Interviu

Scriitor în pandemie: Vasile Ernu

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberăHotNewsTimpulAdevărulCriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literaturăSuplimentul de cultură şi Observator cultural.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013, 2020), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză şi georgianăCartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2010); Intelighenţia rusă azi (Cartier, 2012); Sînt un om de stînga (Cartier, 2013); Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii (Polirom, 2015, 2017, 2020; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi (Cartier, 2016); Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii (Polirom, 2016, 2017, 2021; distinsă cu Premiul pentru eseistică/publicistică al revistei Observator cultural, 2017); Jurnal la sfîrşitul lumii (Cartier, 2019); Războiul pisicilor (Cartier, 2019; cu ilustraţii de Veronica Neacşu); Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii (Polirom, 2019; distinsă cu Premiul AgenţiadeCarte.ro la secţiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică, ediţia 2020). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Cartier, 2008); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, Tact, 2014); Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanţ (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, Cartier, 2016). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Mai multe detalii pe www.ernu.ro.

-Care sunt impresiile tale (la rece) despre anul 2020, cum te-a schimbat, dacă a făcut-o, pe plan personal? Cum a influențat pandemia felul în care ai scris și ai trăit ultimele 12 luni, din punct de vedere literar?

Impresiile sunt confuze: timpul se mișcă altfel, viața derulează altfel. La început am crezut că trece repede: dar m-am înșelat. Încă nu știm dacă trece și cum trece. Ne-a schimbat mult stilul de viață, obiceiurile, ritualurile cotidiene.

 

Eu oricum intrasem într-o zonă mai zen, plus depresiile vârstei. Pandemia cumva a accelerat această stare. Să fii mereu în preajma morții e sentimentul cel mai puternic.

 

Am scris mult în această perioadă, am reflectat, am luat decizii. Acest timp al pandemiei este unul fecund pentru mine. Am terminat o carte nouă la care țineam mult să o termin.

-Ai participat la evenimente online (Zoom etc.)? Care a fost experiența? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

O da, cum altfel: lansări, dezbateri, discuții. Instrumentul în sine este bun pentru astfel de situații de criză: te salvează. Are și partea bună: pot participa oameni din toată lumea. Însă este mult mai sărac decât întâlnirile pe viu. Mult mai restrictiv. Ne lipsesc enorm de mult întâlnirile tradiționale care aduc o complexitate pe care online-ul nu o are.

-Crezi că s-a citit mai mult în 2020? Crezi că s-a citit mai mult din cărțile tale?

Tind să cred că da. În această perioadă am refăcut contractele la Sectanții, Bandiții, Născut în URSS – toate reeditându-se într-un an. Nu știu dacă e o coincidență, dar m-am bucurat. Eu am comandat multe cărți în acest an. Oamenii au stat mult în casă, așa că au citit și au urmărit mult serialele – altă supapă de pandemie.

-Recomandă-ne o carte din literatura română care te-a impresionat în 2020 și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română.

Bogdan Coșa – Cât de aproape sunt ploile reci. O carte foarte reușită pe un subiect pe care-l așteptam: m-a impresionat prin subiect și stil.

 

Leonid Leonov – Hoțul. Un mare autor uitat. Ar trebui reeditată. E o traducere din 1967 din rusă. Un autor de talia lui Bulgakov sau Platonov.

-Ce îți propui, pe plan literar, în 2021?

Tocmai am scos o carte nouă la Polirom – Sălbaticii copii dingo. Cartea adolescenței. Este o carte la care lucrez de mai mult timp, dar în pandemie am terminat-o: e despre perioada adolescenței generației mele din anii 87-89. Mai totul se petrece între Chișinău și Crimeea. Transformările unui copil  în om matur și transformările sociale din jur – se reface o lume și se năruie o altă lume.

 

Dar în paralel lucrez la o continuare a acestei cărți care cuprinde anii 90 – istoria acestor copii dingo în tranziție. Se va numi probabil: Generația canibală. Mai lucrez la o istorie a literaturii ruse în povești scurte, mai populare care să poată fi citite de un public larg. Mai am în lucru piese de teatru și multe altele. Nu ne plictisim.

Articole similare

Călătorii literare cu George Cornilă: „Pentru mine, the ultimate dream job ar fi să călătoresc și să scriu”

Jovi Ene

Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu

Jovi Ene

Călătorii literare cu Petronela Rotar: „Călătoriile perfecte sunt călătorii tihnite, cu timp pentru toate: citit, scris, văzut, auzit, mirosit, odihnit, cercetat”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult