, Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde, Sehepunkte. Rezensionsjournal für die Geschichtswissenschaften, SüdostForschungen, Südosteuropa Mitteilungen, 22, Dilema, Observator Cultural, Dilemateca. A fost editorialist la ziarul Cotidianul şi este contributor invitat al revistei de cultură şi gîndire strategică Sinteza.

Muzici TARI CA PIATRA în premieră la Cluj!

Percuții în rafale și zboruri abrupte pe un violoncel rebel, etno-jazz și rock, apă și foc, mângâieri șoptite și ritmuri « Tari ca piatra »: un spectacol eveniment, care va avea loc luni, 6 martie, începând de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, promite o aventură într-un univers imaginat la granița jazz-ului cu rock-ul, la granița muzicii culte cu un filon etno autentic. Prezentat cu casa închisă de două ori în aceeași zi la Teatrul Național din București, proiectul “Tari ca Piatra » reprezintă revenirea pe scenă a viloncelistului Adrian Naidin după incidentul petrecut în 28 septembrie 2016, când artistul a căzut de la etaj în cursul unei operațiuni a poliției antidrog. După doar trei luni de convalenscență, Adrian Naidin cântă din nou, trecând cu măiestrie peste capriciile vremurilor, pentru a-și îmbrăca acordurile în iubire, adunată, în toate formele ei, într-un suflet zidit în emoții.

Violoncelul lui Adrian Naidin spune povești. Sună ca o întreagă orchestra uneori, alteori șoptește sau îngână versuri. Strălucitor în partiturile clasice, ingenios și tehnic în jazz, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin explorează, cu fiecare mișcare de arcuș, nuanțe și esențe. Îl secundează tehnicul Ionuț Micu, percuționist cu o admirabilă deschidere spre genuri contemporane, care adaugă un viguros filon etno-rock celor mai sofisticate acorduri fusion europene. Pornit dintr-o mare prietenie și de la câteva exerciții de virtuozitate, un proiect hibrid care a cucerit scenele bucureștene ajunge în premieră la Cluj, cu ritmuri în forță și cu o poveste de demult, înnobilată cu un glam cult contemporan. Excepționalul violoncelist Adrian Naidin și toboșarul de geniu Ionuț Micu, doi muzicieni desăvârșiți, ambii trecuți prin proba de foc a legendarilor Phoenix, au imaginat impresionante compoziții hibride, explorând, fiecare în manieră proprie, filonul etno și ritmicitatea tradițională, pentru a le reinterpreta în manieră actuală, adăugând sensuri și nuanțe insolite muzicii tradiționale.

« Două instrumente: violoncel și tobe. Două sunete distincte. Două chipuri ale omului. Cel blajin, cald, adânc, interiorizat până la lacrimă. Celălalt, puternic, masculin, provocator. Vulcanic. Exploziv. Două lacrimi, care te ridică din scaun. Sunetele au o forță vulcanică, scot la lumină tot ceea ce oamenii nu îndrăznesc să spună. Mută munții din loc! », spune violoncelistul Adrian Naidin.

Vă așteptăm luni, 6 martie, începând de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, pentru un spectacol eveniment prezentat în premieră la Cluj Napoca. Biletele se găsesc în rețelele biletmaster.ro și eventim.ro

Prețul biletelor este de 20, 32 și 48 lei.

ADRIAN NAIDIN. L-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. O revelație a ultimilor ani în spațiul cultural, după o serie de succese care l-au purtat pe cele mai prestigioase scene, începând cu Teatrul Național din București și continuând cu teatrele și filarmonicile importante din țară. Și-a consolidat locul privilegiat în seria muzicienilor de elită prin recitalurile oferite la reuniuni culturale importante, printre care prestigioasa Gală UNITER, statut confirmat apoi în colaborări cu artiști de prim rang, printre care Horațiu Mălăele, Ion Caramitru sau Daniela Nane. Admirat și iubit de un public foarte fidel, Adrian Naidin își spune povestea, fie în cheia jazz-ului inspirat dintr-un filon etno autentic, fie dând sensuri noi compozițiilor imaginate de Bach, Brahms sau Paganini. Este un artist carismatic și pasional, care și-a sedus publicul cu o voce incredibilă: un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le auzi numai la marii cântăreţi de operă.  Adrian Naidin a devenit membru permanent al trupei Phoenix în 2013, anul în care legendarii rock-ului românesc sărbătoreau 50 de ani de strălucită istorie. Pe John la întâlnit cu această ocazie și, alături de el, și-a trecut în palmares un spectacol aniversar memorabil, susținut pe scena Ateneului Român din București. Din prietenie s-a născut muzică și apoi, mai departe, au apărut simboluri, poate la fel de puternice ca cele de demult.

IONUȚ MICU. Considerat cel mai inspirat ucenic al lui Ovidiu-Lipan Țăndărică, Ionuț Micu și-a câștigat renumele de cel mai bun percuționist al generației sale. La rândul său experimental și rebel, Ionuț reinventează rockul într-o versiune specială, adăugând vigoare și forță unor piese consacrate. Fascinează cu rafale sălbatice de percuții, exersate fie alături de legendarii Phoenix, fie în proiecte hibride, aplaudate de-a lungul timpului în București și în țară. A început să cânte la vârsta de nouă ani, la Constanța, apoi a continuat testând și inventând note și sonorități speciale, cu fantezie, har și pasiune. La 11 ani avea prima trupă, de heavy metal, apoi și-a descoperit adevărata vocație: tobele. A fost îndrumat, încă de la vârsta de 14 ani, de Ovidiu Lipan Țăndărică, căruia inițial i-a fost tehnician, iar mai apoi ucenic. În martie 2000 era deja în măsură să se confrunte cu marele public, pe care l-a provocat alături de nume de legendă. A început în formația Talisman, pe vremea când aceasta aduna succes după succes în topurile din România, a continuat cu Krypton și Compact, până să fie cooptat de trupa pe care o numește de suflet, Phoenix, o formulă care i-a adus notorietatea și consacrarea.

Charles Darwin: de la originea speciilor la autobiografie

Originea speciilor: In data de 27 decembrie 1831, tanarul naturalist Charles Darwin parasea portul Plymouth la bordul corabiei Beagle. In urmatorii cinci ani, Darwin a cercetat plante si animale de pe cuprinsul lumii, adunand o serie de dovezi ce vor culmina intr-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii: teoria evolutiei prin selectie naturala.

In cartea Originea speciilor, aparuta dupa 28 de ani, in 1859, Darwin prezinta descoperirea sa epocala, care avea sa schimbe pentru totdeauna felul in care oamenii se vad pe ei insisi si lumea in care traiesc. Aici, el demonstreaza intr-un mod convingator realitatea evolutiei, si anume faptul ca nu este posibil ca animalele si plantele existente sa fi aparut in mod separat, ci trebuie sa se fi transformat cu incetul din stramosi comuni. Cel mai important element din carte este acela ca explica in detaliu mecanismul care duce la o astfel de transformare: selectia naturala – ideea care a dat pentru prima data inteligibilitate stiintifica evolutiei ca fenomen.

Fiind una dintre putinele opere stiintifice paradigmatice accesibile publicului larg, Originea speciilor nu numai ca a lansat stiinta biologiei moderne, ci totodata a influentat practic intreaga gandire literara, filosofica si religioasa.

Viata mea (Autobiografia): In acest volum avem privilegiul de a face cunostinta cu Charles Darwin nu doar in calitate de om de stiinta, ci si ca prieten, ca tata, ca sot si fiu iubitor. Darwin ne face partasi la existenta sa de zi cu zi, ne impartaseste metodele sale de lucru, amintiri dragi din copilarie si din tinerete – toate acestea facând din Viata mea o carte induiosatoare si totodata captivanta.

Francis, unul dintre fiii naturalistului, intervine cu un text propriu, oferind o perspectiva inedita si bine-venita asupra caracterului si stilului de viata al  tatalui sau. De asemenea, Francis ofera informatii despre arborele genealogic al naturalistului, precum si despre personalitatea bunicului si a tatalui acestuia.

Mintea indrazneata si neobosita, integritatea si simplitatea caracterului lui Charles Darwin sunt dezvaluite in aceasta relatare personala a vietii sale. Pasiunea lui pentru stiintele naturale i-a animat existenta, dar nu l-a impiedicat sa se bucure din plin de familie si prieteni, precum si de mici placeri precum lectura romanelor sau muzica.

Clubul de lectură Nemira #47 – ediție specială cu Ovidiu Eftimie

Luni, 27 februarie, de la ora 19.00, la Ceainăria Cărturești Verona are loc ediția #47 a Clubului de Lectură Nemira, care îl are ca invitat special pe Ovidiu Eftimie. Acesta a debutat anul trecut în colecția Nautilus SF cu romanul Arhanghelul Raul.

Autorul va răspunde întrebărilor din public, va da autografe și va citi în premieră din romanul la care scrie.
Va fi o întâlnire în care vorbim despre multiversuri, călătorii în timp şi Vegeta. De la arme cu plasmă la călătoriile cu locomotiva
Șoapta lui Zamolxe, prin nodul temporal din gara Brașov și goana după o creatură multidimensională care poate fi cheia salvării omenirii, Raul, Popescu și nașii de tren se confruntă nu doar cu paradoxuri spațiu-timp, ci și cu subfinanțarea cronică ce afectează toate instituțiile de stat, inclusiv pe cele care se ocupă de fenomene paranormale.

„Eu am vrut să scriu un SF amuzant, mi-a ieșit mai mult amuzant decât SF, deși am explicat destul de clar cum o locomotivă poate să atingă viteze aproape luminice dacă-i pui un compensator gravitațional diesel.” Ovidiu Eftimie

”În esență cartea lui Eftimie este despre o Apocalipsă, una românească, pură, cum altfel decât excesiv birocratizată.” Moise Guran

”Avem aici o încleștare titanică între principala forță a răului – proștii care ne copleșesc – și niște români simpli care alungă legiunile întunericului între o ciorbă și o bere la halbă la Căprioara. Nimic ieșit din comun: niște moldoveni nepoți de-ai lui Dănilă Prepeleac se adună la Brașov și salvează lumea urmând strict datinile bătrânești.” George Damian.

”Cartea lui Eftimie rezistă, așa cum am zis, mai ales prin umor. În plus capitolele sunt scurte, destul de bine scrise pentru a te face să dai pagina și nu ajungi să te plictisești, pentru că narațiunea este dinamică, mereu se întâmplă ceva care nu-ți permite să cazi în amorțeală.”  Semne Bune

Animale fantastice și unde le poți găsi – ediția în limba română – la Editura Arthur

Editura Arthur anunță publicarea în limba română a scenariului original al filmului Animale fantastice și unde le poți găsi, ca parte a Lumii Vrăjitorilor creată de J.K. Rowling.

Inspirat de manualul original al lui Newt Scamander, Animale fantastice și unde le poți găsi este o poveste nouă și originală ce marchează debutul scenaristic al lui J.K. Rowling, autoarea îndrăgitelor cărți din seria Harry Potter devenite bestselleruri internaționale.

Cartea conține scenariul scris de J.K. Rowling pentru filmul Animale fantastice și unde le poți găsi – o aventură plină de suspans, cu o mulțime de creaturi magice și de personaje remarcabile. Ediția în română a scenariului se va găsi în librării din 20 februarie 2017.

Ediția în limba română a cărții Animale fantastice și unde le poți găsi este disponibilă pentru precomenzi pe site-urile Grupului Editorial ART (www.editura-arthur.ro) până în data de 20 februarie 2017, la prețul special de 33 de lei.

Acțiunea din Animale fantastice și unde le poți găsi are loc în 1926, când Newt Scamander își încheie turul în jurul lumii, în căutarea și documentarea celor mai rare creaturi magice. Ajunge și la New York, unde nu are de gând să stea prea mult. Ar fi trebuit să fie o vizită fără nimic neprevăzut, numai că în peisaj apare un Nemag (așa se numesc Mageamiii în America) pe nume Jacob și Newt își rătăcește geamantanul. Când din geamantan scapă câteva animale fantastice, este foarte clar că urmările pot fi grave atât pentru Lumea Vrăjitorilor, cât și pentru cea a Nemagilor.

Filmul produs de Warner Bros. Pictures după scenariul scris de J.K. Rowling a avut lansarea mondială în data de 18 noiembrie 2016.

Animale fantastice și unde le poți găsi este primul film dintr-o nouă serie de aventuri din magosferă. Filmările au avut loc la studiourile Warner Bros. din Leavesden – casa filmelor cu Harry Potter de mai bine de un deceniu – și în Liverpool. Regizat de David Yates, realizatorul ultimele patru filme cu Harry Potter, filmul reunește o parte din vechea echipă, printre care producătorii David Heyman, J.K. Rowling, Steve Kloves și Lionel Wigram.

J.K. ROWLING este autoarea celor șapte cărți din seria Harry Potter, publicate între 1997 și 2007, vândute în peste 450 de milioane de exemplare în toată lumea, distribuite în peste 200 de teritorii, traduse în mai mult de 79 de limbi și ecranizate în opt filme de mare succes.

J.K. Rowling a mai scris trei cărți inspirate din universul lui Harry Potter, publicate în scopuri caritabile: Quidditch, o perspectivă istorică și Animale fantastice și unde le poți găsi, pentru organizația Comic Relief, și Poveștile bardului Beedle pentru asociația caritabilă Lumos,  care vine în ajutorul copiilor din medii defavorizate.

În 2012 a fost lansat site-ul Pottermore, unde fanii se pot bucura de texte inedite și pot descoperi detalii despre lumea vrăjitorilor.

Pe lângă scenariul scris pentru Animale fantastice și unde le poți găsi, J.K. Rowling a colaborat la scrierea piesei Harry Potter și copilul blestemat: Piesă în două părți, o poveste nouă și originală scrisă de J.K. Rowling, John Tiffany și Jack Thorne, și regizată de Jack Thorne. Piesa a avut premiera la un teatru londonez din West End, în data de 30 iulie 2016, iar în octombrie 2016 Editura Arthur a publicat versiunea în limba română a scenariului repetiției cu public.

Oferă-i sufletului tău pereche un cadou special de Ziua îndrăgostiților!

Cel mai premiat roman chinez contemporan, Cuvinte nescrise, și ceaiul organic din plante „Cu toată dragostea” pot fi comandate acum la prețul special de 38 de lei (pachet redus de la 51 de lei)!

Cuvinte nescrise, de Zhang Jie, cel mai premiat roman chinez contemporan !
Alături de dublul ei narativ, Wu Wei, Zhang Jie încondeiază caligrafia pierdută a femeii în China ultimului veac. Stampele reînnădite deslușesc ipostazele sortit tragice ale femeilor din familia Ye de-a lungul câtorva generații, de la fetișcana dârză îndurând cutumele feudale ale unui cătun îndepărtat, la scriitoarea celebră trăindu-și alienarea în sânul noului comunism à la chinoise. Precum enluminuri aninate în marginea paginii scrise de alții, ele sunt veșnic legate de bărbați puternici și autoritari, căci ei creează, orbi și vanitoși, istoria.

Ceai organic din plante „Cu toată dragostea”
Momentele de dragoste și lectură sunt cel mai bine acompaniate de un ceai din plante, organic, care dă aripi iubirii și fluturași în stomac, un amestec de plante de cea mai bună calitate, provenite din agricultura organică: izmă bună (mentha gentilis), verbină, frunze de cânepă, petale de trandafiri, pătrunjel şi cimbru de grădină.

Eveniment dedicat Seriei de autor Gheorghe Crăciun la Cărturești Verona

Miercuri, 15 februarie, la ora 19.00, la Cărturești Verona (ceainărie), va avea loc un eveniment dedicat celor mai recente două volume apărute în Seria de autor Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom-Cartea Românească.

Este vorba de volumele Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu și Imagini, litere şi documente de călătorie, ambele fiind prefațate de criticul literar Carmen Mușat, care coordonează – împreună cu fiica prozatorului, Oana Crăciun – , seria de autor dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani.

Vorbesc despre cele două volume: Carmen Mușat, Adina Dinițoiu, Călin Dan, Bogdan Ghiu

Moderează: Ovidiu Șimonca

Fragmente în lectura actriței Nicoleta Lefter

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun reuneşte atît lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie şi critică literară deja consacrate, cît şi volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa.

Seria este deschisă de romanul de debut, Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni pe o temă în contralumină), urmat de volumul de proză şi eseuri Mecanica fluidului, romanul Compunere cu paralele inegale şi o ediţie revizuită a volumelor de publicistică Cu garda deschisă şi Reducerea la scară sub titlul Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului.

Acestora li se vor adăuga romanele Frumoasa fără corp şi Pupa russa, cărţile de eseuri În căutarea referinţei, Teatru de operaţiuni, dar şi cîteva lucrări nepublicate pînă acum (Lentila sferică, Operaţii pe cărţi deschise, Mono-stereo).

Seria va fi completată de volumul Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărţi scrise la noi în ultimele decenii”, în opinia criticului şi teoreticianului literar Mircea Martin, Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie şi proză inedite, precum şi de corespondenţa şi interviurile lui Gheorghe Crăciun.

Gheorghe Crăciun (1950-2007), prozator, eseist, teoretician şi critic literar, este unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. A publicat romane – Acte originale/Copii legalizate (1982, 2014), Compunere cu paralele inegale (1988, 2015), apărut şi în limba franceză cu titlul Composition aux parallèles inégales (2001), Frumoasa fără corp (1993, 2007), Mecanica fluidului (2003, 2014), Pupa russa (2004) –, volume de eseuri, publicistică, de teorie şi critică literară, precum Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000) (2006). Este prezent în numeroase antologii de proză, precum Desant ’83 (1983), Competiţia continuă. Generaţia ’80 în texte teoretice (1994, 1999), The Phantom Church and Other Stories from Romania (1996), Generaţia ’80 în proza scurtă (1998), Romanian Fiction of the ’80s and ’90s (1999), Literatura română postbelică între impostură şi adevăr (2000), Tizenegy kortárs román prózaíró (2005), Top 22. Teil II. The Only Way Is Up… (2005), Les Belles Étrangères. Douze écrivains roumains (2005), Plural [26:2 2005]. Eromania (2005). A primit, între altele, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1983), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1995, 2003), Premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de critică a anului (1997, 2002).

Articole similare

Noutăţile editurii Cartea Copiilor la Bookfest 2018

Jovi Ene

Bibliotecile din Bucureşti în „Nocturna bibliotecilor” 25-26 septembrie şi 26-27 septembrie

Jovi Ene

Vieți duble, o comedie inteligentă cu Juliette Binoche, din 19 iulie pe ecrane

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult