Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (27 februarie – 5 martie 2017)

Știrile săptămânii: Turneul național ARTfel ajunge la TNB – „EU nu contez!” voi contați!; Program spectacole UNATC – martie; Studenții expun la concertul violoncelistului Adrian Naidin de la Cluj; Roman în curs de ecranizare în regia lui Ron Howard, „Fata dinainte”, de J.P. Delaney apare în colecția Buzz Books, la Editura Litera; Romanul Amorţire, de Florin Lăzărescu, va apărea în limba germană; #rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017, albumul care documentează cel mai mare protest din istoria postdecembristă, la Curtea Veche Publishing; Experiment de lectură cu Doina Ruști la Cărturești Carusel; Epoca ratiunii ajunge si in Romania, la Editura Herald; Invitație Serile Italiene-10 martie; Dan C. Mihăilescu, lectură în premieră dintr-un nou volum în curs de apariţie – marti, 7 martie.

Turneul național ARTfel ajunge la TNB – „EU nu contez!” voi contați!

După succesul de la Teatrul Național din Iaşi (sala mare), Teatrul Bacovia din Bacău şi Teatrul Elisabeta din București, Turneul național ARTfel ajunge la TNB şi propune în regim de premieră un spectacol de teatru inedit: „EU nu contez!”

Oprirea de la Teatrul Național București se dorește a fi un spectacol de gală înainte ca Turneul să-şi continue, în primăvară, drumul prin țară. Scopul Turneului fiind acela de a readuce în prim plan cultura autentică românească.

Piesa, scrisă de un tânăr dramaturg român, a adunat critici remarcabile. Peste 1200 de spectatori și critici de teatru au fost surprinși de implicarea unora dintre cei mai buni actori români într-un proiect privat nou, dar și de un scenariu îndrăzneț care combină dramatismul specific teatrului cu lirismul muzicii clasice și populare live.

În distribuție:

Marian Râlea, deținătorul premiului UNITER pentru cel mai bun actor, va juca rolul principal „Iuda”. Distribuția este completată de actori cu roluri importante pe scene ca TNB, Odeon, Teatrul Masca, etc., actori consacrați precum Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu şi Relu Poalelungi şi actori tineri: Antonio Tadeusz Mincă, Beatrice Rubică, Altan Safta Zecheria, Georgiana Vrațiu şi Ştefan Opreanu.

Spectacolul vine cu o surpriză: coloana sonoră live (Narcisa Băleanu, nai – muzică populară) cu implicarea extraordinară a unui reprezentant marcant al Filarmonicii „George Enescu”: Adrian Petrescu, având calitatea de regizor muzical.

Biletele pentru spectacolul din 13 Martie de la ora 19:00 se găsesc la Casa de bilete a TNB, pe www.tnb.ro/ro/eu-nu-contez sau pe www.mystage.ro.

Turneul național ARTfel a început in 2016 la Ateneul din Bacău cu un concert simfonic modern, a continuat cu lansarea „Trilogiei lui Nice”, cu premierele de la Teatrul Elisabeta și va continua in 2017 în principalele orașe din țară, iar marele public va avea ocazia să asiste la spectacole de teatru, concerte simfonice și lansări de carte.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook: ARTfel acf, https://web.facebook.com/Clubul.ARTfel/

Program spectacole UNATC – martie

În luna martie, vă invităm la spectacolele de teatru, producții UNATC (Licență și Master), care se vor juca după următorul program:

18, 19 martie – spectacol „Ivanov” de A.P. Cehov, ora 19.00, UNATC – Sala Atelier​​

10, 15, 28, 29 martie – spectacol „Furnici” de Aldo Nicolaj, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar

5, 11, 12, 30 martie – spectacol „Mizerabilii” după V. Hugo, ora 19.00, UNATC – Sala Atelier

5, 8, 9, 18, 19, 30 , 31 martie – spectacol „Prințesa Turandot”, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala I. Cojar

5 martie – spectacol „Poveste furtunoasă” după I.L. Caragiale, ora 19.00, Platoul Ion Sava – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

8, 16, 19, 23, 31 martie – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu, ora 20.00, Platoul Ion Sava – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”

16, 22, 23 martie – spectacol „ADN(BONOBO)” de Dennis Kelly, 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar

18, 19 martie – spectacol „Film” de Annie Baker, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

21, 22, 30, 31 martie – spectacol „Ei, și?” adaptare după “Improvizație la Alma” – Eugène Ionesco, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

24, 27, 28 martie – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu

25, 26 martie – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu​​

Notă: În programul spectacolelor pot interveni modificări. Pentru actualizare, urmăriți http://unatc.ro/evenimente/​​​ ​​​. 

Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Studenții expun la concertul violoncelistului Adrian Naidin de la Cluj

Formă și Culoare, jazz și rock, apă și foc, versuri șoptite de un violoncel rebel și percuții în rafale într-un spectacol-eveniment susținut de violoncelistul Adrian Naidin luni, 6 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca. În deschiderea concertului va avea loc vernisajul expoziției “Culoare versus Formă, Exerciții de trans-fotografie”, un proiect experimental, care integrează, în structuri și limbaje artistice contemporane, cercetări academice din aria semanticii și a poeticii vizuale. Un exercițiu de reconfigurare a lumii prin decupaje din atelier și din cotidian, într-o selecție de 20 de lucrări excepționale, semnate de studenți din anul II ai Departamentului “Fotografie-video și procesare computerizată a imaginii” a Univesității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În lumini și umbre, forme și culori, autorii propun un parcurs în care tradiția și experimentul și-au găsit firesc loc, stare și rost, întru poezia expresivității vizuale. Iar acesta deschide ușa către o nouă aventură, de data aceasta într-un univers imaginat la granița jazz-ului cu rock-ul, la granița muzicii culte cu un filon etno autentic. Tobe și violoncel, un proiect la rândul său experimental, explorat în premieră mondială, va fi prezentat într-un spectacol multidisciplinar, delicat și viguros, realizat în coproducție cu TVR Cluj.

„Nimeni nu mai face, pe Glob, violoncel cu tobă. E o premieră mondială. Cele două instrumente, care aparent nu au nimic în comun, merg de fapt extraordinar împreună, la nivel înalt, de mare performanță. Îl apreciez foarte mult pe John Micu, care este pentru mine cel mai mare toboșar, nu numai din România. Nu bate în tobe, ci cântă. Întregul proiect pe care îl facem împreună l-am gândit pentru el și tobele lui. Am așteptat 20 de ani ca să întâlnesc un toboșar ca el“, spune violoncelistul Adrian Naidin

CULOARE VERSUS FORMĂ. “Din imaginile create în alchimia atelierului experimental și din cele ce populează media cotidianului au fost alese fragmente care să folosească unor colaje vizuale. Proiectul ‚Culoare vs formă’ este un experiment propus studenților de la Departamentul ‚Fotografie-video și procesare computerizată a imaginii’, care au pornit prin a caligrafia, prin a desena și colora suprafețe bidimensionale, care apoi au fost modelate către un para și meta-peisaj. Transformarea din bidimensional în tridimensional a fost investigată și înregistrată fotografic, iar rezultatele au fost supuse modelării creative, glisând între reperele convenționale și neconvenționale ale prelucrării imaginii în laboratorul digital. A rezultat un parcurs în care tradiția și experimentul și-au găsit firesc loc, stare și rost, întru poezia epresivității vizuale. Fotografia de azi își declină extensiile pe vertical și pe orizontal, interpelând și partenerizând cu varii vecinătăți dinspre artele vizuale sau din teritorii ale interdisciplinarității”, spune curatorul acestei expoziții, profesorul Dorel Găină.

Vă așteptăm luni, 6 martie, începând de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, pentru un spectacol eveniment prezentat în premieră la Cluj Napoca. Biletele se găsesc în rețelele biletmaster.ro și eventim.ro. Prețul biletelor este de 20, 32 și 48 lei.

TARI CA PIATRA. Violoncelul lui Adrian Naidin spune povești. Sună ca o întreagă orchestra uneori, alteori șoptește sau îngână versuri. Strălucitor în partiturile clasice, ingenios și tehnic în jazz, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin explorează, cu fiecare mișcare de arcuș, nuanțe și esențe. Îl secundează tehnicul Ionuț Micu, percuționist cu o admirabilă deschidere spre genuri contemporane, care adaugă un viguros filon etno-rock celor mai sofisticate acorduri fusion europene. Pornit dintr-o mare prietenie și de la câteva exerciții de virtuozitate, un proiect hibrid care a cucerit scenele bucureștene ajunge în premieră la Cluj, cu ritmuri în forță și cu o poveste de demult, înnobilată cu un glam cult contemporan. Excepționalul violoncelist Adrian Naidin și toboșarul de geniu Ionuț Micu, doi muzicieni desăvârșiți, ambii trecuți prin proba de foc a legendarilor Phoenix, au imaginat impresionante compoziții hibride, explorând, fiecare în manieră proprie, filonul etno și ritmicitatea tradițională, pentru a le reinterpreta în manieră actuală, adăugând sensuri și nuanțe insolite muzicii tradiționale.

Prezentat cu casa închisă de două ori în aceeași zi la Teatrul Național din București, proiectul „Tari ca Piatra“ nu este doar o banală revenire pe scenă a violoncelistului Adrian Naidin după incidentul petrecut pe 28 septembrie 2016, când artistul a căzut de la etaj în cursul unei operațiuni a poliției antidrog. După doar trei luni de convalescență, Adrian Naidin cântă din nou, trecând cu măiestrie peste capriciile vremurilor, pentru a-și îmbrăca acordurile în iubire, adunată, în toate formele ei, într-un suflet zidit în emoții.

Artiștii expozanți:

Bica D.T. Paul-Antonio, Bîrsan C. Bianca-Nicoleta , Bocaniciu T.N. Otilia, Bodescu C.D. David, Bojor I.V. Ovidiu-Valeriu, Both L.G. Mátyás, Butuza I. V. Loredana-Gabriela, Chircea D. Andrei-Mihai, Crețu V. Sofia, Croitoru M.D.  Iulia-Mihaela, Dincă I. David-Andrei, Fatiol D. Ricardo-Norbert, Feidi C. Georgiana-Irina, Fiuciuc D.M. Andrei-Nicolas, Fűlőp L. Eduárd, Gîrboan-Rusneac E.G. Tudor-Andrei, Goraş Gh.S. Luisa-Nataşa, Gorgan (Gîvan) V. Iulia-Monica, Imecs I. László, Măgurean P. Anca-Ioana, Milonean D. Vlad, MotrescuV.Gh. Emanuela, Naşca P.D. Diana-Roxana, Negoi N. Teofil-Gabriel, Nicoară J.C. Maria, Novăceanu A. Daniel-Gheorghe, Papiu M.G. Radu, Pop-Vancea A. Darius, Preda C. Luiza-Paula, Sandu V. Gheorghe-Iulian, Şandru S.O. Stelian-Gabriel, Şovrea C. Maria, Timiș D. Carmen-Andreea, Trombitaş A.D. Angelo-Daniel, Zamfirache V. Teodora-Ștefania, Zsebe A. Henrietta.

Roman în curs de ecranizare în regia lui Ron Howard, „Fata dinainte”, de J.P. Delaney apare în colecția Buzz Books, la Editura Litera

Vă rog să faceți o listă cu toate bunurile pe care le considerați esențiale pentru viața dumneavoastră.

Cererea pare ciudată, chiar indiscretă, iar pentru cele două femei care răspund, consecințele sunt devastatoare.

EMMA

Traumatizată de o spargere la vechea locuință, Emma își dorește un loc nou în care să trăiască. Dar nici unul dintre apartamentele pe care le vizionează nu este sigur sau la un preț accesibil. Până la One Folgate Street. Casa e o capodoperă arhitecturală: design minimalist din piatră de culoare deschisă, sticlă și tavane înalte. Dar există anumite reguli. Arhitectul enigmatic care a proiectat casa păstrează un control total asupra ei: fără cărți, fără perne aruncate, fără fotografii sau obiecte personale de orice fel. Spațiul e destinat să-l transforme pe cel care-l ocupă – și asta se și întâmplă.

JANE

După o tragedie personală, Jane simte nevoia unui nou început. Atunci când găsește One Folgate Street, ea este atrasă instantaneu de casă – și de creatorul ei rezervat, dar seducător. Curând după ce se mută, Jane află despre moartea prematură a chiriașei anterioare, o femeie care îi seamănă, ca vârstă și ca înfățișare. În timp ce încearcă să separe adevărul de minciună, Jane urmează fără să știe aceleași tipare, face aceleași alegeri, întâlnește aceleași persoane și trece prin aceeași teroare ca fata dinainte.

„Surprinzător, uimitor și, mai ales, ingenios – un roman de suspans psihologic desăvârșit.”  Lee Child

„Fascinant! Un roman pe care nu îl poți lăsa din mână, așa cum nu am mai citit de mult în ultimii ani. Plin de răsturnări de situație și cu un final care nu trebuie ratat!”  Lisa Gardner

„Suspans psihologic de cea mai bună calitate… un thriller foarte ingenios.” The Bookseller

„Un roman fermecător, magistral construit… garantat să uimească.” Booklist

„Fata dinainte” este primul thriller psihologic scris sub pseudonim de J.P. Delaney, care a publicat anterior ficțiune de succes sub alte nume. Romanul este în curs de apariție în peste 40 de țări și urmează să fie ecranizat de regizorul Ron Howard, câștigător al Premiului Oscar.

Buzz Books – cărțile despre care toată lumea vorbește!

O colecție cosmopolită, locul de întâlnire a celor mai noi opere de ficțiune contemporană – romane aflate în topurile internaționale, premiate, ecranizate sau în curs de ecranizare, traduse în zeci de limbi – cărți provocatoare, pe care abia aștepți să le citești!

Romanul „Fata dinainte”, de J.P.Delaney este disponibil în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară și online pe www.litera.ro și www.elefant.ro.

Romanul Amorţire, de Florin Lăzărescu, va apărea în limba germană

Cel mai recent roman semnat de Florin Lăzărescu, Amorţire, publicat în 2013 la Editura Polirom, va apărea în 2018 la editura austriacă Wieser, în traducerea lui Jan Cornelius. 

În decembrie 2014, romanul Amorţire a apărut în traducere în limba chineză, în colecţia „21st Century Best Foreign Novel of the Year Award” a editurii People’s Literature Publishing House Co., Ltd., din Beijing. Editura este specializată în publicarea de cărţi de literatură (clasică, contemporană, autohtonă, străină etc.) şi a publicat pînă acum titluri semnate de autori importanţi din întreaga lume: Kenzaburō Ōe (Japonia, Premiul Nobel pentru Literatură 1994, tradus şi în limba română la Polirom), J.M.G. Le Clézio (Franţa, Premiul Nobel pentru Literatură 2008, tradus şi în limba română la Polirom), Julian Barnes (UK), Mihail Şîşkin (Rusia), Jeanette Winterson (UK), Jan Koneffke (Germania), Annie Proulx (SUA), Tomas Eloy Mártinéz (Argentina) etc.

Un roman despre frica de moarte, despre visuri şi iluzii, despre memorie şi uitare şi care urmăreşte destinul a două personaje din România contemporană, Amorţire a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, şi s-a aflat în topul celor mai bine vîndute cărţi ale editurii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2013.

De curînd, editura austriacă Wieser a publicat ediţia a II-a a romanului Trimisul nostru special, al aceluiaşi autor, traducere în limba germană de Aranca Munteanu. Trimisul nostru special a apărut la Polirom în două ediţii (2005, 2014) şi mai este tradus în franceză, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată.

Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator şi scenarist ieșean. Cărți publicate la Polirom:  Ce se ştie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005), Lampa cu căciulă (povestiri, 2009), Amorţire (roman, 2013), Întîmplări și personaje (povestiri, Polirom, 2015). Traducere și publicare în 10 limbi străine. Scenarist: Lampa cu căciulă (2006, regia Radu Jude), serialul TV Animat Planet Show, 8 sezoane, Antena 1, O umbră de nor… (2014, regia Radu Jude; premieră la Cannes), Aferim! (2015, regia Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, pentru cea mai bună regie; nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015; premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016).

#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017, albumul care documentează cel mai mare protest din istoria postdecembristă

Curtea Veche Publishing anunță apariția cărții care documentează cel mai mare protest din istoria postdecembristă a României. Albumul “#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017”, realizat cu sprijinul oferit de numeroși fotografi din țară și din străinătate, de importanți jurnaliști, analiști și oameni de cultură, este disponibil începând cu data de 2 martie 2017.

“Necesitatea arhivării acestor imagini, mesaje şi opinii este dincolo de orice îndoială. Cunoaşterea istoriei nu ar fi posibilă în absenţa unui suport material care să păstreze vie memoria celor întâmplate. Am considerat că apariţia acestui album trebuie să urmeze cât mai repede evenimentelor petrecute în ianuarie şi februarie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, ba chiar în diaspora, pentru a surprinde autenticitatea extraordinarei stări de spirit a celor mai ample manifestaţii postdecembriste. Generaţiile viitoare au nevoie de asemenea mărturii, deoarece astfel se vor putea raporta la aceste evenimente ca la un moment constitutiv al istoriei lor”, declară Iren Arsene, director general Curtea Veche Publishing.

Textele cuprinse în carte sunt semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oișteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca. În aproape 200 de pagini și 150 de fotografii, cartea documentează protestele care au avut loc atât în România, la București, Sibiu, Iași sau la Cluj, cât și în diaspora. Mesajele din timpul protestelor, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărțit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstrații, se agitau mesaje scrise de alții cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roșie. Adunate într-o carte, ele devin niște instantanee din 2017, care le arată scepticilor că o nouă generație de cetățeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate și chiar cu ură, la începutul anilor 1990.

„Când am ajuns în Piața Victoriei, mi-am dat seama că acolo se adunaseră sute de mii de povești. Fiecare om adusese cu el revolta ultimilor 27 de ani pe care, sub o formă sau alta, și-o striga acum în stradă.“

(Paula Herlo)

„Acum, vechii golani au nepoți, tinerii din 2012, cei <<indignați>> de Roșia Montană din 2013 sunt familiști. S-au maturizat cu toții și și-au construit o cultură coerentă a revoltei, care nu se mai uită, care nu mai este reversibilă. O nouă generație, vizibilă pe multiple planuri, a capitalizat aceste experiențe și a învățat să le exprime, solidar. Creativitatea este o trăsătură definitorie a acestei culturi.“

(Vintilă Mihăilescu)

Fotografii care au contribuit la această carte sunt Călin Ardeleanu, Vitalie Brega, Dragoș Bucurenci, Adi Bulboacă, Alexandra Marta/Améliegraphie, Eli Driu, Andrei Dăscălescu, Dacian Foldi, Cătălin Georgescu, Dora Marian, Dragoș Ștefan Măntoiu, Ilie Micuț-Istrate, Anda Ignat, Ovidiu Moisin, Barna Némethi, Cristian Panțuș, Cristian Păun, Alexandru Socol, Cristian Tudose, Alexandru Urdaș, Cristian Vasile. De asemenea, Agenția Națională de Presă Agerpres a sprijinit realizarea acestui volum punând la dispoziție fotografii realizate de Adrian Cuba, Constantin Duma, Silviu Matei, Simion Mechno, Alex Micsik, Cristian Nistor, Isabela Paulescu, Grigore Popescu, Radu Tuță.

Fiind un demers civic, profitul rezultat din vânzarea cărții va fi donat de Curtea Veche Publishing organizației nonguvernamentale Funky Citizens, care desfășoară proiectul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gândirea critică.

Albumul poate fi achiziționat din magazinul online www.curteaveche.ro la prețul de 30 lei și va fi disponibil începând cu data de 3 martie 2017 în librăriile din țară și la partenerii online.

Experiment de lectură cu Doina Ruști la Cărturești Carusel

Joi, 9 martie, începînd cu ora 19.00, la Cărturești Carusel București (Lipscani 55), va avea loc un experiment de lectură cu Doina Ruști și invitații săi – Marius Constantinescu, Ovidiu Șimonca și Hauxlographe (Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice; Cristian Fierbințeanu – bass, voce) – , pornind de la cel mai recent roman al autoarei, Mâța Vinerii, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Doina Ruști va mai avea întîlniri cu cititorii în orașe precum Sibiu, Brașov, Cluj, Oradea, Timișoara, Galați, Brăila, Iași, Suceava. Mai multe detalii, în curînd, pe www.polirom.ro.

București, 1798. Bucătăria ocultă a Bucureștiului într-un roman situat în continuarea Manuscrisului fanariot. Cărăbușii prăjiți, crumilla cum animis, plăcintele de trandafiri, elixirele de iubire sau lichiorul formicosus sînt numai câteva dintre mixturile vrăjite care conduc firele unei narațiuni cu final amplu.

„Noua carte a Doinei Ruşti are toate datele unei poveşti captivante: foarte multă fantezie, un fir epic împletit cu mîna sigură a unui povestitor care ştie cum să te ademenească, o atmosferă atît de puternică, încît te urmăreşte multă vreme după ce ai închis cartea şi, nu în ultimul rînd, un subtext ce te trimite spre tainele Lumii şi ale Literaturii.” (Bianca Burţa-Cernat)

„Scriitura Doinei Ruşti are calităţi literare excepţionale.” (Antonio J. Ubero, La Opinión de Murcia)

„Romanele Doinei Ruşti au consistenţă, mister şi final neaşteptat.” (Stato Quotidiano)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre acestea, amintim Zogru (2006, 2013), Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009, în pregătire la Polirom cu titlul Lizoanca), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române.

Bestsellerul Manuscrisul fanariot (2015, 2016) a deschis seria ficţiunii istorice, în care se înscrie şi ţa Vinerii

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Pagină web: http://doinarusti.ro

Epoca ratiunii ajunge si in Romania

„Epoca ratiunii” de Thomas Paine, una dintre cele mai reprezentative carti de promovare a gandirii critice, va fi disponibila in curand si in limba romana.

Editura Herald sprijina ASUR – Asociatia Secular–Umanista din Romania, care a lansat o campanie de crowdfunding pentru a strange o parte din fondurile necesare publicarii. Persoanele care decid sa contribuie la campanie se vor numara printre primii posesori ai cartii.

Dupa succesul extraordinar avut de publicarea in limba romana a cartii „Cosmos” de Carl Sagan, Editura Herald a continuat colaborarea cu ASUR, care va contribui la lansarea unei noi carti: „Epoca ratiunii” de Thomas Paine. Publicarea cartii va fi finantata partial prin intermediul unei campanii de crowdfunding, care isi propune sa stranga suma de 1600 de euro pana la 13 martie.

Thomas Paine, un reprezentant de seama al Iluminismului, a promovat prin scrierile sale idei precum libertatea, gandirea critica si drepturile omului. Odata cu „Epoca Ratiunii”, Thomas Paine a introdus dictonul „Mintea mea este biserica mea”, a realizat o critica a religiei organizate si a pus in discutie legitimitatea scrierilor biblice. In primii ani dupa publicare, cartea a fost aspru criticata si chiar interzisa in unele tari, apoi a intrat intr-un con de umbra. Insa dupa ce Darwin a publicat „Originea Speciilor”, cartea lui Paine a revenit in atentia publica, iar ideile sale au fost preluate, promovate si comentate de filozofi din intreaga lume.

Neil deGrasse Tyson a inclus-o in lista personala de 8 recomandari de lectura pentru persoanele inteligente, iar motivatia sa este: „Pentru a invata cum puterea gandirii rationale este principala sursa de libertate in lume”.

Persoanele care doresc sa contribuie la publicarea cartii in limba romana o pot face accesand pagina campaniei si selectand suma cu care doresc sa contribuie, incepand cu 5 euro, precum si recompensa dorita.

In ultimii ani, ASUR a derulat cu succes cinci campanii de crowdfunding – una pentru publicarea in limba romana a cartii „Cosmos”, scrisa de Carl Sagan, si celelalte pentru editiile anuale ale Calendarului Stiintific. De asemenea, ASUR a derulat si alte proiecte de popularizare a stiintei, precum Bucharest Science Festival, Zilele Stiintei (la Piatra Neamt, Timisoara si Rasnov), Scoala Curiosilor sau Darwin Weekend la Zoo Brasov.

Invitație Serile Italiene-10 martie

Dan C. Mihăilescu, lectură în premieră dintr-un nou volum în curs de apariţie – marti, 7 martie

Editura Humanitas vă invită marţi, 7 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la prima seară de lectură publică „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc“ din luna martie. Invitatul acestei ediţii este Dan C. Mihăilescu care va citi un fragment dintr-o nouă carte aflată în pregătire la Humanitas.

https://sys.eventbook.ro/performance/13815#no_menu

Articole similare

Literatură în ringul de box, la FILB 8

Jovi Ene

Filme noi pe Netflix în noiembrie 2021

Jovi Ene

Nouă apariție editorială: A doua oră de citit, de Serenela Ghițeanu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult