Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (24 – 30 iulie 2017)

Știrile săptămânii: Pachet special Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante, în ediție limitată la Editura Trei; Gândirea critică în era post-adevăr. Ghid practic, la Editura Publica; Laureatul Premiului Strega 2017, în Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munți; Movie night by the book – Modern Times, de Charlie Chaplin; Cea de-a șaptea ediție a festivalului Balkanik va fi anulată; O carte esenţială pentru înţelegerea istoriei şi a lumii moderne: Sapiens, de Yuval Noah Harari, la Editura Polirom.

Pachet special Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante în ediție limitată

Cea mai citită serie de romane contemporane poate fi achiziționată acum și într-o cutie elegantă, perfectă pentru a fi oferită cadou prietenilor geniali din viața dumneavoastră. Cutia cadou conține toate cele patru volume ale Tetralogiei Napolitane scrise de Elena Ferrante: Prietena mea genialăPovestea noului numeCei care pleacă şi cei ce rămânPovestea fetiței pierdute.

Ca orice capodoperă, romanul lui Ferrante e unul perfect circular, o construcție menită să încătușeze energiile răului, un templu antic, care ascunde, sub aspectul apolinic, iraționalul dionisiac: pasiunea lui Ferrante pentru literatura și arta Antichității își dă roadele chiar în această „simetrie de temut“, într-o simbioză înfricoșătoare.“ Bogdan-Alexandru Stănescu în Observatorul Cultural


Încă de la apariția romanului Prietena mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm. Este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilistă desăvârşită, cu o intuiție artistică ieşită din comun, care a câştigat admirația mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – şi a unor critici importanți: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc.
Dar fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare care vorbeşte într-un stil plin de frumusețe şi forță despre sentimentul de apartenență la un loc, despre relațiile umane, dragoste, familie şi prietenie.

„Oricine ar trebui să citească o carte semnată de Elena Ferrante.“ The Boston Globe

„Una dintre cele mai mari romanciere contemporane“ The New York Times Book Review

„Romanele Tetralogiei Napolitane sunt construite pe mai multe planuri, iar Ferrante îmbină perfect felul de a povesti cu efectele stilistice cu totul speciale.“ The Independent


Gândirea critică în era post-adevăr. Ghid practic

Lumea este invadată de date, dar nu întotdeauna de informații corecte.

Doar în ultimii cinci ani umanitatea a generat mai multe informații decât în întreaga istorie care i‑a precedat. Alături de lucrurile adevărate, există un număr enorm de lucruri false. Nu este o problemă nouă, dezinformarea fiind o constantă a vieții omenești de mii de ani și s‑a scris despre ea în vremurile biblice și în Grecia clasică. Problema singulară cu care ne confruntăm în prezent este că dezinformarea a proliferat, iar minciunile pot fi transformate în arme, pentru a servi unor scopuri sociale și politice.

În Ghid practic de detectare a minciunilor, Daniel Levitin expune în detaliu pașii pe care îi putem face pentru a evalua mai bine știrile, reclamele și rapoartele. În plus, ne oferă instrumente valoroase pentru oricine este dispus să ajungă la adevărul problemei prin metoda științifică.

O eră post-adevăr este o eră a iraționalității deliberate, care răstoarnă marile progrese pe care le-a făcut umanitatea. Autorul tatonează limitele a ceea ce știm și ce nu știm și ne oferă studii de caz pentru a demonstra aplicațiile gândirii logice într-o serie amplă de circumstanțe, de la depoziții la tribunal și decizii medicale până la magie, fizică modernă și teorii ale conspirației.

Recomandată oricui consumă știri, studenților la jurnalism și comunicare, cui nu vrea să fie analfabet informațional.

Charles Duhigg„Ghidul practic al lui Daniel Levitin este un abecedar de gândire critică pentru epoca noastră zgomotoasă și sufocată de date. Este un instrument esențial, care ne va ajuta să înțelegem cu adevărat textele, postările, tweeturile, revistele, ziarele, podcasturile, editorialele, interviurile și discursurile care ne bombardează în fiecare zi. Fiecare pagină este revelatoare.”

Despre autor:

Daniel Levitin este profesor emerit de Psihologie și Neuroștiințe Comportamentale la McGill University și decanul Colegiului de Arte și Discipline Umaniste de la Minerva Schools, Keck Graduate Institute. Înainte de a deveni expert în neuroștiințe, Levitin a lucrat ca instrumentist, inginer de sunet și producător muzical și a colaborat cu artiști precum Stevie Wonder sau membrii formației rock americane Blue Öyster Cult; a cântat la saxofon și chitară alături de Sting, Bobby McFerrin, David Byrne și Rodney Crowell.

A publicat numeroase bestselleruri internaționale, și articole în reviste — atât de știință, cât și muzicale.


Laureatul Premiului Strega 2017, în Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munți

Romanul Cei opt munți de Paolo Cognetti, cîștigătorul celei de-a XVI-a ediții a Premiului Strega, cel mai prestigios premiu literar din Italia, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Ceraselei Barbone, și este disponibil și în format digital.

Romanul semnat de Paolo Cognetti a obținut, totodată, Premiul Strega Giovani, acordat în urma votului elevilor între 16 și 18 ani, din 50 de licee din Italia și din străinătate.

Romanul a fost vîndut în peste 20 de țări încă înainte de publicare, creînd senzație în lumea editorială.

Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil şi fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Cînd descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate verile în locul acela „închis în sus de creste gris-fer şi în jos de o stîncă abruptă care împiedică accesul”, dar traversat de un torent care îl ademeneşte din prima clipă. Şi acolo, aşteptîndu-l, se află Bruno, cu părul lui blond cînepiu şi gîtul ars de soare: de aceeaşi vîrstă cu el, dar, în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Încep astfel veri de explorări şi descoperiri, printre casele abandonate, moară şi cărările mai aspre. Sînt şi anii în care Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui. Pentru că muntele înseamnă cunoaştere, un adevărat mod  de a respira, şi va fi legatul lui testamentar cel mai autentic. O moştenire care, după mulţi ani, îl va reapropia de Bruno.

„Un roman cu suflul puternic al unei cărţi clasice, care apare în universul nostru literar ca un meteorit dintr-o epocă demult apusă, într-o vreme cînd întrebările majore se pun prea rar.” (La Repubblica)

„O poveste extraordinară despre prietenie şi despre ce înseamnă să devii bărbat. În tradiţia lui Jack London, Mark Twain, Ernest Hemingway şi a felului în care zugrăvesc ei natura.” (Vanity Fair)

„Recurgînd la un limbaj esenţializat, dar extraordinar de evocator şi de puternic, Cognetti construieşte un roman pe care mulţi îl consideră deja un clasic şi în care răsună ecoul maeştrilor ce l-au format, al lecturilor considerabile, al experienţei montane.” (CriticaLetteraria)

„Cognetti şi-a pus în valoare pasiunea pentru scriitorii pe care îi evocă nemijlocit –Stevenson, Twain, London, Hemingway – şi îşi găseşte vocea autentică pentru a spune povestea formării unui caracter.” (La Stampa)

Carte recomandată de Radio România Cultural

Paolo Cognetti s-a născut la Milano în 1978. A urmat studii de matematică, abandonate în favoarea celor de film. Cititor avid de literatură americană, a debutat cu volumul de povestiri Manuale per ragazze di successo (2004, nominalizat la Premiul Bergamo), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007, distins cu Premiul Settembrini şi Premiul Renato Fucini). Primul său roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega. A mai scris volumele de călătorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan (Il ragazzo selvatico, 2014) şi volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014).

Colecția „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără peste 1000 de titluri.

Vă mai recomandăm:

Ian McGuire, Apele Nordului, roman finalist la Man Booker Prize 2016

Lily King, Euforia, roman finalist la National Book Critics Circle Awards 2014

Catherine Poulain, Marele marinar, roman aflat printre finaliştii prestigiosului Premiu Goncourt, ediția 2016

Aldous Huxley, Galben de Crome, primul roman al lui Huxley, apărut în 1921, o satiră socială rafinată, de un umor subtil, care ia în derîdere modele şi snobismul „lumii bune” britanice, cu toanele, preţiozitatea şi superficialitatea ei.


Movie night by the book – Modern Times, de Charlie Chaplin

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times.

Moderatorii discuției sunt Ana Nicolau și Andrei Huțuleac.

Evenimentul are loc pe terasa barului Epic (str. Colței, nr. 50).

Modern Times (Timpuri noi) este o comedie mută produsă și regizată de Charlie Chaplin în 1936. Personajul interpretat chiar de Charlie Chaplin lucrează ca muncitor la o linie de asamblare unde trebuie să strângă șuruburi pe bucăți de mașini, dar din cauza automatizării liniei de producție are o cădere nervoasă care trimite fabrica în haos. Aventurile proaspătului șomer continuă cu o manifestație comunistă și multe alte neînțelegeri comice.

Viața mea este autobiografia scrisă de Charles Chaplin la 75 de ani, apărută în colecția Yorick a editurii Nemira în 2016. Puţine biografii sunt atât de spectaculoase, de controversate şi de inspiraționale precum povestea lui Chaplin și a saltului din sărăcia lucie a unui cartier londonez până la statutul de simbol al cinematografiei mondiale. Document inestimabil al unui destin personal şi al istoriei artelor, cartea lui Chaplin este totodată cartea unei epoci strălucit evocate.


Cea de-a șaptea ediție a festivalului Balkanik va fi anulată

Cu părere de rău, Asociația Culturală Metropolis anunță că cea de-a șaptea ediție a festivalului de world music Balkanik Festival, care urma să aibă loc între 8 și 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din București, va fi anulată.

În ultima vreme, observăm că realizarea de evenimente culturale în București este din ce în ce mai dificilă, mai mult am fost surprinși de actorii politici care se opun organizării de evenimente culturale în București.

Balkanik Festival este primul și cel mai mare festival internațional de  world music din România și Europa de Sud-Est care aduce traditiile în contemporan. Evenimentul se bucură de recunoaștere internațională, primind pentru al treilea an consecutiv EFFE LABEL, oferită printr-un program-pilot al Comisiei Europene, gestionat de Asociaţia Festivalurilor Europene, acordat festivalurilor europene remarcabile.

Festivalul are o componentă internaţională puternică, având ca parteneri internaționali televiziunile Mezzo şi Euronews.

Fiind un eveniment non-mainstream și fără a fi comercial, nu poate fi organizat fără sprijinul autorităților publice.

Anul acesta, organizatorii au fost invitați de către Manuela Mureșan, consilier local Sector 1, din partea USR, să facă festivalul în acest sector. Proiectul a fost aprobat în cadrul ședinței de consiliu local din 30 iunie. Acesta a fost votat cu majoritate, împotrivă fiind o parte din consilierii USR, conduși de Clotilde Armand, deși cu o zi în urmă, agreaseră proiectul. Se pare că aceasta s-a opus categoric cheltuirii fondurilor pentru un act cultural, opunându-se proiectului de îndată ce primarul Daniel Tudorache și consilierii celorlalte partide l-au îmbrățișat ca fiind un proiect cultural de succes, cu valoare pentru cetățenii Sectorului 1.

Deși aprobat, ca urmare a unei contestații venite din partea USR Sector 1, al cărui lider este Clotilde Armand, Balkanik Festival a fost din nou propus de direcția de cultură a primăriei pentru a fi votat în ședința consiliului Primăriei Sectorului 1 din data de 26 iulie. Înainte de a ajunge la vot, consilierii USR au părăsit sala, suspendând ședința din lipsă de cvorum, din sală ieșind și consilierii PNL. Deși mai mulți cetățeni cu probleme importante au insistat ca doamna Clotilde Armand să se întoarcă în sala de consiliu, ședința a fost suspendată. În absența votului, până la o nouă ședință, organizatorii festivalului se văd obligați să anuleze cea de-a VII-a ediție, în lipsa timpului necesar semnării tuturor contractelor și promovării evenimentului. Festivalul Balkanik a avut mereu un standard ridicat în ceea ce privește atât calitatea artiștilor, cât și calitatea organizării evenimentului, astfel că opțiunea de a schimba data sau locația nu mai poate fi luată în calcul la această dată.

Festivalul Balkanik urma să aibă loc cu acces gratuit pentru toți participanții, iar trupele care au fost invitate la această ediție sunt Fanfare Ciocârlia ft. Adrian Raso cu proiectul Devil’s Tale (Canada & România), Mitsoura ft. Jawhar cu proiectul comun Yallah Bye (Ungaria & Tunisia), Dikanda (Polonia), Kollektif Istanbul (Turcia), Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra (Spania), Kermesz a l’Est (Belgia), Superstar Orkestra (Suedia), Baltic Balkan (Lituania) și multe altele. În cadrul festivalului, urmau de asemenea să aibă loc proiecții de film, expoziții de fotografie, un târg de meșteri invitați din toată țara, ateliere, performance-uri. Organizatorii mulțumesc tuturor trupelor invitate, care au așteptat până acum și au sperat că vor putea urca pe scena festivalului, la București.

Organizatorii mulțumesc pentru răbdare și încredere tuturor partenerilor, Arcub, unde festivalul a luat cel mai mare punctaj la concursul de proiecte, finanțarea fiind totuși insuficientă pentru realizarea festivalului, mulțumesc Ministerului Culturii, Ambasadei Suediei, Institutului Polonez și tuturor partenerilor care cred în acest proiect cultural.

Nu in ultimul rând, organizatorii sunt recunoscători publicului Balkanik Festival, oamenilor care ne sunt alături în fiecare an și care ne-au ajutat să creștem de la o ediție la alta. Fără aceștia, festivalul nu ar fi reușit să devină ceea ce este astăzi, un simbol cultural pentru lumea muzicii si a tradițiilor. Am crescut împreună și speram să putem merge mai departe, împreună.


O carte esenţială pentru înţelegerea istoriei şi a lumii moderne: Sapiens, de Yuval Noah Harari

Una dintre cele mai aşteptate cărţi ale verii, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari, a apărut în această săptămînă la Editura Polirom, în traducerea lui Adrian Şerban. Volumul publicat în prestigioasa colecţie „Historia”, în ediţie cartonată, poate fi achiziţionat atît din librăriile din ţară, cît şi de pe www.polirom.ro.

Publicat iniţial în Israel în 2011, volumul Sapiens a fost declarat Bestseller New York Times și a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradus în peste patruzeci de limbi.

Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei?

De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii.

De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?

Yuval Noah Harari în epilogul volumului: „Acum 70.000 de ani, Homo sapiens era încă un animal neînsemnat care îşi vedea de treburile lui într-un colţ al Africii. În următoarele milenii s-a transformat în stăpînul întregii planete şi teroarea ecosistemului. Astăzi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobîndească nu doar tinereţea veşnică, ci şi capacităţile divine de a crea şi a distruge. (…) Există ceva mai periculos decît nişte zei nemulţumiţi şi iresponsabili care nu ştiu ce vor?”

Barack Obama: „Interesantă şi provocatoare… Ne ajută să înţelegem de cît de puţin timp sîntem pe acest pămînt, de cît de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.”

Jared Diamond, laureat al Premiului Pulitzer: „Sapiens abordează cele mai mari probleme ale istoriei şi ale lumii moderne, fiind scrisă într-o limbă plină de viaţă.”

Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre… o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuşi.” (The Washington Post)

„O istorie a civilizaţiei captivantă, provocatoare… combinată cu o gîndire nonconformistă şi fapte uimitoare. Această carte fascinantă şi distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur şi simplu trebuie s-o citeşti.” (Financial Times)

„În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supravieţuirea lui Homo sapiens pînă la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficţiuni.” (Booklist)

Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la Universitatea Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. În 2012 a primit Premiul anual Polonsky pentru creativitate şi originalitate în ştiinţe umaniste. Cea mai recentă carte a sa, Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului (2015), va apărea în traducere la Editura Polirom.

Articole similare

Programul ultimei săptămâni de Cinema în aer liber pe Insula Artelor

Jovi Ene

Eveniment special la TIFF: 40 de ani de la „Nunta de piatră”

Jovi Ene

Debut în forță pentru ANANSI în 2021: Hamnet, Anomalia și Nopți albastre

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult