Știrile săptămânii: Orbitor, de Mircea Cărtărescu, e complet si in olandeza; Lectură publică la Bucureşti: Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea; Cea mai neagră expediție de pe cel mai periculos vîrf din lume, la Editura Polirom; Primul autor roman din seria Narator | Cronicile vulpii de Paul Slayer Grigoriu; Biografia Profetului Mahomed de Barnaby Rogerson, la Polirom; A apărut noul număr al revistei Timpul; A apărut ultimul număr al revistei CONCEPT; „Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei”, prezentate si traduse de Cristian Badilita, la Editura Vremea; Experiența iraniană a jurnalistei Delphine Minoui: Vă scriu din Teheran, la Editura Polirom.
Orbitor e complet si in olandeza
Editura Humanitas va aduce la cunostinta, cu bucurie, un eveniment editorial: a aparut in Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, in traducerea lui Jan Willem Bos, al treilea volum al romanului Orbitor de Mircea Cartarescu. Dupa germana, franceza, bulgara, suedeza si norvegiana, neerlandeza este cea de-a sasea limba straina in care trilogia Orbitor (peste 1500 de pagini) va fi citita integral. Unul sau doua volume ale trilogiei au mai fost publicate si in italiana, ivrit, turca, engleza, maghiara, spaniola si macedoneana.
Cu un tiraj total de peste 80 000 de exemplare, spectaculoasa trilogie Orbitor, numita de critica literara romaneasca in 2010 romanul deceniului, este „o naratiune incantatoare si elegiaca, in care cititorul strabate trupul unui fluture (literalmente si metaforic) de la inceputul si pana la sfarsitul timpurilor. […] Intr-un fel, nasterea lui Mircea este in acelasi timp nasterea lumii, iar caderea comunismului, in cel de-al treilea volum, sfarsitul ei apocaliptic. In Orbitor, experienta personala si timpul istoric se intrepatrund: descriind viata naratorului sau, Cartarescu descrie forma intregii istorii a umanitatii. Suntem invitati sa urmarim forma fantomatica a vietii tuturor sub bolta unei singure vieti“ (Carla Baricz, World Without Borders).
Lectură publică la Bucureşti: Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea
Marţi, 30 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), Ionelia Cristea va citi din Noaptea de gardă, volumul de poezie cîştigător al Concursului de debut al Editurii Cartea Românească 2014.
Invitat, alături de autoare: Bogdan-Alexandru Stănescu
Noaptea de gardă este un volum dur, construit din patru secvențe, care prezintă evoluția unui medic neurolog prin toate etapele vieții profesionale. Vorbim în această carte de un amalgam motivațional, de disecții pe cadavre în săli de anatomie, de aspirații profesionale de tot felul, de gărzi, pacienți, pierderi, tulburări și devieri emoționale, precum și de crize existențiale, ancorate în „datele” unei povestiri autobiografice cu inserturi de specialitate.
„Primul lucru care surprinde la acest debut este chiar flexibilitatea structurii poetice, disponibilitatea materiei de a se reorganiza pe diverse registre, fie ele gingaşe, fie macabre, dure sau tehnice. Nu avem aici o poezie care să-şi lase cititorul în zona comodă, călduţă a previzibilului, ci una care se joacă (serios, bineînţeles) cu planuri aparent ireconciliabile. Un expresionism autentic, polemic, visceral.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
„Volumul a fost scris în patru ani. Scriu foarte rar, din lipsă de timp. Am constatat finalizînd cartea cît de benefică a fost această experienţă, realizată prin introspecţie şi raportare la evenimente esenţiale pentru mine, apropiindu-mă totodată şi de funcţia terapeutică a literaturii.” (Ionelia Cristea)
Ionelia Cristea s-a născut pe 19 mai 1983 la Bucureşti.
Este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din capitală, iar în prezent este medic neurolog în Bucureşti. A publicat online pe platforma Club Literar (sub pseudonimul Ema Hart).
Cea mai neagră expediție de pe cel mai periculos vîrf din lume
Cînd Edmund Hillary a cucerit Everestul în 1953, a fost însoţit de şerpaşul Tenzing Norgay. Şi înainte, şi după aceea, în cele mai multe expediţii organizate de occidentali, şerpaşii au fost eroii din fundal.
În august 2008, cînd unsprezece alpinişti şi-au pierdut viaţa pe K2, cel mai periculos vîrf din lume, doi dintre şerpaşi au supravieţuit.
Bazîndu-se pe noi surse şi interviuri, Îngropaţi în cer ne dezvăluie pentru prima dată povestea lor uluitoare.
Peter Zuckerman şi Amanda Padoan le urmăresc drumul din satele natale izolate pe înălţimile munţilor Himalaya pînă în mahalalele din Kathmandu şi, mai apoi, pînă la aventura de pe K2, care le va schimba viaţa şi le va aduce celebritatea.
Volumul Îngropaţi în cer a apărut în colecția „Hexagon. Cartea de călătorie” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, traducere de Cornelia Dumitru.
„Sînt unul dintre puţinii supravieţuitori ai «triumfului şi tragediei» expediţiei de pe K2 din 2008. Am scris şi o carte, Surviving K2, am citit foarte mult despre această expediţie istorică… Însă Îngropaţi în cer mi-a depăşit aşteptările, pentru că descrie în detaliu diferenţele culturale şi importanţa alpiniştilor orientali.” (Wilco van Rooijen)
Peter Zuckerman este jurnalist. Pentru activitatea sa, i s-au decernat numeroase distincţii prestigioase, printre care Livingston Award, National Journalism Award şi Blethan Award.
Amanda Padoan este alpinistă. A studiat literatura la Harvard University şi dreptul la Pepperdine School of Law. În prezent, este colaborator la ExplorersWeb, Rock and Ice şi The Alpinist.
Primul autor roman din seria Narator | Cronicile vulpii de Paul Slayer Grigoriu
Subintitulată „Amintiri din liceul anilor ’90”, autobiografia lui Paul Slayer Grigoriu zis şi Vulpe se întinde pe patru ani consideraţi de autor cei mai importanţi din viaţa lui – în sensul legării prieteniilor care durează o viaţă, al cunoaşterii lumii, al muzicii; pe scurt, al formării personalităţii.
Paul Slayer Grigoriu ne ia cu el în tumultul anilor în care România şi o generaţie nouă descopereau libertatea, într-o călătorie presărată cu îndoieli şi excese adolescentine, lecturi, nenumărate incursiuni în lumea rock-ului, toate în cadrul definit de ideea de liceu, în general şi de Liceul German, în special. Cartea se citeşte uşor datorită alternanţei dintre pasajele descriptive şi dialogurile vii.
În peisaj întâlnim – fie şi cu apariţii episodice – personalităţi ale vremii, începând chiar cu tatăl autorului, muzicieni rock, de la Dan Iliescu de la Timpuri Noi, până la membrii grupului britanic Anathema, dar şi figuri de profesori mai puţin celebri, dar care au jucat un rol esenţial în formarea unei generaţii.
Puteți comanda Cronicile vulpii de Paul Slayer Grigoriu cu o reducere de 5%, la prețul de 56,05 lei, aici.
Biografia Profetului Mahomed de Barnaby Rogerson, la Polirom
- „Cartea lui Rogerson aproape că pare relatarea unui martor ocular. El ne încîntă cu detalii despre viaţa cotidiană şi cea de familie a Profetului, în care elementul religios este împletit cu grijă. O carte excelentă şi o lectură minunată.” (The Daily Express)
Profetul Mahomed. O biografie, un nou volum semnat de Barnaby Rogerson, a apărut la Editura Polirom în traducerea lui Alexandru Racu, în colecţia „Plural. Religie”, şi este disponibil în toate librăriile din ţară.
Barnaby Rogerson este autorul volumului Moștenitorii Profetului Mahomed. Cauzele schismei dintre șiiți și suniți (Polirom, 2007), o reconstituire captivantă a vieții lui Mahomed şi a primilor patru califi.
Mahomed a creat o nouă religie, islamul, a unit pentru prima dată Arabia şi a impus o limbă literară nouă, araba clasică a Coranului. În eleganta sa biografie, Barnaby Rogerson surprinde semnificaţia istorică şi spirituală a acestui om excepţional, lider şi vizionar, reconstituind totodată atmosfera lumii în care a trăit.
Sub ochii noştri, Arabia secolului al VI-lea prinde viaţă în paginile cărţii, iar Mahomed ne este înfăţişat crescînd printre beduini, făcînd comerţ cu caravane, primind revelaţia şi îndurînd ani de persecuţie pînă la înfruntarea dintre Mecca şi Medina şi victoria finală a islamului.
„Rogerson spune o poveste captivantă cu tact, elocvenţă şi entuziasm.” (The Independent)
Din cuprins:
Zori deasupra Meccăi • Arabia şi vecinii săi • De la micul păstor la caravanele vechii Arabii • Mahomed: bărbat, soţ, tată, căutător • Primele revelaţii ale lui Mahomed • Mahomed la Medina: Profetul şi oraşul său • Războiul cu Mecca
Barnaby Rogerson a fost conferenţiar de istorie la St Andrews University şi deţine editura Eland Books. Dintre lucrările publicate, menţionăm: A Travellerʾs History of North Africa (1998), Meetings with Remarkable Muslims (2007) şi The Last Crusaders (2009). De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut Moştenitorii Profetului Mahomed. Cauzele schismei dintre şiiţi şi sunniţi (2007).
A sosit TIMPUL!
Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii iunie 2015. Nr. 195 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești și Librarium, rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.
În Editorialul din acest număr, „Metaforele” și discursul urii, Daniel Șandru se întreabă ce anume îl poate determina pe un om să fie purtator al urii. Pornind de la această problemă, autorul încearcă să identifice resorturile sociale și mentalitare ce propulsează „metaforele” proprii discursului urii în arena publică. Articolul se referă la recentele atacuri ale lui Nicolae Breban la adresa lui Horia-Roman Patapievici.
Paginile de Actualitate, coordonate de Andrei Giurgia, introduc cititorul în atmosfera Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Paginile rubricii Polis, coordonată de Sorin Bocancea, cu titlul „Diplomație cu liste negre”, analizează apariția listei cu persoane non grata difuzată la Moscova. Opiniile sunt semnate de Iulia Badea Guéritée, Sorin Bocancea, Iulian Chifu și Cristian Unteanu.
Paginile de Filosofie, coordonate de Geoge Bondor, conțin o dezbatere incitantă asupra normativității, analizând statutul normelor, de la cele morale, juridice și estetice până la legile naturii. Articolele sunt semnate de Tudor Ionuț, Cristian Nae, Tudor Cosma Purnavel și Gerard Stan.
Paginile Focus și Anchetă, coordonate de Radu Vancu, dezbat cartea recent publicată de Ion Vianu, Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri (Polirom, 2015).
Paginile 12-13 ale numărului din luna iunie conțin un interviu realizat de George Bondor, redactorul-șef al revistei de cultură contemporană „Timpul”, cu Horia-Roman Patapievici, despre sfera publică și programul cultural al Institutului Cultural Român.
În pagina Exclusiv a revistei Timpul, Adina Scutelnicu îl prezintă pe Sylvain Corentin, „anarhitectul” unui univers plăsmuit din clădiri complexe, înrudite vizual cu arta sacră a catedralelor, dar și cu colibele primelor veacuri.
Numărul 195 al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Andrei C. Șerban, Ion Șerbu, Șerban Axinte, Radu Vancu, Claudiu Komartin, Anca Vieru, Mark Bucuci, Maria Bilașevschi, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Roxana Patraș, Lucian Dîrdală, Bogdan Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Lavinia Maria Pruteanu, Mioara Anton, Teodora Manea, Dan Pavel, Dragoș Dascălul, Cătălin Mihuleac și Mircea Gheorghe.
A apărut ultimul număr al revistei CONCEPT
Revista CONCEPT – editată de Departamentului de Cercetare din cadrul UNATC – a ajuns la numărul 10 (vol. 9-10 – nr. 2/2014 şi nr. 1/2015). Zece volume acoperind cinci ani de spectacole, cercetări teatrale, conferinţe, oaspeţi şi evenimente care s-au întâmplat la adresa noastră din strada Matei Voievod 75-77 sau în spaţii şi locaţii partenere.
Primul articol cu care se deschidea primul număr al CONCEPTULUI (vol.1/nr.1/mai 2010) era semnat de Gary Schwartz – director al The Spolin Players şi Inituitive Learning Systems, care revela puterea jocului şi nevoia de a ne juca. Cinci ani mai târziu, numărul 10 se deschide cu un material-dosar dedicat regizorului Radu Penciulescu, care de curând a împlinit 85 de ani. Materialul prezentat cuprinde şi un interviu realizat acum 43 de ani de o studentă a secției Teatrologie-Filmologie cu Radu Penciulescu şi apărut în revista IATC-ului, atunci coordonată de nimeni altul decât George Banu, asistent IATC. Iar studenta este chiar doamna Ludmila Patlanjoglu.
Revista CONCEPT este acreditată CNCS categoria B şi indexată în baze de date internaţionale precum CEEOL şi SCIPIO, reprezentând un material consistent de analiză şi introspecţie al unei universităţi care nu-şi propune numai să educe, ci să creeze noua generație a elitelor culturale românești.
Revista e mediu fertil pentru idei şi experienţe în domeniul cercetării artistice şi ştiinţifice, ordonate într-o rigoare academică a cărei garant este lect. univ. dr. Mihaela BEŢIU, redactorul-coordonator al tuturor numerelor de până acum.
Pe parcursul celor cinci ani de existență, revista a publicat şi materiale inedite, semnate de nume sonore ale teatrului mondial (atât practicieni, cât şi teoreticieni): Richard Schechner, George Banu, Monique Borie. Au fost publicate lucrări ale simpozionului de shakespeorologie organizat de către Festivalul Shakespeare de la Craiova.
CONCEPT este un spațiu de libertate academică unde se întâlnesc practicieni şi teoreticieni, maeştri şi studenţi, profesori de teatru şi de film, cercetători din UNATC şi din alte universităţi de profil din ţară şi din lume, cadre didactice şi de cercetare din mediul universitar şi cadre didactice din mediul preuniversitar.
Într-o lume digitală, în care înregistrăm spectacole, le fotografiem, le postăm online – credem în memoria hârtiei. CONCEPT, an de an, scrie despre toate spectacolele generaţiilor care-şi termină studiile, atât la nivel de master, cât şi la nivel de licenţă. Primele cronici ale unora dintre studenţii-absolvenţi vor fi fost în CONCEPT. Primele articole ale unora dintre cercetătorii domeniului, vor fi fost în CONCEPT.
„Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei”, prezentate si traduse de Cristian Badilita
Vă prezentăm cea mai recentă apariţie în colecţia FID – Fapte, Idei, Documente a Editurii Vremea, seria Mari Texte ale Creştinismului, o carte clasică de patristică şi totodată o adevărată bijuterie grafică:
Cele mai vechi texte despre Apostolul Andrei
prezentate şi traduse de Cristian Bădiliţă, ilustrate de Marian Zidaru
Ne place să-l invocăm pe apostolul Andrei, patron al României, dar până acum nu s-au tradus textele fundamentale despre el. Volumul de faţă pune la dispoziţia cititorilor români, de toate confesiunile, pentru prima dată în cultura noastră, cele mai vechi texte despre fratele lui Petru, „cel dintâi chemat”, conform tradiţiei înrădăcinate în Evanghelia după Ioan. Volumul cuprinde un studiu amplu despre figura apostolului în Noul Testament, în Faptele lui Andrei, Faptele lui Andrei şi ale lui Mathias, Faptele lui Petru şi ale lui Andrei, hagiografia lui Grégoire de Tours, precum şi în tradiţiile folclorice româneşti. Partea a doua conţine traducerea, însoţită de cca 250 note explicative şi comentarii, a Minunilor fericitului Andrei de Grégoire de Tours (sec. VI). Partea a treia prezintă ediţia latină a hagiografiei lui Grégoire de Tours.
Volumul beneficiază de 34 planşe formidabile, realizate de marele artist Marian Zidaru, precum şi de o paginare cu totul aparte, datorată directoarei Editurii Vremea, Silvia Colfescu. Avem de-a face aşadar cu o adevărată carte-album, un cadou ideal nu doar pentru numeroşii „sfinţi Andrei” din România, ci pentru oricine este interesat de veritabila tradiţie creştină.
Meritul principal în concretizarea acestui proiect îi aparţine doamnei Filofteia Pally, directoarea Complexului Muzeal Goleşti, judeţul Argeş, care, împreună cu doamna Malvine Mocenco, m-a însoţit în această nouă aventură patristico-etnologică. De altfel, volumul face parte din planul de cercetare al Muzeului Goleşti. Pentru studiul introductiv am beneficiat de ajutorul bibliografic al prietenilor Emanuel Contac şi Alin Suciu, cărora ţin să le mulţumesc şi pe această cale. Mulţumiri speciale i se cuvin clasicistei Ioana Munteanu, care a corectat, salutar, versiunea latină. Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să transform o carte clasică de patristică într-o adevărată bijuterie grafică.
Cristian Bădiliţă
Grégoire (pe numele său întreg, latinizat, Georgius Florentius Gregorius) s-a născut pe 30 noiembrie, ziua sfântului Andrei, în anul 539 în Urbs Arverna, actualul oraş Clermond-Ferrand din regiunea Auvergne (Franţa). Aparţinea unei familii nobile şi înstărite, care îmbrăţişase creştinismul destul de timpuriu, numărând în sânul ei un martir şi mai mulţi episcopi, între care celebrul Sfânt Gal, episcop de Clermond, care l-a şi crescut după moartea tatălui. […]
Viaţa lui Grégoire se desfăşoară în umbra marelui său predecesor Martin, patronul oraşului Tours. După ce a fost ales episcop, în jurul vârstei de treizeci de ani, în paralel cu activitatea de reconstrucţie a multor biserici şi lăcaşuri de cult, Grégoire redactează, pe lângă faimoasa Istorie a francilor (prima istorie a ceea ce avea să devină Franţa), un număr de şapte cărţi de miracole, avându-i ca protagonişti pe sfinţii Andrei, Martin şi Iulian. De departe preferatul rămâne Martin.
Cristian Bădiliţă
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, doctor al Universităţii Paris IV – Sorbona, autor a numeroase studii despre tradiţia creştină a primelor veacuri, coordonator al traducerii Septuagintei, traducător al Noului Testament
Marian Zidaru, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, este sculptor, desenator, pictor.
„Munca lui Marian Zidaru încearcă să edifice punţi, să stabilească legături între teritoriul religios şi cel artistic, altădată unite. Ne aflăm în plină utopie, dar o utopie asumată, care imprimă forţă elaboratelor lui construcţii.” (Ioana Vlasiu)
Volumul poate fi comandat aici: http://edituravremea.ro/cele-mai-vechi-texte-despre-apostolul-andrei
Experiența iraniană a jurnalistei Delphine Minoui: Vă scriu din Teheran, la Editura Polirom
- „Delphine Minoui analizează totul. Iar analizele pe care le-a făcut în acești ani ne dezvăluie Iranul în esența sa umană, dar și divină.” (Libération)
Vă scriu din Teheran, experiența iraniană a jurnalistei Delphine Minoui – corespondenta ziarului Le Figaro în Orientul Mijlociu – , a apărut în colecția „Hexagon. Istorie” a Editurii Polirom, traducere de Nicolae Constantinescu.
În 2009, jurnalista Delphine Minoui părăsea în grabă Iranul, înspăimântată că poliția avea să o oprească în ultima clipă. Timp de zece ani, transmisese de aici reportaje pentru mass-media franceză, ca Radio France și Le Figaro.
În toată această perioadă a fost hărțuită permanent, asemenea multor jurnaliști occidentali care, ca și ea, aveau origini iraniene.
Vă scriu din Teheran prezintă, sub forma unei emoționante scrisori adresate bunicului său defunct, experiența sa iraniană.
Într-o carte în care trecutul și prezentul se întrepătrund, Delphine Minoui propune o perspectivă proaspătă și nuanțată asupra acestei țări visate și temute, oscilând permanent între deschidere și izolare.
Alături de ea, pătrundem în interiorul periculoasei miliții Basij și al serviciilor de securitate, dar descoperim și sufletul poporului iranian prin bunica Mamani, prietena Niloufar sau tânăra Sepideh.
DELPHINE MINOUI a primit în 2006 premiul Albert Londres pentru reportajele sale din Iran și Irak. Este corespondenta ziarului Le Figaro în Orientul Mijlociu. A locuit în Teheran și Beirut, iar în prezent trăiește la Cairo. Este autoarea mai multor cărți, dintre care Divorțată la 10 ani (în colaborare cu Nojoud Ali, 2009) a devenit rapid un bestseller internațional.