Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 iunie 2015)

DeontologiaȘtirile săptămânii: Lansare la Bucureşti: Deontologia comunicării publice; Ultimele aparitii la Editura Vremea; Biografia Steffi Graf la Editura Publica-Victoria Books; Adenium sărbătorește copilăria oferind cărți de poveste la jumătate de preț; Evanghelia dupa Matei – traducere inedita si comentariu de Cristian Badilita, la Editura Vremea; Nu mancati niciodata singuri, de Keith Ferrazzi, la Editura Publica; Revista de cultură contemporană TIMPUL este partener media al proiectului Recuperarea Anglisticii în România; Lansare la Bucureşti: Nicio clipă Portasar, de Cătălin Pavel.

Lansare la Bucureşti: Deontologia comunicării publice

Luni, 8 iunie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea volumului Deontologia comunicării publice, apărut recent în colecţia „Collegium. Media” a Editurii Polirom, disponibil şi în format digital.

Participă: Alexandra Bardan, Oana Băluță, Mihai Coman, Otilia Găinar, Oana Oproiu, Mihaela Păun, Manuela Preoteasa, Carolina Rudinschi, Stephan Russ-Mohl, Philip di Salvo (via Skype), Andreea Stoica, Alina Thiemann

Moderatoare: Raluca-Nicoleta Radu, coordonatoarea volumului

„Mulţi cred că o carte dedicată deontologiei profesiilor din cîmpul comunicării este un proiect utopic. Realitatea din jurul nostru arată totala indiferenţă a celor mai mulţi dintre specialişti faţă de etica profesională. Dar în urmă cu ceva ani era utopic să te lupţi împotriva efectelor nocive ale încălzirii globale, ale E-urilor din alimente sau ale risipirii resurselor naturale. Iar astăzi toate acestea şi multe altele sunt preocupări majore ale liderilor politici şi ale oamenilor obişnuiţi.

Cartea de faţă ne arată cît de importantă este deontologia pentru reuşita în afaceri, pentru prestigiul instituţiilor, pentru legitimitatea profesioniştilor. Iar ce poate părea astăzi utopic va fi în curînd adevărul trăit şi modelul de comportament asumat al celor care vor să rostească cu mîndrie numele profesiei lor.” (Mihai Coman)

Din cuprins:

Norme şi valori în comunicarea publică • Un model în trei paşi pentru deciziile etice • Deontologia mass-mediei din perspectiva economiei (comportamentale) • Libertatea de exprimare şi de informare. Limitele libertăţii • Prezentarea adevărului • Protejarea vieţii private • Libertatea de exprimare a jurnalistului vs dreptul la reputaţie al magistratului • Avertizorii de integritate. Cazul statului X în documentele furnizate de Snowden • Cazul „Roşia Montană” – interesul public vs interesul comercial • Modificarea electronică a imaginilor

Raluca‑Nicoleta Radu este conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, şi editor al Revistei Române de Jurnalism şi Comunicare. Are o licenţă în jurnalism şi un doctorat în Ştiinţele Comunicării, obţinute la Universitatea din Bucureşti. A urmat stagii de cercetare în deontologia comunicării publice şi comunicare comercială la Aarhus School of Business, în Danemarca, şi la Università della Svizzera italiana, în Lugano (Elveţia). La Editura Polirom a mai publicat: Economia mass‑media (în colaborare cu Manuela Preoteasa, 2012).

FrontieristiiUltimele aparitii la Editura Vremea

Între titlurile noi apărute la Bookfest, atragem atenţia cititorilor asupra volumului „Frontieriştii”, de Dan Dănilă, o emoţionantă evocare a vremurilor în care cetăţenii României erau obligaţi să caute libertatea cu riscul vieţii. O povestire adevărată, pe cât de dureroasă, pe atât de plină de speranţă, scrisă pe un ton alert, cu umor şi duioşie, cartea întregeşte fresca unor ani prea repede uitaţi. O recomandare suplimentară către cititorii tineri care, citind-o, vor putea evalua nu numai perioada istorică prin care au trecut părinţii şi bunicii lor, ci şi bucuria de a trăi în vremuri în care libertatea este un drept câştigat.

Cartea poate fi comandată pe site-ul editurii, unde preţul ei va beneficia de un discount de 10%.
Începând din de data de 25 mai, volumul poate fi cumpărat din librării.
Cititorii îl vor putea întâlni pe autor cu ocazia unei prezentări a cărţii, care va fi organizată la Târgul Gaudeamus, noiembrie 2015.

„Am terminat de citit Frontieriştii şi mă bucur să spun că am găsit acolo una dintre faţetele nevizitate până acum ale exilului românesc. Umorul de bună calitate se îmbină cu duioşia, cu neprihănirea vârstei şi cu optimismul unei firi omeneşti puternice şi pline de avânt.
Că autorul este un om puternic, pare evident. Că drumul prin Iugoslavia îi deschide ochii spre o viaţă normală, devine foarte clar. Mai apăsată, însă, mi se pare  căutarea sinelui, bănuiala că eu-l nu poate fi acel eu decât descătuşat din chingile unei Românii triste şi încarcerate. Doamne, când îmi aduc aminte anii aceia, parcă am trăit un coşmar… Felicitări pentru această carte, ar trebui rediscutată, relansată poate, şi, cu siguranţă, continuată.”

Maria-Denise Theodoru
Analist International Relations Department
Radio România Bucureşti

„Am părăsit România şi am emigrat în Lumea Nouă pentru a-mi găsi libertatea. Tot ce am vrut de la viaţă a fost obţinerea unei oaze de libertate şi puţină recunoaştere. Dar ignoranţa şi prejudecăţile vechiului continent traversaseră şi ele Oceanul Atlantic, cu mult înaintea mea, probabil cu primii pionieri ajunşi în America de Nord. Deci lupta mea nu luase sfârşit odată cu emigrarea, ba chiar din contră, tocmai urma să înceapă. Toată această strădanie a mea pentru emancipare şi eliberare din chingile ignoranţei umane, o vei putea urmări în romanul ce va apărea în curând, Manifestul unui om liber. Dacă vei citi această carte, vei deveni părtaş al unei cunoaşteri ce mi-a înlesnit pasajul de la un imigrant sărac şi umilit la un businessman care continuă să inspire atât prin intermediul activităţilor antreprenoriale cât şi prin cărţile publicate.”

Dan Dănilă
Calgary, Canada
www.dandanila.com

SteffiBiografia Steffi Graf la Victoria Books

În anul 1984, televiziunea germană de stat a transmis treisprezece ore de tenis. În 1993, aceeași televiziune a transmis 2.673 de ore. Motivul creșterii spectaculoase? Boris Becker și Steffi Graf.

În 1987, Steffi cucerea primul titlu de Mare Șlem. În 1988, reușea ceea ce nu mai reușiseră încă niciun bărbat și nicio femeie în tenis – toate cele patru titluri de Mare Șlem, plus aurul olimpic, într-un singur an calendaristic. Rezultatul, pe lângă creșterea uriașă a numărului de ore de tenis televizate de către stațiile germane de televiziune, a însemnat și o creștere masivă a numărului terenurilor de tenis, precum și o vastă expansiune a numărului de membri ai Federației Germane de Tenis, ce a ajuns de la 1,2 milioane în 1985 la 2,2 milioane în 1993. Iată, așadar, care au fost premisele apariției lui Stefanie Maria Graf, cunoscută acum milioanelor de fani din întreaga lume drept Steffi.

De-a lungul năucitoarei sale transformări din copil prodigios în superstar al tenisului, Steffi Graf a fost în centrul atenției presei internaționale, dar, în ciuda curiozitatății acesteia, ea a rămas un mister. Biografia de față este prima care pătrunde dincolo de imaginea publică pentru a o revela pe adevărata Steffi.

Puteți comanda Steffi de Sue Heady cu o reducere de 5%, la prețul de 37,05 lei, aici.

postare patrata 1 iunieAdenium sărbătorește copilăria oferind cărți de poveste la jumătate de preț

În perioada 1-15 iunie beneficiați de o reducere de 50% din prețul oricărei cărți din colecțiile O inimă de Broscuță, Căsuța fermecată și BD Junior. Reducerea se aplică doar la comenzile efectuate pe site-ul Adenium.

Povestea colecției O inimă de Broscuță a început din dragoste pentru cei mici și pentru literatură. Cărțile copilăriei ne formează, devin parte din felul nostru de a fi, de a gândi și de a trăi. Colecția conține, până în prezent, zece volume scrise de Gheorghe Vîrtosu, două cărți de colorat și două tomuri de benzi desenate cu desene originale, create de o echipă de ilustratori și scenariști talentați. Calitatea prezentării este excepțională, volumele fiind tipărite în Italia. Descoperiți toate titlurile acestei colecții aici.

Colecția Căsuța fermecată este dedicată poveștilor copilăriei care așteaptă să fie descoperite de cei mari și de cei mici. Grafica excepțională acordă o dimensiune în plus poeziei și prozei pentru copii. Este locul perfect de dezvoltare a dragostei de carte și de frumos. Descoperiți toate titlurile acestei colecții aici.

Colecția BD Junior conține reinterpretări ale unor cunoscute povești și romane din literatura pentru copii, transpuse în benzi desenate originale, realizate în condiții grafice deosebite.

Descoperiți toate titlurile acestei colecții aici.

Descoperiți universul unor cărți de poveste și profitați de reducerile oferite!

Evanghelia dupa MateiEvanghelia dupa Matei – traducere inedita si comentariu de Cristian Badilita

Va prezentam cea mai recenta aparitie in colectia FID – Fapte, Idei, Documente a Editurii Vremea:

Evanghelia dupa Matei

Introduceri, traducere, comentariu si note patristice de Cristian Badilita
Prefata de Theodor Paleologu
Editia a II-a revazuta si adaugita

Prin anvergura si profesionalism, traducere comentata a Noului Testament, propusa de Cristian Badilita, specialist al crestinismului timpuriu este o realizare unica in peisajul teologic si cultural romanesc. S-a urmat cu fidelitate editia stabilita de Nestle – Aland, adusa la zi de cei mai reputati savanti internationali. Traducerea imbina criteriul fidelitatii cu eleganta stilistica. Textul original poate fi consultat „in oglinda”. Amplul comentariu discuta variantele de manuscrise, oferind, de asemenea, toate informatiile necesare de ordin filologic, istoric si teologic. El nu inhiba, ci lamureste; nu sperie ci stimuleaza. O sectiune speciala este dedicata comentariilor Parintilor Bisericii, punti de legatura intre autorii textelor Noului Testament, pe de o parte, si exegeza, liturghie, spiritualitate, pe de alta parte. Noua editie a Evangheliei dupa Matei contine peste 60 pagini inedite fata de prima editie, facilitind intelegerea mai multor pasaje problematice.

Editura Vremea

*

Traducerea comentata a Noului Testament, prima de acest gen in Romania, este dedicata martirilor crestini din vremea prigoanei comuniste. Nici nu se putea o mai corecta asumare a unui patronaj spiritual. O dedicatie precum cea din fruntea acestei noi traduceri este, asadar, un gest de smerenie din partea echipei de savanti care s-au inhamat la un proiect de o importanta capitala pentru cultura romana. Era normal ca Ministerul pe care-l conduc sa sustina un efort atat de necesar. Pe mine, ca ministru, ma smereste nu numai memoria martirilor, ci si eruditia traducatorilor si nu in ultimul rand amintirea lui Serban Cantacuzino, care a pus mijloace mult mai serioase la indemana fauritorilor Bibliei de la 1688. Puterea politica se valideaza prin realizarile culturale pe care le sustine si „sponsorizeaza“.

Theodor Paleologu
Ministrul Culturii, Cultelor
si Patrimoniului National

Volumul este disponibil aici.

nu-mancati-niciodata-singuri-keith-ferrazzi-tahl-raz-editura-publicaNu mancati niciodata singuri, de Keith Ferrazzi

Dacă vă interesează:

– să creați o strategie de networking eficientă,
– să folosiți strategii pentru a păstra legătura constant cu o largă rețea de persoane,
– să cultivați un brand personal magnetic,
– să creșteți valoarea pe care o aduceți rețelei și, în special, companiei și clienților voștri,
– să creați o viață care vă place și o rețea care să vă susțină,

atunci trebuie să citiți Nu mâncați niciodată singuri.

Secretul care îi diferențiază pe oamenii de succes de ceilalți, ne asigură maestrul networkingului Keith Ferrazzi, este modul în care utilizează puterea relațiilor, astfel încât toată lumea să câștige.

Nu mâncați niciodată singuri este o carte care pornește, așa cum se arată încă din titlu, de la un principiu simplu: acela de a împarți beneficiile pe care le ai la un moment dat cu cei din jurul tău, fără un motiv anume, altul decât simplul fapt că poți fi de ajutor. Sprijinul sincer și dezinteresat consolidează relațiile de afaceri și creează un capital social care devine foarte valoros în momentele cheie ale carierei fiecăruia dintre noi.” Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania

Puteți comanda Nu mâncați niciodată singuri de Keith Ferrazzi cu o reducere de 5%, la prețul de 52,25 lei, aici.

Revista de cultură contemporană TIMPUL este partener media al proiectului Recuperarea Anglisticii în România

Înființată acum 139 de ani, la data de 15 martie 1876, revista de cultură contemporană Timpul a devenit un reper nu doar din perspectiva istoriei culturale a României, ci și din aceea a istoriei presei moderne românești și a spațiului public de care aceasta a fost legată în mod indeniabil.

Timpul urmărește promovarea educației prin cultură, adresându-se atât actualilor, cât și viitorilor formatori culturali – punând accent pe articole de atitudine și cronici din domeniul literaturii, teatrului, filmului, muzicii și artelor vizuale –, influențarea politicilor culturale și educaționale la nivel local și național, conectarea publicului din România la politicile culturale din spațiul european. În acest context, revista de cultură contemporană Timpul a devenit partener media al proiectului Recuperarea Anglisticii în România. Proiectul se desfășoară în perioada mai-decembrie 2015 și este realizat de Universitatea din București în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, finanțat prin Granturi SEE, programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” și desfășurat în perioada mai – decembrie 2015.

Obiectivul general al proiectului constă în protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris în domeniul anglisticii din România prin identificarea unui segment documentar de circa 250 de volume și digitizarea acestora. Publicul larg și publicul de specialitate – cadre didactice, studenți, elevi, cercetători etc. – vor putea descărca și avea acces gratuit și mobil la cele 250 de volume din domeniul anglisticii.

Cu o tradiție marcată de numeroase personalități, de la Mihai Eminescu și I.L. Caragiale până la Ioan Slavici și A.D. Xenopol, Timpul reprezintă, și în România contemporană, un veritabil indicator al evoluției mediului nostru cultural și intelectual și prin susținerea și promovare unor proiecte culturale importante.

Nicio clipă PortasarLansare la Bucureşti: Nicio clipă Portasar, de Cătălin Pavel

Marţi, 9 iunie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea romanului Nicio clipă Portasar, de Cătălin Pavel, recent apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital.

Invitați, alături de autor:

  • Liviu Papadima
  • Angelo Mitchievici
  • George Neagoe

Două lumi se conţin una pe alta, în mod paradoxal, în acest roman, ca în experimentele grafice ale lui Escher. Prima este lumea voluntarului care, întorcîndu-se cu armata română din Cehoslovacia în 1945, se îndrăgosteşte de Mnuşka, pe care o caută mulţi ani mai tîrziu. A doua este lumea lui Lucas, copil, apoi adolescent, care imaginează un paradis artificial de o nesfîrşită naivitate. Acest tărîm construit, Portasar, o încercare sui-generis în literatura română, e întemeiat pe stabile armonii baroce, asupra cărora planează ameninţări dodecafonice. De-a lungul acestei cărţi surprinzătoare, războiul, boala şi povestea de dragoste îşi păstrează, chiar şi în ocaziile cînd sînt parodiate, o dureroasă monumentalitate.

„Portasar este aici şi acolo, este locul în care ia naştere o posibilitate, o ordalie, un vis, o dorinţă, o plecare, altceva. În jur totul este şi va fi mereu nesemnificativ, real şi atît, cît timp există cea mai mică şansă să ajungi în Portasar. Romanul lui Cătălin Pavel deschide către acest port enigmatic al unei sensibilităţi fabulatorii, al unei interiorităţi inefabile: Portasar.” (Angelo Mitchievici)

Cătălin Pavel (n. 1976) este doctor în arheologie. Săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi, în special, Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, Troia). Autor al unui volum de teorie şi metode arheologice, Describing and Interpreting the Past, Editura Universităţii din Bucureşti, 2010; coautor al Dicţionarului de mitologie greco-romană, Editura Corint, 2011. Studii de specialitate, cel mai recent fiind „Homer and archaeology”, în V. Faranton, M. Mazoyer (eds.), Homère et l’Anatolie, II, L’Harmattan, Paris, 2014. Chevening Fellow al Universităţii din Oxford şi Mellon Fellow al Institutului Arheologic Albright din Ierusalim. A predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta, iar în prezent este bursier postdoctoral al Colegiului Noua Europă din Bucureşti. Debut în poezie în 2013 cu volumul Altera pars, Editura A.T.U. (Premiul Mircea Ivănescu acordat de Artgothica Sibiu), urmat în 2014 de Tulburarea la fiinţele vii şi în 2015 de Doi oameni într-o poză, amîndouă la Editura Limes. Primul său roman, Aproape a şaptea parte din lume, Editura Humanitas, 2010, a obţinut Premiul UniCredit/Bibliofagia şi Premiul „Tînărul prozator al anului 2010” acordat de Ministerul Culturii.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 1 – 3 iunie 2012

Delia Marc

Noutăți săptămânale Netflix: Rebel Moon: A Child of Fire, Maestro

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (9 – 15 mai 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult