Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (24 – 30 aprilie 2017)

Știrile săptămânii: ”În spatele blocului”, de Mara Wagner – o carte despre jocurile uitate ale copilăriei din România comunistă; Peste 8 000 de cărți donate la Noaptea Cărților Deschise de la Editura Litera; Make it happen – o seară la It’SHOWTIME – strângere de fonduri pentru o platformă de live entertainment; Peste 50.000 de vizionări în campania „Hai, citeşte!” de Ziua Cărţii; „Respect” – tema ediției din 2017 a Salonului European de Bandă Desenată; Editura Cartea Copiilor lansează un nou titlu semnat de Eric Carle: “Păianjenul cel harnic”; Rod Laver: autobiografia unei legende, la Editura Publica; O noua editie la Editura Herald: Terapia destinului, de Vasile Andru; Agenda EUROPAfest 2017; Căsătorie de plăcere, de Tahar ben Jelloun – un roman despre dragoste și tabuuri, la Editura Nemira; Ediţie aniversară: Cinci feţe ale modernităţii, de Matei Călinescu, la Polirom; Lansarea cărții “Iacării Acrobați” printr-un show aviatic, pe 6 mai la Aerodromul Bănești Prahova; Ovidiu Vanghele Laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2017; Pe 2 mai, Horia Tecău își lansează cartea la Constanța alături de campioni ai sportului românesc.

”În spatele blocului”, de Mara Wagner – o carte despre jocurile uitate ale copilăriei din România comunistă

Miercuri, 3 mai, de la ora 19.00, la cafeneaua Cărturești Verona, se lansează romanul În spatele blocului, debutul scriitoarei Mara Wagner în colecția Cuaternar a editurii Nemira.

Împreună cu autoarea și invitatele Eli Bădică, Laura Câlțea și Ștefania Mihalache vorbim despre despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

În romanul Marei Wagner imaginile gri ale ultimei perioade comuniste, cea ținută minte mai ales pentru lipsa de alimente, căldură și curent, sunt străbătute de culori vii și o doză sănătoasă de optimism. Un roman pentru tinerii de atunci și pentru tinerii de azi, pentru reamintire și pentru ținere de minte, despre viața obișnuită a unei adolescente ce se descoperă pe sine într-un univers care pare să-i scape de sub control.

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii, cutume și reguli proprii. În spatele blocului îți dădeai întâlnire prin bilețele trimise „cu poșta“ prin prieteni și „ți se cerea prietenia“, tot acolo săreai coarda, jucai elasticul, leapșa, hoții și vardiștii. Pentru mulți dintre adulții de azi, mare parte din copilăria și adolescența în comunism s-a petrecut în spatele blocului, nu doar la cozi pentru alimente pe cartelă și învățat pentru examenul de treaptă. În spatele blocului nu erau parcările pline de mașini de azi, erau comunități de copii mai mari și mai mici, de adulți și bătrâni, o lume a socializării greu de înțeles pentru indivizii solitari ce am ajuns douăzeci și ceva de ani mai târziu.

Mara Wagner s-a născut în 1975 la Brașov, unde și-a petrecut copilăria. A absolvit Liceul German Johannes Honterus din Brașov și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, oraș care a și adoptat-o și unde locuiește în prezent, cu partenerul ei și cei doi copii. Lucrează în presa scrisă ca redactor-șef la o revista pentru femei și uneori scrie pe blogul personal meandmymonkeys.ro.

Peste 8 000 de cărți donate la Noaptea Cărților Deschise!

Duminică, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, mii de cititori au sosit în Parcul Colțea din București ca să participe la cel mai mare schimb de cărți, organizat de Editura Litera.

Noaptea Cărților Deschise, cea mai importantă campanie dedicată încurajării lecturii, s-a desfășurat aseară pentru al 5-lea an consecutiv, în intervalul orar 20.00-24.00, și a reușit să adune laolaltă cea mai frumoasă comunitate de cititori. Participanții au donat și au primit cărți și diplome de cititor, au citit, au socializat, au ascultat muzică, iar pe tot parcursul evenimentului au putut urmări o proiecție spectaculoasă pe clădirea Universității.

Dar mai ales, am reușit să adunăm împreună peste 8 000 de cărți care vor ajunge în biblioteci școlare și județene defavorizate din mai multe zone ale țării, precum Dâmbovița, Olt, Vaslui, Sălaj, București și altele.

În săptămânile imediat următoare, toate cărțile donate vor trece printr-un proces de sortare și selecție. Editura Litera va mai adăuga din oferta proprie câte 100 de cărți noi pentru fiecare dintre aceste biblioteci.

Startul a fost dat la ora 20.00 de către cititorii nerăbdători să doneze cărți din propria bibliotecă, iar schimbul de cărți a continuat până la ora 24.00. Cei care au dăruit au primit în schimb câte o carte nouă de la Litera, din peste cele 6 500 de cărți ce au inclus o selecție de 75 de titluri pentru copii și pentru adulți. Mii de cărți cu supracoperta Noaptea Cărților Deschise și-au găsit locul în noaptea de 23 aprilie în bibliotecile unor noi cititori. Cărțile de la Litera au avut o supracopertă specială cu logoul Noaptea Cărților Deschise, o copertă care ne va aduce mereu aminte de această ediție în care am citit și am dăruit împreună.

Cu cartea primită de la Litera, peste 1 500 de cititori s-au îndreptat către Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pentru a continua seara cu observații prin telescop sub îndrumarea specialiștilor.

Ne-am bucurat împreună de un entuziasm din ce în ce mai mare pentru lectură din partea participanților la Noaptea Cărților Deschise, iar rezultatul se traduce în peste 8 000 de cărți ce vor ajunge în bibliotecile școlare și județene defavorizate din țară.

Mai multe fotografii vor fi uploadate în albume foto în cadrul evenimentului.

MAKE IT HAPPEN – o seară la It’SHOWTIME – strângere de fonduri pentru o platformă de live entertainment

Joi, 04 mai, începând cu ora 19:00, Asociația Culturală Broadway Theatre organizează MAKE IT HAPPEN – o seară la It’SHOWTIME – primul eveniment de strângere de fonduri pentru dezvoltarea unei platforme de live entertainment, unde arta nu mai este țâfnoasă, ci mai degrabă prietenoasă. Evenimentul va fi găzduit la sala de spectacol ARCUB Gabroveni – Str. Lipscani nr. 84-90.

CONTEXT: Asociația Culturală Broadway Theatre este un ONG care își dorește să plaseze arta într-un mediu relaxat, prin programe educaționale și divertisment live. Apărută pentru a continua și îmbunătăți activitatea Teatrului Independent În Culise (2011-2016), dar și pentru a pune bazele unei noi misiuni culturale, Broadway Theatre dezvoltă proiectul IT’SHOWTIME sub egida grupului artistic deja format, construind un produs cultural adaptat la nevoile actuale ale pieței.

It’SHOWTIME  va fi o platformă de live entertainment în București, organizată după modelul american de business întâlnit în teatrele din New York – comunitatea va fi principalul finanțator al acestui spațiu cultural, iar suma necesară pentru startul proiectului este 250 000 euro – bani care ar acoperi chiria, echipamentul tehnic și amenajarea spațiului, precum și producția primelor spectacole. Deschisă tot anul, platforma va pune la dispoziția iubitorilor de ieșiri în oraș o experiență vie, foarte apropiată de conceptul american de live entertainment venue. Acest loc de întâlnire (hang out place) multifuncțional va găzdui spectacole de teatru, stand-up comedy, musical-uri, concerte, spectacole de cabaret, proiecții de film, expoziții și lansări de carte.

MAKE IT HAPPEN – o seară la It’SHOWTIME

04 mai ora 19:00 – ARCUB Gabroveni

MAKE IT HAPPEN este un îndemn către spectatori, care pot deveni parte din această poveste și își pot aduce aportul la apariția acestui nou spațiu multifuncțional. Evenimentul va marca lansarea campaniei de strângere de fonduri și va oferi donatorilor experiența unei seri la It’SHOWTIME, prima platformă culturală care va exista prin sprijinul comunității bucureștene.

Programul:

  1. Socializare în lobby (photo corner, minibar, expoziție foto)
  2. Musical-ul SUPERMARKET („Supermarket este un musical anti-rețetă. Este un produs la limita dintre parodie și comedie neagră…” Theo Herghelegiu)
  3. Discuții cu artiștii

„Oamenii ies în oraș. Mall-urile sunt pline, cluburile și barurile sunt pline, pentru că oamenii au nevoie de socializare și entertainment. It’SHOWTIME este locul de întâlnire al acestor lumi pentru că pune la dispoziție show-uri de calitate livrate în culori vii, lipsite de „prăfuiala” divertismentului clasic (săli de teatru vechi, spectacole conventionale). Noi vrem să dăm „refresh” industriei de entertainment și să oferim povești și experiente unice, strălucitoare, sub un singur acoperiș.” (Cristian Bajora, director artistic)

Locurile la evenimentul „MAKE IT HAPPEN – o seară la It’SHOWTIME” pot fi rezervate la numărul de telefon 0735 026 762, printr-un email la office@itshowtime.ro sau pe pagina de facebook It’ShowTime: fb.me/liveentertainmentvenue. Cei care doresc să contribuie la dezvoltarea acestei platforme pot face donații în contul destinat acestei cauze.

Peste 50.000 de vizionări în campania „Hai, citeşte!” de Ziua Cărţii

În săptămâna 17-23 aprilie, înainte de Ziua Internațională a Cărții, editura Nemira împreună cu agenţia Next Advertising, au desfășurat campania de promovare a plăcerii lecturii și de încurajare a cititului Hai, citește!

“Hai, citește!” este o campanie de încurajare a lecturii de către prieteni pentru prieteni, în care i-am invitat atât pe cititorii Nemira, cât şi pe scriitori şi bloggeri să promoveze lectura printr-un scurt video cu ei citind dintr-o carte preferată.

Câteva zeci de oameni au împărtășit câteva cuvinte dintr-o carte și i-au încurajat pe cei din jur să citească. Prin vizionările și aprecierile filmelor postate, mesajul campaniei a ajuns la peste 50.000 de oameni.

Le mulţumim tuturor partenerilor şi prietenilor pentru entuziasmul lor şi pentru ajutorul oferit în a transmite mesajul către cititori. Scriitori, jurnalişti şi bloggeri au acceptat invitaţia noastră, printre care: Alexia Udrişte, prietenele noastre de la BookaholicSvetlana CârsteanCristina OţelIrina CiteşteLaura FrunzăIulian Tănase, Andreea de la BookblogIoana Bâldea Constantinescu, criticul de film Cristi MărculescuOvidiu Eftimie, Nona Rapotan de la Bookhub, Ionuţ Foltea de la Times New Roman, un duo cu Ema Cojocaru şi Răzvan ZamfirescuAntoinette WornikAna Veronica MirceaCel mai bun tatăTati CiteşteBooklettaConstantin PişteaRuxandra Predescu, 4arteAna NicolescuLavinia BălulescuBlog în tandemAlex Ştefănescu  şi mulţi alţii.

„Respect” – tema ediției din 2017  a Salonului European de Bandă Desenată

În perioada 9-22 mai, Bucureștiul găzduiește cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD), un proiect al clusterului EUNIC România, realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene.

Noua ediție este reunită sub o temă extrem de actuală, RESPECT, aleasă în acord cu evenimentele care au marcat deopotrivă scena politică europeană și pe cea socială din ultima perioadă: conflictele, dezbaterile legate de criza refugiaților sau nesiguranța generată de focarele de terorism.

Lucrările artiștilor din cele 15 țări incluse în cadrul acestui proiect (Austria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania, Suedia și Olanda), ce urmează să fie expuse timp de două săptămâni la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), reflectă această tematică și noua arhitectură a tensiunilor politice și sociale europene.

Partenerul central în dezvoltarea conceptului tematic al expozitiei din acest an este Proiectul „Respect”, inițiat în Rusia, ce își propune să aducă în discuție teme sociale și politice de actualitate, prin intermediul benzii desenate. Cinci țări prezente în expoziție – Marea Britanie, Spania, Germania, Finlanda și Franța – participă la ediția din acest an a Salonului cu lucrări în cadrul acestui proiect: „Este vorba despre povești care aduc în prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități.

Vor fi, de asemenea, creații precum contribuția olandeză ori cea suedeză a Sarei Granér, care ne vorbesc despre nevoia de căldură umană. Artista Dimitra Adamopououlu din Grecia, artista cehă Toy Box și lucrarea austriacă a Proiectului Blickwinkel reflectă criza refugiaților, iar banda desenată poloneză are ca temă istoria romilor în Europa. Toleranța este reamintită în lucrările artiștilor din Italia și Cipru, iar povestea artistei estoniene, Maarika Martins, dă un exemplu optimist de deschidere față de ceilalți. Impresionantă este mai ales varietatea lucrărilor pe teme sociale semnate de artiști români, un segment al expoziției curatoriat de Alexandru Ciubotariu, partener dedicat cu mult profesionalism acestui proiect încă de la prima ediție”, a declarant Elisabeth Marinkovic, Directoarea Forumului Cultural Austriac, coordonatorul ediției 2017 a SEBD.

Programul evenimentelor plănuite în acest an se încadrează, de asemenea, în aceeași linie semantică. „Banda desenată în sprijinul femeilor: hărțuirea sexuală și traficul de persoane”, „Reprezentarea marginalilor în banda desenată”, „Reflecții grafice asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte”, „Etichetarea și bullying-ul din școli” – acestea sunt doar o parte dintre temele dezbaterilor din cadrul ediției din acest an a Salonului European de Bandă Desenată. Programul include și o serie de evenimente dedicate unor specializări conexe, precum este cel dedicat traducătorilor de banda desenată, oraganizat în parteneriat cu Asociația Română a Traducătorilor Literari (ARTLIT).  Un program dens de mese rotunde, dezbateri și prezentări, evenimente deschise deopotrivă profesioniștilor, cât și publicului larg, conceput și coordonat de Asociația Jumătatea Plină și realizat cu sprijinul institutelor participante.

La ediția din acest an a Salonului European de Bandă Desenată, Experimental Project și Olivia Nițiș s-au ocupat de crearea și implementarea conceptului expozițional al proiectului. Vizualul ediției este semnat de artistul Alexandru Ciubotariu, cel care semnează și curatorierea expoziției românești.

Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul expoziției găzduite la Rezidența Scena9 și un performance de muzică și desen live, susținut de formația austriacă Bonnage Horreur.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC România (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale): Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut București, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Polonez din București, Institutul Cervantes, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la București) realizat în acest an cu participarea Ambasadei Republicii Cipru în România, Ambasadei Republicii Estonia la București, Ambasadei Finlandei la București, și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Organizarea ediției din acest an a SEBD este coordonată instituțional de Forumul Cultural Austriac.

Editura Cartea Copiilor lansează un nou titlu semnat de Eric Carle: “Păianjenul cel harnic”

Editura Cartea Copiilor lansează „Păianjenul cel harnic”, o nouă carte scrisă şi ilustrată de celebrul Eric Carle. Aceasta spune povestea unui păianjen care îşi ţese neobosit pânza pe gardul unei ferme, dovedind multă seriozitate şi perseverenţă în dorinţa lui de a-şi duce munca la bun sfârşit.

Fie că suntem copii sau adulți, cu toţii avem o mulțime de dorințe. Unele mai mici, altele mai mari, unele fără rost, dar foarte atrăgătoare pe moment, iar altele dificil de îndeplinit, dar de o importanță uriașă. Cartea „Păianjenul cel harnic” le explică micilor cititori că succesul în viață depinde şi de abilitatea de a te concentra, de a urmări un scop precis, de a face ce trebuie la momentul potrivit și de a nu te lăsa ademenit de lucruri facile, dar atractive, atunci când vrei să realizezi ceva important.

„Păianjenul cel harnic” este a treisprezecea carte tradusă de Cartea Copiilor din portofoliul lui Eric Carle şi prezintă, aşa cum scriitorul i-a obişnuit deja pe copii, o frântură din universul mereu surprinzător al necuvântătoarelor. Paginile cărţii sunt cartonate integral și au colţuri rotunjite, pentru siguranţa celor mici. În plus, peste ilustrații este aplicată o imprimare în relief, care îi ajută pe copii să descopere păianjenul și pânza sa, nu numai cu privirea, ci și prin pipăit.

Eric Carle este recunoscut şi iubit în întreaga lume pentru originalitatea ilustraţiilor şi designul inovativ al cărţilor pentru copii pe care le-a creat. Cea mai cunoscută dintre cărţile sale, „Omida mâncăcioasă” (The Very Hungry Caterpillar), publicată în 1969, a câştigat inimile a milioane de copii din toate colţurile lumii, a fost tradusă în 45 de limbi şi s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Eric Carle a ilustrat peste 70 de cărţi şi multe dintre ele au devenit best-seller, ajungând la vânzări de peste 84 milioane de exemplare în toată lumea.

Cartea „Păianjenul cel harnic” este recomandată copiilor până la 7 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 33 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „Uite ce-a ieşit din ou”, de Margaret Wise Brown.

Rod Laver: autobiografia unei legende

Când numele Rod Laver e menționat, urmează invariabil: cel mai mare jucător de tenis din istorie sau „Racheta”. Spre surprinderea tuturor, băiatul scund, stângaci și cu părul roșu, a ajuns să domine tenisul mondial timp de aproape două decenii. În 1962 Rod Laver a devenit al doilea jucător care a câștigat Wimbledonul și titlurile Australiei, Franței și Statele Unite în același an calendaristic. În 1969 a reușit din nou această performanță, devenind singurul jucător din istoria tenisului care a cucerit de două ori Marele Șlem Complet.

Autobiografia Rod Laver e o călătorie minunată și plină de nostalgie, care descrie drumul acestuia către celebritate, de la copilăria petrecută într-un orășel din Queensland-ul anilor ’50, la reușitele din circuitul de amatori și culminând cu înălțimile amețitoare ale victoriilor din turneele de Mare Șlem. Pe lângă victoriile de pe teren, Rod scrie și despre accidentul vascular cerebral suferit în 1998 și felul în care i s-a schimbat viața după acest eveniment, dar și despre căsnicia lui de mai bine de 40 de ani.

Roger Federer semnează Prefața cărții: „Rod este unul dintre cei mai drăguți oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Este prietenos, generos și optimist. E de o modestie care te face să îl îndrăgești și care îl recomandă nu doar ca pe unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, ci și ca pe o adevărată legendă a sportului mondial. Rod iubește tenisul și tot ce ține de acest sport, iar acest lucru reiese din fiecare pagină a cărții. Și poate, după ce veți termina de citit această poveste, veți înțelege mai multe despre sportul pe care îl adorăm.”

Despre autori:

Rodney George „Rod” Laver, Membru al Ordinului Imperiului Britanic, deține recordul pentru cele mai multe titluri câștigate în istoria tenisului – peste 200 de turnee. S-a menținut pe prima poziție a clasamentului mondial timp de șapte ani consecutivi și este singurul jucător care a câștigat de două ori fiecare turneu major.

Larry Writer este scriitor, jurnalist și speaker. A scris pentru The Sydney Morning Herald, The Melbourne Age, The Weekend Australian Magazine, Sydney Magazine, Marie Claire, Vogue, The Bulletin, Australian Business și Australian Financial Review. A fost redactor, jurnalist și șef al biroului de presă din Londra al Australian Consolidated Press și al Time Inc.

O noua editie: Terapia destinului de Vasile Andru

Exista si cumul de soarta buna. Omul este in stare sa adune nu doar greseli, ci si noroc (termen folcloric, partial sinonim cu „har”). Oare ar putea fi controlat procesul acumularii de soarta buna? intrebam in Viata si semn. In cartea de fata adaugam noi raspunsuri si sugestii la indreptarea vietii. Cum sa dizolvi negativitatea din soarta, acumulata in nelimitarea existentei tale. Cum sa restaurezi firea ta genuina. Spunem: Norocul are forma mintii. Dar mintea ce forma are? Ea are forma chipurilor pe care le evocam. Operatiunea cu chipuri ne mentine in mecanica gandirii. Numele divine, concentrarea, isihia – sunt forme bune, prin ele se face trecerea de la grosier la subtil, de la eroare la sansa. Recunostinta este o forma care te inrudeste cu zeii. Daca dai mintii forme bune, ritmic si staruitor, atragi circumstante favorabile tie. Pe aceasta se sprijina stiinta bunei sorti.

Cartea de fata are un aspect practic, ea propune o lucrare cu sine. Am impartit-o in trei parti: Initierea, Asceza, Realizarea. Sunt chiar etapele lucrului cu sine. Lucrul incepe prin scoaterea mintii din mecanica ei zilnica, extinzand spontan puterea sa. Asceza, in greceste, inseamna practica. Noi traducem prin „practica bunei sorti”. Realizarea survine fie dupa o zi, fie dupa o viata. Cartea aceasta nu-i un manual. Ea jaloneaza doar drumul. Este multa oralitate: insemnari de practica. Multe din capitolele cartii au rezultat din practica, in timpul indrumarii Grupului de Optimizare umana. De mai bine de zece ani, functioneaza un astfel de grup si sute de persoane au frecventat, asiduu sau episodic, programul sau in Bucuresti, prin intalniri periodice, prin stagii si microstagii. Primele dezbateri despre destin si optimizare le-am sustinut la Sibiu, din 1985. Au urmat la Cluj, Timisoara, Iasi. Din 1990, ele au coerenta si regularitate. Vasile Andru

Agenda EUROPAfest 2017

Caracterizat prin autenticitate, diversitate si tinuta, EUROPAfest face parte din elita festivalurilor europene, contribuind cu fiecare editie la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei in intreaga lume. Singurul festival din Europa care reuneste 4 genuri muzicale –  jazz | blues | pop | clasic continua si in 2017 cu concerte de exceptie. Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest prezinta in perioada 11–20 mai, peste 300 de artisti din 42 de tari – Europa, dar si invitati speciali din SUA, Australia, Venezuela, Brazilia sau Japonia.

EUROPAfest este primul eveniment caruia Casa Regala din Romania i-a acordat Inaltul Patronaj. In 2017, valoarea festivalului a fost reconfirmata de Comisia Europeana si Parlamanetul European prin acordarea titulaturii EFFE, Europe’s Finest Festivals.

Ca in fiecare an festivalul aduce o varietate de artisti din toata lumea. Cei mai multi se afla pentru prima oara in Romania, aducand acel aer de prospetime si noutate, apreciat de spectatori si specialisti deopotriva. Prin concertele oferite in Bucuresti si Sibiu, atat pe scene traditionale, cat si in spatii neconventionale, muzicienii de la EUROPAfest reusesc sa creeze emotie si experiente memorabile fiecarui ascultator.

Cele 10 zile de festival aduc o agenda plina – concerte, concursuri internationale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul sa culmineze cu Concertul de Gala din 20 mai.  Evenimentele EUROPAfest se desfasoara in locatii diferite pentru a da posibilitatea manifestarilor paralele: Teatrul Odeon, CinemaPRO, Institutul Italian, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Berlioz, Sala Enescu, Ibis Nord Caffe  si Athenee Palace Hilton.

Directorul festivalului, Luigi Gageos declara “In perioada 11 – 20 mai facem Bucurestiul mai frumos. Asteptam iubitorii de jazz, blues, pop si muzica clasica sa se bucure de serile de concerte. An de an in luna mai, EUROPAfest da tonul marilor festivaluri din intreaga lume! Anul acesta sarbatorim 24 de ani de EUROPAfest. 24 de ani in care am oferit publicului larg un festival care se remarca prin muzica live, profesionalism si eleganta. Am creat EUROPAfest cu pasiune si credinta ca putem reusi. Asa cum v-am obisnuit an de an, in 2017 vor fi evolutii inedite si mereu suprinzatoare pentru publicul entuziast cu peste 300 de artisti remarcabili, din 42 de tari, 4 continente, atent selectionati de specialisti.It’s all about live, quality music !”

S-au pus in vanzare biletele. Detalii despre concerte se gasesc pe site-ul www.jmEvents.ro, www.europafest.ro si www.jazzfest.ro.

Informatii suplimentare si fotografii: jmEvents.ro | office@jmEvents.ro | 0720.31.61.62

Facebook EUROPAfest: www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest

Agenda EUROPAfest 2017

Bucuresti & Sibiu, 11 – 20 mai

Agenda EUROPAfest reuneste 10 evenimente.

Cele mai apreciate evenimente care se desfasoara sub umbrela EUROPAfest sunt:

11 mai | Opening Gala Concert – Bucuresti & Sibiu

EUROPAfest isi deschide portile cu un dublu concert – Bucuresti | Sibiu pe 11 mai. Daca pe scena Teatrului Odeon se vor auzi acorduri de jazz si blues cu Triism / SUA, Grand Prize Winner al EUROPAfest 2016 si Far from Carolina / UK, SUA, pe scena Salii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest 2016, Rosalind Phang / Germania, Malaezia alaturi de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

13 – 20 mai | Bucharest International Jazz Competition

Cotat de BBC intre primele 3 concursuri de jazz din Europa, Bucharest International Jazz Competition sarbatoreste a 11-a editie. Sub sloganul “100% jazz” evenimentul invita publicul sa descopere jazz-ul in varietatea sa de forme in concertele oferite de noul val de artisti. 22 de trupe din 20 de tari, din Europa SUA, Canada sau Brazilia,  promit publicului roman jazz de calitate, seri caracterizate prin prospetime, originalitate, ritm, armonie si combinatii inedite. Mai multe informatii pe www.jazzfest.ro. BIJC 2017 este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

12 – 19 mai | Caffe Festival Ibis

Cu un concept interesant, EUROPAfest – Caffe Festival Ibis muta concertele din spatiile traditionale in spatii neconventionale. Artistii din festival ofera concerte de jazz, blues si jam sessions in mijlocul audientei. Locatia de traditie a evenimentului este Caffe L’Estaminet din cadrul Ibis Nord Hotel.

14 – 20 mai | Jeunesses International Flute Competition Dinu Lipatti

Cel mai puternic concurs din regiune si no. 1 in Romania, atat ca numar de participanti, cat si ca nivel profesional, JIMCDL are misiunea de a descoperi si promova noile stele ale muzicii clasice. Desfasurat anual din 1994, alternativ pentru pian, vioara, flaut, clarinet si compozitie, evenimentul prezinta o varietate de “scoli de muzica”, oferind un spatiu interactiv al schimburilor de idei, dar si experienta unei competitii deschise, obiective. In 2017, 108 flautisti din 36 de tari se lupta pentru premii de 10.000 EUR. Atat cei deja indragostiti de muzica clasica, cat si cei care decid sa o descopere la EUROPAfest, ii pot cunoaste pe viitorii mari clasici internationali.

17 – 20 mai | Master-classes si Workshopuri

Punctul de atractie il reprezinta workshopurile de jazz conduse de James Linahon / SUA si Markus Burger / SUA. De asemenea, vor avea loc master-classes de flaut.

20 mai | Gala EUROPAfest

Un eveniment de tinuta, o seara in care publicul are ocazia sa reintalneasca cele mai apreciate prezente din festival. Punctul culminant al festivalului include decernari de premii, speech-uri ale invitatilor speciali, momente de muzica buna si atmosfera speciala. Cu aceasta ocazie are loc si decernarea Diplomei de Excelenta pentru sustinerea culturii, acordata de Casa Regala.

Căsătorie de plăcere, de Tahar ben Jelloun – un roman despre dragoste și tabuuri

Căsătorie de plăcere, cel mai recent roman al scriitorului marocan Tahar ben Jelloun, apare în colecția Babel a editurii Nemira, tradus de Mihaela Stan.

Cartea se lansează pe 10 mai, la cafeneaua Cărturești.

Scriind povestea a două generații într-un roman care are parfumul tare al mirodeniilor, Tahar ben Jelloun privește de aproape dragostea, fericirea, istoria. Mai întâi din perspectiva bărbatului, apoi din perspectiva femeii, povestea crește pe fundalul unor reforme care au să schimbe drepturile și rolul femeilor în societate pentru totdeauna.

”O carte șoc, violentă, această neliniște venită dintr-o identitate dublă, când destinul îți e scris de culoarea pielii, care duce la o poftă viscerală de a-și regăsi rădăcinile. Un roman extraordinar.“ Livre de lire

Amir, prosper negustor din Marocul anilor ’50, pleacă într-o călătorie lungă. Abia ajuns la Dakar, urmând cutuma islamică, o alege pe Nabou pentru o „căsătorie de plăcere“, dar se trezește îndrăgostit și începe o altă viață cu această a doua soție, trăită în paralel cu existența de familie… Destinele se amestecă, așa cum se amestecă albul și negrul, frumosul și urâtul, binele și răul, iubirea și ura. La fel, credințele, tabuurile, convingerile, prejudecățile.

„Când Amir e aici, sunt cu totul a lui; nimeni nu îndrăznește să se ia de mine. Atârn drapelul marocan pe acoperiș și ard tămâia paradisului. Toată lumea știe că a sosit bărbatul meu. Vecinele vin să-mi ureze fericire și belșug; nu-mi fac niciun rău, deși mă invidiază. Mă pregătesc două zile ca să-l întâmpin și să mă dăruiesc lui trup și suflet. Mă port altfel, simt cum devin altă femeie, îi aparțin și îmi place sentimentul de a fi a lui, în întregime a lui. Poate că situația asta nu o să dureze, poate că moralitatea nu e respectată. Mă aflu azi la poalele tale, agățată de rădăcinile tale, o, Hagi Baba, sunt slabă și mă supun voinței tale! De fiecare dată când vine, Amir mă duce la scribii din moschee, să întocmească un contract de căsătorie temporară. Cred că se numește «căsătorie de plăcere». Amir vrea neapărat să-și respecte religia. Eu n-am nimic de zis; el mă răsfață, iar eu mă îngrijesc foarte bine de el.“

Tahar ben Jelloun s-a născut la Fès, Maroc, pe 1 decembrie 1944. Locuiește la Paris și scrie în franceză, deși limba sa maternă este araba. După studii de filosofie la Universitatea din Rabat, în țara natală, a fost profesor de filosofie și a început să publice în reviste literare. Participant la revolta studențească împotriva violențelor comise de poliția marocană, în 1966 a fost transportat într-o tabără militară. În 1971 a debutat cu un volum de poezii, după care s-a mutat în capitala Franței și a început să scrie în cotidianul Le Monde. În 1985 a atras atenția cu romanul l’Enfant de sable, care l-a propulsat pe scena literară. Doi ani mai târziu a câștigat Premiul Goncourt cu La nuit sacrée, devenind primul scriitor magrebian căruia i s-a acordat această distincție. În 1996 a publicat Les raisins de la galère, roman în care reflectează asupra rasismului și asupra mentalității musulmane despre rolul femei în lume și în societate. La Gallimard a publicat mai multe cărți, printre care Partir și Le bonheur conjugal, precum și eseistică despre terorism și rasism, cum ar fi Le Terrorisme expliqué à nos enfants și Le racisme expliqué à ma fille. Este membru al Academiei Goncourt și a fost recompensat, în decursul anilor, cu numeroase premii și distincții.

Ediţie aniversară: Cinci feţe ale modernităţii, de Matei Călinescu, la Polirom

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din întreaga ţară, dar şi pe www.polirom.ro va fi disponibilă ediţia aniversară a volumului semnat de profesorul Matei Călinescu, Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la apariţia primei versiuni a acestei cărţi de referinţă, iar Editura Polirom o readuce în atenţia filologilor şi a publicului interesat în versiune cartonată, traducere de Tatiana Pătrulescu şi Radu Ţurcanu, în curînd şi în ediţie digitală.

„Termenul şi conceptul de modernitate au o istorie foarte lungă şi complicată. În ciuda numeroaselor ei lacune, sper ca schiţa istorică din primele cîteva zeci de pagini să fie suficient de validă ca ipoteză de lucru. Rolul acestei ipoteze este acela de a-l pregăti pe cititor să urmărească argumentul principal al cărţii, şi anume că modernitatea estetică trebuie înţeleasă ca un concept de criză aflat într-o triplă opoziţie dialectică: faţă de tradiţie, faţă de modernitatea civilizaţiei burgheze (cu idealurile ei de raţionalitate, utilitate, progres) şi, în sfîrşit, faţă de ea însăşi, în măsura în care se percepe pe sine drept o nouă tradiţie sau formă de autoritate.” (Matei Călinescu)

Matei Călinescu (1934-2009) a fost profesor emerit de literatură comparată la Indiana University din Bloomington, Statele Unite. Pînă la plecarea din România, în 1973, a publicat mai multe volume de critică literară (Titanul şi geniul în poezia lui Eminescu, 1964; Aspecte literare, 1965; Eseuri critice, 1967; Eseuri despre literatura modernă, 1970; Clasicismul european, 1971; Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă, 1972; Fragmentarium, 1973), poezie (Semn, 1968; Versuri, 1970; Umbre de apă, 1972) şi un scurt roman (Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter, 1969), pentru care a primit Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor. În Statele Unite a publicat Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (ediţie revăzută şi adăugită, 1987), Exploring Postmodernism (coeditor, 1988), Rereading (1993). Dintre cărţile publicate în română după 1989 menţionăm Amintiri în dialog (împreună cu Ion Vianu; 1994), Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflecţii (2002; Marele Premiu al ASPRO), Mateiu I. Caragiale: recitiri (2003), Portretul lui M (2003), Tu: elegii şi invenţii (2004), Un fel de jurnal (1973-1981) (2005).

Lansarea cărții “Iacării Acrobați” printr-un show aviatic, pe 6 mai la Aerodromul Bănești Prahova

Curtea Veche Publishing vă invită la evenimentul de lansare a cărții “Iacării Acrobați. Aripi românești” de Maria Cristina Țilică, o carte care dezvăluie povestea aviatorilor români din cea mai îndrăgită formație de acrobație aeriană. Cine sunt cei care sfidează înălţimile şi uimesc la spectacolele aviatice? Câtă muncă şi dăruire se ascund în spatele uluitoarelor acrobaţii care redesenează cerul? Ne-o spun chiar ei – Iacării Acrobați, membrii singurei echipe independente de acrobație aeriană din România.

Evenimentul de lansare a cărții va avea loc sâmbătă, 6 mai 2017, la Aerodromul Bănești Prahova, începând cu ora 18.00. Cititorii vor avea ocazia de a-i întâlni pe cei trei piloți care și-au pus amprenta asupra istoriei aviației românești: Ioan Postolache (cap formaţie Iacării Acrobaţi), Dan Ştefănescu (aripă dreapta Iacării Acrobaţi), şi Dan Conderman (aripă stânga Iacării Acrobaţi). La eveniment va lua cuvântul și Irén Arsene Máté, directoarea generală și co-fondatoarea editurii Curtea Veche.

Cei trei aviatori români vor face și o demostrație de acrobație aviatică pentru cei prezenți, după care cititorii vor fi invitați la o sesiune de autografe.

Povestea Iacărilor Acrobați are, în primul rând, o dimensiune personală: aceea a traseului iniţiatic pe care membrii grupului l-au parcurs de la descoperirea aspiraţiilor legate de zbor până la împlinirea acestora. Există, în al doilea rând, o dimensiune tehnică a acestei istorii, o descriere a motoarelor şi a elicelor Yak-urilor 52 TW, avioanele de producţie românească pe care le pilotează, dar şi a măiestriei necesare zborului acrobatic în formație. Numeroasele ilustraţii ale spectacolele aviatice leagă aceste două dimensiuni şi fac vizibilă una dintre cele mai periculoase arte, aceea a acrobațiilor aeriene.

Maria Cristina Țilică, autoarea cărții, este licenţiată în Comunicare şi Relaţii Publice la Bucureşti şi în Psihologie şi Jurnalism la Iaşi și de peste 18 ani ca redactor, producător şi ca realizator de emisiuni, de reportaje şi de documentare la Televiziunea Română. Printre documentarele artistice pe care le-a realizat sunt şi cele despre Iacării Acrobaţi ai României, despre elicopterele Forţelor Navale şi despre scafandrii de luptă ai României. A primit numeroase premii şi distincţii din partea unor prestigioase instituţii din ţară şi din străinătate, atât pentru documentare, cât şi pentru reportajele, pentru emisiunile şi pentru scurt-metrajele sale.

Cartea “Iacării Acrobați. Aripi românești” va fi disponibilă în curând pe www.curteaveche.ro și în librăriile din toată țara.

Ovidiu Vanghele Laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2017

Centrul Rațiu pentru Democrație anunță laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism, Ovidiu Vanghele. Ceremonia de decernare are loc în data de 2 iunie, ora 15.00 la Muzeul de Artă Cluj Napoca, în cadrul evenimentului anual Rațiu Friends & Family Weekend, ce marchează în acest an 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu.

Nominalizat pentru seria de anchete „Toți oamenii generalului”, despre averea fostului vicepremier Gabriel Oprea, dar și pentru seria de anchete „Harta morții” – o radiografie la detaliu a dezastrului din asistența socială românească”, despre cei aproape de 5.000 de oameni cu boli mintale care au murit într-un interval de circa cinci ani de zile în centre instituționalizate de ocrotire sau recuperare, Ovidiu Vanghele a fost ales, dintre jurnaliștii nominalizați, de către Consiliul Director al CRD.

Ovidiu Vanghele și-a început cariera în 2002, când, la finalul primului an de facultate de jurnalism, a fost angajat în echipa Agenției MEDIAFAX. După zece ani de jurnalism de agenție, timp în care a trecut lent de la știri la subiecte mai profunde, mai apropiate de zona investigației, a ales să încerce televiziunea, plecând la ProTV, unde a lucrat în echipa Redacției Știri, participând și la realizarea unor materiale pentru emisiunea-premium a postului, România, te iubesc!. După mai puțin de un an, a ales să părăsească media mainstream, punând bazele Centrului de Investigații Media, pe care-l coordonează și în prezent.  În anul 2016, a lucrat aproape exclusiv la seria „Toți oamenii generalului” în care, împreună cu Ana Poenariu (RISE Project), a documentat devenirea personală și financiară a unuia dintre cele mai mari paradoxuri ale politicii românești, Gabriel Oprea.

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015 pentru a promova și încuraja jurnalismul de investigație. Laureații anteriori ai premiului sunt Emilia Șercan (2016) & Cătălin Tolontan (2017). Nominalizările sunt făcute de Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, laureații anteriori (Cătălin Tolontan, Emilia Șercan) și reprezentanți ai Departamentelor/ Facultăților de Jurnalism.

Pe 2 mai, Horia Tecău își lansează cartea la Constanța alături de campioni ai sportului românesc

Celebrul tenismen Horia Tecău își va lansa cartea pentru copii în orașul natal în prezența unora dintre cei mai cunoscuți sportivi români – Cătălina Ponor, Elena Frîncu și Răzvan Florea. Curtea Veche Publishing și Librăria Cărturești Vivo Constanța îi invită marți, 2 mai 2017, deopotrivă pe cei mici și pe cei mari, la evenimentul de lansare a cărții “Viața în ritm de tenis”, carte în care Horia Tecău arată de ce este important să ne descoperim și să ne urmăm pasiunea încă de la cea mai fragedă vârstă.

Lansarea cărții va avea loc începând cu ora 17.30 la librăria Cărturești Vivo Constanța (Blvd. Aurel Vlaicu, nr. 220, Maritimo Shopping Center). La eveniment vor participa importante personalități din lumea sportului: Cătălina Ponor, campioană olimpică la gimnastică, Elena Frîncu, nume de vază al handbalului românesc și membră de onoare a Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), și Răzvan Florea, medaliat olimpic și membru al COSR. Irén Arsene Máté, co-fondatoarea Curtea Veche Publishing, va participa de asemenea la eveniment. Intrarea este liberă, iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Horia Tecău a știut de la început că va alege calea sportului. Cu multă muncă și perseverență, el a devenit unul dintre cei mai cunoscuți sportivi români, iar acum vrea să îi determine pe cei mici să aleagă drumul unui stil de viață sănătos și activ printr-o carte pentru copii. “Viața în ritm de tenis”, apărută la Curtea Veche Publishing, este prima carte pentru copii scrisă de un tenismen din România.

Prin intermediul acestei cărți, Horia Tecău le povestește celor mici ce înseamnă să ai o pasiune, ce înseamnă să cazi, să te ridici, să ai încredere în propriile forțe și cu perseverență să mergi mai departe. Copiii vor afla cum primul sport practicat de Horia a fost, de fapt, înotul, cum a descoperit tenisul și a câștigat primul campionat național, cine au fost antrenorii săi, cum a fost experiența primului turneu de grand slam ori cea a Wimbledon-ului. Volumul este dedicat copiilor cu vârste între 9 și 12 ani, care vor descoperi în carte și mici exerciții care îi vor ajuta să își scrie propria poveste despre pasiuni și reușite.

Cartea “Viața în ritm de tenis” este disponibilă pe www.curteaveche.ro și în librăriile din toată țara la prețul de 35 de lei.

Articole similare

Ultima aparitie la Herald: Sfantul Pavel, de Arthur Darby Nock

Jovi Ene

Conferință de presă: cele mai recente noutăți despre Bookfest 2024 și programul Republicii Moldova, țară invitată de onoare

Jovi Ene

Cele mai râvnite cărți la Gaudeamus 2017 – Grupul Editorial Art

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult