Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (20 – 26 iunie 2016)

Afis Aurora LiiceanuȘtirile săptămânii: Întîlnire cu Aurora Liiceanu: Ea şi El. Biografia unei relaţii; Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, pentru a treia oară la Suceava; Toate bufniţele, de Filip Florian, printre cele mai bune cărţi ale lunii iunie pe www.perlentaucher.de; O noua aparitie la Editura Compania – Factorul intern. România în spirala conspirațiilor, de Aurel I. Rogojan; Întâlnire cu literatura sud-americană: seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia.

Întîlnire cu Aurora Liiceanu: Ea şi El. Biografia unei relaţii

Luni, 27 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Elisabeta nr. 38, București), va avea loc o întîlnire cu Aurora Liiceanu, prilejuită de apariția celui mai recent volum al său la Editura Polirom: Ea şi El. Biografia unei relaţii. Volumul a fost publicat în seria de autor dedicată Aurorei Liiceanu și este disponibil și în ediție digitală.

Participă, alături de autoare: Virginia Costeschi, Alina Purcaru, Eli Bădică

Ea e o femeie trecută de prima tinereţe. El e un bărbat care a lăsat la rîndul lui în spate anii tinereţii, căsătorit, cu copii. La prima vedere, nimic nu anunţă dragostea plină de pasiune care îi va lega mai bine de zece ani. La capătul acestor ani însă El o părăseşte pe Ea, pentru a se întoarce la soţia lui. Aurora Liiceanu analizează relaţia celor doi, încercînd să explice ce s-a întîmplat cu fiecare. Dacă Ea îşi spune direct povestea, El este prezent doar prin scrisorile trimise – scrisori lungi, aproape pagini de jurnal –, care dezvăluie ce făcea, ce simţea şi ce gîndea cînd era singur sau cu Ea. Autoarea reconstituie astfel lumea lui ca să înţeleagă lumea ei, iar Ea va putea limpezi ceva din multiplele ei euri, în timp ce El va fi folosit, amintit, discutat. Fără să ştie.

Din cuprins: Fugind de toamnă, ca păsările călătoare ne-am lăsat duşi de vînt • Există euri paralele; cînd sîntem noi singuri şi noi cu cineva iubit? • Nu toate fetele frumoase ştiu că sînt frumoase • Gîndurile pot trece pîrleazuri • Timpul şi visele • Despre misterul cîrligelor • Ea, cea îndrăgită • Fantasme şi duplicitate: El

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015) şi Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015).

FIST 2016 SuceavaFestivalul Internațional al Școlilor de Teatru, pentru a treia oară la Suceava

Cea de a treia ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru va avea loc, și în acest an, la Suceava, în perioada 4-11 iulie 2016.

Cele mai importante şcoli de teatru din România, dar şi 4 şcoli de teatru din Europa de Est şi spaţiul balcanic îşi vor prezenta cele mai reprezentative producţii în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST) ce se va desfăşura la Suceava, în perioada 4-11 iulie 2016. În acest an vor fi două spaţii de desfăşurare a evenimentului: Teatrul “Matei Vişniec” şi Auditorium “Joseph Schmidt”, iar toate evenimentele sunt cu intrare liberă.

Motivul pentru care la festival sunt invitate şcoli de teatru din Europa de Est şi spaţiul balcanic este acela că festivalul îşi doreşte să reprezinte un punct de plecare pentru proiecte realizate la nivel internaţional, pornind de la întâlnirile şcolilor de teatru de la Suceava.

“Anul acesta ne-am orientat către şcolile care vin din spaţiul est-european, balcanic, pentru că ne dorim că acesta să fie un punct de plecare pentru proiecte construite la nivel european. Cred că asta va fi direcţia pe care acest festival ar trebui să se dezvolte în viitor” – Paul Chiribuță, directorul FIST

Universitatea de Arte Târgu Mureş – Facultatea de Arte, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Teatru, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi – Facultatea de Teatru, Universitatea din Craiova, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi – Facultatea de Arte, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti – Facultatea de Teatru sunt invitatele ediţiei cu numărul 3 a festivalului.

Acestora li se adaugă patru şcoli de teatru din Europa de Est şi spaţiul balcanic: Academia de Muzică şi Arte Plastice Chişinău, Republica Moldova, Şcoala de Film Lodz, Polonia, Universitatea de Arte Bratislava, Slovacia, Academia Naţională de Teatru şi Film Sofia, Bulgaria.

Evenimentul este organizat de către Asociaţia FIST şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Suceava, Institutului Cultural Român, Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi al Iulius Mall Suceava.

https://www.facebook.com/FIST.Suceava  /  www.fist-suceava.ro

Filip Florian in germanaToate bufniţele, de Filip Florian, printre cele mai bune cărţi ale lunii iunie pe www.perlentaucher.de

Prestigosul site www.perlentaucher.de, cea mai importantă revistă culturală germană online, a inclus romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, printre cele mai bune cărți ale lunii iunie: https://www.perlentaucher.de/buecherbrief/odyssee-unserer-zeit.html.

Cu titlul Alle Eulen, romanul Toate bufniţele a fost publicat de curînd în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht.

Toate bufniţele – cel mai recent roman semnat de Filip Florian, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în anul 2012 (ediția a II-a, 2015), şi în format digital – a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013; romanul se află pe lista de bestselleruri a Editurii Polirom.

Literatura lui Filip Florian este deja cunoscută în spațiul cultural de expresie germană, la Editura Suhrkamp fiind publicat, de asemenea în traducerea lui Georg Aescht, romanul Degete mici (cinci ediții la Polirom), în anul 2008, cu titlul Kleine Finger.

„Apariţie pe scena mondială: în Filip Florian poate fi descoperit un mare povestitor. Romanul său Toate bufniţele este o carte copleşitoare. Ea povesteşte despre consolare şi disperare în totalitarismul românesc. (…) Aceasta este consolarea cărţilor triste ale lui Filip Florian: că există transformări ale realităţii care o fac suportabilă. Că măcar în ficţiune este posibil ca la celălalt capăt al tunelului îngheţat să fie o fată zîmbitoare.” (Paul Jandl, Die Welt)

„Filip Florian este unul din marile talente ale literaturii române contemporane. Toate bufniţele, o carte a reamintirii melancolice, este o operă remarcabilă a literaturii universale. (…) Toate bufniţele, transpusă de Georg Aescht într-o germană atît de fluentă şi senzorială, este o carte melancolică fermecătoare despre ceasul înserat al amintirii, care îi conferă cititorului senzaţia că «ar atinge infinitul, ar putea să se joace cu el şi să îl scarpine ca pe un pisoi».” (Jan Koneffke, Neue Zürcher Zeitung)

Mai mult, Editura Matthes & Seitz pregătește pentru anul viitor și ediția în limba germană a romanului Zilele Regelui (trei ediții la Polirom).

Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (patru ediții). Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în douăsprezece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető și Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Bokvennen (Norvegia), Altin Bilek (Turcia) şi Animar (Egipt).

cop-factorul-intern-cop-IO noua aparitie la Editura Compania – Factorul intern. România în spirala conspirațiilor, de Aurel I. Rogojan

Un neoliberalism nemilos a dominat multi ani lumea, îmbracat în lozincile unor pretinse valori universale. Crizele pe care înca le genereaza se dizolva dureros pe seama popoarelor, de-acum vizibil satule de înselaciune, saracire si dictat. Iar propaganda noului ideal îi asociaza unei insecuritati chipurile inevitabile o din ce în ce mai scumpa si mai intruziva  supraveghere. România trece în felul ei prin acest purgatoriu. Fara lideri, fara program, fara curaj. Doar cu revolta, judiciarism în exces si cetoase târguri geopolitice.

«În cancelariile puterii se vorbeste foarte mult, dar se consemneaza foarte putin ori pe lânga esenta subiectelor discutate. Documentelor scrise – conditie a dovedirii secretelor murdare – li se substituie oralitatea si aluzia decizionala, întelese doar de colaboratori apropiati ai înaltilor demnitari, cei initiati în practicile oculte ale guvernarii. Practici cel mai adesea deduse din ritualurile organizatiilor discrete care le-au deschis, finantat si luminat drumul catre putere. […] Capitalul politic este un nesecat izvor de profit oneros. În fiecare campanie electorala, liderii partidelor politice acumuleaza, pe cont si risc propriu, câteva milioane de euro, fiecare dupa importanta si sansele partidului. Aspirantii la fotoliile puterii îsi cumpara locurile pe liste si functiile în administratia centrala sau în cea locala. Ei stiu ca trebuie sa cotizeze oficial la trezoreria partidului, dar numai dupa ce le-a fost acceptat cuantumul darului cuvenit sefului politic suprem. Cuantumul acestui dar îl comunica si percepe un reprezentant personal, de regula, un membru al primei familii politice a partidului. Sursele acestor bani sunt mai murdare decât cele mai murdare secrete ale puterii. Pentru albirea darurilor politice exista retele ale unor fratii ale trinitatii criminale transnationale – „submasonerii esuate“, servicii secrete si organizatii ale mafiei bancare –, acoperite ca fonduri de investitii, companii de brokeraj, opere de caritate, fundatii de sustinere a libertatilor civice etc.»

Aurel I. Rogojan (nascut în 1949 la Incesti, Ceica, în judetul Bihor) si-a consacrat întreaga cariera scolii nationale de informatii pentru securitate nationala. Sef de promotie al Scolii militare de ofiteri activi a Consiliului Securitatii Statului, cu specializarea în contraspionaj (1970), si absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti (1973), a facut si studii postuniversitare de psihopedagogie, criminologie si management politico-administrativ. Activitatea profesionala si-a început-o în 1970 la Securitatea Municipiului Bucuresti. Între 1977 si 1985 a fost seful de cabinet al generalului colonel Iulian Vlad (secretar de stat în Ministerul de Interne, din 1984 adjunct al ministrului de Interne, iar din 1987 ministru secretar de stat si sef al Departamentului Securitatii Statului – D.S.S.). Evenimentele din decembrie 1989 l-au gasit pe Aurel I. Rogojan la comanda Serviciului Independent Secretariat-Juridic al D.S.S. Între 1990 si 2006, în cadrul Serviciului Român de Informatii, s-a ocupat de reglementarea si planificarea activitatii de informatii, a predat în institutii de profil si a asigurat, din posturi de mare raspundere, managementul resurselor informationale. S-a aflat neîntrerupt în activitate între 1970 si 2006.

Pe lânga articole, interviuri si conferinte aparute în presa, a publicat o serie de lucrari în regim de « informatii clasificate », precum si volumele 1989. Dintr-o iarna în alta. România în resorturile secrete ale istoriei(Editura Proema, Baia Mare, 2009),Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale (Editura Compania, Bucuresti, 2011), Apusul Agorei. Românii sub al saselea « … ESCU »(Editura Proema, Baia Mare, 2014). Este coautor al lucrarilor : Servicii secrete straine. Retrospectiva si actualitate. Interferente în spatiul românesc – împreuna cu Marian Ureche (vol. 1 si 2, Editura Paco, Bucuresti, 1999-2000) ; împreuna cu Traian-Valentin Poncea, Servicii secrete din Ungaria (Editura Academiei Nationale de Informatii, Bucuresti, 2003), Spionajul ungar în România (Editura Elion, Bucuresti, 2007), Istorie, geopolitica si spionaj în Balcanii de Vest (Editura Proema, Baia Mare, 2009).

Întâlnire cu literatura sud-americană: seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului Calea Idei Brown de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino traducătoarea romanului.

Roman de campus, poveste de dragoste, thriller captivant cu elemente de road movie, carte tradusă în peste zece limbi, Calea Idei Brown este un omagiu de mare fineţe adus ficţiunii americane. Considerat ultimul mare clasic al literaturii argentiniene, Ricardo Piglia se remarcă printr-o scriitură hipnotică, inconfundabilă, care trece cu uşurinţă de la autobiografie la satiră.

Emilio Renzi părăseşte Argentina încercând să fugă de frustrări profesionale, de melancolie şi anxietate, de amintirea unui mariaj încheiat; lumea americană în care vrea să se reinventeze este însă plină de constrângeri, pe care le constată cu amară ironie, şi dominată de „violenţa teribilă a oamenilor educaţi“ din mediul universitar. Ida Brown îl fascinează, îl atrage într-un misterios joc erotic şi îi oferă iluzia acestei „reinventări“. După accidentul în care tănăra îşi găseşte moartea, Renzi se cufundă în cea mai adâncă disperare: înţelege nu numai că a devenit suspect, că se află sub supraveghere şi că îi este în joc reputaţia academică, dar şi că pasiunea lui obsesivă nu se va stinge până când nu va descoperi adevărul. Ricardo Piglia se inspiră din cazul de mare ecou cunoscut sub numele de Unabomber pentru a face o subtilă analiză a formelor de violenţă care marchează societatea americană. Mergând pe urmele Idei Brown, Renzi pune cap la cap piesele unui puzzle complex ce scoate la iveală, într-un final, nu numai trecutul femeii iubite, ci şi pe cel al straniului personaj Thomas Munk, autor al unui radical Manifest.

Lansare humanita

„Ricardo Piglia este un autor de prim rang. A moştenit inteligenţa provocatoare a lui Borges, entuziasmul lui pentru explorarea neobosită a literaturii şi interesul pentru profunzimi tainice.“ (The Independent)

„Un roman pe care nu îl poţi lăsa din mână. Nu mai dormi. Se aud doar paginile întorcându-se.“(Le Nouvel Observateur)

Scriitor, eseist, critic, profesor universitar şi scenarist, Ricardo Piglia s-a născut la Adrogué, Buenos Aires, în 1940. A studiat istoria la Universidad Nacional de La Plata. După absolvire a fondat reviste culturale, a făcut parte aproape zece ani din redacţiile mai multor edituri din Buenos Aires, a condus faimoasa colecţie de romane poliţiste Serie Negra, în care au apărut în traducere cărţile unor autori precum Dashiell Hammett, Raymond Chandler, David Goodis şi Horace McCoy, şi a predat vreme de cincisprezece ani în universităţi atât din Argentina, cât şi din străinătate (printre care Harvard şi Princeton). Cărţile sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi, iar activitatea şi creaţia sa au fost răsplătite cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email  cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 29 iunie, ora 18.30.

Articole similare

Evenimente marca Adenium la Targul International de Carte Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Un nou sezon de Cinema în aer liber, în Parcul Titan din București

Jovi Ene

Alex Michaelides, celebrul autor de bestsellere, vine la București

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult