După ”Scriitor în pandemie”, un proiect pe care l-am văzut ca fiind necesar și care a ținut toată luna februarie, am decis ca luna martie să dăm cuvântul editurilor, care să-și prezinte evenimentele și noutățile Primăverii literare. Dar în același timp, am dorit ”să îi scoatem în față” și pe acei oameni care muncesc mult (și sunt aproape neștiuți de cititori) ca volumele să fie prezentate cât mai frumos publicului. Vorbim de cei care sunt PR, în primul rând, dar și reprezentanți sau chiar fondatori ai editurilor. Enjoy!
Al treilea nostru invitat este Cristian Cosma, editor al Editurii Casa de pariuri literare.
-Cine este Cristian Cosma?
un cristian (pseudonimul care i-a iritat pe mulți), personal literar auxiliar, autorul romanului Morții Mă-tii și al cărților cu Râde-n somn.
-Cum s-a îndrăgostit Cristian Cosma de cărți și cum a ajuns apoi la ideea Editurii Casa de Pariuri Literare?
Poate că a fost un love-hate din școala primară, deși casa era plină de cărți, preferam jocurile inventate (cu melci, nasturi, pietre, crete, mă rog, zeci de personaje) și fotbalul. Cărțile au venit cumva târziu, după clasa a VI-a, când efectiv nu mă mai interesa școala, cât cititul.
Casa de pariuri literare e un proiect care s-a dezvoltat după ani de underground editorial (colecții gratuite de poezie, 1997-2007) și Ninpress (2008-2009). Era urmarea firească a proiectelor gratuite, n-am descoperit peste noapte că trebuie să editez cărți.
-Ce noutăți sau apariții interesante ne oferă Editura Casa de Pariuri Literare în primăvara literară 2021?
Încercăm să scoatem 30 de cărți noi până în aprilie, nu vreau să dau momentan titluri, pentru că e posibil să inversăm niște date. Dar vor fi ce scoatem de obicei: poezie, proză scurtă, roman, carte pentru copii.
-Aveți deja proiecte și noutăți editoriale pentru vara și toamna acestui an?
Cam departe previziunea, să rezistăm până la vară și vorbim atunci.
-Cum au fost vânzările din anul pandemic 2020? Sunt titluri ale editurii pe care trebuie să le reținem neapărat din 2020?
Cele mai bune din întreaga noastră istorie de 10 ani. Fără nicio glumă. Am văzut că relația cu unele librării efectiv ne îngropa stocul și ne iluzionăm că sistemul merge de la sine. Am făcut un video catalog cu titlurile din 2020, pot fi mai ușor de reținut.
-Cum s-a adaptat Editura Casa de Pariuri Literare la noua situație de fapt, la evenimentele online (Zoom, Facebook etc.)? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?
În prima fază am stat să vedem ce se întâmplă. Până în aprilie am analizat. Apoi am început colaborarea cu un PR, Maria Petricu. Am lansat întâlnirile Zoom pe literatura română, 72 de episoade până la momentul în care vorbim. Apoi am făcut pașii următori: am investit în oameni și colaborări. Sigur că se va miza pe evenimentele on-line, doar să treacă primul moment de saturație. Oricum, e un an memorabil, s-a simțit diferența dintre ideea de patron și patreon, ca să glumim puțin.
-Cum s-a adaptat omul Cristian Cosma la schimbările provocate de pandemie?
Din fericire mă retrăsesem de ceva vreme în universul familiei. În pandemie am pierdut cei mai buni prieteni din lumea literară (și nu-mi pare rău). Am stat cu copiii, mi s-a născut al doilea copil, nu am dus lipsa sclipiciului și fandoselii lumii literare. A fost complicat, mai ales în izolare, dar m-am limpezit, sunt lucruri mult mai importante în viață decât niște dezbateri literare.
-Recomandă-ne, la final, o carte din literatura română care te-a impresionat în ultimul an și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română. Neapărat însă de la alte edituri 🙂
Pot recomanda cam tot ce a apărut la Anansi, adevăratul eveniment pe piața de carte din 2020, am citit pe nerăsuflate cam tot ce a apărut (să zicem Cântec lin – Leila Slimani). Fragil de Simona Goșu a fost o mare surpriză (plăcută). Am și câteva surprize neplăcute, dar sunt prea în vogă cărțile, ca să le stric bucuria de moment.