Filme Filme americane

Un thriller de spionaj feminist: Atomic Blonde (2017)

Atomic Blonde (2017)
Regia: David Leitch
Distribuția: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman

Numele filmului nu a fost suficient de descurajator pentru mă împiedica sa văd „Atomic Blonde”, care a fost adus pentru avanpremiera la cinemateca din satul meu, la o zi după premiera mondială de la Londra. Nu am nici un regret cu privire la decizia de a merge și a-l vedea, deoarece filmul este mult mai mult decât spune numele și depășește cu mult nivelul majorității filmelor inspirate de benzi desenate (nu că există ceva în neregulă cu ele, doar că prea multe dintre ele sunt copilăresti). De fapt, acesta poate fi unul dintre cele mai bune filme de acțiune din această vară, cu o poveste destul de complexă și suficient de interesantă pentru a atrage atenția și o execuție excelentă in tot ceea ce se referă la părțile de acțiune ale filmului.

Povestea de spionaj sumbră și violentă din „Atomic Blonde” are loc în ultimele săptămâni și zile de diviziune a Berlinului. Zidul va cădea, iar epoca jocurilor de minciună și de trădare in luptele între serviciile secrete ale puterilor pe o parte sau pe cealaltă, se accelerează până la punctul de a pierde controlul. Conturile de ultim minut sunt rezolvate violent și toată lumea se pregătește pentru ziua de după. O listă a agenților activi din toate serviciile lumii, inclusiv cei dubli, are valoarea și puterea unei arme atomice.

Pentru a pune mana pe ea, agenția britanică MI6 trimite in misiune echivalentul feminin al lui James Bond – super-spioana și super-ucigașa Lorraine Broughton, jucată de Charlize Theron. Ea este de zece ori mai periculoasă decât oricare dintre concurenții ei de sex masculin și este o maestră a jocurilor de spionaj duble sau multiple. Cu toate acestea, succesul nu este asigurat, iar drumul spre ‘comoară’ este pavat cu numeroase cadavre.

Regizorul filmului este David Leitch, de fapt un debutant în regia de film, dar un maestru al cascadoriilor, cu peste 80 de filme în domeniu. Nu e de mirare că luptele din film sunt regizate superb. Nu am văzut mai bune de la „The Matrix”. Leitch reușește totuși mult mai mult – construiește o poveste violentă, dar credibilă, care arată cum lumea romanelor clasice ale lui John le Carre se pulverizează împreună cu Zidul într-un Big Bang. Nu este nevoie să spun mai mult decat că Charlize Theron este pregătită excelent pentru această sarcină și că a o numi răspunsul feminist la toate filmele de acțiune misoginistă pe care le-am văzut în ultimii 100 de ani nu este o exagerare. Dacă nu detestați filmele de acțiune violentă, ar trebui să vă placă acest film.

Nota: 8/10

Articole similare

Amintiri, de Mihail Gorbaciov

Dan Romascanu

Străpungând cerul: Bohemian Rhapsody (2018)

Dan Romascanu

Război și telenovelă: ”Eu și Marilyn”, de Ji-min Lee

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult