Știrile săptămânii: Marius Daniel Popescu în România: turneu de promovare Culorile rîndunicii; Cele mai apreciate carti ale Editurii Vremea la Gaudeamus; lansare de carte „Asta-i viața!” de Grigore Gonța; Câștigătorii Audiției Naționale 2014 organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică; Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu despre Jurnalul de război al reginei Maria la Librăria Humanitas de la Cişmigiu – marţi, 9 decembrie, ora 19.00.
Marius Daniel Popescu în România: turneu de promovare Culorile rîndunicii
În perioada 4-11 decembrie 2014, autorul român de expresie franceză Marius Daniel Popescu se va afla în România pentru promovarea noului său roman, Culorile rîndunicii, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere de Simona Modreanu, disponibilă și în ediție digitală.
Marius Daniel Popescu va citi fragmente din noul său roman la București, Brașov, Sibiu și Timișoara. Mai jos, programul complet de evenimente.
După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului (distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine în Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Littéraire du Web, 2012) la tematica şi stilul care l-au consacrat ca prozator. Naraţiune contrapunctică şi fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rîndunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca „ţara de aici” şi „ţara de acolo”. Alternînd voci, spaţii, perspective şi epoci, Culorile rîndunicii este nu doar o cartografiere a identităţii pulverizate a scriitorului migrant, ci şi o meditaţie despre natura şi rostul literaturii, despre libertate şi constrîngere de ambele părţi ale Cortinei de Fier.
Marius Daniel Popescu s-a născut la Craiova, în 1963. A făcut parte din Grupul de la Braşov, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu şi Simona Popescu. În 1990, se îndrăgosteşte de o elveţiancă aflată în vizită în România şi emigrează în Elveţia; cinci ani mai tîrziu, publică primul volum de poeme, scris direct în limba franceză: 4 x 4, poeme cu tracţiune integrală. În anul 2004 devine directorul ziarului le persil (pătrunjelul). În aceeaşi perioadă frecventează o închisoare din Elveţia, unde le vorbeşte deţinuţilor despre literatură. Debutul în proză cu romanul Simfonia lupului îi aduce şi prima distincţie literară, Premiul Robert Walser, în 2008.
PROGRAM DE EVENIMENTE:
BRAȘOV
Luni, 8 decembrie, ora 18.00
Marius Daniel Popescu și Bogdan-Alexandru Stănescu la Librăria „Șt. O. Iosif” (Str. Mureșenilor nr. 14)
Lectură și discuție
Invitați, alături de autor: Ruxandra Ivăncescu, Georgeta Moarcăs, Romulus Bucur
Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” din Brașov
SIBIU
Marti, 9 decembrie, ora 18.00, Librăria Habitus (Pța Mică nr. 4)
Rita Chirian în dialog cu Marius Daniel Popescu&Bogdan-Alexandru Stănescu
Fragmente din roman în lectura autorului
TIMIȘOARA
Joi, 11 decembrie, ora 18.00, Librăria „Cartea de Nisip” (Str. V.V. Delamarina nr. 1)
Lectură și discuție
Invitați, alături de autor: Robert Șerban, Radu Pavel Gheo
Cele mai apreciate carti ale Editurii Vremea la Gaudeamus
Cum vremea de afara este prielnica cititului, venim cu cateva idei, mai precis cele mai apreciate volume ale Editurii Vremea la Targul de Carte Gaudeamus:
- File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983, de Corneliu Coposu
- Mari arhitecti bucuresteni. Ion D. Berindey, de Sidonia Teodorescu
- 163 de vorbe memorabile, de Corneliu Coposu
- Teme, personaje, sarbatori crestine si traditionale romanesti. Un ghid pentru credinciosii din secolul XXI, de Cristian Badilita
- Odinioara in Bucuresti, de Nicolae Vatamanu
- Bucurestii lui Mazar Pasa, de Emanuel Badescu
- Calugarul si moartea, de Cristian Badilita
- Genealogii greco-romane, de Mihai Sorin Radulescu
- Strazi din Bucuresti si numele lor * Personalitati ale Bisericii. Medici si farmacisti, de Aurel Ionescu
- Alti Bucuresti interbelici. Studii si cronici gustiene. Antologie si prefata de Zoltan Rostas
Toate volumele pot fi comandate online pe site-ul nostru: http://edituravremea.ro/
Lansare de carte „Asta-i viața!” de Grigore Gonța
Grigore Gonța, regizor, actor și fost director-adjunct al Teatrului Național București, își lansează romanul „Asta-i viața!” la Cafe Verona Cărturești marți, 9 decembrie, începând cu ora 19:00. La eveniment vor vorbi personalități din domeniul teatral și literar.
Fresca umană, sufletele frenetice și jocul extraordinar al planurilor temporale fac din romanul regizorului Grigore Gonța o aventură în memoria protagonistului, Cristi. Cariera, dragostea și aventura se îmbină în contextul istoric al Bucureștiului anilor 1940 – 2010 într-un periplu al personajelor pline de viață, personalitate și mister.
„Nu știu ce m-a făcut să scriu această carte! Poate tinerețea! A doua tinerețe care acum mă surprinde cu vigoarea fanteziei, la fel de nestăvilit ca atunci! După ce am scris scenarii de radio și televiziune, după multe variante scenice ale unor piese de teatru, după câteva dramatizări de romane, iată-mă acum autor al unei carți – roman?, frescă? – plină de viață”, scrie autorul Grigore Gonța.
Alexandru Șahighian, redactor si traducător literar, descrie succint cartea: „Asta-i viața! – un roman despre prietenie și (pentru cei curioși) despre Bucureștiul de până în ’89 și de puțin după. Și nu numai… Un roman scris cu vivacitate, plin de culoare, construit din secvențe în succesiune rapidă.“
Autorul Grigore Gonța este actor, regizor, fost profesor universitar și director general al mai multor teatre, printre care și director-adjunct al Teatrului Național din București și societar de onoare al Teatrului Național din București. De-a lungul carierei de actor, a jucat nenumărate roluri în piese de comedie și în seriale TV, iar ca regizor a pus în scenă numeroase piese în teatre din țară și din străinătate.
Actorul Marin Moraru îl descrie pe Grigore Gonța ca: ”Dotat cu o inteligență actoricească rar întâlnită, regizorul Grigore Gonța, efervescent, profund documentat și vizionar, a dăruit teatrului românesc spectacole de păstrat în amintire. Datorită acestor calități se află în panoplia de elită a acestei țări.”
Personalitățile din domeniul literar și teatral care vor vorbi la evenimentul de lansare al cărții „Asta-i viața!” sunt: Alexandru Al. Șahighian – redactor și traducător literar; Mihai Călin, actor la Teatrul Național; Irina de Hillerin, trainer, și Nicoleta Iordan, din partea librăriilor Cărturești.
Câștigătorii Audiției Naționale 2014 organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică
Concursul pentru tineri actori Audiția Națională 2014 organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică cu sprijinul ARCUB s-a încheiat pe data de 4 decembrie, prin Festivitatea de premiere desfășurată la UNATC „I. L. Caragiale”, sala Ileana Berlogea.
Câştigătorii, în ordine alfabetică, sunt:
Bercu Ana Maria
Giurgiu Flavia
Ivan Ana Maria
Juncu Cristina
Nițu Mihai
Petrică Alina
Radu Andrei
Romanescu Liviu
Rotaru Alina
Udrescu Vlad
Din comisia finală de selecție au făcut parte: regizorul Alexandru Darie – Director al Teatrului Bulandra, actorul George Ivaşcu – Director al Teatrului Metropolis, actorul George Mihăiţă – Director al Teatrului de Comedie, actrița Diana Lupescu – reprezentant al Teatrului Nottara, actrița Mihaela Păun – Director ARCUB, regizorul Cătălin Peter Netzer, regizorul Radu Jude, regizorul Alexandru Mavrodineanu, actorul Paul Chiribuță – Decan al Facultății de Teatru.
Câștigătorii vor fi implicați, anul viitor, în unele dintre proiectele teatrelor partenere Audiției Naționale (Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara). De asemenea, regizorii de film care au făcut parte din juriul competiției i-au invitat pe câștigători la casting-ul pentru proiecte la care lucrează în prezent.
Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu despre Jurnalul de război al reginei Maria la Librăria Humanitas de la Cişmigiu – marţi, 9 decembrie, ora 19.00
Marţi, 9 decembrie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei întâlniri cu Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu prilejuită de recenta apariţie a Jurnalului de război al reginei Maria, volum realizat cu sprijinul Arhivelor Naţionale ale României.
„Ce dimineaţă frumoasă, cât de tăcut şi de liniştit e totul, dar eu ştiu că va fi război. Război! Soarele străluceşte şi va fi război!
Vai, de ce nu sunt eu rege? M-aş duce peste tot, aş vedea totul, aş vorbi cu soldaţii şi aş rămâne printre ei până ar ajunge să mă adore şi ar pleca bucuroşi la luptă în numele meu – aş fi o realitate în rândurile lor, nu un nume!
Aş vrea să fiu eu rege – poate aş fi un rege rău, dar n-aş îngădui să se spună minciuni pe seama mea, i-aş obliga pe toţi să-şi facă datoria de dimineaţa până seara, cu cuvinte aspre şi fapte şi mai aspre dacă ar fi nevoie – nu e vremea să ezităm sau să încercăm experienţe, e vremea pentru acţiune, acţiune fără ocolişuri, clară, hotărâtă! Orice ezitare şi lipsă de vlagă pun în primejdie ţara.“ (Maria regina României)
„14/27 august 1916: ziua intrării României în Primul Război Mondial. Este şi ziua când regina Maria începe să-şi ţină jurnalul, pe deplin conştientă că trăieşte un moment de maximă semnificaţie, atât pentru ţară, cât şi pentru propriul său destin.
Titlul Jurnal de război ne aparţine şi necesită, poate, o precizare. Uniforma albă de infirmieră în care a apărut în toţi aceşti ani ar putea lăsa impresia unui efort, desigur demn de elogii, dar de ordin aproape exclusiv «sanitar» şi umanitar. În fapt, regina intervine în toate resorturile războiului. Chiar dacă nu avea nici o calitate oficială în dirijarea treburilor publice (nu era regină domnitoare, ci doar soţie de rege), a jucat un rol deloc neglijabil în orientarea generală a României în preajma şi în timpul războiului. Într-un anume sens, a fost războiul ei.
Volumul prim al Jurnalului de război se încheie în preajma marilor bătălii din vara anului 1917. Vor urma încă două volume. Pe regină o aşteaptă momente de triumf, dar şi noi şi teribile încercări.“ (Lucian BOIA)