Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (11 – 17 martie 2019)

Știrile săptămânii: Aurora – un science fiction despre călătoria în spațiu de la maestrul Kim Stanley Robinson, Editura Nemira; Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu în librăria Humanitas de la Cișmigiu, duminică 17 martie, ora 17; O noua editie: Mathnawi – poeme, parabole si invataturi sufite de Rumi, Editura Herald; Cea mai nouă carte a Mirelei Retegan, „Jocuri de jucat primăvara” – ghidul perfect pentru superpărinți, Curtea Veche Publishing; Noi apariții la Editura Humanitas Fiction; Alina Pavelescu publică un nou roman, Sindromul Stavroghin, în colecția „Scriitori români contemporani“ a Editurii Humanitas; O explorare a simțurilor de la interior spre exterior – „Forma gustului” de Laura Cosoi, Curtea Veche Publishing; Seria fantasy Andilandi, de  Sînziana Popescu, acum la editura Nemi; Excitat: istoria hormonilor și modul în care ne controlează, Editura Publica; Expoziţie „Recorriendo Perú “ , de Ximena Heraud, la Bucureşti; S-a reeditat „Coaching pentru performanță” la Editura Publica |  Susan Fowler vine în România; Rețeaua Diverta se extinde cu un nou magazin, chiar în Centrul Vechi al Capitalei; O prințesă americană. Povestea de dragoste dintre Meghan Markle și Prințul Harry, de Leslie Carroll, Editura Corint; Seară japoneză dedicată romanului ‘Biroul pentru Grădini și Iazuri’ de Didier Decoin.

AURORA – un science fiction despre călătoria în spațiu de la maestrul Kim Stanley Robinson

Aurora, de Kim Stanley Robinson, apare în imprintul Armada powered by Nemira – considerat cel mai bun de la faimoasa trilogie Marte încoace, Aurora este o magnifică odisee a primei călătorii seculare a oamenilor în spațiu. 2000 de suflete, 12 ecosisteme, o singură navă și o singură misiune: a pune bazele primei colonii umane într-un sistem solar nou.

De 159 de ani, 2000 de suflete călătoresc prin spațiu. Nava lor cu două roți imense care se învârt pentru a genera gravitație adăpostește 12 ecosisteme, de la tundră la tropical, fiecare cu flora, fauna și populația lui. Destinația este Tau Ceti, un sistem solar cu mai multe planete și, speră echipajul, o lună cu apă și oxigen perfectă pentru a pune bazele unei colonii.  160 de ani este o durată neglijabilă la scara evoluției umane, dar deloc neglijabilă pentru membrii echipajului. Sistemele de operare cedează, fiecare generație are scoruri tot mai mici la testele de inteligență, iar bacteriile și virușii evoluează mai rapid decât oamenii.  Ce le mai rezervă lungul drum și, mai ales, ce îi așteaptă la destinație?

”O magnifică asociere între speculația despre viitor și grandoarea imaginației.” Sunday Times

„Când Kim Stanley Robinson scrie, el pune sub lupă și analizează critic lucrurile deja cunocute, vine cu întrebări niciodată puse înainte și, adesea, regândește forma în care se pot spune poveștile.”  Locusmag

KIM STANLEY ROBINSON s-a născut în 1952, în Illinois. A studiat literatura la Universitatea din California. Ca scriitor, deși a publicat nuvele încă din 1976, Kim Stanley Robinson și-a început cu adevărat cariera în 1984, când au apărut The Wild Shore, primul său roman, și The Novels of Philip K. Dick, teza de doctorat. Succesul său se cristalizeazã în momentul publicării TRILOGIEI MARTE (apărută la editura Nemira 2013-2015), pentru care a primit două Premii Hugo, două premii Locus și un premiu Nebula. În literatura lui, Robinson problematizează teme politice, sociale și culturale, iar protagoniștii sunt adesea oameni de știință care schimbă lumea. Este considerat un pionier al discuțiilor despre ecologie și schimbările de mediu. La editura Nemira au mai apărut romanele Șaman și 2312 (volum câștigător al premiului Nebula în 2012).


Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu în librăria Humanitas de la Cișmigiu

Editura Humanitas și One World România vă invită duminică, 17 martie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire specială cu istoricul și eseistul anglo-olandez Ian Buruma, considerat unul dintre cei mai importanți intelectuali europeni contemporani. Dialogul cu Cătălin Ștefănescu din librărie se va opri atât asupra subiectelor celor două cărți publicate până acum în limba română, cât și asupra pasiunii pentru cinematografie. Festivalul One World România va include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma care va participa, între 16 și 22 martie, la o serie de proiecții și dezbateri.

Cărțile lui Ian Buruma,  Anul Zero. 1945, o istorie și cea scrisă împreună cu Avishai Margalit, Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vestfac o istorie a fracturilor și a relațiilor de putere schimbătoare. O atenție deosebită este acordată impactului asupra vieților indivizilor, acolo unde curentele culturale se pot transforma în prejudecăți, ură, intoleranță de multe ori sau, alteori, în proiecte de societate care să împiedice repetarea catastrofei.

A pleca de la zero înseamnă a lua totul de la capăt. Dar oare poţi să iei totul de la capăt după un război care a schimonosit planeta? Poţi să ceri doar dreptate, nu şi răzbunare? Poţi să ierţi? Poţi să ieşi teafăr din cel mai negru coşmar? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pune Ian Buruma în Anul Zero. 1945, o istorie, o carte fundamentală pentru înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Occidentalismul reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului în festivalul One World România sunt: „Terminus” (1961), de John Schlesinger, „Durerea și mila” (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii” (1997), de Péter Forgács și „Ultimul dintre nedrepți” (2013), de Claude Lanzmann.

Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus”, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile – unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său – cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”.

Puteți vedea toate evenimentele One World România la care va participa Ian Buruma și mai multe informații despre filmele selectate pe pagina https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/114/marcajele-lui-ian-buruma/.

Intrarea la dialogul din librărie este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-ian-buruma-in-dialog-cu-catalin-stefanescu


O noua editie: Mathnawi – poeme, parabole si invataturi sufite de Rumi

Jalāl ud-Dīn Rūmī este unul dintre cei mai cunoscuti maestri sufi din toate timpurile. Supranumit uneori si „Sultanul Iubirii”, Rūmī a fost o personalitate complexa: poet, jurist, carturar al Islamului, teolog si mistic, fondator al ordinului Mevlevi (cunoscut si ca „ordin al dervisilor rotitori”, datorita adeziunii adeptilor sai la practica ceremoniei spirituale Sama – ritual complex care include cantul, dansul initiatic si o suma de alte practici interne).

Lucrarea sa esentiala, Mathnawi, textual „Versetele spirituale”, scrisa in persana, este una dintre cele mai citite si traduse lucrari ale sale. Combinatie de poezie si povestiri cu talc initiatic, lucrarea ne incanta atat prin stilul ei inimitabil, cat si prin profunzimea cu care, sub aparenta unor intamplari banale, autorul ne introduce in invatatura sufi, de o profunzime si sensibilitate fara egal.

Mathnawi, un vast poem de 25.000 de versuri, impartit in sase carti sau daftar. Numele ii vine de la forma prozodica folosita, adica distihuri care rimeaza intre ele. Pe buna dreptate poate fi considerata una din marile capodopere spirituale al umanitatii. Ea trateaza o extraordinara varietate de subiecte si cuprinde istorisiri, fabule, parabole, legende si texte coranice, toate imbibate de spiritul invataturilor sufite. Este o carte ce prezinta viata in intregul ei, de la dimensiunea ei mundana si cosmica pana la nivelurile trezirii metafizice. A fost inceputa pe la 1260 si a continuat pana la moartea lui Rumi. In ciuda dimensiunilor ei impresionante, lucrarea a fost tradusa in Occident incepand cu secolul al XIX lea.

Maiestria lui Djalal ud Din Rumi a fost puternic resimtita de oameni avand diferite credinte. El a fost recunoscut in Occident, asa cum a fost timp de opt secole in Orientul Mijlociu si in Asia, ca unul dintre cei mai mari literati si figuri spirituale ale tuturor timpurilor.

Diferitele calitati ale lui Rumi au fost puse in evidenta odata cu traducerile care au aparut in veacul al XIX-lea. El a fost prezentat deopotriva ca un senzual si ca un cerebral, un sobru si un extatic, profund serios si extrem de amuzant, impenetrabil si accesibil. Faptul ca el poate spune atat de multe lucruri unor oameni atat de diferiti este semnul profundei sale universalitati.


Cea mai nouă carte a Mirelei Retegan, „Jocuri de jucat primăvara” – ghidul perfect pentru superpărinți

Mirela Retegan și Curtea Veche Publishing sunt cei mai jucăuși vestitori ai primăverii. „Antrenoarea parinților”, Mirela Retegan, vă invită să descoperiți Jocuri de jucat primăvara”! Cea de-a doua carte pentru copii din seria Mirelei pentru superpărinți și supercopii vă invită să vă conectați la nevoile celor mici și să petreceți timp cu ei prin intermediul unor jocuri culese și inventate de autoare împreună cu fiica sa, Maya.

„Antrenorul părinților”, fondatoarea Găștii Zurli, Mirela Retegan, continuă seria începută de Jocuri de jucat toamna cu o carte care își propune să îi apropie și mai mult pe părinți de copii lor! Jocuri de jucat primăvara, publicată de Curtea Veche Publishing, este al doilea ghid dintr-o serie care deja face mai ușoară „meseria” oricărui părinte. Mirela Retegan vă propune o colecție de jocuri de jucat în familie, jocuri prin care părinții se conectează mai ușor cu copiii lor. Cartea este o colecție de jocuri și activități pe care Mirela Retegan le-a inventat, le-a descoperit sau le-a adaptat din multitudinea celor care au pus bazele relației cu propriul copil.

În Jocuri de jucat primăvaraveți regăsi o serie unică de activități care vă vor apropia de copilul vostru fie că sunteți în sufragerie, la medic sau în mașină!

În casă, stabiliți un traseu pe care îl veți parcurge pe rând. Puteți stabili mai multe probe. Spre exemplu:

Proba 1: mergeți pe traseu și reveniți cu spatele

Proba 2: mergeți pe traseu legați la ochi. La întoarcere, mergeți cu spatele.

După ce vă specializați, treceți la o variantă mai grea (în sensul că presupune mai multă atenție): mergeți din sufragerie în bucătărie, bateți cu palma în masă, treceți prin dormitor și strigați „Salut!”, apoi vă uitați în oglinda de la baie și vă întoarceți în sufragerie. Pare ușor? Încercați!

Mirela Retegan este o voce puternică a generației sale. Își recunoaște imperfecțiunile și povestește cu umor și sinceritate maximă despre cum i s-a schimbat viața când Maya, fata ei, a devenit adolescentă. Experiența, optimismul, relaxarea și inteligența emoțională au transformat-o pe Mirela Retegan într-un lider în materie de educație non formală. Ea răspunde firesc întrebărilor pe care și le pun părinții adolescenților de azi și vorbește onest despre perioada atât de complicată în relația copil-părinte.  La Curtea Veche Publishing, este autoarea volumelor „Astăzi este despre astăzi”, Fii de partea mea și Jocuri de jucat toamna”.

Cartea Jocuri de jucat primăvaraeste disponibila pe site-ul www.curteaveche.ro și în librăriile din toată țara la prețul de 34 de lei.


Noi apariții la Editura Humanitas Fiction

Paula McLain, Hemingway și cu mine

Bestseller New York Times • Aleasă drept una dintre cele mai bune cărți ale anului 2018 de către publicațiile The Washington PostUSA TodayThe Boston GlobePublishers WeeklyBloombergReal SimpleGlamour și de către New York Public Library

În 1937, tânăra jurnalistã și scriitoare Martha Gellhorn pătrunde clandestin în Spania măcinată de Rãzboiul Civil. Ajunsă la Madrid pe urmele subiectelor care o pasionează, îl reîntâlnește aici pe Hemingway, scriitor deja celebru, cu care își încrucișase drumurile în timpul unei vacanțe în Florida. În mijlocul luptelor eroice, al suferinței și tragediei, atracția dintre ei, alimentată de crezuri comune, devine irezistibilă. Legătura pasională destramă cea de-a doua căsnicie a lui Hemingway și o transformă pe Martha în muză și soție. Va putea însă neîmblânzita Marty să fie sprijinul de care are nevoie soțul ei, sau va rămâne aceeași femeie independentă și îndrăzneață, gata să-l lase în urmă pe Ernest și tot ce părea să însemne viața ei – splendoarea apelor tropicale, vegetația luxuriantă și culorile tari ale Cubei sau atmosfera trepidantă a New Yorkului ori marile întinderi ale Vestului american –, pentru a fi martorul evenimentelor cruciale din Europa însângerată și devastată de confruntările decisive ale celui de-al Doilea Război Mondial?

Kate Morton, Fiica ceasornicarului

Romanele scriitoarei australiene Kate Morton s-au vândut în 11 milioane de exemplare în 42 de țări, fiind traduse în 34 de limbi. Bestseller New York Times • bestseller Sunday Times • #1 bestseller Australia • #1 bestseller Canada • carte nominalizată la Indie Book Awards 2019, Australia.

În vara anului 1862, artiștii din Frăția Magenta, însoțiți de muzele lor, sunt invitați să creeze și să se bucure de libertate la Birchwood Manor, casa mult iubită a lui Edward Radcliffe de pe malul Tamisei. Edward e cel mai strălucit dintre ei, cel mai entuziast, cel mai hotarât să sfideze prejudecățile epocii. Dar în scurtă vreme viața și cariera lui vor fi distruse căci, spre sfârșitul șederii lor, o femeie este împușcată, o alta dispare, iar o neprețuită bijuterie de familie este de negăsit.

O sută cincizeci de ani mai târziu, Elodie Winslow, o arhivistă londoneză, dă din întâmplare peste o geantă veche, în care găsește carnetul de schițe ce pare să fi aparținut unui pictor victorian și fotografia unei tinere de o frumusețe aparte. Printre desenele din carnet, unul anume îi atrage atenția: o casă cu două frontoane, așezată la cotul unei ape, care i se pare neobișnuit de familiară. Care e legătura ei cu Birchwood Manor? Și de ce simte că femeia din fotografie are ceva să-i transmită? Pentru a răspunde acestor întrebări, Elodie va trebui să asculte vocea martorului uitat de toți: Birdie Bell, fiica ceasornicarului.

Eric-Emmanuel Schmitt, Răzbunarea iertării

Patru povești și patru destine ieșite din comun imaginate de Eric-Emmanuel Schmitt pentru a explora sentimentele intense, aproape niciodată mărturisite, care ne determină gesturile extreme.

Două gemene adorabile văd lumina zilei într-un sat idilic, dar viața lor nu se va dovedi atât de feerică pe cât o prevestea povestea nașterii lor: la început nedespărțite, vor ajunge rivale, dacă nu chiar dușmance de moarte. Un bancher versat și cinic, mereu răsfățat de soartă, învață, de la o mamă dispusă să renunțe la tot pentru fiul ei, lecția sacrificiului și a iertării. Un criminal în serie închis pe viața este chemat săptămânal la vorbitor, dar nu de mama lui, ci de cea a cărei fiică a ucis-o cu bestialitate. Ce urmărește îndurerata Elise? L-a iertat pe monstru, sau vrea să-i alunge liniștea? Zilele tihnite ale lui Werner von Breslau, un nonagenar retras, fost pilot de vânătoare reconvertit în grădinar pasionat, se îmbogățesc cu imprevizibilele vizite ale lui Daphne, o fetiță din vecini, alături de care bătrânul taciturn va descoperi calea spre inocență.

Maestru al nuvelei (gen literar care i-a adus un Premiu Goncourt în 2010), Schmitt le oferă cititorilor săi, cu acest nou volum, patru texte surprinzătoare și tot atâtea ipostaze ale volatilei relații dintre vinovăție și iertare.

Kaya de Vos, Jurnalul unei iubiri imposibile

„Am citit fermecat povestea «imposibilei iubiri» a Kayei de Vos, cu gândul la trecătoarele noastre întâlniri pământene cu absolutul. Nu e minunat să simți zvonul unei lumi căreia, deși n-ai vizitat-o niciodată, îi păstrezi amintirea?“ – Gabriel Liiceanu

O studentă se îndrăgostește de un bărbat fără trecut, misterios și fascinant, apărut de niciunde în viața ei; o tânără de o frumusețe neobișnuită dispare fără veste după o noapte de dragoste, lăsând în urmă întrebări fără răspuns; o femeie la vârsta maturității își urmează soțul în spațiul straniu al unei alte dimensiuni – trei povești de dragoste, trei destine pendulând între real și fantastic și un oraș care le împletește surprinzător: Florența. În acest loc al tuturor promisiunilor, iluziilor și speranțelor, viața se scurge în ritmul inimii, vegheată de bătrânul Ponte Vecchio, martorul mut al atâtor istorii emoționante.

O carte frumoasă ca o pictură florentină despre puterea iubirii de a spulbera tabuuri și prejudecăți, de a arunca în aer barierele spațiului și timpului și de a așterne punți între lumile văzute și cele nevăzute.


Alina Pavelescu publică un nou roman, Sindromul Stavroghin, în colecția „Scriitori români contemporani“ a Editurii Humanitas

Sindromul Stavroghin, noul roman al Alinei Pavelescu publicat în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu, ‘821.135.1 – Scriitori români contemporani’, va fi lansat la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 19 martie, la ora 19.

Invitați: Alina Pavelescu, Radu Paraschivescu, Angelo Mitchievici. Moderator: Andreea Răsuceanu.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Sub aparența unui scriitor veleitar, în prezent pensionar inofensiv, retras într-o existență banală, Septimiu Făcăleanu ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciarul din orașul S. Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să dezvăluie adevărata sa poveste, participând la o discuție televizată cu câțiva foști deținuți politici. Confesiunea sa va declanșa o avalanșă de reacții a unor foști torționari, exploatate pe larg de întreaga presă românească, adâncind criza morală a celui care, din vanitate, acceptase întreaga șaradă jurnalistică.

„Acum mulți ani, am avut o discuție pasionantă cu un cunoscut istoric al comunismului despre un fel de maladie misterioasă, pe care, iată, o definesc abia acum, în titlul unui roman, drept «sindromul Stavroghin». Acest personaj din Demonii lui Dostoievski m-a fascinat și, într-un fel, mă obseda de multă vreme. Stavroghin cel măcinat de propria luptă interioară, incapabil să se decidă între extazul binelui și hăul înspăimântător al răului satanic, chinuit de imposibilitatea unui echilibru între bine și rău. Azi, cred că știu ce îl înfricoșa pe Stavroghin: nu neputința lumii de a empatiza cu remușcarea lui, ci propria neputință de a traversa deșertul mântuirii. Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic. Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu.“ – Alina Pavelescu

Alina Pavelescu (n. 1972) e de profesie istoric și arhivist. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. A publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură cu romanul Moștenirea babei Stoltz (2016). Alte titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor; Corint, 2017), volum premiat la Târgul de carte LIBREX, Iași, 10–14 mai 2017; Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (traducere din franceză, note și studiu introductiv; Humanitas, 2018).


O explorare a simțurilor de la interior spre exterior – „Forma gustului” de Laura Cosoi, Curtea Veche Publishing

La început de martie Curtea Veche Publishing și Laura Cosoi vă invită să descoperiți o altfel de carte bucate și să învățați că „fericirea e o datorie a fiecăreia dintre noi”, în cuvintele autoarei. „Forma „gustului. Rețete din interior spre exterior” îmbină rețete ușor de preparat, ce conțin ingrediente alese cu grijă, cu un joc al formelor și o călătorie a descoperirii de sine prin fotografii realizate de Alex Gâlmeanu.

O carte concepută pentru a transforma hrana într-o celebrare a bucuriei de a trăi, dar și de a respecta nevoile organismului și de a-l fortifica. Cu o introducere de 30 de pagini în care autoarea rememorează câteva episoade care i-au îmbunătățit relația cu hrana și au ajutat-o să-și croiască drumul către descoperirea de sine, Laura Cosoi își propune să dea o nouă dimensiune meselor, încât să reflecte concepțiile, experiențele și stilul său de viață. Introducerea este completată de fotografii alb-negru realizate de Alex Gâlmeanu. Optzeci de rețete care acoperă toate momentele culinare (salate, supe, feluri principale, deserturi și băuturi), rapide și ușor de preparat (nu mai mult de 30 de minute), care conțin ingrediente selecționate cu mare grijă: puțin sau deloc procesate, fără aditivi, echilibrate nutritiv și caloric.

„Mai mult decât o carte de bucate, am scris o mărturisire: mă dezvălui printre secretele care fac din hrană un ingredient al schimbării profunde. Inspiră-te din drumul lung pe care l-am străbătut în căutarea celei care sunt astăzi ca să afli cum îți poți modela și tu forma gustului: cultivă echilibrul și prezența conștientă înainte ca problemele emoționale să ajungă în farfurie, gustă din bucuriile recunoștinței și nu uita, din când în când, să îți inviți sufletul la cină”, spune Laura Cosoi.

Prima sa carte de gătit, „Rămâi la masă?”, apărută tot la Curtea Veche Publishing, a fost bestseller la categoria culinară și a câștigat premiul Gourmand World Cookbook Awards 2014: Best TV Chef Book – Europe.

 „Forma gustului. Rețete din interior spre exterior” de Laura Cosoi este disponibilă pe curteaveche.ro și în librării la prețul de 64 lei.


Seria fantasy Andilandi, de  Sînziana Popescu, acum la editura Nemi

Editura Nemi de carte pentru copii lansează Andilandi, de Sînziana Popescu – o serie fantasy ce include șapte romane și un volum de povestiri și e inspirată din miturile românilor și din basmele noastre din bătrâni. Seria îi va purta pe cititori într-o lume fascinantă, populată de personaje mitologice românești readuse în actualitate, dar și de personaje moderne, cu care copiii se pot identifica cu mare ușurință.

Sînziana Popescu propune prin seria Andilandi niște povești sută la sută românești, basme contemporane în care filonul folcloric este foarte frumos adus în fața cititorilor. Ielelor, Căpcăunilor, Zmeilor, Strigoilor, Blajinilor, Balaurilor, Sânzienelor, Ursitoarelor, Calului Năzdrăvan și Solomonarilor li se alătură un personaj cu o semnificație cu totul specială – tăcuta și profunda Andilandi, Pasărea Măiastră. Ea asigură trecerea copiilor în lumea de basm, pe Celălalt Tărâm, unde suspansul și surprizele se țin lanț.

Fiecare roman din serie scoate la lumină personaje-cheie noi și fiecare dintre aceste povești este una cu morală, însă fără să fie moralizatoare.

„Atunci când mi-am făcut documentarea pentru micul meu roman de aventuri, „Andilandi. Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm”, m-am oprit doar asupra câtorva dintre personajele mitologice descrise în basmele populare româneşti ori analizate în diverse studii folclorice de marcă. Pe unele le-am preluat ca atare, pentru că şi-au găsit singure locul și rostul în intriga pe care o construisem. Pe altele le-am modificat ori m-am oprit asupra unor versiuni acceptate numai în anumite zone ale ţării. De fiecare dată însă m-am străduit să rămân fidelă regulilor, nu excepțiilor și, nu în ultimul rând, basmelor copilăriei mele.”  – Sînziana Popescu

„Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm” și „Aventura gemenilor Andrei și Lucia dincolo de Poiana Vie” sunt primele două romane ale seriei Andilandi care vor apărea în luna martie, la editura Nemi.

Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm

Volum distins cu Premiul „Asociației Scriitorilor din București” pentru 2009 și adaptat pentru radio în 2018 într-o mini-serie produsă de Teatrul Național Radiofonic, cu o distribuție de excepție. Cele patru episoade ale serialului au fost difuzate în premieră la Radio România Cultural, în decembrie 2018, iar primul episod a fost inclus și în cadrul proiectului de audiții pentru copii – „Teatru radiofonic în culori”, proiect inițiat de Teatrul Național Radiofonic în parteneriat cu librăria Cărturești Verona.

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să te trezești într-o bună dimineață pe Celălalt Tărâm, alături de propriul tău Cal Năzdrăvan? Este exact ce i s-a întâmplat lui Vlad Ionescu, un băiețel obișnuit care intră într-o lume neobișnuită.

Ajutat de Blajini și Uriași, Vlad se va lupta cu Iele, Zmei, Strigoi, Căpcăuni, Balauri și Solomonari, pentru a ajunge la Sânziene și a duce la îndeplinire tainica misiune încredințată de Ursitoare.

Învață din greșelile lui. Nu se știe niciodată când Andilandi te va pune la încercare și pe tine.

Aventura gemenilor Andrei și Lucia dincolo de Poiana Vie

Îți mai amintești de Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm? De atunci, au trecut zece ani. Granițele s-au rearanjat, cârmuitorii sunt acum alții. Nu se mai nasc decât Balauri „de rând”, cu mai multe capete, dar cu mai puțină putere. Ielele au îmbătrânit, Blajinii se ascund, iar Zmeii pârjolesc totul în cale.

Acesta e momentul în care o nouă aventură e pe cale să înceapă. Prietenii? Aceiași. Dușmanii? Cu mult mai mulți. Cărăușul? Nu e doar unul, ci sunt doi.

Învață din greșelile lor. Nu se știe niciodată când Andilandi te va pune la încercare și pe tine.

Personajelor din primul volum al seriei Andilandi li se alătură acum clanurile Piticilor, Statu-Palmă-Barbă-Cot și al său Iepure Șchiop, Zânele-păsări, Vâlvele-bălții, Licuricii și alte figuri ale mitologiei românești.

Sînziana Popescu este o Pasăre Măiastră, care a ales să locuiască pe un Tărâm Fermecat ca să-i apere pe cititorii mici și mari de orice pericol, căci, în folclorul românesc, cum bine știți, Strigoii, Ielele, Zmeii, Căpcânii sau Solomonarii pândesc la fiecare colț și capăt de rând ca să atace bunul mers al lucrurilor. Până să înceapă această aventură, Sînziana Popescu a poposit și în teatru, iar piesele ei pentru copii au fost premiate, traduse și jucate pe scene mari în toată ţara sau la Teatrul Național Radiofonic. În afară de seria ANDILANDI, a scris şi cărți bogat ilustrate: Mașinuța curcubeu, Experimentul Martinel (Editura Pionier Press, 2018) și Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii (Editura Pandora M, 2017).

Sînziana Popescu continuă să scrie cărți pentru copii, să țină ateliere și lecturi publice. Informații despre toată activitatea ei se găsesc pe www.andilandi.ro, la un click distanță de un zbor de poveste!

În copilărie nu trecea nicio zi fără să nu spun cuiva o poveste. Credeam cu tărie că oamenii au nevoie de povești la fel de mult cum au nevoie de aer, de hrană sau de căldura soarelui. Le spuneam povești prietenilor de la joacă sau colegilor de școală, transformându-i de multe ori în eroii unor realități inexistente. Le spuneam povești și părinților, mai ales când venea vorba de „performanțele” mele școlare, ori seara, înainte de culcare, concuram cu poveștile spuse de bunicii mei, reușind de multe ori să-i fac să adoarmă înaintea mea.


Excitat: istoria hormonilor și modul în care ne controlează

Plină de informații despre cercetările medicale recente, alături de povestiri uneori uimitoare, alteori șocante sau amuzante, cartea semnată de Randi Hutter Epstein ni-i prezintă pe marii oameni de știință care au făcut descoperiri remarcabile despre dezechilibrele hormonale care ne pricinuiesc atâta suferință, dar și pe șarlatanii care s-au folosit de aceste descoperiri pentru a vinde remedii false.

Randi este doctor în medicină, absolventa unui masterat în sănătate publică, profesor la Columbia University și lector la Yale University. Cartea ei, Excitat, ne ajută să înțelegem interacțiunile complexe dintre hormoni, precum și relațiile pe care le avem cu hormonii la care suntem expuși. La urma urmei, este des­pre ceea ce ne face oameni, din interior spre exterior.

Când și cum s-a descoperit că hormonul de creștere nu este doar pentru creștere? Când s-a aflat că testiculele și ovarele sunt controlate de un hormon din creier? Este adevărat că existența unui hormon al foamei înseamnă că nu lipsa de voință este ceea ce ne împinge spre excese culinare, ci alcătuirea chimică a propriilor organisme? Ce spun cele mai recente studii despre hormonii folosiți azi: gelurile cu testosteron, populare în rândurile bărbaților în vârstă, și terapia de substituție hormonală pentru femeile la menopauză?

Pe parcursul cărții, Epstein oferă răspunsuri în funcție de cele mai recente descoperiri din domeniu și analizează funcțiile unor hormoni precum leptina, oxitocina, estrogenul și testosteronul, demitizând știința endocrinologiei.


Expoziţie „Recorriendo Perú “ , de Ximena Heraud, la Bucureşti

Joi, 21 martie, la ora 18.30, în sala de expoziții a  Institutului Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 38), va avea loc vernisajul expoziţiei individuale Recorriendo Perú , de Ximena Heraud, în prezența artistei.  

Expoziția, organizată de Ambasada Republicii Peru în România, în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti, reuneşte 16 lucrări semnate de tânara artistă peruană și va putea  fi vizitată până în data de 12 aprilie (de luni până vineri de la 09.00 la 21.00, sâmbăta de la 09.00 la 17.00, duminica – închis(

Ximena Heraud (Lima, Perú) a realizat un număr important de expoziții atât în țara natală, cât și in Australia, Cehia, Germania. A absolvit studii de pictură la National Art School, Sydney – Australia. “Recorriendo Perú” este o selecție de uleiuri pe pânză, preponderent peisaje din călătoriile artistei pe zonele de coastă, sierra și selva peruviene, unele dintre aceste locuri destul de greu accesibile și care au presupus pentru artistă nu doar bucuria creației, ci și a unor explorări și distante mari de străbătut pe jos.

Página Web: www.ximenaheraud.com; Facebook Oficial / Instagram: Ximena Heraud

Expoziţia va fi deschisă pînă în data de 12 aprilie 2019.

În săptămâna următoare și în continuarea atmosferei peruane create de expoziție, prin bunăvoința Ambasadei Peru în România, se vor proiecta trei lungmetraje peruane după următorul program:

Luni, 25 martie 2019, ora 19:00 – Retablo, regia Álvaro Delgado Aparicio, Peru, 95 minute, dramă, v.o. spaniola, subtitrare română si engleza. Filmul se proiectează cu sprijinul Festivalului Pelicula. Latin American Experience, Premiul Juriului pentru cel mai bun film al ediției 2018.

Sinopsis: Undeva departe, pe culmile muntoase din Peru, Segundo, la cei 14 ani ai săi, se pregătește să o ia pe urmele tatălui său în tradiționala artă a retablo-ului – confecționând casetuțe artizanale elaborate reprezentând scene religioase sau evenimente importante din viața de zi cu zi. Deși Segundo își admiră mult tatăl, băiatul devine pe zi ce trece tot mai neliniști. În momentul în care află secretul sfâșietor pe care îl ascunde tatăl său, Segundo se va trezi față-n față cu realitatea brută a mediului profund conservator și religios căruia îi aparține, dar și cu o legătură cu tatăl său mai strânsă și mai complexă decât și-ar fi imaginat vreodată.

Miercuri, 27 martie 2019, ora 19:00 – El acuarelista, regia Daniel Rodriguez Risco, Peru, 2008, 88 minute, dramă, comedie dramatică, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză

Sinopsis: T este funcționar și vrea să-și împlinească visul cel mare, acela de a picta o acuarela, însă e împiedicat să facă acest lucru de vecinii săi cărora visul lui T li se pare o nerozie sublimă, ceva complet nepractic, ba chiar imoral. Evident au idei mai bune despre cum ar putea T să/-și umple timpul.

Vineri, 29 martie 2019, ora 19:00 – Una sombra al frente , regia Augusto Tamayo San Roman, Peru, 2007, 135 minute, dramă, v.o. spaniola, subtitrare în engleză

Sinopsis: Enrique Aet, un tânăr inginer de drumuri, este unul dintre acei profesioniști care s-au încăpățânat să construiască diferite căi de comunicație în Peru-ul începutului de secol XX. Dar e un demers difícil dată fiind geografía aspră și sălbatică. Cu toate astea, deși recent ieșită dintr-un război, Republica Peruană începe să avanseze către selva amazoniană în încercarea de a incorpora acest teritoriu imens în viața țării.

Notă: Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilității de locuri.


Am reeditat „Coaching pentru performanță”  |  Susan Fowler vine în România

Coaching pentru performanță e disponibilă din nou – acum cu o nouă copertă, similară cu edițiile din cele peste 20 de limbi în care această renumită carte e publicată. Conținutul e același cu cel publicat de noi anul trecut (ediția aniversară 25 de ani, actualizată, revizuită și adăugită).

Semnată de pionierul industriei de coaching, Sir John Whitmore, și de cei de la Performance Consultants, lideri pe piața mondială de coaching pentru performanță, cartea este indispensabilă pentru orice coach, manager sau organizație care își dorește să construiască o cultură de înaltă performanță.

Ediția a cincea contribuie la procesul continuu de profesionalizare a industriei coachingului și clarifică uriașele beneficii aferente adoptării de către lideri a unui stil de conducere bazat pe coaching și inteligență emoțională – atât de necesar noilor generații intrate pe piața muncii.

Susan Fowler, autoarea bestsellerului Noua știință a motivării vine în România pe 29 mai în cadrul conferinței The next challenges: Leading better. Leading differently, conferință care aniversează 20 de ani de Human Invest.

Prietenii de la Human Invest oferă cititorilor Publica un preț preferențial de acces la eveniment: 175 € + TVA/persoană; în acest sens, nu uita să menționezi la rubrica observații codul de discount Human175.

Susan va vorbi în cadrul conferinței despre felul în care competențele de self-leadership ale angajaților determină sentimentul de creștere, nivelul lor de satisfacție, productivitate și well-being. Nivelul de self-leadership al angajaților face organizațiile mai agile, mai adaptabile și mai constructive.

Rezervă acum un bilet cu codul de discount Human175


Rețeaua Diverta se extinde cu un nou magazin, chiar în Centrul Vechi al Capitalei

Rețeaua Diverta se extinde în Centrul Vechi al Capitalei, prin deschiderea Diverta Lipscani. Noul spațiu are o suprafață de 2500 de metri pătrați și vine în întâmpinarea clienților cu un loc vibrant și dinamic, ideal pentru cei #plinideviață.

 „Diverta Lipscani este mai mult decât un magazin sau o librărie, este un concept store care le va oferi oamenilor încă un motiv să viziteze Centrul Vechi. Pe lângă gama completă de produse și servicii, Diverta Lipscani este o destinație de cadouri și un loc în care îți poți petrece timpul liber, fie că preferi să citești, să savurezi o cafea, să urmărești un spectacol de teatru sau să experimentezi realitatea virtuală”, a declarat Amalia Buliga, CEO Diverta.

Diverta Lipscani, spațiul în care îți poți petrece timpul liber

Suprafața totală a noului spațiu este de 2500 de metri pătrați, iar acesta se desfășoară pe patru niveluri – subsol, parter, etajele 1 și 2. Diverta se află la parter și la etajul 1, pe o suprafață de 1600 de metri pătrați, la etajul 2 se află Artist Café (300 de metri pătrați), un spațiu intim și elegant în care vor avea loc evenimente culturale. La subsol se va afla, începând din luna mai, un spațiu dedicat realității virtuale, pus în funcțiune de către Gateway VR Studio, care se va întinde pe 200 de metri pătrați.

Pe lângă zonele deja consacrate, cum ar fi Carte, Papetărie, Cadouri, Jocuri și Jucării, Diverta Lipscani mai cuprinde și zone noi, special create pentru cei aflați în trecere prin Centrul Vechi al Capitalei.

În interiorul raionului de carte sunt zone în care clienții își pot petrece timpul liber, se pot relaxa, pot bea o cafea și, bineînțeles, pot răsfoi o carte. Fiind plasat într-o zonă intens vizitată de turiști, la parter se află și o zonă dedicată suvenirurilor cu specific românesc, denumită „Îmi place România”.

Pentru mai mult dinamism, spațiul include și zone dedicate experiențelor, cum ar fi cea de testare a dronelor, de mixed reality, un loc în care vizitatorii pot pătrunde în lumea realității virtuale, DJ Booth – un loc în care tinerii DJi sunt așteptați să pună muzică, o zonă de boardgames – cu cele mai populare jocuri de societate.

Conceptul noului spațiu: #plinideviață

Conceptul noului spațiu – #plinideviață – a pornit de la faptul că Diverta Lipscani este mai mult decât o simplă librărie, este un concept store în care tot timpul se întâmplă ceva, fie că este vorba despre seri cu muzică, întâlniri ale pasionaților de lectură, ateliere pentru părinți și copii, spectacole dedicate iubitorilor de artă și nu numai. Conceptul este vizibil în amenajarea spațiului Diverta Lipscani, care îmbină o grafică dinamică, redată prin culori îndrăznețe, cu mobilierul simplu și minimalist, care pune în evidență gama bogată de produse.

Prima dintr-o serie de investiții

Noul spațiu a presupus o investiție de 300.000 euro, care este prima dintr-o serie de investiții planificate de Diverta. Pe parcursul acestui an, rețeaua Diverta se va extinde cu încă trei librării, două în Cluj-Napoca și încă una în București.

Despre Diverta

Diverta este un brand 100% românesc, care se află de 20 de ani pe piața locală de retail. La ora actuală, rețeaua Diverta cuprinde 27 de magazine proprii, în București și în marile orașe, care se desfășoară pe o suprafață totală de retail de aproximativ 9000 de metri pătrați.


O prințesă americană. Povestea de dragoste dintre Meghan Markle și Prințul Harry de Leslie Carroll

Editura Corint anunță apariția unui nou titlu incitant în portofoliu: O prințesă americană. Povestea de dragoste dintre Meghan Markle și Prințul Harry de Leslie Carroll.

Editura Corint continuă astfel să prezinte publicului din România povești și biografii ale unor femei extrem de puternice, titlurile anterioare incluzând Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă de Barbara Leaming și Grace de Monaco. Povestea unei prințese de Jean des Cars.

Editura are, de asemenea, în pregătire un alt volum despre monarhia britanică,  ELISABETA a II-a, semnat de cunoscutul autor Jean des Cars.

Anglofilă declarată și mare admiratoare a familiei regale britanice, scriitoarea Leslie Carroll a fost cucerită, asemenea milioanelor de romantici din lumea întreagă, de povestea de iubire dintre Meghan Markle și Prințul Harry.

Pornind de la mărturii ale apropiaților celor doi îndrăgostiți, de la documente istorice și de familie, autoarea reușește să întocmească un portret deopotrivă complex și fermecător al celui mai mediatizat cuplu princiar al momentului, realizând în același timp și o incursiune în istoria monarhiei și a etichetei britanice.

Născută și crescută în Los Angeles, dintr-un tată cu origini germane, engleze și irlandeze și o mamă ai cărei strămoși au fost sclavi, Meghan Markle a fost întotdeauna mândră de moștenirea sa, pe care nu s-a sfiit niciodată să o declare. Una dintre cele mai iubite vedete de televiziune datorită rolului interpretat în serialul Costume, Meghan este și o neobosită susținătoare a cauzelor caritabile, pasiune care, de altfel, a și apropiat-o de viitorul ei soț.

O femeie puternică în ciuda aspectului fragil, Meghan Markle este o prințesă modernă; ea întruchipează imaginea unei prințese din zilele noastre.

Leslie Carroll, născută la New York, este autoarea a douăzeci de cărți (și a colaborat și la a douăzeci și una cu un eseu despre cum și-a întâlnit soțul în timp ce acesta lupta în Afganistan). Printre volumele publicate se numără o serie de cinci titluri de non-ficțiune despre vieţile și iubirile capetelor încoronate din Europa.

De asemenea, a scris textul pentru un album despre cei o mie de ani de monarhie britanică, lucrare comandată de Sterling, editura companiei Barnes & Noble. Cărțile lui Leslie au fost traduse în unsprezece limbi, iar unele dintre romane au stat la baza unor scenarii pentru filme artistice și de televiziune. Este unul dintre cei mai apreciați experți americani în problemele familiilor regale europene și o prezență obișnuită în media pentru a comenta evenimentele care îi au în prim-plan pe membrii Casei de Windsor.

A fost prezentă la Londra la nunta prințului William cu Catherine Middleton și a realizat nenumărate interviuri la fața locului pentru importante publicații din presa scrisă sau posturi de radio, printre care The Wall Street Journal sau Canadian Broadcasting Corporation.

Chicago Tribune i-a descris non-ficțiunile istorice drept „o combinație irezistibilă de revista People și History Channel”.

Cartea O PRINȚESĂ AMERICANĂ. POVESTEA DE DRAGOSTE DINTRE MEGHAN MARKLE ȘI PRINȚUL HARRY este disponibilă în librăriile partenere și pe www.edituracorint.ro.


Seară japoneză dedicată romanului ‘Biroul pentru Grădini și Iazuri’ de Didier Decoin

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 20 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o „seară japoneză“ dedicată romanului Biroul pentru Grădini și Iazuri de Didier Decoin, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, traducerea fiind semnată de Doru Mareș.

La eveniment vor participa Mirela Murgescu, istoric, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro și Despina Jderu, filolog. Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, va fi moderatorul întâlnirii. În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, vom discuta despre semnificația apei în tradiția japoneză.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Împrumutând senzualitatea stampelor japoneze, Biroul pentru Grădini și Iazuri este romanul unei călătorii inițiatice din Epoca Heian, periplul unei tinere femei care-și iubește soțul și dincolo de moarte. Între rivalități politice și ritualuri seducătoare, Didier Decoin surprinde atmosfera unei Japonii eterne, care se abandonează rafinamentului și simțurilor. Romanul a fost recompensat în 2017 cu Prix des Lecteurs de L’Express / BFMTV, fiind tradus în peste 15 limbi.

Katsuro, pescar iscusit de crapi, este nădejdea satului Shimae. Faima lui îi aduce mereu în cătun pe mesagerii imperiali, trimiși să ceară pești pentru iazurile sacre. După ce moare înecat în apele înșelătoare ale râului Kusagawa, numai tânăra lui văduvă, Miyuki, mai cunoaște ceremonialul îmblânzirii crapilor, numai ea știe cum să-i facă să-și frece boturile de palmele sale. Fără acești pești, satul lor va sărăci cumplit. Miyuki hotărăște să pornească singură la drum spre capitala imperială Heian-kyō, pentru a îndeplini cererea solilor. Va avea de-a face cu creaturi malefice ori fantastice, cu falși pelerini, cu hoți, cu prostituate, cu funcționari îngâmfați și lacomi, dar își va duce la bun sfârșit misiunea, trecând prin toate etapele unei adevărate inițieri spirituale. La capătul unui drum lung, plin de întâmplări violente, Miyuki îl va întâlni la palat pe temutul Nagusa Watanabe, directorul Biroului pentru Grădini și Iazuri.

„Acest roman, care debutează ca un omagiu pentru Japonia medievală, se îndreaptă spre reverii neașteptate. Ele descriu, cu mult mai bine decât orice povestire erotică, melancolia plăcerii fugitive, alcătuită din instantanee pe care nu încetăm să le cautăm, în van, până la moarte.“ – Lire

Scriitor, jurnalist și scenarist, DIDIER DECOIN s-a născut la 13 martie 1945. După studii secundare la Notre-Dame de Sainte-Croix este admis la Facultatea de Drept, pe care însă o abandonează repede în favoarea jurnalismului. Trece prin redacții faimoase din presa scrisă și din radio – France-SoirLe FigaroLes Nouvelles LittérairesLa Voix des Sports, Europe 1 înainte de a se consacra exclusiv scrisului. Debutează în anul 1966 cu romanul Le Procès à l’Amour. Semnează, de-a lungul timpului, peste 40 de lucrări, singur sau în colaborare, dintre care 25 de romane. Unele dintre cărțile sale au fost recompensate cu premii importante: Prix des Libraires pentru Abraham de Brooklyn (1971), Prix des Quatre Jurys pentru Élisabeth ou Dieu seul le sait (1970), Prix Goncourt pentru John l’Enfer (1977), Prix de la Littérature Religieuse pentru Élisabeth Catez ou l’obsession de Dieu (1991), Prix Littéraire du Cotentin și Prix Livre et Mer Henri-Queffélec pentru Avec vue sur la mer (2005), Prix des Lecteurs de L’Express / BFMTV pentru romanul Biroul pentru Grădini și Iazuri (Le Bureau des Jardins et des Étangs, 2017; Humanitas Fiction, 2019). De-a lungul celor peste 50 de ani de activitate literară, numeroase alte romane l-au impus drept unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani: Ceux qui vont s’aimer (1973), L’Enfant de la mer de Chine (1981), Autopsie d’une étoile (1987), La Femme de chambre du Titanic (1991), Madame Seyerling (2002), Est-ce ainsi que les femmes meurent? (2009), La Pendue de Londres (2013).
Semnează numeroase scenarii pentru film si televiziune, iar unele dintre producțiile la care participă devin adevărate legende (L’Homme voiléDe guerre lasseHors la vie – Prix Spécial du Jury, Festival de Cannes, I… comme Icar – Prix César pentru scenariu, Les MisérablesBalzacLe Comte de Monte-Cristo).
În 1995 este ales membru al Academiei Goncourt, al cărei secretar general este astăzi.

Articole similare

Gaudeamus 2017 – lansările Editurii Vremea

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 decembrie 2016)

Jovi Ene

“TATĂL FANTOMĂ” a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons (Belgia)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult