Filme Filme europene

Viață și literatură: Gemma Bovery (2014)

Gemma Bovery (2014)
Regia: Anne Fontaine
Distribuția: Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng, Isabelle Candelier, Niels Schneider

‘Gemma Bovery’, filmul din 2014 al lui Anne Fontaine, m-a fermecat. Care să fie cauza? Prezența în rolul principal masculin al lui Fabrice Luchini, unul dintre actorii mei francezi preferați și posesorul celei mai perfecte dicții dintre toți cei care au vorbit sau vorbesc franceza pe ecrane? Sex-appeal-ul actriței engleze Gemma Arterton, sub a cărei vrajă cad o parte dintre bărbații din film dar, cred, și mulți dintre spectatori? Scenariul inteligent, care glosează în jurul celebrului roman al lui Gustave Flaubert într-o poveste care combină fascinația pentru literatură cu întrebări despre vârstele dragostei și despre flirtul periculos intre fantezie și realitate? Fiecare dintre acestea ar fi un motiv suficient, combinației dintre ele eu nu i-am putut rezista.

Martin Joubert, care își asumă și rolul de povestitor off-screan, și-a încercat șansa la Paris ca editor de carte, fără succes însă, așa încât s-a întors în Normandia pentru a exercita nobila meserie de brutar, preluând moștenirea magazinului tatălui sau. Pasiunea pentru literatură îi rămâne însă în suflet și ‘Madame Bovary’ este una dintre cărțile sale preferate. Atunci când în casa vecină se muta o pereche de englezi veniți de la Londra, când numele lor este Gemma și Charlie Bovery, și când femeia este de o frumusețe fascinantă și pare la fel de plictisită și în căutare de escapade precum eroina cărții lui Flaubert, Martin asociază realitatea cu fantezia din literatură. Dragostea pentru femeia mult mai tânără nu are, desigur, nicio șansă și nu poate fi exprimată decât, poate, prin frământarea erotică a aluatului în pregătirea unor pâini delicioase. Sau poate că Martin poate influența cu ceva destinul tinerei femei? Căci în carte, Madame Bovary sfârșește tragic. Expresia ‘viața imită literatura’ primește în acest film un înțeles nou și neașteptat.

Fabrice Luchini este mai formidabil decât întotdeauna, daca așa ceva este posibil. Oricât de mult mi-ar displace folosirea procedeului de voce off-screen, sunt gata să-l accept oricând cititorul este Luchini. Pe Gemma Arterton se pare că am văzut-o în câteva filme, inclusiv unul din seria James Bond, dar nicăieri nu are ocazia unui asemenea rol, în care radiază frumusețe și vulnerabilitate. Scenariul este sensibil și inteligent scris și două finaluri succesive rezervă surprize dintre cele bune. Tema feministă este expusă cu discreție. Bărbații din aceasta poveste lovesc poate fară intenție, poate din dragoste. Aparatul de filmat se bucura de lumina și căldura verii din Normandia. Celor care nu au văzut ‘Gemma Bovery’, le recomand fără ezitare experiența.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, http://www.impawards.com/intl/france/2014/gemma_bovery_ver6_xlg.html)

Articole similare

O lovitură de râs în față: Johnny English Strikes Again (2018)

Dan Romascanu

Pompeii (2014)

Andreea Andrusca

Cenușa imperiului: Carbon (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult