Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (21 – 27 septembrie 2015)

jhumpa-lahiri---distanta-dintre-noiȘtirile săptămânii: Noutate in colectia Babel de la Editura Nemira: Distanta dintre noi, de Jhumpa Lahiri; Superscrieri: Drumul generației noastre – 22 de autori ai noii generații de jurnaliști români cuprinși într-o antologie; O monografie a cuplului: Străin în căsnicie, de Emir Kusturica, la Editura Polirom; Au debutat jumătate dintre absolvenții Atelierului de Scriere Creativă în SF & Fantasy. Încep înscrierile pentru cea de-a treia ediție; Lansare de carte – „Traind in vis”, de Iza Matac, la Editura Vremea; ”Mașinăria Cehov” și ”Gumă de Mestecat” – în avanpremieră la Teatrul Național din București; Varujan Vosganian, preşedintele Consiliului Internaţional al Festivalului de Literatură «Arca literara» din Erevan.

Noutate in colectia Babel: Distanta dintre noi, de Jhumpa Lahiri

Editura Nemira publică romanul Distanţa dintre noi, scris de autoarea americană de origine indiană Jhumpa Lahiri, câştigătoare a premiului Pulitzer pentru ficţiune.

Volumul care apare în colecţia Babel, tradus de Adriana Voicu a fost nominalizat la Man Booker Prize şi National Book Award for Fiction.

Roman inclus în Top TIME cele mai bune romane, Top USA Today cele mai bune cărți; Top People cele mai bune zece cărți; Top Good Reads cele mai bune cărți; Top 10 Apple

Doi frați, o singură tragedie. Două civilizații, o singură viață. Un trecut de coșmar, o revoluție, o iubire ce trece dincolo de moarte, un roman despre distanța dintre oameni și lumi și despre imposibila apropiere. Din anii ’60 și până în prezent, din India în America, de la o generație la alta, povestea unei familii se scrie într-o carte ce poartă amprenta inconfundabilă a scriitoarei Jhumpa Lahiri.

Explorând conflictele între civilizații și generații, angoasele omului contemporan, rupt între identitățile din care este alcătuit, precum și efectele globalizării, proza semnată de Jhumpa Lahiri se axează pe viața în exil, pe traumă, inadaptare și alienare, cercetând cu finețe viețile frânte ale unor personaje aflate în căutarea fericirii, care este niciodată acasă.

„Cea mai bună carte a lui Lahiri. Neliniștitoare și generoasă. Tulburătoare și, de asemenea, satisfăcătoare.“ The New York Review of Books

„Un roman memorabil și puternic… Cu Distanța dintre noi, literatura lui Lahiri ajunge la mare înălțime.“ USA Today

JHUMPA LAHIRI s-a născut la Londra în 1967, numele său real fiind Nilanjana Sudeshna. Și-a petrecut copilăria în South Kingstown, Rhode Island. Crescută în America printre cărți, de un tată bibliotecar și de o mama care a dorit să-și educe copiii în spiritul identității lor indiene, și-a descoperit încă de mică moștenirea culturală bengaleză. În anul 1989 a absolvit Barnard College, specializându-se în literatură engleză, după care și-a aprofundat studiile la mai multe universități, obținând titlul de doctor cu o teză despre Renaștere. În anul 2001 s-a căsătorit cu Alberto Vourvoulias-Bush, coordinator al ediției din America Latină a revistei TIME. Au doi copii, pe care i-au crescut în Brooklyn, înainte de a se muta la Roma.

Interpreter of Maladies, volumul de proză scurtă cu care a debutat, atrăgând imediat atenția lumii literare, a câștigat Premiul PEN/ Hemingway Award (Best Fiction Debut of the Year). Un an mai târziu, tinerei scriitoare i-a revenit Premiul Pulizer pentru ficțiune și premiul pentru debut al revistei The New Yorker pentru aceeași carte. În 2003, a publical romanul The Namesake, ecranizat în 2006. A urmat în 2008 volumul de povestiri Unaccustomed Earth, recompensat cu Frank O’Connor International Short Story Award. Distanța dintre noi (The Lowland, 2012) este cea mai recentă carte a sa, editată în 2012 și nominalizată la Premiul Man Booker și la National Book Award for Fiction. În același an, scriitoarea a devenit membră a American Academy of Arts and Letters. Președintele SUA Barack Obama a desemnat-o membră a comisiei sale pentru artă și umanioare.

Poster Cartea SuperscrieriSuperscrieri: Drumul generației noastre – 22 de autori ai noii generații de jurnaliști români cuprinși într-o antologie

Cu ocazia aniversării a 5 ani de Premiile Superscrieri, Fundația Friends For Friends, împreună cu BRD – Groupe Société Générale, lansează cartea Superscrieri: Drumul generației noastre, care regrupează un best of al materialelor care au luat premiul I sau Superscrierea Anului între 2011 și 2014 la Premiile Superscrieri.

Antologia cuprinde 24 de materiale de non-ficțiune, purtând semnătura a 22 de autori români, unele dintre ele la prima lor apariție pe print. Lansarea este însoțită de o expoziție de ciorne ale autorilor din carte, care va avea loc miercuri, 30 septembrie, de la ora 19:00, la Art Yourself Gallery (Clucerului 88).

Cartea va fi disponibilă în rețelele Cărturești și Humanitas, iar încasările de pe urma vânzării vor fi redistribuite către un premiu special la următoarea ediție a Premiilor Superscrieri, în 2016.

Cartea Superscrieri

Superscrieri: Drumul generației noastre este gândită ca un gest de recunoaștere pentru autorii care au reușit în ultimii ani să aducă un nou standard de calitate și creativitate în zona jurnalismului narativ și a scrierilor de non-ficțiune din România.

„Ni se împlinește un vis: ieșim, cu această carte, din rândurile comunității Superscrieri, cea pe care am coagulat-o și am crescut-o în ultimii patru ani. Prin cartea Superscrieri ajungem acum la publicul larg. Ce ne-am dori foarte tare este ca antologia aceasta să-i tragă de mânecă pe oamenii care intră în librării și să le spună cam așa: «Nu vrei și tu să citeşti non-ficţiuni româneşti bune, care-ți vorbesc despre realitatea în care trăieşti? Am adunat 24 în volumul ăsta doar pentru tine. » Cartea Superscrieri este, în definitiv, felul nostru de a arăta scepticilor că încă mai sunt, în România, jurnaliști care fac treabă bună. Căutați-o în librării, veți găsi în ea 22 de astfel de premianți.”, Beatrice Weber – președinte executiv al Fundației Friends For Friends

Cei 22 de autori prezenți în carte sunt: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cîrlig, Andrei Crăciun, Cristian Delcea, Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, Iulian Enache, Lorena Lupu, Sintia Radu, Luiza Vasiliu, Teodora Neagu, Ștefan Mako, Oana Sandu, Elena Stancu, Philip Ó Ceallaigh, Vlad Stoicescu, Mihnea Măruță, Tea Teodorescu, Ani Sandu, Anca Simina, Vlad Ursulean, Lina Vdovîi.

„Superscrieri e un demers formidabil de important: revalorizează poveștile bine scrise în fața surogatelor; reconstruiește acele momente care au definit identitatea unei generații; și, nu în ultimul rând, forțează societatea să reflecteze la modul în care își ierarhizează valorile. Însă motivul real pentru care noi, BRD, suntem alături de proiectul Superscrieri nu trebuie căutat în produsul editorial, ci în formulă: o echipă de jurnaliști, editori, activiști, creativi sau donatori care dovedesc de cinci ani încoace că în România se poate crea un ecosistem pentru renașterea jurnalismului de calitate. Iar fără un astfel de ecosistem, ar fi imposibil să gustăm din normalitatea de a pune în discuție lucrurile care contează pentru noi toți.” – Flavia Popa, Secretar General al BRD – Groupe Société Générale

Expoziția de ciorne

Schițele, ciornele și materialele care i-au inspirat pe jurnaliști în realizarea materialelor din carte sunt o mărturie a aplecării lor către subiectele pe care și le-au ales, a muncii asiduue pe care au dus-o, uneori timp de luni de zile, pentru a scoate la iveală, a demonstra, a explica sau a demitiza povești din realitate. Sunt ciornele fără de care Cartea Superscrieri nu ar fi existat și care vor fi expuse alături de ea, cu ocazia lansării.

Expoziția de ciorne este curatoriată de Alina Bucur și Ioana Mîțu și reprezintă o readaptare a proiectului Ciorne2.0 – Cum devin ideile realitate?, realizat în 2013 de FFFF.

O monografie a cuplului: Străin în căsnicie, de Emir Kusturica

Avînd drept fundal Bosnia-Herţegovina anilor ’70, înainte de destrămarea Iugoslaviei, spaţiu în care domneşte influenţa partidului, povestirile lui Emir Kusturica descriu viaţa a trei tineri, Dragan, Aleksa şi Kosta.

Inspirîndu-se din realul mărunt, Străin în căsnicie este o colecţie de istorii cu teme dintre cele mai obişnuite: poveşti de familie, în care părinţii şi copiii intră inevitabil în conflict, poveşti de dragoste, uneori imposibile, poveşti în care tinerii se maturizează şi încearcă să depăşească graniţele lumii „de acasă”.

Emir KusturicaDe la iubirea adolescentină la cea matură, care conduce spre mariaj, cu dramele şi neînţelegerile lui, monografia cuplului se consumă în scurtmetraje pline de umor şi de compasiune, iar spectatorii lui Kusturica-regizorul vor recunoaşte detalii în care fantezia şi întunericul coexistă, într-un decor inspirat din realismul magic.

În poveştile lui Emir Kusturica, părinţii şi copiii se înfruntă, se protejează, se iubesc, idealurile unora se confruntă cu himerele celorlalţi. Impregnată de amintirile autorului, profund marcată de evenimentele din ţara lui, fauna din Străin în căsnicie lasă să se întrevadă personaje viu colorate, cînd tragice, cînd burleşti, în scene în care realul „pur şi dur” se regăseşte la graniţa dintre fantastic şi vis.

„În textele lui, Emir Kusturica inventariază clipe de iubire şi de nebunie, de disperare şi violenţă în Sarajevo, Belgrad sau în sate din fosta Iugoslavie, de parcă ar dori să salveze, înainte ca Europa să fie nivelată, puţin din sufletul slav, căruia îi este portdrapel fervent. Găseşti aici scatoalce, chercheliri, hlizit de voie, muzici cu aer cunoscut prin care paginile capătă substrat vizual.” (BibliObs)

Emir Kusturica s-a născut în 1954 la Sarajevo, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. În 1978 a absolvit Academia de Arte Dramatice din Praga (celebra FAMU) şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi regizori sîrbi. Este cunoscut publicului datorită filmelor sale: Ce mai ştii de Dolly Bell? (1981), Tata în călătorie de afaceri (1985), Vremea ţiganilor (1988), Arizona Dream (1993), Underground (1995), Pisica albă, pisica neagră (1998), Viaţa e un miracol (2004), Promisiunea (2007). A fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia şi de două ori cu Palm d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, din 1999, de la lansarea albumului muzical Unza Unza Time, face turnee internaţionale împreună cu trupa sa, The No Smoking Orchestra. Cartea de memorii Unde sînt eu în toată povestea asta? (Polirom, 2015) a reprezentat debutul lui editorial.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Afis SF & F- 3Au debutat jumătate dintre absolvenții Atelierului de Scriere Creativă în SF & Fantasy. Încep înscrierile pentru cea de-a treia ediție

Atelierul de Scriere Creativă în SF și Fantasy organizat de Revista de Povestiri și Bookblog.ro este singurul atelier de scriere creativă din care ieși scriitor debutat! Cea de-a treia ediție a Atelierului se va desfășura în perioada 19 octombrie 2015 – 26 noiembrie 2015, iar înscrierile au început deja și durează până pe 10 octombrie.

Cine vor fi maeștrii tăi?

I-am ales pe cei mai buni pentru a te îndruma în ale scrisului, nume mari chemate la festivaluri și care sunt citate de câte ori se vorbește despre vârfurile SF-ului românesc: Michael Haulică și Ana-Maria Negrilă sunt cei care coordonează atelierul. Iar Marian Coman și Sebastian A Corn vor susține întâlniri tematice.

Beneficii?

Pe lângă toate cunoștintele pe care scriitorii le pun la dispozitia ta și feedbackul constant pe texte, rezultatul extraordinar al atelierului este publicarea celor mai bune proze într-o antologie SF & Fantasy. Prima serie de cursanți a fost publicată deja: „Eroi fără voieeste numele primei antologii, recent apărută la editura Millenium Books.

În urma primelor două ediții, multe dintre prozele lucrate în cadrul atelierului au fost publicate și în reviste, majoritatea în regim profesionist, fiind bine primite de critică și de public. Textele altor absolvenți vor continua să apară, ele se află deja pe masa editorilor, pentru a fi avute în vedere în viitorul foarte apropiat.

De asemenea, absolvenții au înființat, la inițiativa lui Michael Haulică, cenaclul „Secția 14”, în cadrul căruia se întâlnesc și își discută textele, ajutându-se reciproc.

Cum te înscrii?

Trimite, până pe 10 octombrie, un mail cu subiectul „Atelier SF&F 3” și motivația participării la simina [at] revistadepovestiri.ro. Cursul se va ține într-un loc central din București, costă 600 de lei și cuprinde 12 întâlniri, câte două pe săptămână. Locurile se ocupă în ordinea înscrierii.

Mai multe detalii despre atelier la adresa revistadepovestiri/atelierSFF și Event pe Facebook

Scriitorul Lucian Dragoș Bogdan: „Constat cu plăcere că participanţii la Atelierului SF organizat de Revista de povestiri și Bookblog furnizează fără excepţie texte peste medie, ceea ce mă face să salut iniţiativa organizării acelui eveniment care poate contribui – încep să fiu tot mai convins de asta – la revirimentul SF-ului românesc.”

Editorul Andreea Sterea (Crux Publishing): „Rezultate spectaculoase, cel puțin din punctul meu de vedere: proze foarte bune (semnate de tineri talentați și ambițioși) publicate în reviste de prestigiu online și tipărite, o antologie ce va cuprinde toate lucrările absolvenților (pe care sper să o găsesc de vânzare în această toamnă) și, mai ales, o seamă de autori debutanți care promit foarte multe pentru viitorul SF&F contemporan.”

Iza MatacLansare de carte – „Traind in vis”, de Iza Matac, la Editura Vremea

Editura Vremea are plăcerea de a vă invita la lansarea romanului Trăind în vis, de Iza Matac

Vor vorbi:
Iza Matac
Silvia Colfescu
Mihnea Popa

Vor citi din volum actorii:
Oana Păun
Silviu Geamănu

Evenimentul va avea loc luni, 28 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Calea Victoriei, nr. 45.

„E clar ca n-ai părăsit zona SF-ului pentru care te şi premiasem în cadrul proiectului MEDIALAB, unde ai realizat un film cu o poveste de dragoste ce sigur era inspirată sau a inspirat povestea actualului roman. Mă incită faptul că, pornind de la Star Trek şi până la Inception, citatele cinematografice care se întrepătrund cu psihologia aplicată trădează formaţia ta de cineast, potenţând povestea romanului ce decurge evident dintr-un scenariu de film pe care sper să-l poţi realiza într-un anumit moment dat! Desigur, ca regizor, mi-aş dori să pot controla psihologic, să comand vise, să controlez realitatea, transformând-o într-o realitate a mea în care pot dirija hipnotic într-un dans de sentimente şi stări, iar tu nu faci decât să-mi alimentezi cu această poveste frumoasă de dragoste ideea ca acest vis poate fi trăit cu adevărat!” (Cătălin Saizescu)

Iza Matac
Sunt născută în Bucureşti, în noiembrie 1967 şi iubesc acest oraş, iubesc citadelele în general. Sunt căsătorită de 22 de ani şi am un băiat, adolescent acum. Lucrez la autoritatea centrală din domeniul drepturilor copilului de peste 15 ani, însă pregătirea şi cariera mea continuă să aibe un traseu neaşteptat: am absolvit medicina şi după aceea m-am pregătit şi am devenit medic pediatru; apoi m-am angajat ca expert drepturile copilului şi am avut privilegiul de a participa la reforma din acest domeniu, dar m-am afirmat şi ca expert independent pe plan intern şi european; am devenit regizor după 40 de ani, reîntorcându-ma la pasiunea din copilărie – deocamdată realizez scurtmetraje în domeniile social, medical şi educaţional şi, acum prin Trăind în vis, debutez ca scriitor. Pasionată de SF, cartea de faţă este în acest registru şi se adresează, cu predilecţie, tinerilor, având drept subiect trăirea primei iubiri în realitate şi în vis.

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/traind-in-vis

Masinaria Cehov”Mașinăria Cehov” și ”Gumă de Mestecat” – în avanpremieră la Teatrul Național din București

Luni, 28 septembrie, începând cu ora 19:00, Sala Studio a Teatrului Național București I. L. Caragiale va găzdui două avanpremiere, produse cu ocazia aniversării cursurilor de actorie TeenMedia Academy: ”Gumă de Mestecat” și ”Mașinăria Cehov”.

Realizate exclusiv cu studenți care au urmat cursuri de actorie la TeenMedia Academy, cele două spectacole reprezintă un examen de maturitate al studenților noștri. Anul acesta se împlinesc 6 ani de când cultivăm cele mai frumoase povești de iubire între oameni și teatru. Fiind mai mult decât niște simple cursuri de teatru sau de dezvoltare personală, workshop-urile noastre au reușit de nenumărate ori să parte din transformările celor care au avut curaj să le încerce. Astfel, în acest al șaselea an sărbătorim o comunitate de iubitori de teatru pe care am creat-o în jurul nostru și seriile de actori care s-au născut în urma acestei colaborări.

În preziua evenimentului principal, absolvenții cursuri actorie TeenMedia Academy vor prezenta spectacolul ”Școala Ludică” de Ioan Groșan în incinta Teatrului În Culise – pe Calea Călărașilor nr. 55, La Scena. Un spectacol jucăuș, în care se face haz chiar de necazul teatrului. O parodiere reușită a istoriei teatrului, un colaj ironic de personaje delicioase în care se amestecă influențele tragediei grecești cu accentele commediei dell’arte, Shakespeare, Moliere, Goldoni și chiar Caragiale tatăl împreună cu alți scriitori, într-o manieră pirandelliană.

Guma de mestecat bun copyLuni, 28 septembrie, începând cu ora 19:00, pe scena Teatrului Național se vor juca spectacolele:
”Gumă de Mestecat” – un spectacol despre viață, care uneori glumește cu tine. O tragicomedie despre o viață ratată, o poveste pe cât de amuzantă, pe atât de tragică, însă desprinsă dintr-o realitate a oamenilor comozi, fără țeluri, care și-au pierdut motivația undeva pe drum. Se pare că Dumnezeu privește totul de după perdea și dorește să ofere o lecție celor slabi…

Cu: Ionuț Gurgu, Silvia Ciopată, Grațiela Popa, Vitalie Teleman, Vlad Dobreanu, Ioana Codreanu, Angela Arva, Daniel Vlădesc, Mirela Topan, Ileana Daniela Anghel.
Coordonator spectacol: Florin Frățilă

”Mașinăria Cehov” – un teatru al absurdului care îl aduce pe autorul Cehov în viața personajelor sale. Înainte de moarte, ca o revelație, destinele unor personaje lăsate neterminate  sunt continuate într-un univers fantastic, unde se îndeplinește fantezia oricărui scriitor – întâlnirea cu creațiile sale.

De Matei Vișniec
Cu: Mihai Bădoi, Ionuț Gurgu, Iulian Babulea, Andrei Cotocu, Bogdan Stroe, Grațiela Popa, Diana Dumbravă, Dana Roman, Tara Constantinescu, Cora Manole
Coordonator spectacol: Cristian Bajora

Regizorul Cristian Bajora, coordonatorul acestor workshop-uri de actorie, declară:
TeenMedia însemnați voi, cei care citiți aceste rânduri și cei care ne sunați cu pofta voastră incredibilă de a trăi frumos. TeenMedia sunt zecile de spectacole, miile de mâini care au aplaudat, miile de ore petrecute împreună la ateliere. TeenMedia înseamnă dorința de frumos, în stare pură, nealterată de nimic. Emoția unei îmbrățișări, teama de eșec, spaima de mediocritate, bucuria depășirii limitelor. TeenMedia suntem noi – Cristi, Vania, Teo, Dana, Iulian, Ionuț, Alex, Minculescu, Florin, Cristina, Bianca, Ioana, Maria, Mihai, Victoria, Alina, toți cei care au crezut în sclipirea din ochii voștri. Teen Media e viață, tremur, vibrație, adevăr și lumină.
Sunt fericit și mulțumit că pot să ofer șansa oamenilor să zboare, sunt mândru că pot să îmi ofer ocazia să fiu iubit. Sunt atatia ani în care am trecut prin crize economice, crize interne, proteste și manifestații, dar am continuat să existăm pentru că voi aveți nevoie de noi, iar noi iubim să oferim tot ce avem mai frumos și mai viu în noi. Să mergem mai departe, să înșirăm mai multe perle pe acest șirag și să ne bucurăm împreună de tot ce am dobândit în acești ani minunați! Mulțumesc celor peste 1000 de participanți la workshop-uri, mulțumesc colaboratorilor mei, mulțumesc celor peste 100000 de vizitatori în mediul on-line și mulțumesc tuturor celor care au spijinit și au susținut acest demers numit astăzi TeenMedia Academy!

Biletele se pot achiziționa de la sediul Teatrului În Culise (Calea Călărașilor nr. 55 – cu rezervare la 0735 026 762 sau pe http://inculise.ro/rezervari-online/) sau online de pe www.bilete.ro. Pentru mai multe detalii despre spectacole vizitați www.teenmedia.ro.

TeenMedia ACADEMY –  Cursuri actorie: Aceste cursuri de teatru te ajută să faci primii paşi – fie către o carieră de actor, fie către descoperirea sinelui, fiind un adevărat motor pentru dezvoltare personala. După șase ani de experienţă în cursuri teatru, vrem să facem ceva mai mult: cursanţii noștri se întâlnesc cu un număr impresionant de profesionişti din domeniile teatrului şi filmului. În programă se regăsesc ateliere de dicţie-vorbire, pantomimă, improvizaţie, elemente de expresie non-verbală, mijloace de expresie în faţa camerei de filmat, cascadorie, clownerie, studiul textului dramatic și literar, studiul personajului. Vedeta cursului rămâne însă spectacolul de la final, care lasă o amprentă puternică și o amintire de neuitat în memoria participanților.

0fu3.track.sendmachine.comVarujan Vosganian, preşedintele Consiliului Internaţional al Festivalului de Literatură «Arca literara» din Erevan

Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor, a fost desemnat preşedintele Consiliului Internaţional al Festivalului de Literatură «Arca literară» din Erevan.

Festivalul Internaţional de Literatură «Arca literară», aflat la cea de-a şaptea ediţie, are loc, în perioada 21-28 septembrie, la Erevan, capitala Armeniei. Odată cu această nouă ediţie, Ministerul Culturii, care este organizatorul evenimentului, a decis înfiinţarea unui consiliu internaţional, format din scriitori ai Diasporei armene, care să ofere pretigiu festivalului şi să-i asigure reprezentarea internaţională. Preşedinte al acestui consiliu a fost desemnat scriitorul român de origine armeană Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor.

Romanul Cartea şoaptelor a fost publicat de Editura Polirom, în două ediţii, colecţia Fiction Ltd. (2009) şi colecţia Top 10+ (2013).

Cartea şoaptelor a cunoscut pînă acum numeroase traduceri: două ediţii în limba germană (Zsolnay Verlag şi Buchergilde Gutemberg), două ediţii în limba armeană (Editura Uniunii Scriitorilor şi Editura Antares), precum şi ediţii în limbile spaniolă, italiană, franceză, suedeză, ebraică, bulgară, maghiară, poloneză, portugheză (braziliană). În lunile care urmează vor apărea noi ediţii în limbile cehă, olandeză, persană, norvegiană şi sîrbă, precum şi o nouă ediţie în limba armeană realizată de Editura Sfântului Scaun al Ecimiadzinului. Fragmente din roman au fost, de asemenea, traduse şi publicate în limbile engleză, rusă, ucraineană, arabă, turcă şi portugheză.

Cartea şoaptelor a fost desemnată în România « Cartea anului 2009 » şi a primit sau a fost nominalizată la toate premiile importante din ţară. Ea a fost desemnată, în anumite perioade, pe locul întîi al vînzărilor în mai multe ţări, fiind nominalizată pentru importante premii literare la tîrguri internaţionale precum Leipzig sau Guadalajara. În Spania romanul a fost distins cu premiul NiramArt. În mai multe rînduri, Asociaţia Scriitorilor de limbă ebraică din Israel, Uniunea Scriitorilor din Armenia şi Uniunea Scriitorilor din România au propus Academiei Suedeze candidatura autorului la Premiul Nobel pentru Literatură, pornind de la valoarea literară a Cărţii şoaptelor.

La propunerea Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin şi a Lepsiushaus din Postdam, cu susţinerea PENCLUB Internaţional, Cartea şoaptelor a fost desemnată în anul 2015 cartea-simbol a condamnarii crimelor împotriva umanităţii şi a comemorării unui secol scurs de la genocidul făptuit împotriva armenilor în Imperiul Otoman, prilejuind, prin proiectul Worldwide Reading, lecturi publice în întreaga lume.

Cartea şoaptelor a prilejuit lansări, lecturi publice, studii şi comentarii în peste patruzeci de ţări ale lumii, fiind, în acelaşi timp sursa de inspiraţie pentru documentare şi filme de scurt metraj, pentru lucrări muzicale ori de artă plastică.

Festivalul Internaţional de Literatură din Erevan a desemnat drept cărţi ale festivalului, Cartea şoaptelor, alături de romanul The Sandcastle Girls, aparţinînd scriitorului american Chris Bohchalian, dedicînd acestor două romane evenimente speciale.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (7 – 13 decembrie 2015)

Jovi Ene

Cea mai noua aparitie la Editura Herald: Hara – Centrul vital al omului, de Karlfried Graf Durckheim

Jovi Ene

Ceai cu Amy – eveniment cu intrare liberă- în memoria lui Amy Winehouse

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult