Interviu

Primăvara literară 2021 la Editura Humanitas Junior (interviu cu Alice Ene)

După ”Scriitor în pandemie”, un proiect pe care l-am văzut ca fiind necesar și care a ținut toată luna februarie, am decis ca luna martie să dăm cuvântul editurilor, care să-și prezinte evenimentele și noutățile Primăverii literare. Dar în același timp, am dorit ”să îi scoatem în față” și pe acei oameni care muncesc mult (și sunt aproape neștiuți de cititori) ca volumele să fie prezentate cât mai frumos publicului. Vorbim de cei care sunt PR, în primul rând, dar și reprezentanți sau chiar fondatori ai editurilor. Enjoy!

Invitatul nr. 12 este Alice Ene, PR Executive la Editura Humanitas Junior.

-Cine este Alice Ene?

Alice Ene este, pe de o parte, omul entuziast, optimist incurabil, iubitor de cărți, filme, călătorii, mare, alergat, pe de altă parte, jumătate din mica mare echipă Humanitas Junior, mereu în căutare de idei de promovare a cărților pentru copii, mereu atentă la nevoile cititorilor noștri, cu dorința ca fiecare copil să aibă acces la cărți și, implicit, la educație.

-Cum s-a îndrăgostit Alice Ene de cărți și cum a ajuns apoi PR la Editura Humanitas Junior?

Am crescut într-o casă în care se citea enorm, părinții mei împrumutau cărți de la bibliotecă, cumpărau cărți în condițiile în care, înainte de 1990, se găseau greu (încă mai am amintiri cu cărțile date pe sub mână, cu cozile de la librăria din centrul Galațiului, dar și cu bucuria de a răsfoi și mirosi cărțile noi). Au fost primii intelectuali din familia lor, recuperau un bagaj de cunoștințe la care generațiile dinaintea lor nu au avut acces. Așa că în familia mea educația a fost pusă mereu pe primul loc, ideea că în cărți găsești informațiile de care ai nevoie ne-a fost transmisă firesc nouă, copiilor. Și acum cred că părinții au o influență covârșitoarea în privința dragostei pentru carte a copiilor lor. Atât de importante erau cărțile pentru noi, atât de important ni se părea să le avem în bibliotecă, încât împreună cu sora mea, prin anii ’90, atunci când am descoperit la librăria din satul copilăriei mele adevărate comori ale literaturii universale, le-am cumpărat pe toate, aproape 200 de volume, pe care le-am împărțit între noi, pentru că ne doream amândouă să ne scriem numele pe pagina de gardă. Ni se părea atunci, ca și acum, că nimic nu se compară cu a avea propria bibliotecă cu cărți una și una.

 

Cu toate astea, nu am avut foarte multe cărți pentru copii, pe vremea aceea nu erau atât de diverse și parcă nici atât de frumoase ca acestea de acum. Doar câteva mi-au rămas dragi și le-am păstrat. La rândul meu, ca părinte, am recuperat: fiul meu are o bibliotecă cu cărți pentru copii așa cum mi-aș fi dorit să am când eram mică. Poate de aceea continui să le dăruiesc cărți celor apropiați, mi se par cele mai frumoase cadouri.

 

Prin urmare, atunci când mi s-a încredințat misiunea de a avea grijă de cărțile apărute la Humanitas Junior, nu am stat pe gânduri. Este o misiune cu o responsabilitate pe măsură: cărțile apărute la Humanitas Junior sunt cărți al căror conținut și aspect vizual modelează generațiile următoare. Sperăm să creștem cititori cu simț estetic, cu spirit critic, care să gândească cu mintea lor, să vadă în carte o sursă de informații, dar și o cale de evadare din cotidian.

-Ce noutăți sau apariții interesante ne oferă Editura Humanitas Junior în primăvara literară 2021?

Am început anul în forță, cu două romane grafice de excepție, Iliada și Odiseea ilustrate ‒ și în amănunt documentate ‒ de Gareth Hinds, și continuăm la fel. Primăvara 2021 le va aduce juniorilor și nu numai un nou volum sub semnătura lui Radu Oltean, Geții lui Burebista și lumea lor, care continuă, într-un fel, seria de cărți pentru copii semnate alături de Neagu Djuvara, Cum s-a născut poporul român, Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii și de la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul. Acestea din urmă sunt, de fapt, primele titluri pentru cei mici apărute vreodată la Humanitas, și, cum de la publicarea lor se împlinesc anul acesta 20 de ani, ne-am gândit să marcăm momentul adăugând seriei o nouă carte.

 

De asemenea, iubitorii de mistere se vor bucura să afle că a apărut de curând cel de-al treilea volum al trilogiei Casa de Iarnă. Pentru cei mai tineri cititori, două titluri speciale: Swimmy de Leo Lionni, autorul distins cu Caldecott Honor al mult îndrăgitelor cărți pentru copii Frederick și Alexander și șoricelul de jucărie, și O călătorie în timp la oamenii de Neanderthal, de Iulian Comănescu, care continuă seria „Prima aventură pentru copii ca tine“, începută cu Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor. Și încă multe altele, dar nu spunem tot ca să nu stricăm surpriza.

-Aveți deja proiecte și noutăți editoriale pentru vara și toamna acestui an?

Avem o mulțime de planuri pentru vara și toamna acestui an, dar, dintre toate, un lucru merită reținut: ca și anul trecut, vom da întâietate autorilor și ilustratorilor români. Credem cu convingere în talentul și forța lor creatoare, așa încât ne vom bucura să le facem cunoștință cititorilor cu ei.

 

Dintre cărțile străine, facem o singură dezvăluire: o nouă și splendidă carte a Fraților Fan, probabil unii dintre cei mai talentați ilustratori ai momentului.

-Cum au fost vânzările din anul pandemic 2020? Sunt titluri ale editurii pe care trebuie să le reținem neapărat din 2020?

Nu vă ascundem că am început anul 2020 cu teamă pentru viitor, iar gândul că ceea ce-am clădit din 2016 încoace, de când Humanitas Junior s-a rebranduit și a devenit ceea ce este, s-ar putea clătina nu ne-a lăsat să dormim. Am fost însă surprinși (oare de ce?), emoționați, înduioșați și fericiți să vedem numărul mare de cititori care s-a strâns în jurul nostru și ne-a demonstrat, carte cumpărată după carte cumpărată, că ne iubesc. Datorită lor, corabia Humanitas Junior a plutit sprințară peste valurile de furtună ale lui 2020 și a ajuns fără o zgârietură la liman.

 

Așadar, într-un an cu vânzări surprinzătoare, pentru care suntem recunoscători, câteva titluri s-au remarcat fără doar și poate: Noile aventuri ale lui Habarnam de I.P. Nosov, al patrulea volum din celebra serie cu prichindelul poznaș, Povești ca să te iubești mai  mult al faimoșilor autori de bestselleruri Francesc Miralles și Alex Rovira, Descifrarea Universului de Stephen și Lucy Hawking, al șaptelea volum din seria George, care dovedește, încă o dată, dragostea pentru știință a cititorilor Humanitas Junior, și volumul al doilea din 1001 de nopți. Basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar, căci de povești n-o să se plictisească nimeni niciodată. Nu pot să nu amintesc și cele două serii Transformă apa în culori și Mămici și pitici cu lipici, care i-au cucerit iremediabil pe juniorii foarte mici.

-Cum s-a adaptat Editura Humanitas Junior la noua situație de fapt, la evenimentele online (Zoom, Facebook etc.)? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Atunci când publicul căruia i te adresezi e alcătuit, în principal, din copii care au nevoie de o cu totul altă abordare când le prezinți cărțile, evenimentele online pot deveni o provocare. Nevoile specifice vârstei, activitățile pe care le faci în timpul lansării, invitații care participă și talentul lor de a le capta atenția celor mici sunt elemente-cheie ale unei lansări într-o librărie sau la un târg de carte, care cu greu pot fi reproduse la un eveniment online pentru simplul fapt că lipsește atmosfera din librărie sau de la târg. Ce-i drept, însă, la o lansare online pot participa și cei care nu aveau înainte cum să participe la lansările fizice. Probabil, în viitor, va fi un mix între cele două tipuri de lansări, astfel încât cărțile să fie cunoscute de un public cât mai numeros.

-Cum s-a adaptat omul Alice Ene la schimbările provocate de pandemie?

Cred că noi, cei care trăim în lumea cărților, ne simțim privilegiați și cumva protejați de acestea. Pentru că, în tot acest timp, au fost atâtea lucruri de învățat, de citit, de făcut, nu mi s-a părut prea apăsătoare această perioadă. E drept, ține de firea fiecăruia.

-Recomandă-ne, la final, o carte din literatura română care te-a impresionat în ultimul an și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română. Neapărat însă de la alte edituri 🙂

După mine, nu putem vorbi despre literatura română pentru copii fără a pomeni numele Ioanei Nicolaie. Toate cărțile ei, fără deosebire, sunt fermecate, și asta pentru că izvorăsc din sufletul și din mintea unui om cu un talent și o sensibilitate aparte. N-aș ști pe care s-o amintesc mai întâi, așa încât o să trec în capul listei o carte care n-a apărut anul trecut, ci acum 2-3 ani, și care m-a ademenit de pe un raft la târgul Gaudeamus: Călătoria lui Medilo. Pentru cei care n-au citit încă povestea băiatului-cârlig-de-rufe nu am decât un singur îndemn: deschideți-o și veți descoperi o poveste ca un cântec și niște ilustrații fără egal, așa cum numai Sidonia Călin știe să facă!

 

Cât despre cărți străine ‒ mi-e foarte greu să aleg, sunt atât de multe! Sunt însă o admiratoare fără rezerve a cărților ilustrate de Rebecca Dautremer. Le iubesc pe toate. Anul trecut a apărut o carte care nu-i pentru copii, ci pentru adulți, Le livre du trésor de Brunetto Latini, filozof italian și profesor al lui Dante, și e o splendoare.

Articole similare

„Într-o lume totalitară unde toți avem același lucru de făcut, unde toți trebuie să simțim la fel și unde toți trebuie să ascultăm la fel, literatura e singura formă de rezistență” (Karina Sainz Borgo, interviu, FILIT 2023)

Corina Moisei-Dabija

Small talk with the honourable John Galsworthy

Jovi Ene

Călătorii literare cu Florin Irimia: „Orice roman este pentru mine o formă de călătorie”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult